Monday, June 15, 2015

tali pusat anak :: apa yang perlu di buat..??




baby ash-shaquille..tali pusat nya cepat jer tanggal.. 
hari ke 4 dah nampak genting nak tercabut..
hari ke-5 dah tanggal dah...
dan sepanjang2 tu..kering jer pusat die..
hasil bidan jaga kan...alhamdulillah..

kate bidan.. nak mandikan pon ada cara.. 
sebelum tali pusat tanggal.. mandikan bahagian belakang jer.. 
bahagian depan..tak perlu kene terlalu banyak air atau lap2 jer..
risaukan kat bahagian tali pusat tu kene air atau lembab..
nak bersihkan pon sama..
pakai kan barut dan lampin baby pon cegitu gak..ada cara nya..
mengelakkan kawasan tu lembab atau tekena air kencing baby...

kali ni pulak...
aku memang langsung tak sentuh pasal tali pusat ash-shaquille..
eerr... aku risau baby sakit.. hahaha..

sampai lah dah tanggal.. lega aku tengok nya
tu pon kate bidan..masih perlu di jaga betul2..
lagi2 kalau pusat nya masih tak masuk dalam..kire tersembul sangat..

baik lah.. bidan tolong jaga kan.. ngeheheheh...

masa qaleef dulu.. lambat...
sebab masa tu aku jaga sendiri.. 
bidan tak uruskan pon baby masa tu..
datang tuk urut aku jer..

dah tu.. fes time kan.. mana lah nak tau nak buat atau jaga macamane..
sepatut nya kan lepas baby mandi.. 
kene lap kering kat dalam2 pusat baby tu..
walaupon tak tanggal lagi.. 
kene selak2 lah tali pusat terkeluar tu..
tu part ngeri sikit tu.. 
pastu.. kene letak ubat spital kasi kat dalam pusat tu..

aku tak tau masa tu.. aku takut nak usik..
aku biarkan..
sudah nya qaleef dullu.. hari ke 10 baru tanggal..!!
tu pon lepas nurse KK datang umah hari ke berapa tah tengok kenapa pusat die berair..
seb bek lah tak sampai jangkitan kuman bernanah bagai.. nauzubillah...
tak terlambat...
nurse tu ajar aku cara nak bersihkan...kalau tak.. 
aku tak tau lah apa jadi ngan tali pusat qaleef dulu..
tu lah penting nya pengetahuan..dan pengalaman..
aku tanya mak aku pon.. die kate dulu pon bidan yang buat kan..
jadi die pon tak ingat... huhuhu...giteeeww...

tu kali ni.. dah tau dah..
tapi.. untung nya.. bidan ada nak jaga kan...
memang betul2 die jaga lah..
hari2 datang dok belek tu dulu...
tu cepat jer tanggal...

aku pon tak tau apa orang kate kalau tali pusat jatuh awal atau cepat..
ada..biasa orang tua2 lah kata..
aku pon tak ingat dah..
bagi aku cuma..nak tali pusat tu tanggal tak kire lah bila pon..
dan dalam keadaan elok sihat..tu jer.. ngeheee...



tali pusat Muhammad Ash-Shaquille 


lagi satu.. pengurusan tali pusat baby yang dah tanggal ni..

dulu2..orang kata...
letakkan satu tempat..kira dalam bekas yang sama ngan adik badik lain punye tali pusat..
macam aku.. kene letak kan ash-shaquille nyer dan qaleef nya together2 lah kire..
kata nya supaya nanti adik badik tak gaduh..
baik mesra giteww sapai besar...

masa qaleef aku simpan..
dan masih simpan sampai sekarang..

lepas tu..ritu..ada aku teringat.. komen pembaca kata..
elok di tanam - jangan simpan
sebab tali pusat tu part of dalam badan kite/baby kan...
struktur penting dalam hungan ibu dan anak masa dalam kandungan..
jadi sebaik2 nya di tanam..

hurrrrmmm...

aku terus google2 carik maklumat..
dan jumpa ni..





sumber 


jadi.. insyaa Allah aku akan cube uruskan tuk tanam kedua2 tali pusat si qaleef dan shaquille dalam masa terdekat ni...
kalau itu adalah lebih baik...




notatanganATY :: tali pusat adik ni macam pendek sikit dari si abang nya..



6 comments:

Rai OurKizuna said...

ooo tanam ye.. cepat betul 4 hari tanggal dah.. expert jaga kan.. hehehe.. anak2 saya semua suami yg cucikan tali pusat..saya ngeri.. hahaha

Nurzakiah Hanum said...

thanks for sharing

JaJa_NoRLiza said...

Anak2 akak genap 7 hari tanggal pusat...akak pon makesure tmpat pusat tu kering dan bersih...alhamdullillah...semuanya ok.. :)

Salhah Suhot said...

Saya simpan talipusat naufal dan sakinah dalam 1 bekas. Bak kata orang tua kan, biar hubungan rapat sayang menyayang. Saya akan tanam bila dah yakin takkan beranak lagi.

Nadiah Hanum Wahab said...

Ehhh baca entry ni baru terpikir...mana aku letak tali pusat ank2 aku ek??? Ah sudahhh...rasanya ada lagi disimpan, tp di mana??? Ok, esok kena cari semula!

intandayani said...

Kata kak ipar saya dengan tali pusat tu orang boleh sihirkan anak kita.wallahualam