Thursday, September 17, 2015

Lu'lu si anak susuan aku...





ramai yang tanya... apa nama penuh Lu'lu..??

:: LU'LU TASNEEM

orang dok ingat..Lu'lu tu panggilan manja jer..

tak lah.. memang mak die bagi nama Lu'lu tu..

macam tak de makne jer kan Lu'lu tu..

pon bukan...

Lu'lu mempunyai maksud yang indah..iaitu MUTIARA..

ada tersebut pon dalam alquran..
beberapa kali aku jumpa dalam bacaan..
salah satu nya dalam surah al-waqiah...

LU'LU TASNEEM :: MUTIARA AIR MATA SYURGA

sangat2 indah kan...


ramai tak tau pon.. Lu'lu ni ANAK SUSUAN aku....
aku susukan die dengan susu badan aku secara direct masa awal2 kelahiran die...
beberapa kali...
lepas tu.. biler aku berhenti kerje masa qaleef 4 bulan..
stock susu yang aku dah buat beratus Oz..
aku bagi pada Lu'lu...
alhamdulillah..rezki Lu'lu..

ko tau kan pertalian anak susuan ni macamane...

maknenya.. Qaleef Eeman.. Ash-Shaquille dan insyaa Allah kalau ada rezki anak akan datang..
bukan setakat hubungan sepupu..
tapi IKATAN ADIK BERADIK jugak..

biler kata ada ikatan adik beradik..
maknenya.. HARAM DI NIKAHI..

since kalau setakat sepupu..
derang..bukan muhrim..
tak boleh bersalam..bersentuhan..
aurat perlu di jaga seperti biasa...
tapi biler Lu'lu dah jadi anak susuan aku..
automatik.. derang menjadi MUHRAM antara satu sama lain...
takde batasan aurat [secara minima]-maksudnya tak perlu bertudung biler dengan anak2 lelaki aku nanti [bila dah akhil baligh]
tak batal wudu'..
bukan saja dengan anak2 aku..
tapi dengan abah sado jugak...

korang tau kan batasan2 aurat antara sepupu atau pon anak sedara sebelah isteri[pada Fared]...??
tapi biler die jadi anak susuan aku...
semua nya dipermudah kan...Alhamdulillah..

perancangan Allah tu maha hebat..
semua yang berlaku ada hikmah nya..
lebih2 lagi biler berkait dengan arwah adik aku...
macamane pada asalnya aku hanya menolong tina menyusukan Lulu dulu..
[bukan sebab tina takde susu..tapi masa awal2 tu biasa lah..ada masalah yang timbul buat aku kene menyusukan lulu terlebih dahulu..yang akhirnya.. membawa hikmah sebesar ini]

paham kan maksud aku...??

bukan sekadar anak buah...
saat ni Lulu seperti anak aku sendiri..
lebih lagi.. Lu'lu jugak seperti anak pada fared..
seperti adik beradik kandung pada anak2 aku jugak..


dengan kata mudah nya..
kot lah satu hari nanti..
biler2 die dah dewasa... dah akil baligh..
ada2 waktu nak duduk umah aku ker kan..
tak de masalah [lebih2 lagi pada aurat] dengan qaleef..ngan shaquille..
dan jugak ngan abah sado..
selesa lah tuk die sendiri kan..

Lu'lu tasneem.. aku anggap macam anak aku sendiri..
seboleh2.. aku paku dalam2 kat hati aku ni...
tak akan ada beza anak2 yang aku kandungkan dengan lu'lu...
macamane aku didik qaleef.. macam tu aku didik Lu'lu kalau ada kesempatan..
macamane aku marahkan qaleef..macam tu aku marahkan lu'lu kalau die ada buat salah..
marah sebagai mak tu.. bukan marah ngan kebencian..
tapi marah kasih sayang giteeww..
marah tuk tujuan mendidik..
aku tak nak atas sebab terlalu simpati mungkin.. aku tak boleh marah die..
walaupon tujuan nak mendisiplinkan..
nanti bukan jadi elok..tapi akan spoil kan lagi die..
aku ingat tina pernah pesan kat aku... kalau aku di beri peluang tuk jaga lulu biler die dah tak de..
"jangan spoil kan anak aku yer kak.." - aku paham maksud die..
"macamana ko ada matlamat dalam mendidik qaleef.. macam tu aku nak ko didik lu'lu"

