Tuesday, July 07, 2015

ROMPER SUIT baby gantikan baju melayu




baju raya berdondon-dondon satu kerluarga sama kaler dah siap semua..
baju aku dan abah sado dah setel beli sehari sebelum aku beranak..sempat ko..

baju melayu qaleef.. baru kemarin kiteorang gi beli..
lepas2 aku setel hari pantang aku..
tak sabau2 ngajak abah sado gi shopping kat pkns shah alam..
senang nak carik kat situ..
cume kene gi awal pagi lah kalau tak nak berhimpit2..
qaleef tinggal ngan acu dan abi firdaus [suami tina]
main ngan lulu..die lagi seronok..

kali ni tak lah laju2 sangat...
sebab aku masih jalan slow... ngan tolak stroller bawak si kecik tu..
seb baik die ok baik jer [pagi tu] tak banyak ragam..

tahun lepas beli baju qaleef kat situ gak..
senang jer carik..jumpe saiz walaupon last minit gak pergi..
ni.. tak lah last minit pon..
tapi saiz banyak habes pulak..haaaiihh..geram tu..
penat pusing...
tapi jumpe gak lah.. mahal..!! tahun lepas aku beli rm 20 hengget jer.. hahaha..
tahun ni rm 40... tu pon lepas bodek mintak kurang..
saiz sama tawwww... iyeerrr.. qaleef tu tak berubah saiz nya..
yet.. baju tahun lepas memang besar....bergulung2 seluar lengan bagai..
sampai tahun ni die boleh pakai..
siap plan tahun ni raya kedua boleh pakai anak beranak lagi baju raya biru tahun lepas tu..

setel baju melayu qaleef..
sampin pakai tahun lepas punya..tak yah nak membazir...huhu..

lepas tu.. aku mencarik baju kurung lu'lu pulak..
tu pon satu hal gak tu...
anak dara aku sorang tu..
badan bulat berisi.. perut kedepan lebih..tapi rendang..
susah ooii nak carik saiz...
dah lah setakat bawak baju contoh tahun lepas..
siap nak kene carik besar kan sikit lagi...

baju budak pompuan comel..!! merasa aku shopping baju dak pompuan nih....heheh..


tapi sudah nya aku tak beli pon..
sebab takut salah saiz..
petang tu datang balik bawak lulu sorang gi beli baju raya die...senang..


baju raya ash-shaquille ??

memula memang tak plan nak sediakan..
masa raya nanti.. anak aku tu belum pon 2 bulan..
pulak tu badan kecit jer...
memang tak ada lah baju melayu kecik cegitu kan..
nak tempah pon macam tak kose.. sebab pakai setakat sekali tu..
pulak tu nanti.. macam rimas jer budak kecik sebulan lebih nak di pakaikan baju melayu siap..
tak kose aku nak layan.. 
cume pikir nak carik jer baju2 biasa..baju baby tu tapi kaler sama2..

ada ritu sebelum2 beranak lagi.. lama berbulan dah..
orang komen kat blog aku ni gak lah..
cadangkan beli romper suit macam baju melayu khas tuk baby tuh..
ko nak tau.. tu fes time aku dengar hokeh.. hahaha..
terus aku gugel carik gambar..

memang comel..!!!
orang jual on9 kat fb dan IG..
kene tempah lah..
tapi..masa tu awal sangat lagi.. tema kaler pon tak tau lagi nak kaler apa...
jadi.. pikir2 kendian2 jer lah tempah...
ingatnya nak tempah awal2 pose ritu..
tapi sampai kesudah lupa... huhu..

ada lagi yang masih terima..kire pre-order lah..
tapi tak berani aku nak2 sekarang ni..nak2 raya ni..
takut tak siap satu hal..kang macam2 pe'el nak deal kang..
nak mintak refund duit kite sendiri pon jenuh..
pernah ada pengalaman... tak kose lagi aku nak gadoh2 ngan orang time pose ni kan..

