Monday, August 24, 2015

Shopping :: kedai kasut SCHUBLITZ dan TABIAT..berkait ngan kasut



SCHUBLITZ ni jual kasut...
kasut derang yang popular..jenis wedges tebal tu..
memang peberet aku lah tu..
instead of high heels..lagi selesa pakai wedges biar pon tinggi..
kalau ko suka kasut..dan aktif IG..
tau lah kedai SCHUBLITZ..wedges die cantik..!!
kat aku lah.. kat mate korang aku tak tau..huhu..
dari raya tahun lepas kot aku nak beli wedges kat SCHUBLITZ ni..
tapi tak ter-pergi kedai nya..kat damansara tu jer pon..
boleh beli on9.. tapi.. fes timer.. aku nak test pakai sendiri..
since wedges ni memang tinggi..
so nak tengok cantik ker idak aku pakai kan.. 
lagi pon.. salah satu barang yang aku tak akan beli on9..
adalah KASUT..
sebab.. saiz kaki aku ni lain..
lagi satu..lain2 jenama..lain2 cutting nyer..
aku ni..kekadang boleh pakai saiz 4..kekadang boleh pakai 5..
kekadang..3 pon boleh masuk tau...
haaa..tu yang tak berani nak order2 on9 jer tuh..
kene gak gi cube sendiri..puas hati baru beli.. 

baru ni ada kesempatan nak pergi sendiri..
kat Neo damansara tu jer pon..dekat ngan The Curve tu..
lepas gi klinik kekanak bawak anak2 cek dokter..
ajak gi makan luar terus sebab dah tengahari..
tu aku terus ngajak sekali abah sado singgah SCHUBLITZ tu..

tenang jer kedai die..tak de orang.. langsung...
anak aku berlari terlebih madu dalam badan bagai nak rak..kemahen hyper..puuffttt..





mula test satu2...kaler cun2..tapi saiz aku banyak habes dah..
derang pon ngan clearance..nak masuk stock baru..



aku..tanpa make up.. muka togel sebab ingat nak gi klinik jer kan.. mihmihmih...
baju seluar pon men sarung jer..baju dok umah pon boleeeyyy...
sekali sampai the curve ko berjalan...ai is ok jeeewww..
cume rasa selekeh sikit lah...ngeeee...

palazo tu memang jenis singkat.. kain linen British India..cantik kan.. aku suka giler ko..
selesa pakai..rasa santai giteewww..
perembat lagi selai kaler kelabu..
nak beli lagi kaler lain pulak..
eaahh rasa nak jual lah palazo chiffon aku murah2..pre-loved...sapa nak..?? hahahaha..sempat lagi...




ko tengok anak aku posing...tak ley bla...huhu...
sebenarnya banyak gambar di photobomb gambar aku..
abah sado kata..asal hala camera jer die laju2 lari depan..pheewww..






sibuk pilih kasut lagi..


yang merah ni rendah sikit dari yang hitam wedges aku pakai atas tu..
tak ada pilihan kaler lain pon..
saiz aku tak de kot..
yang ni last saiz 4 kaler ni..rasanya lah



sneakers wedges... cantik..ringan giler...tapi tak de keperluan aku nak beli pon buat masa ni...
kot ada travelling nanti..boleh lah beli sepasang..



kau giler mata aku tengok kasut kaler cantik..!!
aku nak amik biru royal..
abah sado sound.."bukan dah ada ker kaler tu..??"
eeaahh.. ada eeaahh.. ?? aku pon tak ingat sebenarnya...huhu..



tengok..die photobomb lagi gambar mama nya..hahaha..



dah alang2.. aku beli lah terus 2 pasang..lama tak beli kasut..

eeerrr..lama kan..??


krik krik krik..


bukan lama tak beli..
dah lama aku teringin nak beli wedges SCHUBLITZ ni...tu jer sebenarnya...hahahaha..





ada lah jugak gambar ber-empat dalam lift nak turun dari kedai..
walaupon gambar qaleef cegitu ghuper nya..pon boleeeeyyy...




