Tuesday, September 15, 2015

AtyFaredOuting :: lepak Putrajaya





MIL aku dah dok seminggu lebih dah kat sini sejak abah mertua gi haji..
so hujung minggu.. saja lah nak bawak jalan2..
adik ipar aku tu teringin nak ke putrajaya tak pernah sampai..
MIL aku pernah gak dulu..ngan kiteorang gak..
adik ipar aku tu dari sebelum2 ni datang ngajak tapi tak sempat nak bawak..
ni dok lama sikit..tu free2.. kiteorang bawak kan jer lah..

masa ni..jerebu dah ada...tapi tak seteruk ahad kemarin yang mendung sepanjang2 hari..
kiteorang pergi pon petang..
nak kol 7 baru sampai..
sebelum tu singgah makan kat IOI CITY MALL putrajaya tu..
ingatkan nak jalan2 dalam tu kejap..
tapi.. sebab dok pikir nak ke putrajaya tu...
tu makan jer terus keluar... kejap jer dalam tu..



mak mertua melayan dak qaleef makan





baru sampai...masa ni kol 6 lebih nak ke pukul 7 dah.. mendung jer sebab jerebu..
kalau ikutkan tak elok lah nak kuar2 sangat waktu ni..lagi anak kecik nih..
tapi dah sampai jauh2.. jalan jugak lah kan..



ni dah maghrib.. kiteorang nak masuk kawasan masjid..nak solat kat dalam tu..
aku suka masjid besi..
tapi sebab masing2 nak lepak sini..so benti sini jer lah..



jerebu..kelabu..sedangkan belum gelap sangat pon masa ni..belum masuk waktu maghrib pon



lepas solat maghrib... kiteorang gi turun cafe tepi tasik bawah tu..
nak carik makanan ringan leh makan sambil2 lepak..
ingat nak makan kat cafe jer..tapi punye lah panas bahang bawah tu..
beli bungkus naik atas gi dataran..lepak sini jer..berangin sedap sikit..
cume tu lah risaukan jerebu tu jer lah..
tu ha..bersila aku kat situ..
dak shaquille dah siap lap2 badan tukar baju pampers semua..



sebelum ni sebenarnya.. lepak makan reramai kat situ..
beli burger bakar masing2...aku kemahen haus dok membedal air jer..
ramai dah masa ni lepak..family ngan anak2 kebanyakan nya..
seronok tengok meriah..suka mak mertua aku kata nya...

kalau muat bonet tu.. nak gak bawak beskal qaleef sekali..yoyo car die ker..
tapi tak muat.. sebab stroller anak aku..ngan wheel chair MIL aku lagi kan..
tak ley nak selit dah..


jadi belikan menan pistol belon ni jer..berlari sendiri tembak sendiri kejar..hahahaha..



abah sado main yang lastik tembak ada lampu2 tu...ada jual kat tepi2 tu..



kiteorang..MIL..lepak2 tepi tu jer lah..
anak aku buat muka takde perasaan macam biasa..huhu..
so far ok lah kat sini.. kalau tak jerebu tu lagi besh rasanya..
aku ni jer lah dok pikir anak2 kan..
tapi sebab tengok MIL aku macam seronok..so..aku pon hepi gak..
len kali sebelum balik kata nya nak datang amik angin kat sini lagi..insyaa Allah..

kol 10 gak kiteorang gerak balik.. 
makin malam..makin ramai kat situ..macam2 aktiviti masing2..
anak2 lah terutamanya..ngan beskal..roller blade lah..remote car..scooter bagai..
anak aku perati jer..pandai mintak roller blade..nanti lah besar sikit belikan..
 tu ni nanti datang lagi bawakkan lah beskal..


sebelum balik round2 putrajaya kejap..
siap benti kat jembatan tukar2 lampu tu..
kat situ adik ipau jer turun ngan abah sado amik gambar..
aku..mil..ngan anak2 malas dah..
kepala aku dah sakit masa tu.. mungkin sebab jerebu kot..
ni sampai ke hari ni..tak hilang.. hurrmm...
kene minum air masak lebih ni.. tekak pon perit dah..

ok lah..tu jer nak cerite..
harap jerebu cepat elok..
ingat nak bawak mertua gi jalan jauh sikit cuti panjang raya haji nanti..
insyaa Allah..tengok keadaan macamane..
mak mertua aku ni tak berapa sihat..
nak berjalan pon kene tengok tempat gak..
yer lah..die pon berkerusi roda kan..
so..ko nak gi hotel2 ker resort bertangga memang tak ley sangat..
nak gi pulau pon nak naik bot tu memang tak lepas..
nak naik flight pon kiteorang dok pikir macamane nak naik..
tu lah.. ngah carik tempat sesuai...tak tau lah mana nak bawak..
raya haji tahun ni.. MIL beraya kat sini..
kiteorang memang tak pernah beraya kampung time raya haji..
dulu2 time mak aku ada.. beraya umah die jer lah..
tahun ni lain sikit lah biler mertua ada sama..
boleh belajar masak lodeh jawa peberet abah sado kan..
dok kate tak gheti jer ko kan..lain kali boleh buat sendiri..

ok.. update cerita lain nanti keh..


esok cuti hari malaysia eh....tulat anniversary kiteorang..
aku ingat dah..sebab.. tarikh dekat ngan cuti hari meysia masa kawen dulu..ngee..









5 comments:

Allene typicalmommy said...

sekali sekala bw family outing best kan...

Chekgu Azrine said...

Tahniah sis..for ur anniversary

eima said...

Boleh minta bantuan flight crew utk naik klu airport kecik mcm langkawi ke...kk ke....klu air asia la....klu klia2 ade earobridge xde masalah trs msk dlm flight je

shark said...

sesekali bawak org tua jalan2 sonok diorang :)
boring mcm kita jugak kalo asik kat rumah je kan..

nadiah hanum said...

Nak keluar rumah pon pikir banyak kali dengan masalah jerebu ni...haisshhh...best kan lepak2 ambik angin kat dataran putrajaya..