Monday, July 27, 2015

kisahRAYA2015 :: ber raya di kampung mertua pulak




raya kedua..subuh2 kitorang dah siap2 nak gerak dari melaka..
nak balik johor pulak..kampung mertua kat simpang renggam..
perjalanan lancar alhamdulillah...
dari melaka tak jauh sangat dah nak ke johor tu...
2 jam lebih kurang jer kot..
pagi2 macam ni fresh..seronok sikit nak gerak..



kasi belanja sekeping wefie laki bini dalam perjalanan sementara anak2 tido..

aku sekarang memang duduk belakang jer..
ngan carrier si shaquille..
si abang qaleef duduk sebelah abah nya jadi teman..
kalau aku duduk depan..nak kene gndong jer si adik letih gak tu tangan kan..
bertambah2 lagi kalau si abang nak himpit sama.. aaaiihh... memang berperang lah mak anak nanti..


kat johor ni.. 2 hari..raya ke dua dan ke tiga...
raya kedua tu.. memang berjalan jer lah satu hari..
sampai2 umah mertua lepak2...macam biasa...
ingat nya nak terus ke rumah maklong die kat batu pahat..
ngan maklong pontian..
aku ajak skali gi umah paklong benut..
semua tu sedara2 die...
ingat nak sekali jalan ngan mertua lah..
tapi.. sebab abah sado kejar masa.. die nak beraya malam tu ngan kawan2 die jugak..
tu kiteorang gerak dulu..
batu pahat tu jauh dalam sejam gak.. 
jammed giler lagi..
tu tak ley nak lambat2..
abah sado nak beraya umah kawan baik die kat muar lagi..
kawan die duk kat iraq...saja lah kan nak berjumpa time2 raya ni..
merasa lah aku fes time makan burasak.. bugis katanya..... 

balik batu pahat tu.. gi beraya lagi sebijik umah kat parit raja..
jam giler ooii dari batu pahat ke air hitam tu...
sampai parit raja nak jam 6 petang..
tak lama pon kat situ..
terus balik simpang...sampai maghrib ngam2..
tak sempat rehat..siap2 kan anak laju2....
terus ke umah kawan sekolah abah sado dekat2 situ jer lagi sorang..
lama tak jumpa kata nya..
tu berkumpul la derang2 kat umah tu..
aku ni..ngekor jer la laki aku tu kan..

penat ooiii... hahaha...




ni kawan2 abah sado dari sekolah menengah 
yang laki tu kate nya dari kecik2 sekolah rendah lagi..
kawan rapat..
ada lagi sebelum tu.. tapi dah balik dah...



menyelit gak lah.. derang pon mesra2 semua.. ramah..aku suka..
sebelah abah sado tu buno.. isteri nya sue.. dan dahlia...
selama ni aku kawan2 gak.dalam facebook jer.. ni fes time jumpa..

ramai gak sebenarnya kawan2 sekolah fared aku kenal kat facebook dari awal kawen lagi..
tapi masih tak berkesempatan nak jumpa..
insyaa Allah satu hari nanti




malam tu aku tido tak sedar diri dah..
abah sado sambung lepak ngan kawan laki die sampai kol 2 pagi..
tak kisah lah tu.. sesekali kan..
janji jangan kate nak bangun lambat2... hahaha..
plan beraye banyak lagi esok nya..






raya ke tiga tngahari tu.. ayah ngan umie lak datang beraya umah besan..
umah mertua aku lah tu..
ayah aku memang rajin berjalan.. lagi2 umah besan2 die..
so far..aku sendiri rapat nagn mertua2 adik badik aku..
mertua abang aku yang kedua.. ngan mertua tina..
so.. macam biasa lah.. ayah aku pon jenis suka menziarah ni kan..
kat johor pon memang ramai sedara2 belah aku jugak..
kakak ayah aku pon kat JB tu ada sorang..
tu kalau sempat gamaknya..rumah kawan2 aku pon aku redah nak beraya..
tapi sebab kejar masa..abah sado pon cuti tak panjang..nak gi out station terus..
mana sempat jer lah kiteorang pergi..



abah sado depan sekali sebab amik dari monopod jer..
geram die tak nak amik camera dah dalam kereta..ada tripod sekali..
tu gambar tak clear sangat..

kuarge belah fared kecik jer..
tak ramai..4 beradik..tapi ada dalam gambar ni ada abang sulung die..isteri dan adik bongsu jer..
yang meramaikan gambar ko tengok tu..adik2 aku pon ada tuh..hahaha..
termasuk adik tiri aku sorang dok belakang umie tu... hadi nama die..
umur 14 tahun..pelajar tahfiz...


