Friday, July 24, 2015

kisahRAYA2015 :: beraya ke Melaka dan keluarga besar aku...




masih lagi cerite raya pertama...

lepas jer sesi salam2 bergambar bagai tuh..
terus kiteorang ke kubur..
menziarah 3 kubur.. arwah mak.. arwah tina dan arwah adik aku afiq..
sayu rasa hati..
rindu kan mereka2...
seronok kalau derang masih ada meraikan aidilfitri ni sama2..

haritu..masa tina masih sihat..
die ada request tuk beraya ngan ayah sama2 tahun ni..
tapi ayah aku tak pasti lagi..
macam aku cerite kan sebelum ni lah..
die biasa akan beraya kat kampung umie kat melaka..
tapi..biler ayah ada tuk beraya sama2 ngan anak2..
tina pulak dah takde...sedih hati aku ni teringat...

semoga mereka bertiga tenang di sana.. alfatihah..

jadi nya.. kiteorang lepas menziarah kubur..dan lepas jer solat jumaat kat area putra height..
terus kiteorang ikut ayah balik ke melaka...
ayah aku ngajak..soh kenal2 ngan sedare2 belah umie pulak katanya..
kiteorang pon tak de plan..so okey jer lah...
nak gak aku merasa kat kampung umie...

alhamdulillah jalan lancar..
aku tak ingat melaka kat mana..
tapi tak lah jauh kedalam..
yang menarik nya.. kampung umie memang betul2 kampung...!!
rumah kayu atas bertangga batu melaka tu..
kelililing penuh ngan pokok rambutan.. kata nya kat belakang2 tu ada kebun durian bagai..
ini baru feel raya kampung....

rumah tu rumah pusaka..
tak de orang duduk dah..tapi masih terjaga..
umie dan sedara mara lain rajin balik situ walaupon tak raya..
aku selalu dengar ayah aku balik melaka bile lapang2..
kire umah tu tempat berkumpul sedare mara lah..
masa aku datang tu pon.. dah ramai dah berkumpul..
nak gi berjalan raya umah2 sedare lain...
aku ngikut jer lah...
Macam adik2 laki aku 2 orang tu dah biasa lah kesana..kenal dah semua..
Sebab selalu ngikut ayah aku..
Aku ni jer la baru fes time..






ni umah sedare-mara umie.. tangga batu..cantik..memang umah kampung tu..
ni semua keluarga aku sekarang..
adik beradik aku dan adik beradik dari sebelah umie..
Semua anak2 umie ada lengkap..
Abang sulung aku pon ada tu..
abang aku kedua jer belum sampai masa ni..
yang lain semua ada..


aku nak kenalkan melalui gambar pon tak gheti..
sebab tak tersusun..
nanti2 lah aku share kalau ada gambar2 lain lagi..kenalkan sorang2.. 
Alaaa..aku tau..ada pembaca blog aku ni kenal derang2 [adik beradik baru aku ni]..ngeeee..
korang memang taaawww...


besar kan kuarga aku sekarang..Alhamdulillah 
aku harap ikatan ni akan semakin kuat dan rapat..
aku dah tak de adik perempuan..
anak2 umie tu lah aku anggap macam adik2 aku sendiri jugak..insyaa allah..







ni gambar pakai gupro [betul kew eja nye nih..huhu]


so far keluarga umie baik2..ramah dan tak sombong..
aku ok jer ngan adik beradik umie lagi2 yang perempuan..
layan aku pon baik..alhamdulillah..
ada beberapa orang yang aku pernah jumpe masa arwah tina sakit dulu..
lagipon sebab anak2 umie pon jenis baik2..berakhlak baik..
saling menghormati..
menantu2 umie pon ramah2..
tak de sikit pon rasa terpinggir ngan derang ni semua..
eerrr... aku pon jenis peramah kaaaannn... heheh..
Insyaa allah..takde masalah lah tu aku nak bergaul ngan semua orang..

kat melaka ni beraya 3 bijik umah..
malam tu kiteorang sewa homestay.. ngan abang2 aku..
ayah aku masih lagi jalan beraya malam tu..ngajak jugak..
Tapi aku dah tak larat dah... memang nampak bantal jer balik tu.. 
ngan anak kecik ni lagi satu hal..
letih nya lain macam...ko tau la kan..
ko beraya umah orang berdukung..tak kan nak bawak stroller pulak tak pasal..
lenguh gak lah tangan..budak tu dah memberat..

lagi pon.. nak kene rehat..
memang letih sangat2..
Sebab esok pagi2 nya pulak nak kene gerak awal kiteorang nak balik ke johor pulak..raya kedua dan ketiga kat sana..
raya rumah mertua dan sedare mara belah sana..
kire sehari dah habeskan masa raya pertama ngan kuarga sendiri..
ngan ayah.. adik2 beradik...puas hati dah...alhamdulillah..

nanti sambung lagi cerite family umah mertua pulak eh..
yang ni lagi lah hectic aku cakap ko...pheewww...
tapi takper yang penting.. niat nak menziarah tu tercapai...kata raya kaaannn...
Setahun sekali...
Yang mana jarang2 jumpe tu..waktu ni la nak berjumper..
tu yang penting..
bukan raya kosong2 gitew2 jer...






8 comments:

Allene typicalmommy said...

besar keluarga aty.... Allah gantikan kebahagian lain.... semoga tak terasa kehilangan... wpun tak sama...

Nurzakiah Hanum said...

meriahnyaaaaaaaaaaaaa

Farah Waheda Wahid said...

tahun ni tak balik melaka...

cik hani said...

seronoknya bila ramai2 macam ni

jaja_NorLiza said...

Seronok dan meriah sgt nampak...best!

Khalid Kyle said...

Selamat Hari Raya dari anak jati Melaka XD

Nadiah Hanum Wahab said...

Seronoknya dapat beraya di kampung...meriah kan berkumpul ramai2 gitu...

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah..seronok tgk ikatan adik bradik aty dgn adik bradik tiri..semoga trs berkekalan..