Tuesday, August 25, 2015

adik.... tetap adik....



















adik aku.... suruh belikan rantai...
kata nya nak hadiahkan kat kawan die..puufftttt....
pompuan ler teeeewwww....

budak zaman sekarang..

pandai pulak tu  beli on line..!! nak ber-instagram bagai..
aku dulu form 5..computer pon tak berapa tahu sangat nak guna..
inikan pulak nak membeli..nak gi beli tuk diri sendiri pon tak mampu..
ni siap belikan tuk kawan...

zaman dah berubah..
keadaan dah berubah...
pendedahan buat semua nya berubah..

kekadang..derang ni lagi teror dari kite..
adik aku..lagi teror dari aku sendiri..
pasal2 gadget ni..pasal application bagai..
die yang banyak ajar aku..
twitter we chat tu semua ada..
tah apa2 lagi tah..tanya2 aku ada tak.. aku tak tau pon..hahaha..

sigh.....

budak zaman sekarang ko...

ko seb bek lah ahkak ko sporting..
sporting moting pon.. aku sound gak adik2 aku..
jangan nak melagha sangat...
kawan sekalipon.. aku tak suka lah nak hover2 sangat..
jangan nak usik2 anak orang...
die kata kawan.. dan aku percaya..
sebab.. aku tau kalau die tipu aku macamane..
aku boleh baca...sebab... aku kakak die...saiko kan.. hahahaha..
tapi siyes.. mungkin sebab.. aku pon banyak jaga die dari baby..
aku ada 4 orang adik tau..3 dari nya aku yang kene jaga..
kecuali tina..sebab membesar sama2 ngan aku..
tu pasal adik2 aku rapat ngan aku dan tina..
jadi..tu kalau apa2..memang tau lah acaner perangai sorang2..
macam mak2 tu lah..

adik aku sorang ni..lain sikit..
nak tegur.. tak ley men sound jer..
cepat sentap ooii..
kang tak pasal tak nak datang umah aku setahun...
bukan betul sangat tu..
lagi2 budak remaja ni kan..ngah membesar dan nak ada dunia die sendiri..

ni pasal online ni..
sebab terus terang dah kan..
aku pon tak tanya banyak..
lagipon tak lah mahal sangat..
boleh jer lah aku layankan...

ni bukan kali pertama die beli on9 cegini..
selalu mintak tolong aku transferkan sebab die takde online bank-in..
saja aku tak nak ajar..kang lagi tah apa2 memboros duit bapak aku kasi tu kan...
tak nak bukak kan account pon buat masa ni..
kalau die nak topap ker hapa.. die mintak direct aku jer..
atau kot die perlukan duit.. aku akan bagi melalui adik aku yang 2nd last tu..si ayie yang kat kolej..
tu pon bukan bagi saja2..
aku mesti tanya die nak buat apa ngan duit die mintak tu...
yer lah...kekadang aku paham..die takut nak mintak ayah aku kan..
biasa lah tu..
tapi..ko mintak aku pon..
kene gak soal siasat dulu..
cume.. beza nya..aku lebih paham sikit lah..lebih tak sampai hati sebagai kakak..
perasaan nya macam seorang mak tu kan...
anak mintak..seboleh nya di tunaikan..
lagipon.. adik aku yang sorang ni... banyaaaaakkk sangat tolong aku..
lagi2 dalam hal qaleef..
kalau apa2..die jer lah sorang [sekarang] yang aku boleh harapkan aku percaya tuk jaga anak2 aku..
qaleef tu lah terutamanya..die kalau jaga.. memang jaga betul2..
walaupon die baru form 5 dan lelaki..
tapi die tau uruskan anak aku..
dari mandikan..gosokkan gigi die..
siapkan..pilih kan baju.. siapkan makan..layan die main..
sampai lah tidokan anak aku tu...
semua die boleh buat...
semua aku boleh harapkan die..
aku boleh percaya kan die tuk handle anak aku [secara minima]

pernah die cakap ngan aku.."dulu kecik2..akak yang cucikan berak adik.. ni sekarang.. takper lah adik cucikan berak anak akak pulak.."

tacing pulak.. hahahaha..

aaahh.. adik aku sorang ni pandai amik hati..

jadi tu pasal aku sendiri tak pernah berkire ngan die..
kekadang die suruh aku bawak hantar die gi mana2 -nak kuar ngan kawan2..
aku tak kisah pon..amik hantar..
yang penting aku tau kat mana die pergi dan dengan siapa..
mithali sangat kaaaaaaaaaaannn...hahahaha..

