Wednesday, September 02, 2015

ImpianaResortCherating :: Dekorasi bilik




last minit..hujung minggu pulak tu..
memang susah lah nak dapat bilik..
lagi2 kalau ko nak hotel elok sikit..
memang penuh manjang kalau ko tak booking awal..
kiteorang pon tak booking..
dah kate sebelum ni..unplanned vacation kan..
dalam perjalanan baru sibuk google dan call tanya kosong ker idak..
ko kalau tengok nak booking on9..agoda atau booking.com contoh nya..
memang takde dah tu..
tapi aku cube gak naasib..
masa tipon tu..memang semua penuh..
tapi tu lah..rezki kan..
macam aku selalu dapat..
biasa akan ada orang yang cancel last minit..
memang akan ada insyaa Allah..
so..tengok rezki ko lah dapat bilik atau hotel macamane..

macam kiteorang haritu..
memang rezki..dapat hotel yang bagi aku..cantik dan elok tuk percutian yang aku nak..
which is.. aku kan nak dok lepak2 kat pantai menikmati percutian jer konon nya..
tak nak jalan2 kuar mana2..
nak hotel yang ada good accommodation.. facilities macam swimming pool..
so anak aku akan ada aktiviti jugak..
aku nak hotel yang dekat ngan laut jugak..
so tak yah dah naik2 kereta nak lepak tepi pantai....
bonus kalau bilik sea view.. laut depan mata..
ada spa kot kalau sempat nak ber-spa sekali...dengan harapan lah kire nya..
macam masa zaman aku bercuti time bujang dulu..huhu..
lagi satu..nak yang ada good restaurant atau cafe..
kire nak semua ada kat situ..
so.. baru lah tak penat nak kuar masuk..
kire nak nikmati percutian kat situ jer...
macam yang aku mahukan..
banyak jer sebenarnya hotel-resort macam tu..
aku memang biasa carik macam tu jer..
lagi2 kalau kate nak percutian yang rileks..
tapi tu lah..macam aku cakap tadi.. sebab last minit..hujung minggu pulak..
memang susah lah nak dapat..

tapi tu lah..dah memang rezki dapat IMPIANA RESORT HOTEL ni..
dari tepi jalan memang tak nampak..sebab masuk ke dalam..
kawasan luas..sangat privacy..tak de bunyik bising kereta bagai..
lagi2 motor dok merempit derang konvoi reramai..
dari luar nampak macam resort lama..tapi masih menarik..
biler masuk lobi.. aku ok jer..
tapi tak sangka biler masuk bilik.. aku sangat teruja,,!!
bukan semata sebab dekorasi..
tapi sebab permandangan dari pintu-tingkap bilik yang nampak laut..!!
subhanallah..
sedangkan masa tu..tak expect apa2 pon..kot pikir tak dapat view cantik pon..tak per lah..
asalkan dapat bilik.. huhu..
tapi.. Impiana Resort Hotel ni..aku perati kan..
semua bilik mengadap ke laut..
aku rasa lah...
sebab die melebar sepanjang pantai..
atau mungkin ada yang mengadap swimming pool kot..
aku pon tak pasti..
tapi swimming pon dekat2 jer ngan pantai..
dari swimming pool pon ko nampak jer pantai tu...
so..masih nampak pantai jugak dari bilik aku rasa...




ni view dari bilik kiteorang kat tingkat 3..masa ni dah senja..
tapi takde sunset..sebab sunset dok kat depat hotel..

tapi memang nyaman lah..sejuk mata..sedap telinga dengat bunyi ombak..subhanallah..



aku dan qaleef melepak ambik angin laut dari balkoni..
qaleef dah tak sabar2 nak turun laut masa ni..
tapi kiteorang nak rehat kejap..solat..tukar pampers adik nya lagi..


bilik ni ada air-cond..cam biasa..tapi sebab dah kiteorang bukak habes tingkap pintu..
memang tak rasa lah sejuk ekon tu..
angin luar pulak tak rasa sangat masuk ke bilik..
dak shaquille dah cranky sikit masa ni..



dapat katil twin...dah kate last minit kan..ni jer lah yang tinggal..
deluxe semua habes..
ni pon ok jer..
malam tu nak tido kiteorang rapatkan katil..
tapi berat boleh tahan hokeh..!!kayu jenis lama ni...tapi cantik..!!




