Friday, July 31, 2015

kisahRaya2015 :: ukhwah yang tetap perlu di teruskan





raya kelima..lepas beraya umah kawan baik aku iena kat meru tu..
terus2 aku gi beraya umah mertua arwah adik aku tina..
aku punya hubungan agak rapat gak ngan mak mertua tina tu..
mungkin sebab aku memang rapat ngan tina..
tina rapat sangat nak mak mertua dia..
jadi otomatik aku pon terapat sama..
biasalah tu kan..
kite akan rapat ngan orang yang rapat pada orang yang kite dekat..haaaa paham kan maksud aku tuh..
iyer lah.. aku memang rapat ngan kawan2 baik tina jugak..
tau semua cerite dan gosip..
macam tu gak lah tina pon..
rapat ngan sapa2 yang dekat ngan aku..
macam mak mertua tina ni lah..
derang punya hubungan akrab..
mak mertua tina ni bagi aku baik orang nya..
boleh rasa dari hati...
kalau tak macamane tina boleh begitu sayangkan die kan..
tapi betul tau..
perasaan nya kekadang macam berada ngan mak sendiri..
tak tau lah napa...
tina cakap..derang ada sikit2 persamaan...
mungkin lah sebab tu kot...aku pon boleh rasa perasaan yang sama...

masa tina sakit..mak mertua die siang malam dok tinggal jaga die kat umah..
gilir2 ngan aku jugak..dan adik beradik aku yang lain...
tina selalu lah bercerite kebaikan mak mertua die...
derang memang akrab...selalu gi mesjid usrah..belajar mengaji sama2..
pergi shopping sama2.. seronok kan dengar...

dan sebab tu jugak lah aku pon rapat ngan mak mertua tina..
tapi jarang lah dapat ikut sama2 gi mesjid bagai tu...

aku pon selalu tersasul2 panggil mak mertua tina ni mak..
mak mertua tina ni pon sama..tersasul2 ngan aku bahasakan diri mak..hahaha..
nampak tak hubungan tu macamane..

masa tina sakit..
die lah paling banyak jaga tina..
aku nampak sendiri..die jaga tina macam jaga anak sendiri..
papah tina..mandikan tina...
kekadang aku terharu sampai menangis tengok..
yer lah..tak semua orang sanggup nak jaga orang sakit ni kan..
tapi lain ngan mak mertua tina ni..
nampak keikhlasan nya..
sampaikan antara permintaan akhir tina..
die nak mak mertua die ada sama2 ngan die selalu..berada di sisi die selain suami die dan aku..

in fact.. anak aku qaleef pon rapat ngan kuarga mertua tina..
yer lah... time2 tina sihat dulu pon..kalau ada apa2 hal..
aku akan hantar qaleef kat tina jaga kan..
tina pulak selalu lah bawak balik dak qaleef tu kat umah mertua die..
tu masa aku nak bersalin tu..
mak mertua tina tak kisah nak jaga qaleef..
bukan aku mintak tau...tapi sebab die tau keadaan aku masa tu..
yang risaukan qaleef tak de orang jaga..
jadi die tak kisah nak jaga qaleef.. masa tu pon tina dah agak tenat..
masa kat spital tina masuk icu tu.. die pon sama2 lah jaga  lulu dan qaleef kat spital tu..
tak terbalas budi die...sungguh... aku rasa ratusan kali aku ucap terima kasih pon..
atau apa sahaja pemberian aku pada die sebagai hadiah sekalipon..
macam tak boleh nak menyampaikan rasa hati aku
perasaan  aku rasa terhutang budi sangat pada die sekeluarga...
jaga adik aku dengan baik..jaga anak aku dengan elok.. 
Allah... Kau sahaja lah yang mampu mebalas ngan sebaik2 kebaikan pada beliau...
insyaa Allah...

tu jadi nya..
seboleh2 aku tak nak memutuskan silatul rahim ngan keluarga firdaus-keluarga mertua tina ni..
rasa sayang kat hati...
walaupon tina dah tak ada...
dulu tetiap tahun..jalan raya ngan mak ayah aku sekali beraya umah derang..
ni biler masing2 dah tak ada.. tak salah pon aku tetap menziarah..
meneruskan silatulrahim sedia ada...
bukan ngan mak pak mertua tina jer aku rapat..
tapi ngan adik beradik ipar biras die jugak..
tina rajin lah ajak aku beraya sekali umah derang2 tu..
tu yang rapat tuh...
aku beranak bersalin pon..derang datang ziarah aku jugak...


