Wednesday, July 22, 2015

cerita sebelum raya




SELAMAT HARI RAYA chuoollss....

amacam raya korang...??
tak sabar hokeh nak tengok korang hapdet baju raya masing2..
kompem melotoppss....


saja2 nak borak crite sebelum raya...

kasi warm up dulu kite... 

tahun ni kiteorang raya kat SHAH ALAM dulu..!!!!


seronok nya aku....alhamdulillah..

merasa lagi nikmat beraya pertama ngan kuarge sendiri dulu..
aku ingat..tak merasa dah sejak2 ayah kawen lain ni..heheh..
memang ada dengar adik2 aku cakap ayah macam nak beraya shah Alam dulu fes day raya tahun ni..
tapi masih tak kompem..
umie orang melaka..
raya sebelum2 ni ayah aku beraya sana dulu...
so.. aku pon tak mengharap dapat braya sama2 fes day raya lagi..
walaupon naaaaaakkkkk sangat2...
dah lama tak beraya ngan ayah dan adik beradik aku raya pertama tu selepas mak meninggal...
5 kali raya sejak kawen.. baru sekali beraya ngan kuarge sendiri...[sebelum ni]
rinduuuuuuu sangat2 kenagan raya ngan kuarge sendiri...
rindu nak bersalam2 ngan ayah sendiri..
dan berkumpul adik beradik sendiri di pagi raya pertama...
jadi biler dengar2 cegitu... teruja gak aku...

sampai lah seminggu sebelum raya tu..

ayah aku kompemkan kata memang akan beraya shah alam dulu...
aku kemahen eksaited senyum hati ada taman.. hahaha..
abah sado tak kisah..
kan aku cakap...die memang tak kisah beraya mana2 pon..
asalkan ngan anak bini...
lagi pon dah 2 tahun sebelum ni beraya kat belah die kan...
alhamdulillah...dapat beraya kat shah alam tahun ni...

bukan tak suka beraya umah mertua hokeh..

kang ada pulak tukang2 sampai bawak cerite manipulasi kata2 aku..
susah aaiiihh... lain aku maksudkan.. lain yang di sampaikan..
tak baik ko fitnah taaawww... menyampai2kan.. jadi batu api..
sedangkan kiteorang ok jer..seronok sakan beraya kat mana2 tak kisah..
asalkan beraya..bukan duduk2 umah sesaja...
orang lain jer dok heboh pikir dan cakap bukan2...
orang yang salah paham.. membesar2kan cerite..

bagi aku...2-2 pon keluarga..dan aku tak kisah..
asalkan beraya masih ada keluarga...
bukan sebatang kara...
ada tempat nak di tuju dan berkampung..
beraya ngan suami dan anak2..
tolak ansur dan gilir2 kan...
tak de masalah pon..
masing2 masih ada kuarga...

cuma bagi aku scara peribadi...

gembire lebih sikit la bile dapat beraya ngan kuarga sendiri dulu..
biasa la tu kan..
lagi2 lepas kehilangan mak...tina pulak baru2 ni...
memang terasa...

kesimpulan nya..bagi aku..

