Friday, June 26, 2015

MuhammadAshShaquille :: G6PD dan kaitan dengan JAUNDICE






hari pertama kelahiran



abang nya Qaleef eeman ada G6pd dari lahir...
aku ada cerite 2 tahun lepas pasal penyakit ni..
penyakit darah.. tak lah apa pon.. cume allergic ngan sesetengah makanan dan bau2/bahan
so far... sepanjang 3 tahun ni.. alhamdulillah tak de jadi apa2..
maksud nya..sakit ker.. atau salah makan...

g6pd ni biasa jadi pada anak lelaki..
peratusan nak kene pada anak perempuan rendah sangat..[tapi masih ada]
dan biler2 lahir kalau budak tu ada g6pd..
kebarangkalian nak kene jaundice adalah sangat tinggi..
dulu qaleef... kene kuning.. sangat2 tinggi..
seminggu gak dok spital...

DAN...biasanya.. kalau anak sulung tu [lelaki] ada G6PD
anak yang kendian nya.. kalau lelaki jugak..kebarangkalian nak kene g6pd tu tinggi jugak..

jadi.. biler si qaleef ritu lahir2 dah di sahkan ada g6pd..
pulak tu.. biler tau masa mengandung ritu aku mengandung anak lelaki jugak..
jadi.. aku dah pikir.. anak ke-dua aku ni nanti mesti akan ada g6pd gak..

g6pd tu tak ade apa sangat.. [asal kan kite tau dan paham akan penyakit nih-hanya perlu extra care]
tapi.. yang aku dok pikir..
kalau lahir2 dokter sahkan ada penyakit tu..
maknenya.. insyaa Allah jugak..
anak tu akan kene Jaundice yang pasti bacaan mesti tinggi..
dah pikir.. kompem2 kene warded macam qaleef dulu...

jadi.. belum apa2.. belum beranak lagi..
aku dah pikir spital mana nak pergi nanti - tuk warded kan anak aku tu- hahahaha..
bukan aku nak sangat.. sapa suka kan bende2 macam ni..
jadi kat anak kite..
tapi.. mungkin lebih pada mental preparation...kot...ngeheee...

aku teringat qaleef dulu..
ngan czer nya.. ngan pengetahuan tak de pasal semua bende ni..
ngan mental week - sebab emergency czer
dan lemah badan bagai..
seminggu dok bertugu tangga kat spital -masa tu aku aku gi private
siap amik-bayar extra bed tuk tinggal sekali kat sana...-macam sewa hotel tu-
badan sakit2 sebab ekon spital sejuk ya hampun...
seksa gak masa tu....

tu jadi nya... 2nd time ni konon dah pikir siap2 dah..
apa nak buat bagai.. hahaha..
masa tu dok pikir.. kompem anak aku akan kene g6pd..
sebab dari apa yang aku tau..macam gitu lah...





fresh hari pertam kelahiran





TAPI...

alhamdulillah.. muhammad Ash-shaquille
BEBAS G6PD dan jugak JAUNDICE !!!

soalan pertama aku tanya dokter yang datang tengok aku n baby lepas beranak tu
"anak saya ada G6PD tak..?? "

dokter tu terkejut gak..huhu..
yer lah tetibe pesakit tanya soklan cegitu kan...

tapi lepas aku cakap pasal dak qaleef ada g6pd..
dan ni anak lelaki kedua aku.. so die paham lah kan...

tapi dokter cakap tak dapat result lagi..
hospital akan cek melalui darah pada tali pusat..
teringat dulu masa qaleef.. lepas beranak.. derang terus bawak baby ke NICU..
3 hari gak aku tak jumpe
tapi kali ni.. ash-shaquille.. aku sedar2 lepas 3 jam operation..
baby dah kat sebelah aku.. ngan si fared sekali ada...
tu heran aku tuh.. tu siap2 tanya baby aku ok dok kan.. huhu...

setiap kali dokter datang cek aku..
mesti aku akan tanya result darah baby..

sampai lah last day tu..khamis pagi..
sorang dokter laki datang bagitau pasal darah aku.. result darah baby..
syukur masa tu biler dokter kata baby free g6pd..

memang tak sangka gak lah..
since yang aku baca.. peratusan tuk si adik [lelaki] tuk ada g6pd tinggi
kalau abang sebelum nya ada penyakit darah tersebut jugak

tapi biler ash-shaquille free g6pd.. aku memang syukur sangat..
bukan apa.. macam aku cakap tadi lah..
g6pd nih tak lah seteruk apa yang di gambarkan..
TAPI.. satu perkara.. anak aku boleh elak dari terkena jaundice yang teruk macam si qaleef dulu..
kesian kat anak tu...
kene cucuk tak sini.. kene cucuk tang situ..
pulak tu.. kene dok spital lama..
dah aku pon kene lah tinggal atau berulang alik..
dalam pantang.. czer lak tu.. tau lah kan..
jadi dalam keadaan macam tu.. lega lah aku dengar...

