Friday, September 18, 2015

ke IKEA kite ngan mertua...




ada masa sikit ni [malam]... anak dah tido..
aku dah setel packing barang tuk penghantaran hari ni..
update lah kejap blog ngan cerite2 ringan sikit..
gambar pon selambak kan..boleh lah laju2 cerite..

kemarin hari meysia..
saja lah nak bawak mak mertua gi IKEA..
dah lama die sebut2 sebenarnya...
nak beli bekas2 tipuware macam aku punye tu..
yang tutup2 hijau tu...
biasalah mak2.. orang pompuan ni kan.. tu jer lah kesukaan nya..
dah selambak bekas plastik kat umah pon..
tetap rasa macam tak cukup.. hahaha.. 
paham..pahaaaaammm...
abah sado jer tak paham2..
biler MIL aku kate nak beli bekas plastik..
die bising2 kata bekas dah banyak kat umah..[kat kampung MIL]
tapi.. aku amik kan ajer... dah die teringin nak beli lama dah tu..
cakap ngan aku..
bukan mahal sangat lagi pon..
kalau tupperware tu.. aku pikir gak lah banyak kali.. hahahaha...

kiteorang gerak dah lepas2 sarapan kenyang2..
kol 11 baru gerak..
anak kecik ni kan.. susah sikit nak siap laju2..huhu..
tapi nak jugak lah bersiap elok2..
dah memang aku jenis cegitu...

jalan lengang.. so far tengok jerebu pon dah kurang sangat..
dah ceghah sikit nampak awak terang..
tapi sampai kat damansara..jammed..!!! jammed luar biasa..pheewww..
aku ni.. kalau tak kenang nak bawak mertua..
memang jenis tak suka nak gi time2 cuti macam ni..
tau sangat dah keadaan dalam tu nanti..
tapi.. dok pikir..
tah biler lagi nak bawak..abah sado cuti hari ni..
tu.. ngajak jugak abah sado bawak MIL aku pergi ikea..
walaupon memang tau... umat kompem ramai gilersss..!!
memang betul pon..
dari parking.. sampai lah nak naik lif.. beratur ko...
orang sesak dalam tu..memang ramai sungguh...






memula dok bawak MIL jalan showroom kat atas..
tapi..ramaii orang sangat..
terus ajak turun beli barang jer..
lagipon.. bukan nak bei perabot pon kan..




tak tau lah napa dalam banyak2 showarea yang cun2..
kat sini gak kiteorang ngambik gambar.. huhu..



aaahh...sempat aku pekenan armchair ni nak letak kat bilik baru..
eehh ehh.. bilik baru..?? tak cerite pon lagi tetibe dah mention sini ko..hahaha..
nanti2 lah yer...aku share ngan korang eh..insyaa Allah..


kerusi ni..kiteorang pekenan yang hijau pisang tu..
letak kat reading area bilik tidur.. syiok gak..
harga pon ok jer.. selalu jumpa cecah ribu gak..
boleh lah dipertimbangkan nanti..







terus turun bawah.. kat bawah ni..memang banyak lah yang MIL aku pekenan nak beli..
lagi2 barang dapur..
bekas2 macam aku ada tu.. yang die nak sangat tu.. aku belikan jer lah..
papan pemotong..tah apa lagi aku tak ingat..

aku tak beli apa2 pon..sebab.. memang tak tau apa nak dibeli tuk umah aku..
dah...cukup lah tu...ngeheeee..




kat tempat pokok2 tu...MIL aku singgah belek2...
 umah aku kan banyak pokok2 kecik beli kat IKEA ni..
letak kat bilik air..dapur bagai..
MIL aku pon pekenan jugak.. nak beli nak letak kat sinki umah kate nya..
amik lah seketul..siap pasu sekali..
lagipon pokok ni senang nak jaga...
tak yah nak kene matahari banyak sangat...janji bersiram air..









tudung bawal aku tu macam ada glitters.. 
hadiah dari kawan perempuan adik laki aku si bukhari yang belajar kat KUIS tu..
"thanks Fara" [alhamdulillah]
adik aku kata die baca blog aku...hurrrmm...