macamana kite minikmati raya tu sendiri..
walau kat mana pon kite berada.. walau ngan sapa pon..
raya bagi aku... lebih pada merapatkan silatulrahim...
bermaafan sambil menziarahi..
yang jarang2 jumpa... waktu ni lah nak berjumpa..
hari2 biasa..tak raya..masing2 ada komitmen..ada kehidupan...
tak jumpa.. jadi waktu ni lah kite nak bermesra..
aku dah terdidik..time2 raya.. 
tak ada yang duduk2 umah tidur baring melepak tengok tivi dari pagi ke malam..
macam aku yang muda... kene gi menziarah...pergi umah orang lebih tua..
rumah sahabat2... kawan2.. kenalan..
niat menziarah...
tak kisah jauh atau dekat...yang mana mampu nak pergi.. 
kiteorang akan pergi..
lagi2 pulak..kuarga aku besar...
dan kiteorang ramai kenalan...kawan..
bertambah2 pulak,,aku kaki jalan...
memang setiap kali raya..mesti sakan berziarah.
tu kalau kate raya2 lagi2 fes 2nd day raya kalau tak kemana aku janggal jew.. hahaha
kalau raya tak raya sama jer.. apa keistimewaan nya raya kan kalau cegitu..
aku teringat masa aku kecik2 dulu..
ayah aku cukup marah.. kalau kata tak nak ikut beraya...
yer lah..kecik2 kan.. jumpe sepupu2 baya2 tu..main jer..
tak nak ngekor masing2..
habes kiteorang di hambat nya..
pastu dalam kereta kene saiko ngan ayah menanah telinga..huhu..
terus waktu tu...tak suka ayah bising2.. aku ikut jer..
lama2.. bende tu mendatang kan kebaikan pada aku sendiri..
sampai kesudah ni.. biler time raya..
tak de maknenya ko nak duduk2 umah..
melain kan macam dah kawen ni kan..
orang nak datang2 umah beraya pulak..
konsep nya masih sama...asalkan beraya...

tu cara aku menikmati raya...

aku seronok dan gembira ngan cara ni..
time raya jer lah time kite boleh suka2 datang beraye rumah orang..kan kan kan.....

okeh.. berbalik cerite sebelum mukadimah yang panjang.. [hahahaha]

kisah nya dapat aku beraya ngan ayah aku tahun ni..
raya kan jumaat..
rabu malam khamis tu aku dah sibuk menggosok baju raya semua..
sebab pikir nanti umah orang takyah nak sibuk2 menggosok lagi..
time si kecik tu melena..
aku buat keje..



ni baju dak qaleef..

malam tu aku menggosok nak 10 helai baju gak lah..
baju melayu abah sado 3 pasang..
baju aku berpasang2...hahaha..



esok pagi nya.. sebelum balik shah alam.. baru mengemas bag..
fuuhhh..pening aku mengemas..
malas nak bawak banyak2..
tapi baju anak2 tu lah kene lebih..
takut lah kang...kotor lah..air tumpah lah..muntah lah..kene kecing berak bagai..
asyik bertukau jer..
biasa la tu kan...
baju mak pak.. cukup2 jer aku bawak..
bahagikan 2 bag..
1 bag tuk 2 hari..
so senang..satu masa turun 1 bag jer...

khamis petang dah kene keshah alam..

sebab nak memasak..
abang2 aku..ipar2 aku semua dah sampai dulu dah..
aku sampai tu pon dah setel masak dah...hahaha....

anak2 buah aku..dari abang sulung yang dok perak tu ramai..dah besar2..

adik2 aku lagi.. anak2 aku..
meriah..riuh rendah...tu aku suka...
malam tu main bunga api..walaupon si qaleef melalak2 takut kan bendelah tu..
apedaaaaaa....
tapi die seronok lah ramai geng..
kakak2 ramai... yang laki kecik2 lagi..
tunggu lah tahun depan...masing2 dah besar..
lagi lah riuh rendah kot..

okey la.. cerite pagi raya..len kali sambung..

mukadimah dah panjang..penutup kasi pendek sikit..
nak kene masak dah ni..lapau... ngeeeee...


bagi lah 2 ketul gambar anak2..




abah ko tak nak beli songkok anak.. geram mak ko tau...
kopiah pon tak nak pakai..
sudah nya pacak jer lah rambut die..



ash-shaquille ngan baju pocoyo die.. hahaha...












4 comments:

Farah Waheda Wahid said...

wahhh merahnya baju raya dia... he he he...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Selamat hari raya buat Aty sekeluarga..
Memang raya dua2 keluarga meriah.. tak kira lah mana dulu .. rumah mertua aatau rumah sendiri..
tetapi macam Aty cakap feel raya rumah sendiri di hari pertama memang lain kegembiraan nya tu kan :)

MamaDaniel said...

Merah yer tema nya.. ceria gitu.. selamat hari raya cik aty.. :)

Nadiah Hanum Wahab said...

Comel anak2 aty..;)