Monday, June 22, 2015

pantang yang satu ni memang SUSAH..!!






berkain batik..
berstokin...
berurut..
berlulur..
bertangas..

checked..

semua ok..

ber jamu pahit..
ber bengkung berlilit..
bertangas berpanas..

berparam berpilis..
beherba..

checked...

pon tak de masalah nak buat..

makan minum berpantang...

pon ok...ku tahan jebat..

so far.. apa sahaja yang berkait ngan pantang kat rumah..
aku ok.. dan buat dengan rela dan senang hati..


TAPI....


PANTANG YANG SATU NI...




susah sangat tuk aku..!!!




pantang apa..??





pantang dari keluar rumah selama hari berpantang..!!!

selama 44 hari....




aarrgggghhhh..!!!!

lama nyaaaaaaaaaaaa....


siyes rasa lama sangat.....




hari ni... hari ke 27 berpantang 
ada lagi 17 hari lagi...
2 minggu lebih lagi..!! 

gullpp.. lama betul rasanya...huwaaaaaarrgghh...

cakap kat abah sado..

"gila..."

abah sado :: " apa yang gile nya.. biasa lah tu tuk orang berpantang...kata nak pantang bebetul kali ni.."


bukan pantang tu yang gila..

aku ni yang boleh gila tak kuar2 rumah... hahaha...

kalau ada orang lain.. 
kot pantang umah family ker..tak rasa sangat..
ni cer ko bayangkan..
aku ber tiga beranak jer ngan dak qaleef ngan shaquille...
biler fared gi out station..
ngan anak aku si qaleef sekali berpantang tak kuar2 rumah.. 

kesian..

kat qaleef pon kesian..
kat diri sendiri lagi rasa kesian..mihmihmih...

drama sangat kan.....


aku ni kan kaki jalan..
merayap tetiap minggu..
paling tak pon.. hari2 biasa weekdays tu.. kuar umah pos barang..
kire kuar gak lah seminggu 2-3 kali..
kalau rajin mesti menyinggah tah mana2 aku rasa sempat jer aku nak singgah..
jadi biler kene duk umah cegini.. tak dapat kuar mana2..
dek kerana pantang ni..
memang terasa sangat2.. pheewww.. mencabar hokeh...

sedangkan hati melonjak2 nak kuar gi shopping raya..

nak gi modvier.. 
nak gi zawara...
nak gi bellaamara kate ko...agagaga...
nak rambang2 mate memilih..

eerrr.. dok umah pon duit habes jugak..
aku dok baring sama2 ngan anak..
mula mata menjuling scroll ig pagi petang malam..
butik2 kedai2 on9 dah mula jual baju raya cun2...
menggugat hati mengoncang duit aku kat bank..
skarang kan ada online banking.. ko klik2 jer dok umah sesaja duit habes dah..
tu lagi mencabar iman aku rasa... 
sedap jer mengoder.. hahaha...





sepanjang pantang ni jer.. sebelum ramadhan lagi..
dah beli 4 helai dress...
yang tuk pakai fes day raya berdondon2 laki bini anak beranak tu dah siap beli dah..
yang beli time mengandung konon nak pakai tapi tak sempat tu pon aku dok pikir bile nak pakai nya..
tu pon ada rasa nak aim2 lagi derang dok teaser2 bagai..
nanges aku... nanges sebab tak mampu menahan diri... huwaaaaaa...!!
aku rasa.. aku kene UNFOLLOW lah semua butik on9 kat IG tu...


dah beli baju nak kene pikir tudung matching2 pulak..
nak mencarik tu lagi satu hal..

bukan kain baju aku jer aku dok membeli tak habes..
baju anak2 aku pon...
baju dak qaleef.. dah shaquille..
rambang mata aku dok tengok baju cantik2..
paling tak boleh blah.. baju ash-shaquille..
besar2..tak tau lah boleh pakai ke dak tu raya ni..
tu aku dah ngajak laki aku gi beli kat mall jer nanti lepas habes pantang..

lagi 17 hari...

