Thursday, August 06, 2015

rutin baru bulan 8



hari ke-4 dah hari ni qaleef gi skul..
lepas aku beranak.. habes pantang..dan qaleef ke sekolah..
rutin aku berubah..

biasanya..pagi antara waktu aku paling bizi..
menguruskan anak2.. menguruskan diri..dan rumah..
selalu dah lepas2 zohor baru rileks sikit..
boleh lah duduk2 tengok tivi sambil lipat kain..
atau online sekejap kalau baby tido..

rutin bulan 8 ni..masih lagi sama jer sebenarnya..
cume beza nya sikit biler qaleef bersekolah..

selalu pagi bangun terhegeh2..
selalu qaleef pon bangun lambat..
jadi aku akan urus diri aku sendiri..
sekarang.. qaleef kene bangun awal..
pukul 8 dah kene hantar gi sekolah..
aku kene mandikan die dulu..melalak bahek lah mandi pagi2..
sebab tak biasa kan.. hahaha..
selama ni ikut sokati die jer..
kekadang aku kene paksa die mandi..
kalau ikut angok die..memang tengahari buta baru nak masuk bilik air..puuffttt...
tapi sekarang.. paling lewat 7.30 kene kejut dah..
hari pertama teruja giler..
hari kedua.. drama sikit.. 
die kata..nak tido dulu kejap.. amboooiih ko qaleef...
nampak potensi dah ni..ggrrr...
tapi so far..ok lah lagi..biler dah mandi tu..die ok jer..
tang nak bangun pagi tu jer liat sikit..

kalau abah sado ada..
die yang akan hantar qaleef...
macam fes day.. die yang hantar ritu...
tapi lepas tu..out station..
pagi2.. aku berangkut lah ngan dak shaquille ngantar abang nya..
dekat jer pon..
tapi nak kuar masuk kereta tu..setel hantar balik umah..setngah jam jugak lah sudah nya..

balik tu.. terus aku uruskan shaquille pulak..
mandikan die.. lepas tu susu kan sampai die tido..
lepas die tido.. baru aku buat keje umah..
dalam masa 3 jam sebelum amik qaleef..
so far.. banyak gak lah keje aku boleh buat..
siap sarapan.. siap boleh masak nasik dan sediakan makan tengahari..
tapi tu pon kalau si shaquille tak bangun la..
biasa pagi cegitu die tido lama sikit..
sebab badan fresh dan kenyang kan..
so.. aku akan mengemas sikit umah..menyapu bagai..
tengok lah apa aku boleh setel..
termasuk gak.. setel jualan on9..
bungkus2.. tulis tracking note tu..
nanti amik qaleef.. gi hantar sekali..

kunci jam pukul 11 pagi..dalam 11 suku aku akan kuar tuk amik qaleef..
yang ni memang jadi keje aku lah setiap hari..
melainkan kalau abah sado ada..
so..kalau ada penghantaran barang hari tu..
aku akan terus hantar barang ke pos laju..
balik umah.. setelkan tuk qaleef makan lunch..aku makan sekali
lepas tu.. tengok lah kalau ada keje lain lagi nak buat..
macam biasa lah...
kot si shaquille bangun berjaga..
qaleef lagi..
tapi sekarang..qaleef balik sekolah..die penat..
lepas makan mandi.. die akan tido petang..
so.. aku akan buat keje aku lah waktu tu..
kekadang tido sekali sekejap..huhu...
tak pon. aku akan on9 buat keje aku tertangguh..
kire2 stock.. buat filling ker...
cek akaun...buat transfer ker..update blog ker..update page...
tak kisah lah...selalu tak lama pon..
sebab shaquille akan bangun kejap2 kekadang..
nak nyusu..atau berak... so kene layan die dulu..
kalau die tak tido..memang tak ley buat keje sangat..huhu..

so.. cegitu lah sikit2 keje aku seharian sekarang..
kekadang aku kene kuar gi amik stock ephyra kat KL..
buat masa ni belum lagi..
sebab biasa abah sado gi amik kan...
kalau terpaksa.. abah sado gi out station dan stock dah nak habes..
so aku kene amik sendiri lah..
selalu kereta akan muat dalam 6-7ctn jer..
boleh tahan dalan 2minggu jer tu..kekadang tak sampai..
tu yang tak ley tunggu kalau abah sado takde..
alhamdulillah..permintaan sentiasa ada setiap hari..
dan sentiasa bertambah...ephyra semakin dipercayai...

so.. termasuk hal keje..
hal anak... memang gak pack gak lah hari2 aku..
memang kene pandai bahagikan masa..
blog aku tak ley tinggalkan..
satu hal..ketagih.. hahaha..
satu lagi..blog pon jadi salah satu dari punca pendapatan aku sekarang..
jadi..part of kerje aku lah aku kire..