jangan tanya aku kenapa aku suka beli kasut..
walaupon tak kerje..
sebab..aku pon tak de jawapan nya...

cume yang aku tau...
aku memang suka beli kasut sejak aku mula mampu tuk beli sendiri..
dari sebelum aku berkahwin...dari masa aku bergaji...
aku ingat.. dulu.....
aku pernah memiliki lebih dari 40 pasang kasut pada masa yang sama..!!
biler pikir balik.. rasa nak lempang diri sendiri...huhuhu..
macam... eeerrr... ko nak  buat apa kasut sebanyak tu kan..
aku sendiri tak sedar... mungkin biler kasut dah banyak..
jarang pakai..jadi kasut tak rosak..
tapi tabiat masih membeli setiap kali pon..buat kasut yang sedia ada bertambah2...dan bertambah banyak..

masa awal kawen..fared terkejut aku ada banyak giler kasut
yang aku kumpul dari masa bujang..
lama2.. biler aku perasan aku tak pakai pon kesemua kasut tu..
aku bagi pada orang..pada kawan2 mak aku.. 
yang mana muat saiz aku lah..
habes semua aku sedekahkan pada sepupu2 aku..
ada yang aku jual...ada yang masih aku simpan sampai sekarang..
ada yang dah mereput aku buang jer..walaupon jarang pakai..
dan ada yang tak ingat pon aku ada kasut tu...-paling sadis-

eerrr..macam tu gak ngan handbag.. walaupon tak lah segila aku membeli kasut..
tapi suka gak la aku membeli..

masa kerje dulu2 bujang.. hari2 aku tukar handbag..
sama macam kasut gak lah..
Matching2 baju bagai..
Tu asyiklah nak.membeli..
lepas tu hagak2 tak de tempat dah nak simpan..
masa tu habes lah aku bagi kan kat semua..
Dulu2..suka bg kat kawan2 mak aku..
Cikgu2 yang muda2 tu.. 
Sedare sepupu papat aku pon sama..ramai pompuan..
Jenis suka melaram gak..
Perabeh aku kasi derang jer..
Selalu gak bagi jer kat kakak2 ipau aku..
nih.. baru ni..kakak ipar aku kedua tu..
aku nak bagi lagi..macam biasa...
sampai die kata..'udah lah ty.. bag ko kasi tahun lepas tu pon ada akak tak pakai lagi..'
hahahaha... kakak ipar aku..
aku soh die letak kat kedai dobi die..[die bisnes sendiri]
kalaua da sapa2 pekenan..jual jer murah2 takpa..
duit tu masuk jer dalam masjid..mudah..
aku rimas dok simpan2 tak pakai2 nih...
sesekali jumpa anak buah aku yang abang sulung tu..3 pompuan..
syiok lah aku soh derang pilih bag...
sikit masa lagi tu.. dah besar nanti..kasut semua menurun kat derang jer lah..
dah sapa lagi kan aku nak kasi...

setiap kali aku bagi orang lain barang2 aku..
mesti derang akan tanya..tak sayang ker..kenapa kasi...
aku tak de jawapan.. 
sebab aku bukan bagi bag buruk2..kekadang aku baru pakai sekali dua jer..
ada bag yang berjenama jugak..
bukan tak sayang..bagi aku..sebab sayang la aku bagi..
aku tak pakai..dan aku tak nak bag tu akan buruk atau rosak macam tu jer..
Membeli pon aku sedar membazir.. 
Tak kan nak tunggu mereput dan last2 aku buang gitu jer pulak kan.. jadi sebelum buruk..sebelum tak cantik..
baik aku bagi yang elok2 kat orang..
dan ada satu kepuasan dalam diri aku biler dapat memberi...

biler hagak2 dah berkurang.. aku beli lah lagi.. 
tu motip nya....muwahahahaha.. -gelak devil
so ada lah alasan nak beli lain pulak kan..
Ko feeling2 rozita che wan kah asyik nak membeli handbag jer pulak..uhuukkss..