"layan macam anak ko sendiri"

eerrr... aku garang...

aku tanya lulu..."mama garang tak..?"

lu'lu :: "garang"

hahahaha...

tapi garang aku bukan jenis bertempik tak tentu hala..
bukan jenis sebat anak asal sikit kesalahan..
aku bukan jenis mudah hilang sabar ngan anak2..
sampai laki aku tak sangka aku boleh jadi seorang yg penyabar sgt biler brhadapan ngan anak2..
aku pon kekadang macam tak sangka..ngeeeee...

lagipon.. salah satu cara didikan rasulullah..yang aku tau..
agar tidak memukul anak2 [0-6] walaupon mreka lakukan kesalahan..
apa yang aku buat biasa nya aku akan cakap secare tegas dalam tanpa perlu ko nak menjerit2 marah kan anak tu..
pada qaleef biler die buat salah..
alhamdulillah..qlaeef lebih mendengar kata kalau aku berlembut dengan die berbanding aku hangen satu badan..huhu
aku suka guna kaedah psikologi..
jadi..pada qaleef.. pada lulu sama jer...
so far.. memula tu susah gak lah..
yer lah.. bukan anak yang kite kandung kan..tak bela..
bukan hari2 kite hadap..tak boleh nak cakap kite kenal sangat2 macam seorang mak kenal anak die..
tapi... anak kecik kan.. baru 3 tahun.. mudah dibentuk..mendengar kata asalkan betul cara nya..
alhamdulillah..
makin kerap aku ngan lulu sekarang..
aku makin kenal perangai2 unik anak ni..

cume biasa lah.. die macam qaleef gak.. macam anak kite sendiri tu lah perangai nya..
kene marah..majuk kejap jer pon..
kekadang pon.. buat tak tau jer..gggrrr...
lepas tu.. ok jer macam biasa.. carik aku jugak..
ko paham tak situasi aku nak cerite nih...
aku bukan marah die penuh kebencian...aku bukan sebat2 die pon..
tapi kalau die buat salah...
sama macam qaleef jugak.. aku akan cakap ngan die..



aku selalu cakap ngan lu'lu..

Lu'lu anak mama...

memula dulu.. lulu jawap :: "bukan..lulu anak mummy..." [tina]
tapi.. aku akan cakap balik..
lulu anak mama jugak...
qaleef abang lulu..
shaquille adik lulu...
mama sayang lulu macam mama sayang kan qaleef dan shaquille...

lulu anak yang cerdik...
die lebih matang dari usia die..
petah sangat bercakap dari usia 2 tahun lagi..
jadi die mudah paham apa aku sampaikan..

sekarang.. biler aku tanya.. "lulu anak mama kan..??" -saja tanya
lulu akan jawap.. "ha ah..lulu anak mama dan mummy.."

die selalu cakap.."shaquille adik lulu jugak.. lulu sayang adik lulu"


insyaa Allah..satu masa sesuai nanti..
aku akan cerita kan pada lulu keadaan sebenar -tentang anak susuan..tentang die minum susu badan aku..tentang hal berkaitan-
dan aku tau..die akan paham...

lulu anak yang cerdik...

dan saat ni.. aku tau kenapa Allah anugerahkan die kecerdikan dan matang lebih awal dari usia sebenar die..
jauh beza ngan qaleef..

sebab..Allah nak berikan die ujian sehebat ini pada nya..
sapa sangka Lulu akan lalui semua ni pada usia yang sangat muda..
kehilangan mummy die tina..
jangan cakap die tak ingat atau tak rasa..
walaupon die baru berusia 3 tahun masa hilang mak die..
tapi percaya cakap aku..
die ingat semua tu..

