Tuesday, September 29, 2015

26 May 2015 - dan kenangan kelahiran anak itu................



macamane nak mula yer...


dah 4 bulan berlalu..

tapi...


tarikh tu..

tarikh 26 May 2015.....

tak mungkin tuk seorang mak melupakan...


tarikh tu...

tarikh Muhammad Ash-shaquille...melihat dunia....


alhamdulillah...

sempurna kejadian nya...
sihat tubuh badan nya.......



sumpah.. aku rindu saat tu...











pengalaman kali ni....


berbeza.....sangat2.....


percaya tak.. walaupon aku ada bagitau yang aku melahirkan shaquille secara pembedahan..
tapi kali ni jugak.. aku merasa kesakitan sebelum bersalin tu secara 'alami'......

air ketuban pecah sendiri pagi hari isnin [25 May] hari isnin..
dalam kol 7 pagi lebih... 
pada usia kandungan 38 minggu...

tapi aku tak terburu2 pon...
tak panik... sebab aku tak rasa sakit lagi..
dan aku rasa.. mungkin takde dilation pon waktu tu..

cuma..

aku rimas....
sebab.. air keluar sepanjang2 hari...
tak pon bersalin hari tu jugak...

tak sakit....


tak de bukaan...



kalau tak kerana air ketuban tu dah pecah..
memang dah lama aku mintak balik rumah... [kot lah boleh]




bertabah lah aku....


tunggu sampai esok nya..
kalau masih tak de dilation.. dan keadaan tak mengizinkan..
baru keputusan czer akan di buat..


so... mesti ko ingat.. aku terus2 czer kan...???


TAK..!!!


tak hokeh...

tak sama sekali...


pagi2 selasa tu...mula dah aku dapat rasa mild contraction..

aku cek.. dalam 15 minit sekali tak kosisten...

sakit gak..tapi masih ley tahan...

di sebab kan dah ada progress.. so kene tunggu lah kan..
aku dah berbunga riang kot merasa beranak normal...

macam biasa..nurse buat ctg...setiap beberapa jam...




masuk waktu zohor...

mula dah aku rasa sakit constraction 5-7-10 minit sekali...tak kosisten..

tapi sakit nya tu... sakit sungguh lah.....

sakit nya.. biler datang tu.. aku gigit kain kuat2...[tapi tak hilang sakit pon]
orang kate kalau hilang akal takde iman tu..
rasa macam nak meraung lah...[drama sangat nih]


sakit nya ni...
sakit yang aku tak rasa langsung masa bersalinkan qaleef dulu...

sakit memang menyengat tak hengat...Allahu...
baru pertama kali rasa walaupon anak ke dua..
memang sakit nya.. masyaAllah..!!

makin lama...makin kuat..makin hebat sakit nya..

sampaikan masa aku nak solat zohor...
sakit nya dah 5 minit sekali..aku dah cek masa masa tu..
biler sakit.. aku tak boleh nak gerak..
biler tak sakit.. aku jalan gi toilet..
datang sakit.. aku duduk dulu kejap..
lepas tu laju2 aku angkat wudu'..
lepas tu sakit balik aku duduk diam2 pegang katil..
hilang sakit.. laju2 pakai telekung..dan tunggu kejap sakit tu datang lagi..
aku takut aku sakit waktu ngah solat..tak khusyuk pulak kang..
[aku takut tu jadi solat terakhir aku]
macam tu lah seterus nya sampai habes solat...solat pon duduk atas kerusi..
fared masa tu.. aku soh die gi makan kot rasa nya..siap solat sekali..
lepas tu.. baru die ada teman aku...

lepas jer aku solat..
aku memang rasa tak tahan sangat..laju2 aku naik katil..
tunggu fared datang balik....
nurse datang cek...aku mintak epidural...
tapi...aku nak kata malang ker atau bahagian aku [huuuu..]
labour room penuh waktu tu.. nak amik epidural.. kene masuk labour room..
dan perlu buat sebelum pukul 4 petang..
sampai ke asar tu..tak dapat lagi masuk labor room...
jadi memang tak merasa lah aku epidural...
kenapa aku mintak epidural awal2..??
sebab aku pernah amik masa nak beranak qaleef dulu..
dan kesan nya agak baik pada aku.. biler kurang sangat sakit nya..
atau dengan kate lain nya.. aku tak rasa sakit pon...masa qaleef dulu..
ubat tu memang betul2 berkesan kat aku..
tu aku mintak lagi tu...
tapi kali ni.. tak dapat..memang kene survive tanpa epidural..huhu...

