Saturday, September 26, 2015

raya haji kami yang berbeza tahun ni..



sebab nya.. tahun ni.. kiteorang beraya ngan MIL kat umah kiteorang sendiri..

bukan kiteorang jer..
MIL aku pon sama..
die kate.. tak pernah lah beraya kat luar dari johor..
yer lah.. die memang orang johor betul..kuarga semua johor..
tetibe tahun ni beraya ngan anak menantu kat selangor pulak..
mesti lah raya lain macam sikit kan.. ngeheee..

untuk kiteorang.. macam ni jer lah kan..
raya haji memang dah biasa beraya kat sini..
pernah sekali jer raya haji tahun lepas balik johor..
sebelum2 ni.. raya umah mak aku jer..
tak de bende sangat lah..
cume biler ada anak ni.. dak qaleef suke nak tengok lembu kene semelih tu..

sebenar2 nya MIL nak balik beraya kat johor gak..
sian die.. orang tua kan..mana lah nak berlama2 kat tempat lain..
lama dah..nak sebulan dah kat sini..
ingat kan memang nak hantar die sekali kiteorang beraya kat sana lah..
tapi jumaat tu..abah sado kene gi site lak...adeeeyyhh..
sian kat MIL aku..sedangkan dah janji..hurrmm...
seb bek die ok...
sekali adik ipar aku lah tu..






awal minggu hari tu..sempat lah bawak die jalan ke DAISO..
kesian die terperap kat rumah.. abah sado sibuk ke site..
tu biler free sikit ada satu malam tu... 
abah sado ajak MIL keluar jalan dekat2 rumah..
jusco jer lah kan paling dekat.. saja nak belanja kat Daiso tu..
teranjat die semua barang rega 5 hengget tak kire besar kecik.. teruja die...!!



sampaikan kuali telur pon die beli sebab kate nya comel kaler hijau.. ngeeee..paham..pahaaaaamm...


banyak gak barang2 dapur die amik.. 3-4 kali me-round dalam daiso tu...



dah lama tak belanja qaleef buku..singgah popular kejap..
aku pon nak beli pen.. semua dah habes2 dakwat...
aahh.. qaleef sekarang ngan sukaaaaaaaaa sangat ngan buku2 jenis discovery..





hari lain nya pulak...


hari rabu sehari sebelum raya haji tu...
aku puasa sunat...so..nak bukak pose tu..teringin nak makan macaroni cheese..
nak masak.. malas..hahahaha..
siyes... 'kering' rasa badan.. yer lah.. anak kuat menyusu kan...
MIL tanya2 gak.. nak masakkan tuk aku bukak pose..baik kan MIL aku...
tapi.. aku terus terang cakap.. aku tak larat nak nolong...hahahaha..
dah tu.. aku tak sampai hati nak die dok dapur sorang2..
kalau ikutkan sepanjang2 kat umah aku ni pon..
jarang sangat2 masak..aku nak die datang umah anak menantu..ilek2 jer..
cukup lah tu... kesian kat die..ngan tak sihat kan..
walaupon menantu tak lah pandai masak..
tapi.. alhamdulillah..die ok jer..tak banyak complain..
selain selalu kata aku masak masin sikit.. 
maap lah yer mak.. menantu kuat masin... ngeeeee...

jadi..dah kate aku malas tu.. moh lah bukak pose kat luar..
aku jer pon sorang yang pose nya..
dan aku pon tak selera sangat nak makan2 nasik lauk ni..
ngajak jer semua sekali ngan MIL tu kan..tak yah nak masak2..senang..
seb bek lah MIL memang jenis tak kisah..
die pon tak penat ye dak...

tapi..tak kuar sbelum maghrib..
aku tunggu azan maghrib.. aku bukak pose ngan kurma dan susu jer dulu..
lepas solat maghrib siap2 kat umah.. baru kuar..
senang hati kalau dah siap solat ni kan..
walaupon tak gi jauh..
gi kenny rodgers kat jusco tu jeeewwww..
yang mana wajib kene setel dulu..




jarang sangat tengok MIL aku senyum time amik gambau tau.. siyes ni..tu die senyum...


si kepala bolat copy paste abah sado...dah ngantuk dah tu..
ek ek ek ok dah bunyik..tapi aku rasa kering sangat..die macam tak puas susu.. bertabah lah nak..
sampai mak ko 'penuh' balik..


