Tuesday, June 16, 2015

MuhammadAshShaquille :: TAHNIK oleh TG Ust Nik radzi Nik Mat



TG Ust Nik radzi Nik Mat ni adik pada allahyarham TG Nik Aziz Nik Mat.. 
masa die datang buat kuliyah maghrib kat masjid area umah ayah aku kat shah alam..
ayah aku ngajak sekali kiteorang bawak si shaquille tuk di tahnik kan..
since die pon masih tak bertahnik lagi...
kesian shaquille... lambat sangat nak bertahnik..
boleh jer buat sendiri.. aku dah buat dah pon sendiri..
tapi.. besar harapan aku agar dapat doa dari orang2 yang berilmu agama tinggi
macam para ustaz...dan kalau lagi elok ulama'..

teringin nak ustaz don sebenarnya.. hahaha..
tapi ustaz selebriti macam ustaz don memang susah lah nak jumpa..
tapi tak per lah..
ni dapat ngan TG Ust Nik radzi Nik Mat pon aku dah syukur sangat..
asalkan orang2 yang alim warak...insyaa Allah.. nak dapatkan keberkatan nya..

bertahnik ni banyak sangat kebaikan nya..
dari segi sunnah dan jugak kesihatan..insyaa Allah..
seelok2 nya sunat seawal 7 hari..
qaleef dulu awal.. lepas2 kuar spital hari ke 3-4 tu dah terus ayah aku bawak kan jumpa ilmuan agama.. 
[dah meninggal pon ustaz mastam yang tahnik kan si qaleef dulu..alfatihah]
si shaquille ni lambat sangat.. bukan bertangguh..
tapi mencarik masa yang sesuai..
dah kebetulan TG Ust Nik radzi Nik Mat tu ada kat sini..
tu ayah aku ngajak sekali..alhamdulillah....selesai dah urusan tahnik baby..
kalau tak..aku dok terpikir2..menghitung hari ke hari anak aku tak bertahnik lagi.. huhu...





ash-shaquille ngan atok sebelum di tahnikkan..


adik aku pon..ngambik gambar..goyang2 semua lah.. gggrrrr...

ni cucu ke-8 ayah aku.. cucu ke-3 lelaki..
anak2 buah aku ramai perempuan..
qaleef tu cucu pertama lelaki.. tu ayah aku suka lebih kan die tu..
beli kan baju.. jubah kurta..belanja sesaja..
sekarang.. masuk si ash-shaquille ni.. dah 3 lah cucu lelaki die..
tak tau lah kot dapat lagi ke dak.. hahaha...rezki masing2 lah tu kan..




tu yang berjubah beserban tu TG Ust Nik radzi Nik Mat yang akan tahnihkan ash-shaquille
tak paham kenapa adik aku amik gambar dari belakang semua... huhu


TG Ust Nik radzi Nik Mat ni iras gak lah allahyarham TG Nik Aziz
tapi berisi sikit...





tahnik kan  ngan kurma dan air zamzam




alhamdulillah..selesai dah salah satu perkara sunnah kelahiran...
walaupon amik masa sikit kali ni..[hari ke-17 kelahiran]
buat di masjid al-munawarah seksyen 27 shah alam
hari jumaat 12 June 2015

lepas tu.. nak setel cukur botak pulak ash-shaquille
bidan yang buat..
kalau ada rezki nanti..raya baru nak buat aqiqah..tapi buat kat umah ayah aku kat shah alam [seekor]
dan kat kampung mertua aku [lagi sekor]
insyaa Allah.. masih dalam perancangan....





7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

eima said...

ALHAMDULILLAH ... HEBAT2 KELUAR ARWAH TN GURU NIK

Mila Hilas said...

adik2 dia mmg warak alim ye?

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah..selesai dah

Puteri Beribiru said...

alhamdulillah..settle pun..
wah nama baby unik ejaannya..shaquille..

MamaAliya said...

bertuahnya baby shaquille.