waktu tu...dah rasa terlampau sakit sangat..
aku mintak nurse bagi aku ubat tahan sakit..
walaupon nurse dah bagitau awal kesan nya..
aku nak gak.. dengan harapan memang akan hilangkan rasa sakit contraction tu lah kan...
nan hado pon..mengantuk jer lebih..!!
time contraction..sakit menggila jugak aku rasa..
kalau aku tau lah kesan nya sebegitu..sungguh.. aku tak akan amik..!!
tak hilang sakit pon..sakit nya sama jer rasa..
setakat mengantuk ko tak hengat..
aku jadi mamai.. dan separuh sedar...
atau lebih tepat.. hanya sedar time aku sakit jer..beberapa second..
lepas tu.. aku tido tak sedar apa...

sampaikan.. biler dokter cek bukaan bagai tu..
aku langsung tak perasan.. dan tak tau pon progress..

aku ni.. kalau ko nak tau.. memang tak ley amik apa2 ubat yang boleh bagi efek mengantuk..
ubat batuk ker..ubat migrain ker..ubat selesema ker.. apetah lagi ubat tido..
sebab kesan pada aku teruk..!!
orang mengantuk sikit2..
aku punye mengantuk macam amik dadah...dan kesan nya lebih lama dari biasa..
tu kelemahan aku pada ubat yang ada kesan mengantuk ni..
mengantuk aku melampau2..
macam pengsan pon yer..

tapi tu lah kan kuasa Allah.. yang di beri pada wanita yang nak melahirkan anak..
kesakitan tu..
tak ada ubat nya..
dah cukup kuat ubat tu pada aku..
tapi boleh pulak aku sedar time sakit.. Allahu....
moga kesakitan ni Allah ampunkan dosa2 aku...insyaa Allah..

fared ada kat sebelah aku  masa tu.....
time sedar2 ayam tu.. aku nampak lah die depan mata..

fared cerita[lepas2 tu]...setiap kali aku contraction....
aku menggigil2 satu badan..tangan aku...


aku tak tau apa aku nak buat..memang tak tertanggung kot rasa nya sakit tu..

aku cuma sebut Allah setiap kali aku sakit sangat tu..
sampai aku rasa katil sebelah boleh dengar...aku rasa lah.. huhu...

fared nak urut2 aku...die kata..die pon tak tau nak buat apa tolong kurang kan kesakitan aku...
tapi aku tolak tangan dia... tak pasti kenapa..huhuhu...
aku rasa die ada cakap a few things kat aku..pon aku tak dengar...

dulu... masa qaleef... aku sendirian kat labor room..
tanpa fared teman kat sisi..tanpa hp.. 
yang riuh rendah.. nurse dokter jer kulu kilir..berborak sambil buat kerja..
sapa pernah beranak kat HTAR..tau lah keadaan labor room die yang 'meriah'..
tapi masa tu.. aku bertenang jer... rasa masa sangat2 panjang..
rilek..takde rasa sakit yang teramat sangat...
aku boleh berzikir..mengaji...pelan2...
boleh sembang2 ngan nurse yang baik2.. ngan dokter2 yang hebat2..
boleh dengar drama dari sebelah2 orang nak beranak...
masa tu.. tak sabar2 nak 'habes masa' yang di beri sebelum keputusan czer di buat...
tenang aku lalui saat tu...
aku tak tau kenapa dan macamane..
tapi aku rasa mungkin sebab epidural...

tapi kali ni...walaupon fared kat sisi aku hampir sepanjang masa...
tapi aku tak setenang dulu...
aku tak tau keadaan sekeliling..
aku tak tau pukul berapa..
aku tak tau keadaan diri aku sendiri pon waktu tu macamane..
aku btul2 tak sedar.....teruk nya kesan ubat tahan sakit tu kat aku..pheeww..


jangan kata nak sembang ngan orang..
nak sembang ngan fared yang sentiasa ada pon aku tak mampu..



yang aku rasa..


hanya.....


sakit....



sakit sangat.....

sakit yang tak tergambar..sakit yang tak de antaranya...

sakit yang orang nak beranak jer tau...

sakit yang orang pernah rasa jer tau hebat nya nak tanggung waktu tu..


biler aku nak cerite kat fared balik macamane sakit nya..

aku hilang kata2..
sebab.. tak de contoh dapat aku kasi pada die...

keadaan  [contraction] tu aku lalui beberapa jam..
yang aku langsung tak pasti...