die tau  mak die sakit cancer...

masa tina meninggal..
lulu tengok mak nya di kebumikan...

aku pernah tanya akan hal ni pada lulu...-saja aku nak tengok apa die paham dan tau-

"mummy mana sayang..??"

masa baru jer lepas di kebumikan..

lulu duduk dalam kereta aku dan cakap..
"mummy tido kat dalam tanah..kat lantai"

beberapa kali gak die cakap macam tu biler ada orang tanya die..

lama2..mungkin abi die dah explained pada lulu..
sekarang biler orang tanya.. "mummy lulu mana..??"

Lulu jawap :: "mummy lulu tak de..mummy dah jumpa Allah...."

aku pernah tanya.. lulu rindu mummy tak..??

"kekadang lulu rindu... kalau rindu nanti abi bawak pergi kubur jumpe dan canakp2 dengan mummy"

subhanallah... bijak nya anak Tina ni...


hebatkan ujian Allah pada die..

mungkin sekarang die belum cukup tuk rasa 'kesakitan' kehilangan seorang ibu..
tapi biler die meningkat dewasa nanti..
aku harap die redho dan cukup kuat tuk melalui semua ni..

diam2 aku janji pada diri sendiri..
aku nak sentiasa ada untuk die...













Lu'lu memang iras sangat muka tina masa kecik..
rambut pon sama...tapi tina lagi kerinting.. heheh..
dan tina lebih cerah berbanding lu'lu
tapi.. pandangan mata lu'lu.. air muka lu'lu..memang ko rasa macam pandang tina...
macam tu lah aku rasa kan..








kalau boleh aku nak kerap bawak lu'lu balik umah aku..
sebab waktu tu jer lah aku boleh betul2 spent masa ngan lu'lu
derang 2 orang ni pon agak rapat..
kawan main..kawan gaduh pon yer..
gaduh2 melalak2.. kejap jer baik balik..main macam biasa..
fitrah anak2 kan..takde dendam dalam hati..








biler bawak keluar macam ni.. nak pakai baju sama2 lebih kurang..
jalan sama2.. mesti ada orang tegur... "anak kembar ker..?"
aku akan angguk dan iya kan... "ha ah.. kembar.." -senyum-
kembar beza 18 hari... heheh...



tina pernah pesan...

"kak... nanti lulu kawin.. ko carik kan baju kawen yang cantik2 dan menutu aurat tuk lulu yer kak"

masa tina sakit dulu..


tapi aku cakap "insyaa Allah... kite akan shopping dan buat persiapan kawen anak2 kite sama2"



tapi... Allah lebih sayangkan Tina....al fatihah..

insyaa Allah... selagi mampu.. aku akan cube sentiasa ada untuk Lu'lu...










22 comments:

lieyalatif said...

kemain baik qaleef dgn lulu..alhamdulillah diepun rase ikatan adik beradik tu aty..... bagus aty ni tak padan dgn kecik slim tapi susu byk..same ngan kawan lieya kat opis nie..badan kecik mcm aty laa tapi sekali pam pakai botol panjang tu haaa due2 belah....jakun daku menengoknyer....almaklumlaa i ni sekali pam dpt 9-10 oz pun dah kire hebat hahaahahah

ain.ya.nun. said...

Sebak tengok gambar Lu'lu Atie. Moga Lu'lu membesar menjadi anak yang solehah, tabah dalam segala ujian dan cabaran hidup ya.