lagi satu memang tabiat aku..tak suka menyimpan barang banyak2..
semak....
tu ko tengok peranagi aku.. hagak2 aku tak pakai.. aku jual jer murah2..
tak kisah lah barang umah ker..baju ker..seluar ker..hapa jer lah..
atau aku kasi jer... tak kire la sapa2 pon aku nak kasi..
kekadang tah sapa2 jer anak dara orang datang umah..
aku ajak masuk bilik soh amik...kasut pon macam tu...
atau tak kira lah apa2 barang pon..

Eerr..tapi tu dulu lah..
dulu masa bujang..memang banyak...
sekarang dah kurang dah..
Masih ada tapi tak lah melampau2 sgt feeling ko macam retis banyak nau jemputan function nya..ngee...

slow2... lepas kawen.. aku kurangkan beli kasut..beli handbag..
dari berpasang2 sebulan.. aku beli setakat sepasang-2 jer sebulan..
masa masih kerje dulu lah...

lepas dah tak kerje.. aku kurang kan lagi..
walaupon masih susah nak control..
tapi kire ok lah nak dibanding kan dari dulu2...
sekarang..dah boleh kire dah kasut aku tuh..hahahaha...
which is..tak lah banyak dah la...

tapi aku tau dari mana aku dapat bad habit ni..
eerrr... suka beli kasut..bad habit gak eh..??
bad habit sebab jadi macam hobi..beli bukan sebab keperluan..[sekeh kepala sendiri]
mak aku suka kasut..
tina jugak suka membeli kasut..
dapat bayangkan tak masa masing2 aku dan tina masih belum kawen dulu..
berapa banyak kasut kat umah makayah aku tuh...
ngan kasut2 mak aku lagi..
sampai ayah aku pernah tanya..kalau kiteorang ada bukak bisnes kasut..mihmihmih..
[okeh..tetibe rasa masuk akal pertanyaan ayah aku tu..dan tetibe rasa nak buat kasut jenama sendiri..why not]
tak cukup ngan mak..tina dan aku..
sekarang..adik bongsu aku yang baru form 5..dan lelaki..
pon dah nampak potensi giler kan kasut..!!!!
sampai aku naik hantu setiap kali die mintak aku belanja die kasut..
bukan tak boleh belanja..
tapi..aku tak paham kenapa budak sekolah..
dan budak lelaki.. nak memiliki LEBIH dari 5 pasang kasut pada masa yang sama selain dari kasut sekolah..!!!!
aarrgggghhhh... aku tak boleh terima...!!


aku syak... nenek aku dulu pon suka kasut jugak lah.....




notatanganAty :: beli pakai duit sendiri...





















6 comments:

Mimie_Zatun said...

Confirm penuh almari kasut ni haha (^_^)

Nurzaliza Mohd Ali said...

samalah kita.. Saya pantang nampak kedai kasut.. Nak pergi mencuba.. Dulu sebelum kahwin, setiap kali keluar mesti shopping kasut.. Dah kahwin ni mula kurang sebab ada yang memerhati.. Hehehe..

All About AnaYna said...

Berkenan tang "notatanganAty :: beli pakai duit sendiri..." tu sebab i ol pun cenggitu ler. Banyak beli pakai duit sendiri aje..puah ati je rase.kihkih.

Haslinda VitaLynd said...

Obses orang macam-macam.
Tu yang jadi sebab untuk kita cari duit dengan lebih kental. Kannnnn??

cocochaneta said...

I pon hantu kasut, seronok tengok ada kasut banyak. Tp u la..sekarang prefer pakai trainers je

Nurul Zakeyah a.k.a Jacky Bass said...

Dulu suke gak beli handbag, sanggup xmakan nk beli handbeg branded. Sekarang ni dah insaf, hafkan 1 handbeg setahun je. N rotate semua hangbag seminggu pakai 1.