tapi masa carik baju melayu qaleef kat pkns ritu..
jumpa lah booth jual romper suit macam tu gak...
terus la aku beli selai..
mahal..!! lagi mahal dari baju melayu qaleef hokeh...
50 hengget sehelai...puuffttt...
tapi..eerrr... aku belikan jugak lah..
dah tak yah nak pikir carik baju lain nak2 sama kaler lak nanti kan..huhu..

aku rasa on line pon jual rega2 tu gak kan..
5-6puluh hengget gak...pheewww...




tadaaaaa...ni lah die ruper maju ROMPER SUIT ala2 baju melayu ni.. 
idak lah ghoper baju pon sebenarnya kan.. hahaha..
comel ker idok..??
aku teringat pernah tanya kat adik aku tina pasal baju ni..tunjuk gambar..
tina cakap :: macam baju POCOYO !!
hahahaha... boley lah pocoyo pon...



butang2 kat bawah tu..senang nak tukar pampers...
kain cotton sesuai lah tuk bebudak lagi baby..



siap topi macam kopiah lah konon nya.. heheheh...
tu nampak siap poket..
seb bek tak letak kat bawah bahagian perut lagi 2 ketul macam baju melayu betul tuh..



iyeerr... tema kami tahun ni merah mak ngah...
decide masa kat jakel..masa beli baju melayu abah sado ritu..
memula nak amik purple...
tapi abah sado try baju kaler merah..lagi mengancam kata nya..
tu amik merah.. memang merah sungguh lah ni oooii...
purple tu tahun depan lah..
asalkan bukan hijau lagi.. mihmihmih....


okeh... setel baju kami anak beranak nak pakai raya pertama..
balik PKNS tuh.. gi jusco bukit tinggi klang lak carik baju jejalan anak2...
penat giler rasa sebenarnya hari tuh..
tapi ku gigihkan jugak.. sebab nak setel semua dalam hari kemarin tuh..
malas aku nak kuar2 gi beli lagi..
anak kecik ni rasa lain macam sikit kalau dok nak mengukur jalan merata nak pergi kan..
so.. habes dah semua beli..tak yah aku nak pikir2 dah ni ha..
tinggal songkok dak qaleef jer..
tahun lepas nya dah tak muat..2 tahun gak pakai..
simpan.. nanti menurun kat adik nya pulak..
nak beli songkok kene bawak dak qaleef sendiri..
kang tak muat susah nak datang2 tukar balik..
tu nanti beli kat rawang jer sudah...
kasut pon dah beli sebelum aku beranak lagi..
qaleef ada 2 pasang..
adik nya.. aku beli on9 sepasang..
orang hadiahkan sepasang..
ambooii anak2... meriah yer...

teringat nak beli kasut dak lulu hari tu..
bergaduh2 nak kan selipar pink minions..
sedangkan aku nak belikan kasut raya..
sudah nya tak kose mama ko ni nak melayan..
balik jer lah.. ukur kaki..lain kali beli kan jer senyap2 bagi...huhu...
tinggal nak carik tudung lulu selai-dua..

yang lain semua dah siap..senang hati aku..
aku punya..semua beli on9 jeeww...
tudung shawl jer aku beli kain buat sendiri...
abah sado lagi lah..
aku siap paksa beli.. pon payah...
makpak ala kadar tak per..tak yah nak baru2 sangat..
pakai yang lama2 pon bukan orang perasan kan...
tak kisah sangat pon...
yang penting anak2 mesti berbaju baru masing2..
giteewww mak2 sangat sekarang ni...







3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

comelnya

Nad MamaZN said...

aty abes pantang bila?
saya beli gak romper baju melayu tu. rm25 sehelai

nyummcakes said...

sy beli dpt 35. ada bbrp ig online jual 35. selebihnya ada jual 50. 60. atas rezeki kan. yg pntg dpt saiz n warna yg kita nak