fared kate berlarutan...lamaaaaaaaaa...

kalau orang lain boleh perasan pukul berapa dan berapa cm..
tapi.. aku langsung tak tau apa.. huhu.

fared kata.. aku hanya sedar beberapa second - biler aku sakit contraction..
lepas tu.. aku tido balik panggil2 tak nyahut...
aku tak sedar berapa minit sekali contraction aku.. 
aku tak sedar ada alat ctg di pasang kat aku..
aku tak sedar biler dokter datang cek aku..
aku tak sedar apa2!!! sungguh ni..



cuma.. yang aku ingat.. biler aku betul2 rasa nak terberanak tetibe..
masa tu.. masih lagi dalam ward biasa...
bukan labor room pon...

iyeerr.. rasa macam yang pernah aku baca..
yang macam pernah orang ceritakan sebelum2 ni..
rasa macam nak terberak tu..!!
dan jam2 tu aku rasa nak meneran..

tapi ko tau tak..
waktu tu gak lah fared keluar...
aku tak tau gi mana..celik2 mata die tak de..
dan aku tak tau lah macamana dalam mamai2 tu..
aku boleh kol die sendiri...kate aku nak terberanak dah...
lepas tu... aku rasa sekeliling aku kelam kabut ngan nurse semua..
derang tolak aku masuk labour room..[dalam keadaan aku pon tak ingat]
biler sedar lagi sekali.. dah kat tempat lain...huhu...

fared kata masa tu... masih petang dah nak ke maghrib...
tapi die pon tak ingat pukul berapa...


aku cuba ingat semua ni..atas bantuan fared...

kalau ko tanya aku..memang aku tak ingat..

aku bersalinkan shaquille pukul 10.41pm malam tu..
sedangkan... aku dah masuk labor room tu petang lagi..
tapi kenapa aku langsung tak rasa masa yang panjang tu..
aku tak ingat apa2..dan aku rasa.. aku dah tak rasa sakit tu dah...
aku macam tido sepanjang tu...
aku cuma sedar biler betul2 samai time nak terberanak...
yang betul2 kali ni aku memang nak kene meneran...!!
dan nurse ke dokter kata..[aku tak perasan] 
dilation dah 10 cm...yang tu aku dengar jelas..
saat yang aku tunggu2..eerrrr... tanpa sedar... hahaha..

dan die mintak aku ready tuk meneran....

dari petang... tak kan begitu lama aku meneran..??? kan..??

yang tu aku dok pikir...

aku rasa macam sekejap jer dari tempoh aku kate sakit nak terberanak kali pertama dalam ward tu...
dengan yang kali ni...

tapi...fared kata... lamaaaaaaaa...!!!
die sempat tinggalkan aku tuk solat maghrib....
aku tak tau pon...
aku jer yang tak perasan pon semua tu..
atau mungkin aku langsung tak sedar kot..
ker aku yang dah tak ingat.. hahaha..dah 4 bulan kan..

eerrr...baru jer 4 bulan.. uhuukkss..

teruk nau pulak aku rasa...

orang lain pon amik ubat tahan sakit tu..

tapi.. aku sendiri sedia maklum ngan badan aku...
jadi.. aku tak heran biler orang lain which is nurse or doctor pelik ngan keadaan aku yang macam orang terlebih dadah...

lepas2 dari tu.. baru aku bagitau nurse.. dah derang bising kat aku kenapa aku amik..
habes.. dah sakit... ko hengat aku suka2 mintak kah...adeeyyyhhh...
dan..mana lah aku nak tau kesan nya macam tu punye teruk kat aku...
kan aku cakap.. kalau tau.. aku tak nak amik..sungguh...





eeerrrr.... panjang lagi ni cerite aku... 
tapi...eeerrr.... sambung jer lah terus...
ko gigih... ko baca..
tak rajin tak apa..
aku simpan kat sini sebagai kenangan tuk diri sendiri..


sambung....




sampai masa aku nak kuarkan baby....................
dengan cara 'alami'....konon nya..
dah ready nak meneran...
tak sabar2 aku nak rasa nikmat yang satu ni...




aku mamai..tapi.. aku bukan separuh sedar..
aku dah 'terjaga' .. dan aku sedaya upaya lakukan..

aku dah cube...........
sampai sebelum tenaga aku habes pon....

tapi... 


aku tak boleh lakukan nya...........

aku tak mampu.....