yang belakang mertua aku abang long dan ipar fared..anak sulong lah kirenya..
fared anak kedua..
dok johor gak..tapi kiteorang jarang jumpa..
die susah dapat cuti.. raya pon kali ni baru lah bertembung adik badik tu..

yang depan sekali tu..pegang dak qaleef tu adik bongsu abah sado..
tak kawen lagi..tak ingat umur berapa.. 20 lebih gak aku rasa..
die lah banyak jaga mak mertua aku masa sakit..rajin nya die alahai..
kerje umah semua boleh di harap..
baik orang nya..sopan... tak pernah aku dengar die biadap ngan abang2 atau orang tua nya..
aku doakan die bertemu ngan jodoh yang baik2..agar boleh jaga die ngan elok jugak insyaa Allah...


belakang2 tu.. adik2 aku sekali ikut..ngan anak umi yang bongsu sorang..
yang lain2 dah beraya umah mertua masing2 dah..






2 orang mak.. mertua dan umie..

mak mertua aku tu tak sihat sangat..
harap cepat sembuh...
rindu kat die time2 sihat muka ceria dulu2...
sekarang susah nak tengok die senyum..cegitu jer lah...
mak mertua aku tak pernah layan aku buruk...
bagi aku die mertua yang baik...
terlebih terkurang tu biasa lah..tak de yang sempurna..
aku pon bukan lah menantu yang bagus sangat jugak kan..-sedar diri-
tapi.. aku tetap rasa beruntung dapat die sebagai mak mertua aku..
layan aku dan anak2 aku ngan baik..
tak pernah pon lah aku ni kene herdik ker marah ker...
dah cukup dah tu.. alhamdulillah.. rezki aku....
aku jenis buat hal aku jer..tak amik port sangat..hahaha
hal adik badik fared kuarga die..kalau tak keperluan..
aku pon tak pernah nak masuk campur..tak elok sangat pon kan..

ok..sambung kisah beraya...

lepas dari tu.. kiteorang pergi beraya lagi 2 bijik rumah..
ngan ayah dan umie sekali...
umah toksu dan toklang..dekat2 situ lah..
ingat nak ke Jb sekali..ada maklang aku kat sana..
nak jumpe sepupu2 aku sekali..
tapi tak sempat..ramai orang dah nak balik gamak nya..
ahad kan.. ada yang dah  keje isnin tu agak nya..
jalan jammed teruk.. memang tak sanggup lah kiteorang nak meredah..


nanti minggu lagi satu insyaa ALlah balik lagi sebab ada kenduri abah mertua aku nak pergi haji tahun ni..
so..kalau sempat nak berjalan raya lagi mana yang tak pergi ritu..
tengok lah keadaan macamane..




habes dah cerite raya pertama kedua dan ketiga...

banyak lagi ni cerite raya..hahaha..
raya ke empat anak aku demam..
raya kelima.. mula berjalan balik...
kali ni gigih aku nak hapdet gak..
setiap tahun..tak pernah habes cerite raya aku..
main skip2 jer...tau2 dah habes raya..malas dah nak cerite terus..
sedangkan..setiap tahun pon..raya aku memang sakan..
bukan sakan kutip duit raya anak yer...
tapi sakan menziarah... beraya umah sedara mara..umah sahabat2..
sampaikan kawan2 mak aku..yang rapat2 pon..
aku gi beraya menziarah.. meneruskan silatulrahim..
tak cerite lagi jiran2 umah lama mak dulu..
sampai habes raya..tapi kitorang beraya tak habes lagi... hahaha..
cume tak mampu nak bercerite jer...
macam tu lah aktiviti aku setiap tahun..
dari bujang ngan mak pak aku..
sampai sekarang dan berkeluarga..
masih lagi di teruskan macam biasa...

mungkin sebab aku ni mudah mesra ngan orang kot..
jadi.. mudah buat kawan..
tak kisah lah kawan mak ayah aku sekali pon..ngeheeeeee....





okelah.. sambung lain kali......daaaaaa...........





4 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

meriah juga family mertua akk =)

eima said...

MERIAH RAYA BELAH JOHOR KAN ... RAMAI SEDARA

Inani Hazwani said...

Selamat Hari Raya :)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Wah atie makan burasak eh, samalah kita pun ada buat entri pasal burasak..Saya duduk pt raja dekat je dengan UTHM kat Taman U..Raya haritu memang jammed kan, biasa pt raja memang penuh kereta..