Tuesday, July 28, 2015

Deco Item :: Gubahan bunga


dah raya dah...
tak de nye nak ber #MISIRAYA lagi... heheh..

kite stop lah kejap cerite raya..
meh nak cite pasal deco item lak..

sebenarnya entry ni sebelum raya lagi..
dah aku beli gubah sebelum raya kan..
tapi..tak sempat nak setel..
alaaaaa...korang kesah apa pulak kan.. hahaha..
aku yang heboh....ahaaakkss..

ok lah..tak yah nak mukadimah panjang sangat kali ni..
beli kat mana semua pon korang dah tau..
sila lah godek entry lepas2 yer..





ritu kan aku cerite beli pasu besar kaca ni kat SSF.. 
lepas tu aku cerite gak aku gi hunting bunga kat romantika sampai lah ker satu warehouse ni..
kat warehouse tu.. baru lah dapat membeli yang aku nak..



ko nampak yang daun panjang2 macam daun lalanga tu..?? hahaha..
tu lah yang aku carik tu...kat warehouse tu murah gak lah..belas2 hengget..
tapi ok lah sebab aku pernah beli dulu yang biasa2 punye lebih kurang cegini pon dan puluh2 hengget tau....
aku beli 6 rimbun..
orkid tu aku beli jenis getah.. pon ok lah harga die...
2 batang jer aku beli kaler matching2 ngan langsir.. ngeheeee...






memula aku letak batu ni.. beli 2 pack jer..sekali tak cukup daaaaaa...
nak cover span hijau tu sebenarnya..






yang daun 6 rimbun tu aku pacak jer dalam tu...
kalau tak pakai span hijau tu.. nanti die mengembang terus..
kalau banyak mungkin dalam 20-30 rimbun cantik lah..
tapi beli kang beratus2 tak kose ai tau..bahek la aku beli bunga siap gubah jer.. hahaha..


okeh..lepas tu step tak ada dah aku hamek gambar..
sebab aku men cucuk2 jer ikut sokati aku...
ubah2 ikut mata aku...pastu mixed kan ngan bunga2 lama sedia ada kat umah aku ni haaa...



tunjuk yang dah siap jer lah eh.. hahaha..










ini jer lah ghoper nya pon.. huhu... 
aku main cucuk2 jer..
kalau ada yang perasan.. kat keliling bawah tu bunga sedia ada kat umah aku ni ha..
aku letak kat keliling tu sebab nampak kosong..
orkid putih yang kecik tu pon sama.. bunga lama aku simpan dah dalam stor kuarkan balik
dan ubah gaya-letak sekali kat sini...
jadi korang.. kalau ada bunga2 lama tu jangan lah buang..
kot korang ada beli bunga baru kan..
bunga lama tu basuh bersih2.. bungkus simpan elok2..
mana lah tau nak guna tuk gubahan akan datang..
ubah-gubah idea lain tuk nampak kelainan..
tak membazir tu satu hal la..
lagi satu.. biler rajin ubah gaya.. tak lah boring setiap kali raya tu jer pon kan..
jimat kat situ dah...

aku ni..idak lah pandai menggubah..
cume aku suker 'perati'... tengok jer gubahan2 kat kedai tu..
atau gubahan orang teror ni..
pastu aku gubah lah sendiri..
bukan apa.. sebab.. yang sebenar2 nya lagi jimat..
contoh nya.. macam kat ssf tu kan bunga mahal2 ya hampun ko..
nak soh orang tu gubah..kene lah beli bunga kat situ kan..
jadi.. nak jimat..boleh jer ko carik bunga yang sama kat tempat lain..
atau mungkin bunga jenis lain yang ko suka..
dan ko gubah lah ikut gaya tu jugak..
haaa cegitu lah aku setiap kali pon... 
walaupon kekadang je menjadi....muwahahaha...
tapi sekurang2 nya aku belajar sikit2 dapat pengetahuan...
tak gempak tak apa..
janji mata sendiri suka sudeeeeeyyyyyy.......
tak yah ko kire orang suka ker idak gubahan ko..
ko puas hati dapat buat sendiri ok lah tu kan.....mihmihmih...



okeh... itu jer nak kongsi...
lain kali aku share dekorasi2 raya lain yer..
yang tak sempat nak share sebelum raya ritu..
mana tak nya.. semua last minit..
semua nya aku beli buat lepas habes pantang...
baru dapat kuar umah kan...
nak pulak habes pantang nak dekat raya..
tu yang semua sipi2 jer siap sehari-dua sebelum raya tuh.. huhu..
boleeeeehhh laaaaa... darikan tak de yang berubah langsung.. ngeeee..













7 comments:

nur hifzan Zanini said...

cantik! tangan kreatif bagi apa pun cantik jadinya.

Jemput singgah ke blog saya, VitaminSuci. Saya dah add link blog awak di bloglist saya. Terima kasih.

Nadt said...

cantiknyeee...pandainya gubahhh..

Liyana said...

cerianya umah kaler2 gini... suka tengok :)

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
hi singgah sini
sory hr nie bz x sempat nak BW

e k i n ♥ y u s r i said...

cantik

MamaDaniel said...

cun!!!! saya suka orkid!!

tapi bab bunga ni mak memang surrender la.. mmg x gheti.. hehehe

JaJa_NoRLiza said...

Cantik!!!!..akak mmg x pernah pandai gubah bunga...tlg gubah boleh????...he!