Al-Fatihah untuk arwah Tina.

adarnadzmie said...

sedih akak baca tentang Arwah Tina di sini... moga roh Tina tenang di Sana... Aamiin... Alfatihah....

misz sheyla said...

semoga Allah beri rezeki lebih untuk awak n family..sedih bile baca ni...Insyaallah lu'lu akan jadi anak yang solehah....

salwana nordin @ che'wa said...

alhamdulillah..ramai yg sayang lu'lu..

aty..saya cuma nk betulkan perkataan muhrim & mahram

MAHRAM - org yg haram dinikahi
MUHRIM - org yg mengerjakan ihram haji atau umrah

makanya guna perkataan MAHRAM ye :)

♥نعمة السعده اسماعيل‎ ♥ said...

sedih acik pepagi ni..
semoga lu'lu sentiasa dilimpahi rahmat Allah dan disayangi org sekeliling

nayfatimah rasyid said...

setiap perjalanan ade rahsia yang Allah kurniakan ..semoga berbahagia selalu

ettyzukhair said...

Allah..syahdu pagi2 ni baca coretan aty...semoga Lulu membesar jadi anak yg solehah..

Puteri Satu said...

Menitik satu persatu airmata akak tengok lu'lu... setiap yg terjadi.. allah sudah janjikan hikmah yg kita sendiri tidak tahu... hikmah yg sangat sempurna utk kita semua... doa akak lulu membesar dengan sihat dan bijak dan menjadi anak yg solehah utk arwah tina... inilah satu2nya saham arwah tina bekalan utk dia di alam yg kekal....

Ummu Athiyah Ismail said...

Alfatihah utk tina..

semoga lu'lu berjaya dunia dan akhirat

Tips Cerahkan Kulit

MizzTina said...

memula bc entry ni, sy xrasa apa..rs biasa je.. lelama sy sayu.. besar gak pengorbanan akak kan.. moga akak trus kuat n tabah membesar²kan anak² akak.. moga ikatan antara lu'lu dgn anak kandung akak sendiri trus utuh..

norlina jusoh said...

mata masuk habuk.. semoga dipermudahkan segala urusan.

cik hani said...

kisah lulu ni dekat di hati saya.
sebab dari dulu duk follow blog atie dan kisah tina ni.

semoga anak yatim ni terbela nasibnya..insyaAllah..akan sentiasa dilindungi..

Saya sangat setuju pasal anak susuan ni, senang kalau duduk serumah sebab dah jadi muhram nya..

Mama Cahaya Mataku said...

sebak baca.. semoga lu'lu tabah menempuh dugaan..

amirah said...

sebaknyaaa...moga semuanya baik2 aje untuk lu'lu

Lina Affendi said...

sedihnya tengok muka anak kecil yang kehilangan ibu. ada hikmahnya. semoga Allah beri ganjaran yang baik kepada semua.

juicy X said...

Allahuakbar...sebak sungguh baca...bijak sungguh lulu...kuatnya dia...

hikmah Allah besar kan...bila jadi anak susuan, mudah segala urusan.

moga lulu membesar dgn cekal...untung dia ada mama mcm kak aty

Ayu Rashid said...

AL-FATIHAH buat arwah tina dan seluruh umat islam yang telah kembali pada Maha Pencipta.

Bertuah arwah tina dan anaknya dapat kakak dan mama sebaik aty. allahu, besarnya pahala yang aty sekeluarga dapat, InsyaAllah.

e.t.t.y said...

sedih aku kak....sebenarnya mmg allah dah caturkan perancangan yg lebih baik walaupun kita terpaksa hadap yg pahit kan. lulu takde mummy dia, dia ada mama, abah, abang dan adik...kalau lah lulu tu takat anak buah ko, mesti tak semanis ni kan kak....jagalah amanah tu baik baik kak, besar ganjaran Allah kasi kt korang sekeluarga...

Nadiah Hanum Wahab said...

Allahu...mata masuk habuk pulak pepagi ni...semoga Allah beri aty kekuatan utk selalu "ada" dgn lulu...

Ida Fareeda said...

Kak, sy x kenal akak & adik akak tina.. Tp sy baca smpai abes air mata sy jatuh kak.. Tersentuh hati sy tgk pertalian ini.. Smoga lulu jd ank yg solehah & cerdik.. & semoga akk sekeluarga dirhmati allah..

Elly Matin said...

Siapa potong bawang???
Sebak...

Semoga lu'lu menjadi anak yg solehah...