Allah tak izinkan semua tu berlaku.....

yang akhir nya.. aku terpaksa di operate jugak....

bayangkan.. sampai saat dokter putus kan tuk lakukan pembedahan secara emergency pada aku..
aku tetap cuba tuk teran..dan teran lagi..
sebab... aku rasa 'sayang'.. aku dah sampai saat tu...tapi aku tak mampu lakukan nya...

aku terus mencuba..[sementara menunggu dokter siap kan aku tuk ke OT]
setiap kali rasa sakit contraction tu datang...
setiap kali tu lah aku meneran..
sebab memang aku rasa nak terberak-terberanak sangat2...
tapi aku tak mampu jugak lakukan..

aku sampai mintak.. dokter tolong..
maksud nya.. tak kisah lah pakai vacum ker..forsep ker.. tolong seluk tarik keluar ker..
apa jer pon lah yang boleh membantu..
sebab aku pikir.. aku dah sampai saat tu...!!!

dah terlalu hampir.........................




"dokter kata... awak cuba macamana pon... baby tak akan boleh keluar"

maksud nya...melalui jalan tu...


akhir nya.. aku mengalah...
aku tanya dokter... "salah saya ker dokter... tak boleh kuarkan baby saya "

sebab aku pikir.. mungkin cara aku salah..
atau aku tak cukup tenaga..

tapi tak... bukan tu punca nya..

fared cakap... rambut baby dah nampak..
tapi jauh kat dalam...


dan dokter bagitau.. kepala baby hanya sampai pada tulang rahim aku...
kalau tulang rahim aku boleh mengembang..
insyaa Allah kepala baby boleh lalui dan aku boleh lahirkan baby secara normal..
tapi sebab kan tulang kat satu bahagian yang sepatut nya boleh mengembang tuk baby lalu kat situ
tapi tak boleh mengembang jugak..
jadi.. tak ada cara lain tuk keluarkan baby..melainkan pembedahan..

memang terkilan.. sangat2..
tapi... macam aku cakap... mungkin bukan rezki aku..
Allah tak beri waktu tu..
walaupon aku dah berusaha...


Allah.....

tapi.. pengalaman tu.. aku rasai..
dan saat ni.. aku boleh bercerita..
yang aku rasa sendiri sakit bersalin bertarung nyawa sama seperti wanita lain..
walaupon akhir nya aku terpaksa di bedah...
sebab.. macam dokter cakap..macamane aku cuba pon...
aku tak akan boleh...[melainkan kuasa Allah]


iyeerrr... percaya atau tak..
walaupon aku kata aku bersalin secara pembedahan..
tapi.. aku lalui terlebih dahulu...semua kesakitan tuk bersalin secara normal..
sebelum pembedahan...
aku tak tau berapa jam aku rasa sakit contraction hingga dilation 10 cm..
aku jugak cube tuk meneran beberapa ketika...
aku dah berusaha sehabes tenaga tuk cuba bersalin secara normal...
sebab.. hakikat nya tak akan berubah..
walaupon 'pintu' dah pon terbukak penuh 10 cm...
tulang rahim aku terlalu kecik tuk aku buat semua tu..
aku memang tak boleh bersalin secara normal....Allah...
iyeeerrr.... 'cpd'... sepatut nya aku dah tau dari awal pon....



Allahuakbar.... maha suci Allah... 
walaupon aku bersalin secara pembedahan..
tapi.. selepas apa aku lalui..
aku lalui satu kenangan luar biasa.. sama seperti orang lain..
kenangan yang... sangat2 sukar tuk aku ceritekan...
[tu pasal aku amik masa nak buat entry ni]

pengalaman yang... bagi aku.. MasyaAllah.... 
sebegini hebat kekuatan yang Allah berikan pada setiap wanita...
bertarung nyawa saat tuk melahirkan anak..
aku lalui saat tu..!!! aku merasa semua tu...













dan ni gambar shaquille yang pertama...
fared amik gambar ni selepas shaquille di mandikan dan untuk di azankan...

fared beruntung..sebab die dapat tengok shaquille betul2 selepas keluar dari perut mak nya..
dalam keadaan die belum di mandikan...








pengalaman aku sebelum di operate

masa qaleef dulu.. aku di bius separuh badan ke bahagian kaki...
jadi aku sedar
aku dapat rasa proses baby kuar dari perut [tanpa sakit] dan dapat dengar tangisan pertama qaleef...