raya pertama ritu dah jumpa dah kat kubur.. sembang2 sekejap..
raya kelima ni..lepas raya umah iena..
terus menghala ke rumah die..
dekat2 ngan umah arwah mak aku dulu...
tina kan kawen ngan firdaus tu kawan satu kelas die..
so..memang dekat2 lah kan..




ko tengok lah qaleef tu..elok jer memanja ngan atok orang lain..
fil tina ni orang nya pendiam sangat..macam suami tina jugak..
tapi suka melayan dak qaleef tu..
main sama2.. kelakar kekadang tengok.. heheh

anak2 buah tina ramai perempuan..sebaya2 jer tuh..ada lagi 2 orang sepupu perempuan tak ada..
ada tahun lepas aku share gambar raya derang pakai baju sama2 atas sopa..
yang cute nya masing2 subhanallah...

yang ni..masing2 tak siap..pulak tu..dak qaleef datang..masing2 main berlari kat luar rumah berpeluh2..huhu..



firdaus [suami tina] tak de masa ni..kerje..
yang sebelah aku tu adik ipar tina..farah.. ngah mabuk mengandung anak kedua..



susah nya lahai anak aku nak duduk diam2 amik gambar..
yang gegel nya semua elok jer posing...
ni geng2 qaleef gak ni..tu die suka gi umah mertua mummy nye tuh..ramai kawan..
gegel pon tak kisah...huhu...semua baya2 die jugak lahir sama tahun..
sedare lulu dah macam sedare die jer pulak..


ni mak abah mertua tina..


anak aku memang manja ngan nenek orang ni ha..alahai....
mak abah mertua tina tak kisah melayan anak aku..tu aku selalu terharu tu..
yer lah..orang layan baik keluarga kite kan..mesti lah suka...
bapak mertua tina tu pon rajin pulak melayan die bercakap main bagai..lelaki kot kan..
cucu lain ramai perempuan..
tapi derang ada jer 2 orang cucu lelaki..dah besar2 sekolah rendah dah lah..





alhamdulillah... semoga aku mampu istiqamah terus mengekalkan silatulrahim yang satu nih...insyaa Allah..
kekadang aku tak perasan aku di kelilingi oleh orang yang baik2..
tu semua sebahagian dari rezki..syukur...

semoga Allah yang akan balas semua kebaikan mereka2 yang baik2 ni
dengan sebaik2 balasan...amiiinnn....









10 comments:

Masya said...

tiba² mata masuk habuk ... moga hubunga aty dan keluarga mertua tina baik selamanya .. insyaallah ...

Puteri Satu said...

tiba2 bergenang airmata akak baca n tengok gambar entry nih.... kuatnya aty terima semua ni kan... :(

nayfatimah rasyid said...

salam Aty, salam aidilfitri;)
nak Tanya shawl tue awak masih jual lagii kaaa

saye niza said...

seronok qhaleef disamping gegel ea hihi..

NanyFadhly said...

Assalammualaikum,

Salam kenal. Entry pertama yg awak buat ni mengajar saya erti kasih sayang, persaudaraan seperti yg diterapkan di dalam agama Islam..semoga semuanya dalam lindungan dan rahmat ALLAH SWT.

Jemput singgah blog saya pula

Umi Nazrah said...

inshaAllah, kami doakan semuanya dipermudahkan. aamiin

Nadiah Hanum Wahab said...

Alhamdulillah...mengenali insan yg baik2 ni jugak satu nikmat dlm hidup kita

CintaHati Lina said...

Seronoknya dia dpt duduk ngn anak2 dara...

eima said...

sayu nye hati aku aty .....
semoaga tina tenag di sana dan lulu' membesar dengan penuh kasih syg dr korangs emua ... nk nangis rasa bila tgk lulu'

aini said said...

Waaaa xblh klu k.aty cte psl arwah....msti bgonang.. Al-fatihah utk arwah.