aku pon tak tau nak cakap konsep dekorasi bilik ni..
tapi aku tengok perabot nya old skul.. cantik dan seni..
macam style nyonya pon ada biler aku tengok kat rak meja dan almari pakaian 





tu tingkap bilik air
ko mandi boleh jer bukak tingkap tu..huhu..
gambar bilik air..lupa nak amik..tapi bilik air die dekorasi hotel biasa tu jer..


ni view dari jalan pintu masuk..


ada satu tempat duduk kat tepi tingkap tu.. ape eh nama die..lupa lak..
macam pangkin tu..
besh ooii kat situ..
tetibe abah sado kate..nak buat kat umah kiteorang.. sebab memang santai kat situ..
cume kalau kat umah nanti..tak de lah nak bersantai sanagt sebab tak de laut...huhu



 bagi aku.. ok lah..cantik dan puas hati berbaloi..
tak besar sangat..tapi cukup tuk kiteorang 4 beranak nak rilek2...





ni waktu dah nak senja..lepas kiteorang balik dari pantai..
anak2 pon dah siap mandi..
shaquille pon dah melena dah kat katil tu..
qaleef suka betul tempat duduk tepi tingkap tu..
aku dah tutupkan sebab kat luar dah nak gelap..
nampak pulak aurat nya kang kalau tak di tutup..
tak pasti lah boleh nampak dari luar ke idak..tapi tuk keselamatan..
aku tutup kan jer..
dak qaleef sibuk nak bukak balik..die kata nak tengok laut..





dan ni pulak permandangan pagi kiteorang..dari bilik..atas katil..
indah sangat kan ciptaan Allah..
dapat tengok sun rise pagi tu..
aku jenis..kalau bercuti..tak akan bangun lewat...
aku suka menikmati pagi kat tempat2 macam ni..
lagi2 kalau dapat tengok permandangan indah macam ni..rugi lah kan ko nak membuta sampai lewat pagi..
bukan selalu dapat tengok permandangan macam ni...

abah sado tido..aku kejut kan..soh nikmati subuh tu ngan aku sekali..
anak2 jer tido melena sampai kene kejut tuk sarapan..




so far.. aku puas hati dengan resort ni...
tak de apa kekurangan bagi aku..pekerja..orang kat situ baik2 ramah2..
tempat persekitaran resort pon cantik..bersih..
permandangan indah.. bilik menarik...
kalau ada yang nak pergi.. aku rekomen kan resort ni..
harga semalam bilik kiteorang..Rm 300.. 
mungkin sebab weekend dan public holiday kan..
biasa lah tu..dah tau dah..lagi pulak aku last minit..
bagi aku just ok harga tu.. tak mahal sangat pon tuk resort cegitu..
ngan view menarik..
cume maybe kalau weekdays atau bukan public holiday..
lagi murah sikit rasanya..
harga tu termasuk buffet breakfast jugak..
kalau ko tengok wed derang..ada pakej2 dah siap aktiviti...
ada pakej tuk cuti skolah jugak..
ada pakej honeymoon /honeymoon suite kalau aku tak silap..
aku terpandang masa check-in..kot aku tak silap lah..
tapi tak pasti lah berapa dan apa pakej nya..
sebab kalau ikutkan kat cherating ni..
ada jer aktiviti2 ko boleh ikut... tu ko kene tanya lah..
macam kiteorang.. anak kecik..nak aktiviti yang rehat2 kan diri jer dah cukup.. heheh..
dak shaquille tak paham apa2 lagi..
tapi dak qaleef memang suka kalau pergi tempat2 cegini..
tu yang penting tuk aku..kegembiraan anak...
dan aku sendiri dapat 'bercuti' gak...
penat lah dok umah..hahahaha..
















6 comments:

intandayani said...

Cantiklah resort ni..lama sangat dah tak bercuti.tak pernah langsung bawak anak bercuti..so kena plan la

nayfatimah rasyid said...

view cantikkkk ;-

dapat merehatkan mata ngan view cam gitew

ily♥ said...

Suka deko impiana cherating and view laut yg mendamaikan. Been there masa honeymoon dulu..ingt nk pegi dgn anak2 pulak nti..

eima said...

ok mmg besh .... pagi dah boleh tgk laut kena pulak angin laut ...besh tu ...
kat paka residence hotel pun ok ...amik yg villa beshh

cocochaneta said...

bestnya..dah laam i x pegi bercuti..tetiba rindu pntai tengok u pegi pantai,

Nana Sharia a said...

yang tu nama nya window bench kak aty kalau tak silap..