tapi bukan lah kalau takde g6pd tu tak akan kene jaundice..
cuma... aku boleh berharap lah [sebelum ni] supaya baby sihat2 jer..

seakan memahami keadaan waktu tu..
yer lah.. masa awal2 tu kan hal tina berlaku..
ash-shaquille sangat baik dan Allah mudahkan urusan aku 
sebenarnya.. ada lah nampak kuning sikit..
aku doa jer banyak2..supaya tak lah teruk sampai di tahan ward..
sabtu pertama tu.. [ hari ke 5 kelahiran ] kiteorang bawak ke putra medical centre sg buloh
tuk amik darah..
tapi bacaan tak tinggi pon.. jadi tak perlu dok bawah lampu bagai..
isnin tu.. sebelum ke spital PPUM tuk tengok tina..
lagi sekali singgah amik darah nak tengok bacaan kuning..
masa ni syukur sangat sebab dah terus turun.. kire dah tak ada kuning tu..
dah tak yah dah amik darah bagai..
lega mak..[malam tu tina meninggal dunia]
jadi.. aku anggap semua tu urusan Allah yang nak mudahkan aku..alhamdulillah..

aku tak de lah amalan2 khusus pon semasa mengandung tuk elakkan anak kene jaundice ni..
apa aku makan minum macam biasa lah..
pikir tuk sihat diri sendiri dan baby jer..
tuk aku yang mengandung waktu tu kan..
kalau nak dibandingkan ngan masa mengandung qaleef..
kali ni lagi macam tak berapa nak 'jaga makan'..
malas masak.. asyik lah skip makan..sian baby..
tu pasal lahir2 kecik ya hampun..tapi ai is ok jer..
yang penting.. baby aku sihat waalfiat.. alhamdulillah..


dari segi susu pulak
memang aku jenis minum susu..
cume waktu mengandung ni lebih kosisten lah..
aku memang dari awal..dari sebelum ngandung memang minum susu kambing.. 
sebab tau kebaikan nya...
jadi..waktu ngandung pon.. aku teruskan jer lah minum macam biasa..
bagus tuk baby dalam kandungan jugak..insyaa Allah..
dan ramai yang tau pon kan..susu kambing elok tuk elak anak kene demam kuning nih..
at least kite usaha lah..mengharap atas semua tu..
cume nya kalau kate nak kene gak.. 
tu semua kerje Allah lah tu kan.. bahagian masing2..

lagi satu.. selain susu kambing..
aku selang sehari minum ngan ephyra sepanjang pregnant tuh..
ada aku cerite kebaikan ephyra ni.. tuk bagi tenaga lebih pada aku..
sebab sepanjang mengandung kali ni.. aku extra lasak..!!
alhamdulillah agak membantu..


aku jugak.. avoid soya... lelebih2 lagi air susu soya tu..
sebenarnya.. tuk kite perempuan ni tak elok sangat nak minum lebih sangat soya tu..
siyes tak elok.. 
soya memang peberet aku.. tapi.. dek kerana sikit kesedaran..
aku berhenti minum soya..cume kalau teringin sangat tu..
adalah sesekali aku beli gak...

masa qaleef dulu minum berbotol2 hari2..
semata nak anak putih konon nya..
tapi tak pon.. ada side effect lain pulak..
masa si adik ni.. aku tak minum pon soya..
alhamdulillah..walaupon tak lah putih melepak..tapi cerah lah gak..
[kenapa nak sangat anak kulit ceghah eh.. hahaha]


dan..lagi satu..

ni aku tak pernah share kat sini.. 
sepanjang mengandung..
aku langsung tak amik apa2 ubat klinik/spital kasi...
yang asid folic vitamin obimin tah apa lagi tuk tambah darah bagai tu..
ni bukana ku sengaja tau..
kali ni memang aku tak ley telan..
asal makan ubat jer..aku terbelahak muntah balik..
sepanjang2 pregnant lah cegitu..
tu aku malas nak makan ubat tu..
jadi.. aku tak heran pon HB aku memanjang low jer..
memanjang kene jumpe dokter biler gi check-up tuh...
last HB aku bawah 9 tak silap.. memang sangat rendah..!!

