Tuesday, June 23, 2015

BERPANTANG :: Air Jus pegaga untuk apa..??











ni blended dari daun ulam pegaga tu tau..
bukan air jus kordial yang sedap medap tu...

ko tengok tu daun macam rumpai laut bertakung...ngeri aku nak telan..

ikutkan tapis jer daun tu..
tapi ada aku baca..elok ko telan jer hidup2 bendalah atas bertakung tu..daun die tuh..
lagi mujarap kate nyaaaaa...



aku minum sikit.. kemahen kau..!! eeeuuuwwwww...

eerrr.. tapi not bad lah rasa die..tak lah pahit ke hapa..
cume rasa daun... rasa macam ko makan rumput tu.. hahaha..
ko pernah makan rumput..??


tak boleh aku telan atas nya tu.. rasa macam makan rumput lah.. hahaha..
jadi aku kuarkan pakai sudu jer..

dah minum sekerat.. ada orang kata [update kat IG dulu] 
soh letak gula batu...kasi sedap..
awat ko tak habaq awai2....aaiihh..
aku tak de gula batu.. aku letak gula biasa tu jer.. takper kan... uhuukkss...

letak gula memang rasa lagi sedap..macam minum air dari kordial jer..
tak tipu..sedap...terus pesan abah sado beli lagi daun pegaga fresh tuh..hahaha..



ai is tak makan ulam2...
ko tak yah nak heran sangat lah..mihmihmih..

jadi.. biler ulam pegaga tu di buat air..
sama lah kan khasiat nya macam makan ulam tu..
dari langsung tak makan keeeennn....

daun/air pegaga ni elok sangat2 tau..
khasiat nya banyak.. tak beranak pon elok jer nak telan..
lagi pulak orang baru lepas bersalin..
macam2 lah kebaikan nya.. ko gugel lah sendiri..
tapi tuk aku..tuk orang lepas beranak..
elok tuk penghadaman.. which is tak lah ko sembelit..
pastu boleh mengempiskan perut...
yang aku tau... lagi elok kalau minum hari2 setiap pagi...
kot ko nak kurus laju2 kan...

korang yang ngah berpantang tu..lepas beranak..
boleh lah try... not bad lah rasa die...tak lah teruk sangat pon..
dengan syarat ko letak gula.. muwahahaha....

okeh.. tak kelakar...




ni ok lagi.. tunggu aku cerite kat korang pasal berjamu pulak..
ni baru betul2 aku tak ley nak buat lawak....






















8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bagus nie

eima said...

ai mmg penggemar ulam ..sedapnye ....
MIL aku masak ulam pegaga ni dlm masak lemak putih sedap wei ...
kadang tu masak air being tu sedap jugk....
tp time aku dlm pantang je la

Allene typicalmommy said...

suka wat sup pegaga... hihih tp nak minum air.. macam seram je...

ameris said...

sedap ehh aty??? akak pn xpenah try. tp kalu aty kata sedap nk cuba gak laa kalu leh kurus...

saye niza said...

wah kat aty, mmg betul2 berpantang. seronok tgk. :D

ain.ya.nun. said...

Selim melim lah dak aty lepas ni.

Eh, tak preggy pun ko memang dah slim aty haha

Nadiah Hanum Wahab said...

Yea betulll...silalah letak gula sket utk kebahagiaan tekak kita...;)

Fifi Nadhrah said...

tak pernah try.. nak try jugak la nanti..