dok hitung hari..

baju melayu qaleef belum beli..
nak beli kat PKNS shah alam...banyak pilihan..
abah sado nak mencarik kurta anak beranak gak..

eerr..kasut raya aku tak beli lagi...

hahahahaha...


ya hampuuuunnn ko aty pon..dah kenapa..??!!!!

sedangkan bukan rasa nak beraya sangat pon tahun ni..
ngan anak kecik.. ngan keadaan family aku sekarang ni yang masih bermuram..
atas kehilangan adik aku..hurrmmm..

tapi takper.. baju2 dress ala2 jubah tu..
bukan tuk raya semata...
kalau rasa nak pakai sekarang pon.. aku pakai jer..
sekarang memang pakai baju macam tu jer ..buat basahan..selesa..
dan nursing-wudu' friendly semua aku beli...
tu dok mengumpul baju cegitu lah ni..


hurrrmm... shopping raya....

lagi 17 hari...

aci tak.. nanti 30 hari nak cucuk ash-shaquille aku nak kuar shopping sekali..


eeeerrrr......

miahahaha....



gini lah orang yang tak biasa dok umah...

haaaiihh...

buat masa ni masih boleh bertahan lagi..

sabar aty.. sabaaaaaarrrrrrrrrr...........................















14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sabar ya

lia ummiirfan said...

i feel you! 😂😂

Chekgu Azrine said...

sabr aty...sabar...
hahaahahaha

cik hani said...

tak dapat keluar rumah, lagi syok bershopping online.. hehehe

ameris said...

part tu mmg mencabar jiwa n minda kan aty... akak dulu masa yaya lagi seminggu nk 44 hari panjat ke bukit tinggi. bila up kt fb terus kena marah2 sbb masih lg berpantang. lgpun tak sesuai bawa bdk2 jalan2 waktu tu...

sabar skit je lagi yer aty... gud luck.

MizzTina said...

akak, mana beli dress tu?

Dkna Abza said...

ada kawan, genap 2 minggu bawak anak shopping.. terkejut kami, tak sakit ke duk pakai seluar tu? ngilu lak kita tengok dia..hahahaa.. ke sgini kalau dah umur 40 tahun nanti mula sakit badan orang tua cakap.

eima said...

betui ...aku dulu pun gini la kemaruk nk keluar ... tp aku keluar amik anak blik sekolah je .. haha tu pun dah puas dah .. janji keluar

Nurizzah Majif Biz said...

hahaha.
ingat pantang shopping gak.
bukan ek? mih mih mih.
bertabah lah wahai hati.

♥نعمة السعده اسماعيل‎ ♥ said...

Hahaha samala aty.sy bersalin 26/5. Kuar umah pi kk pi hospital je.tapi hasben yg ajar ngelat.bw ank jenjalan ronda2 saya ngn baby ikut duk dalam kete.bosan nye lahai

fazian batrisyia said...

sama la perasaan tu aty. dah biasa keluar sekali kena dok dlm rumah lama...rasa cerah kulit tak kena matahari. pastu bila hari 30 dpt driving sendiri ke klinik bawak bby cucuk...dah suka yg amat mcm nak ke mana gamaknya...he..he..he

Nadiah Hanum Wahab said...

I can feel u...mmg satu penyeksaan! Hahaha...

Nurul Aziz said...

Dulu masa ayra sebulan, dah keluar pergi mall jalan jalan. Siap lepak dataran merdeka.
Padahal motif utama time tu nak g checkup je..

Ni masa adik, rasanya tak sampai dua minggu konfirm keluar rumah gak, sebab dah raya kan?
Huhu..


Tapi bab makan, pakai stokin, apa semua tu dulu mmg jagala..
Takut badan sakit sakit bila dah tua nanti.


Bestnya aty dah bersalinnnn..
Kita ni bila la lagi.. Bertabah tunggu hari.


Eh taknak buat entry bersalin ke?
Nak baca...

dalila said...

wow... cantik dress tu :)
Salam Ramadhan