RISIKO nya..??!! haaaa.. ni nak habaq kat ko..
mungkin salah satu kot yang menjadi penyebab anak aku bebas jaundice [dengan izin Nya]
tu orang kate lah...
dan no wonder anak aku kali ni kecik lah sangat masa lahir..2.55kg jer berbanding qaleef dulu..

tapi.. selain tu..
risiko terbesar adalah pada aku sendiri..
lepas operation.. aku di masuk kan 3 bungkus darah..!!
tu pon derang cakap masih tak cukup..
tapi badan aku dah menolak..dah bengkak2 tangan badan semua..
sebab dokter nurse bagitau aku hilang banyak darah masa bersalin tu..Allah..
syukur Allah masih pinjamkan nikmat kehidupan pada aku..
tuk anak2 aku...masih di panjangkan umur...alhamdulillah..
tu lah risiko biler HB terlampau low masa mengandung dan bersalin..
tapi.. biler tengok anak lahir ngan sempurna dan sihat..
aku lega aku yang tanggung kesakitan tu..-sakit ooii setiap kali masuk darah ber-pain2-
kat tangan dan lengan aku ada 4 jarum tempat masuk ubat/darah/air/antibiotik bagai tu
kiri kanan penuh...sakit sangat rasa...
lepas 2 minggu bersalin pon..lebam kat lengan tak hilang...
sakit bengkak tu terasa..!!
tu lah die kan....hurrrmm.. moga Allah ampunkan segala dosa2 aku...amin..

pengalaman bersalin kali ni.. kot nanti aku dah rasa nak share..
aku akan share insyaa Allah..
buat masa ni aku nak simpan sendiri jer dulu..

eeaahh... ash-shaquille pon dah 30 hari dah hari ni..
nak gi bawak cucuk sebulan.. howyeeaahh.. mak bolh kuar rumah [sebagai alasan]
hahahaha... 





muhammad ash-shaquille hari ke-5 kelahiran





ok lah... panjang dah ni.. jumpe lain kali key..
selamat bercuti hujung minggu..
sapa2 nak joint penghantaran ephyra tuk hari ni dah esok..
boleh buat payment laju2 tau..
minggu depan kompem pos laju stuck macam biasa..
jadi.. laju2 bayar..laju2 aku hantar..laju2 sampai sebelum raya nanti..
laju2 jugak korang boleh cantik cun mengancam waktu raya.. 



Jom dapatkan  dengan HARGA LEBIH MURAH DARI PASARAN DAN ORIGINAL DI SINI..!!!





Diluluskan oleh KKM 
Dijamin Halal oleh JAKIM
Lebih 100 ribu testimoni berjaya dilancarkan sejak tahun 2012 .









SET 1 ::
EPHYRA PREMIUM [30 SACHETS] 
 + EPHYRA SKIN BAR

FREE BOTOL SHAKER
FREE BAG EPHYRA [ HITAM ]
FREE POSTAGE SM


SET 2 ::
EPHYRA TRIAL SET [10 SACHETS]
+ EPHYRA SKIN BAR
FREE POSTAGE SM

SET 3 ::
EPHYRA PREMIUM [30 SACHETS] SAHAJA
FREE BOTOL SHAKER
FREE BAG EPHYRA [ HITAM ]
FREE POSTAGE SM


SET 4 ::
EPHYRA TRIAL SET [10 SACHETS] SAHAJA
FREE POSTAGE SM


SET 5 ::
EPHYRA SKIN BAR SAHAJA
POSTAGE RM 7 SM






WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089


[untuk urusan jual beli sahaja..tolong jangan call/pertanyaan berbentuk peribadi tidak akan dilayan sama sekali]







EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com





UNTUK MENGETAHUI MENGENAI EPHYRA NGAN LEBIH LANJUT :: KLIK SINI



9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

ezlinda hisam said...

baby saya baby girl.. ada g6pd deficiency juga.. tak sangka boleh ada sebab family saya n suami tak ada sejarah g6pd ni..

Yana MIB said...

tang masuk darah tu aku seram...terus insap hari² telan vitamins...haha eh paling best aku mkn VCO je pun dh boleh naikkan hb..syukur sgt..loya gak nk telan ubat byk² :)

Farah Waheda Wahid said...

Alhamdulillah, semoga terus membesar dengan sihat...

eima said...

alhamdulillah ....Allah permudahkan segalanya ....

macam anak-anak aku memang tak de kuning ....
bekemungkinan besar kerana darah diorg berdua sama ngan aku ....
alisha mmg sama ngan aku ... fahim aku lupa ....
mungkin juga darah si abah juga sama ngan aku ...aku A+ dan darah mak enPanjang AB dan ayah die A ...so enPanjang berkemungkinan dalam group ab, atau a la....
ikut kajian darah anak sama ngan ibu .... jaundice peratus rendah la nk kena ....
tah la .... mungkin la ..semua ni kerja Allah kan ...
aku gembira untuk ko wei sbb semuanya berjalan lancar

Shiela Rahim said...

tahniah sis! :D comeiiiiii

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah...syukur sangat

careno said...

Alhamdulillah... citer sy terbalik pulak... Akiff ank 1st xde g6pd tp smpai kena bermalam kat wad sbb jaundice... Azif ank kedua ada g6pd... tp xde jaundice... lgsung xde lepak bwh lampu biru...

ifa said...

susu kambing apa awak minum?