tak lah.. aku garang..
siyes..aku sangat garang...ngan adik2 aku..
ko tanya ayah aku pon..
ayah aku akan cakap..aku garang giler..
cume... sebagai kakak.. aku lebih tolerate lah kan..
sebab.. zaman die dan zaman aku tak lah jauh mana..[ko paham tak maksud aku ni]
selain garang..aku over protective pada semua adik2 aku..

ko nak tau tak..satu rahsia..
aku pernah ikut die pergi rombongan ke penang..
tapi aku ikut pakai kereta senyap2..kat belakang bas..
die naik bas...dan die tak tau poooonnn..!!
masa tu die darjah berapa tah..
dan fes time die ikut rombongan..
aku ni punye lah risaukan die..
gigih lah aku ikut die 2 hari senyap2...
biler terpikir balik...aku pon tak tau kenapa aku buat macam tu..hahahaha...
kakak giler...
mungkin sebab....entah.. aku tak tau...
aku kakak yang over protective...nanges nak mengaku ni tau...
dan aku takut.. aku akan lakukan perkara yang sama pada anak2 aku nanti..!!!
huwaaaarrggghhh... mak saiko...

nak kate aku baik sangat ngan die pon tak jugak..
kiteorang selalu gaduh tau...selalu sangat..dulu2...
aku selamber jer sekeh kepala die..hahaha...
masa mengandungkan qaleef.. aku ngan dia agak 'panas' orang tua kata..
tak ley dekat..ade jer tak kene..tah kenapa..hahaha..
hamek ko..sekarang..acu die ni lah yang paling qaleef rapat..
tido peluk2...muka pon orang kate ada iras2..
alaaa..gaduh kakak adik..apa lah sangat kan...adik beradik..
gaduh bukan nak jadi musuh..
gaduh kalau die malas nak tolong..tu biasa lah kan..
akak kau potpetpotpet..
aku naik hangin biler cawan sebijik pon tak nak basuh..pon biasa lah tu..
adik kan.. menyampah lah biler akak membebel..
tapi tu lah.. macam tu jer lah..
berapa lama sangat lah ko nak marah akak ko ni..
dan tak sampai dendam pon kat hati setakat adik ko tak nak tolong jemur kain..
adik badik.. ko nak pergi mana pon kan..
balik2..ko jumpe tu gak ko hadap..

tu dulu lah.. masa die kanak2 riang lagi..
masa masih ada mak..
tak gheti nak berdikari..
mandi pon aku kene paksa lagi..
tapi sekarang.. dah semakin dewasa..dah pandai urus diri..
dah pandai berdikari..dah tak malas2 macam dulu2 lagi..
ko terjerit terlolong lah setiap kali nak mintak tolong itu ini..
sekarang..lagi2 biler mak dah takde..
dah pandai dah lah...
datang umah aku atau tina..
aku tak suruh2 pon..pandai buat keje sendiri..boleh dah lah nak di harapkan..
lembut dah hati nya tu sikit...
boleh dengar kata..

cume ada sesetengah masa..die agak keras kepala bagi aku..
suka memberontak senyap2..lagi2 ngan ayah aku..
tah kenapa aku tak tau..
sedangkan ayah aku tu sikit pon tatang anak die yang sorang ni ha..
tu yang aku selalu risau tuh..
lagi2 sejak biler mak aku dah takde..
die paling manja ngan mak aku..biasalah bongsu kan..
aku rasa..dalam banyak2 adik badik..
die lah paling2 rapat ngan mak aku kot..
terpaling antara yang paling..
kesian tengok die nanges masa mak aku meninggal ritu..
masa tu die baru form 3..tingkatan 3.. takde mak dah..
sekurang2 nya aku dapat gak hidup ngan mak aku sampai 30 tahun..

adik aku....adik bongsu aku....

aku tak mampu nak ganti tempat mak aku kat die..
tapi.. aku cube jadi kakak yang baik tuk die sekarang..
kakak yang macam mak2 dah aku rasa ni kekadang..huhu..

tapi tu lah...die tau perangai ahkak nya ni..
jangan ko nak menipu..
apa2..cakap jer terus terang..
macam nak beli rantai ni lah..
terus terang kata nak beli tuk kawan die..
tapi duit tu mintak gak lah kat ayah ko gak..cerdik ko kan..

tapi ok lah...
beli melalui aku..
sekurang2 nya..aku tau lah apa adik aku beli..
kire masih bawah kawalan aku..
hantar kerumah aku.. nanti biler2 die amik atau aku hantar kat die..
macam tu lah selalu kalau die kate nak beli barang on9..