die hadiahkan masa raya ritu lagi..tapi ni baru fes time pakai..
sebab baru ada baju matching...
tak sangka pulak tudung ni besh pakai..senang sangat nak bentuk walaupon lembut..
"eerrr.. fara beli mana eh..?? ada jenis wide shawl tak macam ni gak ?" -tetibe..hahahaha
dah kate die baca keeeennnn.....







time nak bayar...huwaaaaarrrrgghhh...!!! rasa nak pitam tengok orang beratur panjang..!!!!
punya lah ramai umat nya..
tu pasal aku tak berapa gemar nak pergi time2 public holiday atau cuti2 weekend
tapi tu lah.. macam aku cakap tadi..
kalau tak bawak MIL semalam.. tak tau biler lagi nak pergi..
hujung minggu ada hal lain pulak..
minggu depan raya haji dah..





muka2 sementara nak tunggu sampai ke kaunter..


bersila korang eh...

ni kat tepi2 luar kaunter ni sebenarnya nih..
tak ganggu jalan pon..


anak aku ni..memang bende wajib beli biler ke IKEA..ais krim 80sen..
lagi satu..kiteorang suka beli karipap ikea yang besar dan ada telur seketul dalam tu..





balik tu tak makan kat IKEA pon..sebab ramai nau..penat aku nengok..
kesian kat MIL pon yer gak..
tah pening agak nya ramai2 umat tu kan..
tu lepas IKEA terus balik makan jat jusco umah aku ni jer..
ingat nak ajak lah makan kat VIVO ker.. secret recipe ker.. western2 sikit..
tapi takut pulak tekak orang tua ni kan lain sikit..
lagipon MIL aku tu pon bukan selera sangat..
makan pon tak banyak.. kalau silap makan perut megam..
tu ajak jer lah makan nasik kat JM beriayani House..makan beriyani..sedap..aku suka..



depan kedai makan tu..ada Secret Recipe.. beli kek seketul kat situ..
anak aku suka betul kek tu..
baru kate nya..aku pon baru nak merasa tu...memang sedap..

lepas makan..terus balik.. tak ley nak lama2 sangat kat luar..
MIL aku mudah penat.. aku pon sama...anak kecik ni kan..
kang nak mengemping..nak tido..kang berak kencing tukar pampers.. 
semua tu kene amik kire.. 
tapi ok lah.. dapat kuar kejap2 macam ni..
kesian MIL dok terperuk kat umah..ok jugak kan..
kiteorang memang tak kisah lah kan..yang penting mak mertua aku tu jer..
nak bawak die jalan2..shopping2..
hepi kan die...

ok lah..  nanti update jumpe lain entry keh.. daaaaa....












7 comments:

lieyalatif said...

gileee ramai nye aty...senak perut tgk pic kat kaunter tu...

lieya tak pi lagi yg baru lepas renovate ari tu..mesti lawo2 showroom die kan....

fadzilah said...

Assalamualaikum...
Saya kagum ngan aty..ank kecik tapi elok tak meragam ye..boleh outing selalu. Baby saya lebih kurang umur bby aty..tp ssh nk bwk keluar jln2..dia meragam sikit.

Yana MIB said...

mil aku pn g ikea hari malaysia ritu...tp aku mls nk join sbb x kose nk meredah umat mcm semut dlm tu...haha nasib condition aku skrg pun jd alasan kukuh nape xmo pi..kehkeh x sbr tggu cwgn cheras bukak..dkt sket dgn rmh aku... :)

Nana Sharia a said...

sorry kak aty nak tanya cos mil penah tegur pokok hidup takleh letak kat dlm toilet kan? sbb tumbuhan hidup berzikir kepada ALLAH SWT. Minta maaf kalau saya salah.

Nadiah Hanum Wahab said...

Bagus aty ni..ada ciri2 menantu mithali..;)

All About AnaYna said...

Waaa ramainye orang...huhuu

shark said...

dah lama x pi ikea, nak dok umah baru nt mmg haruslah kene terjah :)