tapi berbeza ngan shaquille..
memula aku di bius separuh badan gak..melalui tulang belakang tu..
percaya tak.. blum pon bius tu 'lumpuhkan' sepenuh nya bahagian yang sepatut nya..
derang dah nak 'belah' perut aku..
derang test2 cucuk2 aku tanya aku sakit tak..
aku cakap..aku dapat rasa sakit tempat drang test tu..
rasa tajam..rasa pisau tu..
tapi aku dengar derang cakap sesama sendiri..
kene cepat lakukan operation..sebab nak kene selamatkan baby..
dan lepas tu..tetibe dalam beberapa saat..aku dah tak sedar apa dah..
aku cume perasan kali terakhir.. derang letak apa tah kat hidung aku macam gas..
lepas tu semua pon hilang dari pandangan...

aku tak dapat bayangkan aku di 'siang' hidup2... 
kalau lah aku tak 'ditidurkan' waktu tu kan... ngeri kot...


kalau lah lah begini hebat apa aku yang aku lalui..
sekali lagi aku mohon pada Mu Ya Allah.. semoga di ampunkan segala dosa2 aku...



aku tak tau berapa lama proses aku berlangsung..

tapi.. aku di beritahu [selepas aku sedar] oleh nurse yang kejutkan dan uruskan aku time tu..
yang aku kehilangan banyak darah....

nurse bagitau aku...dalam OT...
aku di masukan 2 pain/pack darah....[dalam keadaan aku tak sedar]

dan mungkin sebab tu..
fared kata.. aku lama sangat dalam OT..

aku bersalin kan shaquille pukul 10.41pm...
lepas tu shaquille di bawak keluar tunjuk pada fared [tuk pastikan jantina]
lepas nurse mandikan..sekali lagi fared dipanggil tuk azankan shaquille...

tapi.. aku masih tak keluar2 lagi dari OT..

fared kata... pukul 2 - 3 pagi baru aku masuk dalam labor room semula..

iyeerr... aku tak terus masuk dalam ward...
sebab... kate nya.. terlalu banyak komplikasi [yang malas aku nak ceritakan]
selain aku masih perlu di masukkan darah [yang sepatut nya lagi 2 pack]

tapi.. masa aku keluar OT tu aku masih tak sedar...


hanya tersedar...bila nama aku di panggil beberapa kali...

bukak mata.. nampak fared sebelah kiri aku...ngah duduk..pandang aku..
aku tanya.. dah pukul berapa...

fared jawap.. pukul 3 lebih waktu tu..

3 pagi...


fared cakap.. aku dah tak sedar hampir 4-5 jam...

aku tanya.. "mana baby kite ? "

fared cakap "tu.. kat sebelah sayang " sambil bangun pergi kebahagian sebelah kanan katil aku..

aku tak perasan pon..
baby duduk kat tempat die..

sebab.. aku pikir.. baby tak ada ngan aku waktu tu..[macam masa qaleef dulu]








ni keadaan shaquille [dari pandangan fared]
bile aku tengok balik gambar ni... alolololo.... halus nya anak aku...




permandangan pertama aku selepas melahirkan shaquille pada hari tersebut..


aku dah sedar sepenuh nya waktu ni..
tapi.. aku rasa letih sangat2..aku rasa penat masih bersisa..
tapi.. tak ada lagi kesakitan...[lega sangat dah tak rasa sakit lagi..heheh]

aku tak tengok pon baby lagi waktu ni...
mungkin sebab aku tak larat.....


walaupon aku teruja... tapi pada waktu yang sama..
aku tanya fared keadaan tina waktu tu....
keterujaan.. dan ketakutan aku[kehilangan tina] serentak....

tapi lepas tau perkabaran tina..condition die waktu tu... baru aku rasa lega sikit..



aku suruh fared amik gambar shaquille dulu masa tu...

aku nak gambar die paling fresh...hahahaha....
boleh pulak kan tu bende aku pikir...












aku tanya... "kenapa bungkus ngan kain towel.. "
sebab aku rasa.. aku ada bagi kain bedung comel..

fared kata... masa nurse mintak... die tak ingat apa dah...
tak ingat semua pesanan2 aku soh bagi apa pada nurse...
sedangkan aku dah sediakan semua nya..
nurse mintak towel.. jadi die bagi towel jer lah masa tu..


aku masih tak tengok muka shaquille masa ni...

aku mintak tuk susukan shaquille masa ni...
aku mintak fared letak kat sisi aku..
aku masih tak ley bangun...tapi aku boleh gerakkan kaki aku.. boleh bengkok kan lutut aku..
cume rasa sikit kebas pada bahagian czer dan pinggang...