tapi apa2 pon..aku akan buat selepas hal anak2 selesai..
biasa malam..aku tido agak lambat..
tapi lepas qaleef masuk sekolah ni..
aku kene tido awal sikit..
sebab selagi aku tak tido..
die pon tak tido gak nanti..
tu yang liat bangun pagi sudah nya kang...
jadi..ko 9.. terus ajak naik katil tutup lampu..
pakse die tido..
dan sudah nya aku pon sekarang dah tido awal.. huhu...

gitu lah suri rumah..anak 2.. dan berniaga dari rumah..
abah sado jarang ada rumah..
jadi.. nak tak nak..memang aku kene berdikari jugak..
alhamdulillah shaquille jauh lebih ok dari qaleef dulu biler travelling..hahaha..
dulu2.. aku bawak qaleef kecik2 tu..
duduk dalam carrier car seat tu..melalak macam hapa...
tapi shaquille nampak ok sikit..
cume die suka kereta gerak..
kalau berenti lama sikit..macam jam ker..trafict lite ker..
die bunyik sikit..tapi biler gerak..die senyap..
harap nya sampai besar senang macam ni..
ni baru jer 2 bulan seminggu lebih kurang..

so far.. aku ok jer ngan sekarang ni..
letih bertambah..tapi sebab dah biasa pon..
dari sebelum ni pon aku memang banyak travelling..
banyak urusan luar..kuar masuk gi sana sini..
jadi.. tak de banyak beza..
kalau ada pon cume tu jer lah..sebab qaleef dah sekolah..
dan dah ada anak kecik lagi sorang..
tu jer lah..
rutin lain.. sama jer...
part masak pon.. kalau abah sado takde..
aku lebih suka ajak qaleef makan luar dulu..
tapi sekarang.. abah sado takde pon..
aku kene masak..sebab susah aku nak makan nak pegang anak kecik lagi..
tu jer lah... 



saja nak share aktiviti qaleef kat sekolah hari kedua

belajar pasal bahagian2 ayam..
siap buat tampal2 bulu ayam lah aku tengok..
gambar ni cikdu die bagi dalam group wassap sekolah..

bagi gambar ni kat abah sado..
die kate kelakar tengok muka qaleef.. macam sedih..
tapi kat mata aku.. bukan sedih.. tu muka curious die..muka ingin tahu..
sebab tak pernah tengok dan pegang sebelum ni kan..



siap belajar memasak..!! dengan pantauan cikgu lah..
bagus nya.. kalau mak ko ni.. nak kasi dekat ngan kuali pon tak kasi..
takut kene minyak panas kan..hahaha..
tapi aku ok jer die belajar kat sekolah..
derang mungkin lebih berpengalaman handle semua ni kan..



lepas tu makan yang di masak tadi tu...
qaleef makan reramai cegini..kemahen banyak lagi cikgu die kata..

aku ingat..hari fes sekolah ritu..
cikgu wassap perkembangan die..
siap kata.. die makan tambah 4 kali..!!
orang lain dah masuk kelas.. die masih makan lagi..adooyyyyy...!!!!



seronok tengok perkembangan anak ni..
aku rasa.. hantar qaleef masuk sekolah walaupon setakat 3 jam jer ni pon..
agak berbaloi lah...
setiap kali amik.. muka die masih ceria..
setiap kali hantar.. die masih teruja...
mungkin sebab baru seminggu lebih kurang.. huhu..
nanti aku hapdet lagi perkembangan die ke sekolah lepas2 sebulan dua acaner..
teruja lagi ker idak...









10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Syima Syaz said...

dah boleh imagine life nanti bila anak dah 2 + kakak sekolah. sure macam lipas kudung....

cik hani said...

budak kalau makan ramai-ramai memang seronok la..siap bertambah makan..
yang penting dia seronok

ameris said...

alaaa... nak antar rayyan jugak laa.
tp boleh ke? rayyan tu cengeng sgt..

Liyana said...

bestnya anak dh sekolah. x sabau lak rasa

Baiduri said...

sonoknye nengok qaleef wat aktiviti kt skul....xnyabaunye nk ngantor kaklong tasneem jgk thn dpn....huhu....sabo2...

eima said...

suka la tu qaleef kan ..makan berlumba ngan kawan ... syok makan ngan kawan sampai byk tu die mkn ....... good boy la qaleef ni cikgu pun rajin melayan amik gambar bagai

wani ezryl * said...

bestlah qaleef pergi sekolah, dapat main dengan kawan2. ^^

~ Huda Qamar~ said...

Taska abg saya pn ada aktiviti msk2. Ritu tgk gmbr msk steamboat. Mmg eksaited bdk2 mkn hsl msk sendiri. Ada aktiviti main air, main pasir, lintas jalan raya mcm2 la juga utk berdikari. Yg pendidikan formal pn ada sejam dua.

dyanayusuf said...

LOES ye aty.. hehehe
anak kita pon hantar situ. bagus sgt.
cpt baca Quran etc.