ko tau kes budak beli vape ker hapa nama nya tu..rokok canggih tu..
ada aku baca tah mana tah..
yer lah..penjual mana lah nak tau umur ko kan..
kalau tanya..dak tu tipu pon bukan kite nak tau..
lagi pulak kate yang jenis amik untung tu jer..
tu lah bende2 aku risau sangat2 tu..
selalu dok ingat2 kan adik2 aku..

tapi dalam sesetengah hal.. 
adik2 aku tak berahsia ngan aku..
lagi2 lepas mak aku meninggal..
dan tinggal aku ni sorang jer lah kakak die..
dulu boleh lah dok ngada2 ada 2 orang kakak..
ko tak dapat bodek yang ni..ko bodek yang sorang lagi..
ko hengat..kakak2 ko ni tak cakap satu sama lain gamak nya..huhu..
jadi tu lah..biler dalam keadaan sekarang ni..
aku tak nak die rasa kehilangan...
budak remaja ni kan..lain sikit..
kene ada cara nya..

memang kecik aku yang jaga bela memang rapat sangat..
tu..aku paham nau perangai adik2 aku tu..
kekadang.. aku lebih paham dari ayah aku sendiri..huhu..siyes ni..
ayah aku tu selalu pening ngan adik bongsu aku sorang ni..
tapi..so far..aku tau macamane nak handle..
buat masa ni lah..
tu seboleh2 nya.. aku cari cara boleh tackle budak remaja macam die..
aku tak nak die 'jauh' dari aku..
dan akhir nya hanyut sendiri..
dah lah takde depan mata aku ni kan..risau sangat...
lagi2 berkawan..
hurrrrmmm....
aku la kene amik peranan sebagai kakak...
aku tak nak die sia2 kan masa depan die..
baru form 5..masa depan jauh lagi..insyaa Allah kalau panjang umur..[amin]
aku nak die bina masa depan yang elok..
boleh jaga diri sendiri satu masa nanti..
yang aku tak akan risau lagi dah...
walaupon die adik lelaki..
tapi..bagi aku.... 

adik...

tetap adik...



ni adik bongsu aku tahun ni SPM
die ni aku kate suka nau beli kasut tu...
aku tak lah katik sangat..tapi memang adik2 aku jenis tinggi..
yang 2nd last..lagi tinggi dari adik bongsu aku ni..
sekolah memang la gelap.. tunggu nnti dah besar sikit..cheghah la tu..hahaha





notatanganAty :: ko hagak2..adik aku bayar tak nanti..???


die akan bayar... aku tau... bukan sebab aku nak sangat duit die..tapi aku nak die belajar bertanggungjawap.. die dah order... die dah janji.. dan die kene lakukan...tapi mesti nanti die bayar duit barang jer..postage aku tanggung.. puufftt...






15 comments:

norlina jusoh said...

cantiknya baju aty tu.. menawan kalbu.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

hehehehe.. kakak kena belanja adik lah :D

Rizziela said...

nasib baik i tak minat sangat :D kalau nak jenuh gak nak minta sponser

Nurzakiah Hanum said...

wow tingginya adik akak

Nurzakiah Hanum said...

wow tingginya adik akak

nayfatimah rasyid said...

yer lah mana lagi nak mengadu... kat kakak lah , untunglah dia sebab rapat ngan kakaknyer ,,, boleh jadi kawan yg baikkk ;)

Mila Hilas said...

tinggi btl adik sis..bgs lah dia masih ingat kat kakak dia..xdelah dia merewang atau ikut dan dia je ikut kawan2 ke apa ke..still lagi sis tahu pergerakan dia kan..bagus2.. :-)

cik hani said...

betul..adik tetap adik..selamanya..

bila tengok adik makin besar, rasa takut..takut kalau kasih saying dia teralih pada orang lain (mungkin kekasih, mungkin isteri dia kelak). sedihhhhh pulak ...

huhuhu.

Shasha Azmar said...

Alamak...tacing nye aty.. lagi2 part yang "dulu kecik...' sobsobsob

Nastyna said...

DEngan adik beradik mmg cenggini la kan, aman ayng ada lebih, hulur.. mana yang nak lebih, hulur2 lagi tangan hehehehe.. tambah2 dengan depa jenis yang pandai ambik hati ni kan, kita pun tak la nak berkira sangat.

Nadiah Hanum Wahab said...

Sebak pulak baca entry ni...saya pon seorg kakak, ada 5 adik...

yea...adik tetap adik!

Eintan Nurfuzie said...

ahhaha.. pau akak

Tina Othman said...

Racing pulak baca, bestnya adik beradik rapat

Nurul Zakeyah a.k.a Jacky Bass said...

Tibe2 rindu kat adik i jugak.

ROS ANIS RUSLI said...

untung dik ko ada ahkak ceni..hehe