masa tengok shaquille pertama kali..

perasaan nya....  besh giler..!!!
sebab.. aku berjaya melahirkan shaquille dengan selamat...[alhamdulillah]
lega sangat.. segala ketakutan aku.. hilang..
sakit tu memang tak boleh lupa lah...
tapi.. sekurang2 nya rasa terubat biler tengok anak secomel shaquille masa tu..sempurna..









pucatnya muka aku masa ni...memang betul2 perlukan darah sungguh..
yer lah... aku hilang banyak darah...
aku duduk kat labor room tu sehari semalam lagi lepas bersalin tu..
sebab kene masuh darah lagi 2 bungkus..
sebelum tu kat OT dah masuk 2 pack dah...

sakit tak habes lagi.. masa masuk sebungkus tu pon..
badan aku macam dah menolak..
aku rasa bisa sangat...tangan aku lebam2 sebab jarum..
bayangkan.. kiri kanan tangan sampai lengan ada 4 jarum !!!
sampaikan bengkak2 urat.. terpaksa cabut dan carik urat lain...
masa tu aku dah tak tahan sangat2..
ikut hati nak cabut jer satu2...rimas..!!

sampai aku kata aku tak nak masuk darah lagi..sakit sangat..!!
akhir nya..3 bungkus jer masuk.. lagi sebungkus... badan aku tak ley terima dah..
aku pon tak tau acaner nak cerite.. tapi.. ko paham sendiri lah..
yang penting..sakit nya..aku yang rasa... huuuu... nanges....
lepas tu... aku kene makan ubat tambah darah banyak2...
tu jer lah.. sebab kalau hb aku masih low teruk..
aku tak ley kuar spital cepat [sedangkan aku nak kene pergi pada tina masa tu]
sampai akhir nya aku merayu pada dokter dan cerite situasi aku waktu tu..
alhamdulillah...dokter paham dan cepatkan proses kuar spital aku..
tapi..atas risiko tanggung sendiri...

'check in' spital isnin 2 petang..
sakit contraction start petang selasa.. dan beranak selasa malam..
rabu kat labour room satu hari..
balik ward pagi khamis..
petang khamis dah 'check out'...

4 hari 3 malam package penginapan aku kat hospital..huhu
lama gak lah... 



tapi... aku syukur shaquille sihat...tak de kuning[takut kene tahan ward lagi lama]
takde g6pd... tido jer die...senang sangat masa tu rasa...
walaupon kecik jer shaquille masa lahir...2.55kg jer..
tu pon tak boleh beranak secara normal... huhu.. nanges...

bahagian aku...

aku terima..

aku redho jer..


walaupon pada awal nya..hati aku tertanya2..
ada rasa marah pada dokter..pada nurse...
terpikir2..keadaan sepatut nya dokter dah tau awal2..
yang aku memang 'cpd' which is aku memang tak boleh bersalin secara normal..
tapi aku seperti 'terpaksa' lalui semua tu hanya sebab 'procedure'
hingga akhir nya aku melalui macam satu nightmare biler rahim aku koyak sikit sebab terlalu berusaha meneran tuk cube gak beranak normal..
hanya sebab aku rasa 'sayang'..
walaupon hakikat nya aku memang tak boleh...
jujur... aku cakap..ada sikit rasa membentak..
kecewa..sedih..terkilan sangat2..


tapi... akhir nya aku sedar...dan ber-istighfar banyak2...

semua ni kerja Allah...urusan Allah..

pokok pangkal nya... Allah yang membawa aku hingga ke 'situ'

bagaimana Allah aturkan semua tuk tuk dari awal lagi..
biler aku kenang kan balik dari awal2..
dari biler aku sepatut nya lalui ujian cpd tapi tetibe baby sonsang..
biler aku sepatut nya di czer pada tarikh sebelum tu tapi baby pusing semula..
biler tak sampai beberapa hari dari tarikh hari yang aku sepatut nya di czer
tetibe air ketuban aku pecah sendiri walaupon belum cukup hari..
biler aku dapat rasa contraction datang secare sendiri [tanpa induce]
iyeeerrr... semua tu bukan salah sapa2 pon..
bukan dokter atau nurse yang buat aku rasa semua tu..
semua nya berlaku secara semulajadi...
dengan percaturan dari NYA....
dan Dia maha mengetahui apa yang mampu ditanggung oleh hambanya..

