Wednesday, July 22, 2015

pagiRAYA2015 :: sunat makan dulu sebelum pergi ke mesjid




tahun ni..sebab raya jatuh hari jumaat..
jadi solat raya awal.. pukul 8 pg..
aku awal subuh dah bangun sbab nak kne hidangkan makanan tuk derang makan sebelum solat..
HUKUM NYA SUNAT.. di galakkan makan sebelum gi ke mesjid tu..
tuk raya aidilfitri ni lah...
memang dari aku kecik2 dah tau..ayah aku ajar..
tu memang jadi tugas anak2 pompuan lah.. aku.. tina..dulu..
pagi2 buat semua tu..
jadi..kali ni pon sama.. 
ayah aku sebelum subuh tu masak nasik arab..sedaaaaappp...
semalam nya dah masak nasik impit..rendang daging.. kuah kacang..
lemang beli sekali ngan rendang ayam...
ayah aku pon dah pesan.. nak kene siap awal semua..
sebab nak makan..
bukan makan beriye pon.. SUNAT MENJAMAH jer...
makan sikit2..lepas solat tu baru makan lagi..
tapi dah alang2 tu.. aku hidang jer lah semua...
jadi semua orang dah siap2 makan dah sebelum gi mesjid tu..
semua bangun awal dah siap2..
aku jer masa derang gi mesjid baru nak bersiap.. huhu...















abang aku tang kedua ngan wife die tak sampai lagi pagi tu..
rumah dekat situ jer..tak tido umah situ pon mlm tu..

lepas makan tu masing2 ke mesjid..
yang isteri mengemas..jaga anak2...
lepas balik masjid tu sesi bersalam2 dan bergambar sakan..
lepas tu baru ke kubur..dan nak terus gerak ke melaka pulak..
haaaa... banyak kisah tu... raya kali ni penat giler..hahaha..
tapi tetap besh....
nanti2 lah aku sambung eh...








4 comments:

Hamelia Hamid said...

menu kat rumah mak sy pun nasi arab jugak pagi raya tu...sedapnye la kan.. :) Slmt hari raya aty

Chekgu Azrine said...

Alahai...kenapa xciter hbs..hahahaha

natasya idha said...

salam.aty,set pinggan tu akak terbekenan lah pulak..hihihi

wani ezryl * said...

selamat hari raya aidilfitri, aty! :) mohon maaf jika ada salah & silap.