DIA mahu berikan semua tu pada aku..
tuk rasa.. tuk lalui...dan apa yang telah aku lalui...
pasti ada ganjaran nya kan..[insyaa ALlah]

anggap satu ujian dari Nya.... rugi lah aku tak redho kan...
rugilah kalau aku menyalahkan keadaan..
rugi lah kalau aku tak nak terima...
rugi lah kalau aku merungut..
rugi lah kalau menolak 'pemberian' dari Nya....
amik sahaja lah 'kemanisan' nya...

dan... aku ok...aku terima...


alhamdulillah..
kesakitan atau apa sahaja yang aku lalui waktu tu..
semoga Allah ampun kan semua dosa2 aku...dosa aku terlalu banyak sebagai manusia...
aku anggap semua ni kifarah...
aku terima semua nya ngan hati yang senang..insyaa Allah..
dan aku tetap bersyukur dapat lalui semua tu...
sekurang2 nya sekali..rasa seperti wanita lain yang bersalin normal..

dapat rasa dan simpan kenangan ni...
iyeerr.. akhir nya.. ia nya adalah sesuatu yang manis...


patut lah Allah janjikan ganjaran yang hebat pada wanita yang melahirkan anak..Allahuakbar..



"Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w.t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan."

"Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t."
 
"Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji "
 
"Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya"
 
"Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid"


:: SUMBER ::






ibu2 yang pernah lalui nya jer tau  sakit nya macamane...
korang memang ohsem...!!!





dan pengalaman ni jugak..
pertama kali ni fared lalui bersama2 aku..
die sama2 menyokong aku dalam labor room.. 
dapat tengok berjam2 aku sakit menahan contraction yang amat sangat sakit nya..
dapat tengok macamane isteri nya bertarung nyawa melahirkan anak die..
dapat tengok rambut baby walaupon badan nya masih berada dalam rahim aku..
dapat tengok macamane aku berusaha sehabes daya tuk bersalin secara normal..
dapat tengok aku melahirkan baby yang sihat dan sempurna tuk nya [alhamdulillah]

dan aku yakin... die lebih menghargai nya....









apa pon.. alhamdulillah..semua dah selamat..
anak sihat dan sempurna kejadiannya..[subhanallah segala puji aku kembalikan pada MU]
apa sahaja yang berlaku di antara waktu tu..
aku simpan sebagai kenangan..
bahagian masing2...
aku tetap berterima kasih pada pihak hospital.. dokter dan nurse yang sama2 menyambut kelahiran anak aku masa tu..
satu nya.. aku bersyukur jugak sebab sepanjang2 proses dari awal..
yang cek dilation..cek keadaan aku...
hingga ke akhir.. dalam labor room terutama nya..
[masa aku cube bersalin normal]
hanya ada doktor2 wanita bersama aku...
cuma ada sekali jer ngan dokter lelaki tapi tu pon hanya datang tanya keadaan aku...
tak de pon buat pemeriksaan details pada aku...
alhamdulillah.. rezki aku kat situ...

yup.. bahagian masing2...
semua nya dah selamat.. pon aku dah cukup bersyukur pada Nya..

shaquille dah 4 bulan pon..... seronok mengagah die sekarang..............







alhamdulillah.. segala puji bagi Allah yang memberikan sesuatu pasti ada hikmah di sebalik nya.. jika baik kite ambil.. maka baik lah jadi nya.. macam tu lah sebalik nya.. Wallahualam..





notatanganAty :: sebarang kesilapan atau kesalahan penggunaan bahasa kedoktoran/perubatan..aku mohon maaf awal2 yer.. sebab.. aku tulis ikut istilah yang aku paham jeeewwww.....



















17 comments:

Allene typicalmommy said...

bukan kita mintak nak czer kan aty... kadang tu mmg tulang punggung tak mengembang... macam mana kepala baby nak keluar... dah kejadian nya begitu..... seronok baca...

Mila Hilas said...

perghh gigih sy baca dri awal hgga akhir.sy pn bersalin anak no.2 ni pengalaman berbeza dgn yg 1st..nt akan dibuat entry jugak.hehe.. arini baru ari ke 6... beranak pg raya korban hehe

Nad MamaZN said...

sori, x baca abes.. hee
cuma nak bgtau, beza sehari je ngan saya bersalin.. baby zaed 27/5 :)

lieyalatif said...

seriau2 bace kisah aty...rupenye tulang pelvik aty kecik yeak...mmg ade pompuan yg mcm tu so mmg takleh normal... mcm ni kire due sakit la aty dpt....adoi serius lieya yg terase2 mase bace tu...kebetulan tgh senggugut ni so mmg kene sgt laaa ehehehehe

sejuk mate tgk newborn kan aty...ishh aty ni buat lieya nak beranak lagi ajeee hahaahahah

Chekgu Azrine said...

Fuhhhh....tahniah aty..
Apa2 pun mak dan ank selamat..
Syukur...
Semoga shaquil mmbesar dgn sihat..
Dan mnjdi ank yg soleh

♥نعمة السعده اسماعيل‎ ♥ said...

eh aty..anak kita share birthdate la..26/5..saya bersalin 610 ptg tu..
naematul-cust ephyra

Puteri Satu said...

sama kes mcm akak... tulang rahim tak boleh bukak... anak 1st.. emergency c-ser... 2 jam contraction.. try normal tak boleh.. bukaan dah 10cm...1 jam dr suruh push.. klu tak boleh ...c-ser.. so c-ser full... anak 2nd... emergency c-ser jugak... 1 jam contraction.. bukaan 9cm... still tak boleh.. 30 minit push... dr decide c-ser sebab tulang rahim tak bukak... andai anak ke-3 memang pilih jekla tarikh utk c-ser... klu ada rezeki anak ke3 ..hehehe.. apapun... bersalin ni ikut rezeki memasing... yg penting anak dan ibu selamat ..itu dah cukup... tapi pengalaman bersalin aty kali ni sama mcm pengalaman akak bersalinkan anak pertama akak.. mamai.. sedar tak sedar apa dr buat kat kita... kesan ubat tahan sakit...

Emy Ezzha said...

pengalaman bersalinkn anak itu terlalu indah, walaupon kite melalui peritnye menanggung sakit tu, tetap terasa berharga bila melihat anak di pangkuan.. memang betol la kata orang tua, sakit itu terubat bila melihat anak yang kita kandungkan 10 bulan dalam dakapan kita;)

eima said...

sangat dramtik cerita ko ni aty ... ade himah nya tu ....
kes ko sama cam kawan aku tulang pinggul lelaki istilah org kampung ...mmg tak leh bersalin normal pinggul tak leh nk kembang .... tak pe janji ko dah penah rasa pengalaman bersalin normal..... Allah gandakan ganjaran utk ko aty ...sbb ko rasa keduanya serentak ...

ily♥ said...

Subhanallah..Allahuakbar...
Ily boleh bygkan situasi tu sbb i just went through it...the moment doc ckp emergency czer, mmg dok push sehabis boleh tiap kali contraction dtg..walaupun baru 8cm mase tu..kalau ily x mampu nak push baby (dgn kuasa Allah yg pastinya), mesti ily akan ditidurkan jugak. Sbb i've been thinking mcm mne agaknya nak czer dlm keadaan genting mcm tu. Dah fully dilate, heartbeat baby is dropping. Mesti nak cepat kan. Now i know..

Maha suci Allah yang tidak menjadikan sesuatu itu tanpa hikmah atau sia-sia, semoga sentiasa dalam keredhaan Allah..

Nurul Aziz said...

Sakit dua2. . Takpe, yg penting ibu ank selamat.
Bersalin czer lg sakit sy rasa drbersalin normal.
Wlaupun tkpernah rasa czer..

Nadiah Hanum Wahab said...

Nad pon bersalin czer 3x..alhamdulillah, semuanya dipermudahkan..bagi nad senang kot bersalin czer ni..tp ramai yg kata czer ni ngeri..entah, setiap org x sama kot

nini said...

Comelnya baby.....

e.t.t.y said...

aty, kita baca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pengalaman masuk darah tu seppp sama. badan tolak tu seram kan rasanya..eiii serik pun ye sbb tumpah darah tu.

nayfatimah rasyid said...

setiap ibu mempunyai pengalaman yang berbeza untuk dikenang dan dihargai ;)

NuryaMohd said...

aduhh... cara cerita tu mmg boleh imagine abislah keadaan aty time tu... mmg cemas n sakit lh nk smpai bukaan 10cm tu... ni tgh pregnt anak ketiga, tak taulah cmne nnt.... Harap2 Allah permudahkan bersalin wp rasa seronok sgt dpt bersalin normal masa anak kedua sebb yg pertama czer jugak, belum terjamin lg nasib utk melahirkan anak ketiga ni camne kan... besar ganjaran ibu melahirkan ni...

fathiyah jamaludin said...

baby comel. semua sakit hilang