ice blended choc peberet qaleef.. aku share jer selalu ngan die..
tapi anak aku sekarang ni kemahen kedekut aku tak tau lah sejak biler..geram betul..
tak nak share ngan mak nya.. biler aku nak gak minum.. die mengamuk... geram hokeh..!!!
tapi selalu bukan habes pon segelas tu...


aku nya meals.. tah kenapa aku rasa ayan KR ni makin lama makin kecik pulak..
gravy mash potato pon makin kureng.. aku sukakan mash potato KR ni sebenar nya..
tapi boleh lah tu.syukur rezki tuk berbuka puasa..dah kebulur kan..



abah sado ngan adik ipar pon makan lebih kurang macam aku tu jer lah..
cume MIL aku jer makan chicken porridge..sedap kate nya..
MIL aku ni tak ley salah makan.. silap makan kang mudah sakit perut..
perut tak berapa sihat..



dak shaquille menyusu masa ni..!!!
tu aku dapat makan kais2 jer...lapau baik lah.. tapi.. kene setel kan anak dulu..
 sampai die tertido baru letak dalam stroller baru aku boleh makan tenang..
cegitu lah mak2...



muka aku tanpa make-up..langsung..
macam kanak2 riang kan...ngeeee.. perasan...
aku sekarang memang jarang make up sangat lagi2 kalau setakat nak jalan2 cegini..
dah kompiden sikit lah nak kuar muka togel ni.. 
gigih ko nak 3 tahun minum ephyra kan... heheh..alhamdulillah serasi ngan aku...

masa ni..aku jer tak setel makan lagi...
dak qaleef  tu dah mengantuk dah tu..siang tak tido.. main jer..petang gi berlari kat tasik..
balik2 mandi..terus keluar ni pulak..memang penat lah kan..
tu ni..tak ley silap sikit..semua nya salah...
tu tak de mud nak posing...lantak ko la nak..ngeeee...


 alhamdulillah...dapat spent masa bebetul ngan mertua..
Allah bagi peluang kat aku tuk berbakti jugak...
its not so bad actually... hahahaha... siyes.. tak lah macam apa yang biasa orang gambarkan pon..
adalah lebih kurang tu.. biasa lah kan..
aku pon bukan menantu yang mithali sangat ponnnnn....lalalala..
lagi pon mungkin MIL aku jenis tak kisah sangat..boleh lebih kurang..
untung menantu..alhamdulillah..







so.. tuk fes time jugak.. raya kat umah ni masakan jawa...
sambal apa tah nama tu ada kentang ada sohun..tempe..tahu..
lagi satu masak lodeh..
MIL aku yang buat..aku tolong potong2 goreng2 jer...
malam tu rebus nasik impit dan beli lemang sebatang..cukup...


sebab kan tekak aku bukan tekak jawa dan tak berapa nak makan sangat lauk tu..
jadi aku kene lah masak rendang ayam...
kuah kacang jer tak sempat... 

simple jer raya haji kiteorang..
beza nya..sebab tahun ni MIL ada kat sini..
ramai lah sikit meriah lah kan..
kalau ikutkan.. ayah aku ajak ke kedah berjalan kesana ramai2..
tak kisah nak bawak mertua sekali..
tapi tu lah..atas hal2 tertentu.. 
tak dapat nak follow kali ni...takper lah next trip ke redang boleh lah aku ikut..insyaa Alah..



2 beradik di pagi raya haji menunggu kepulangan ayahanda tuk makan bersama2..heheh..





kemahen panjang habes cerite seminggu ko letak..
tetibe hari sabtu gigih ko hapdet...
arini aku off memasak...malam kang kate nak makan burger bakar..
adik aku teringin pulak.. layan kan jer lah..

ok.. jumpe lagi..
selamat berhujung minggu..










6 comments:

Rai OurKizuna said...

bestnya beraya... kami beraya sesama adik beradik ipar je. pagi pergi rumah kakak ipar.. malamnya kakak ipar pulak datang makan kat rumah.. hahaha.. jadi lah..

Hamelia Hamid said...

Sedapnye lontong johor kan

Nadiah Hanum Wahab said...

Untung aty dapat mertua tak cerewet...mertua saya pon sama gak..baik sangat, alhamdulillah.

Fifi Nadhrah said...

tahun ni kami pon beraya lain sikit.. abah ummi takde.. pergi haji..

eima said...

AKU MMG BERAYA NGAN mil JE..DIE PENGGANTI ARWAH MAK AKU ....
SO MMG MANJA ABIS LA .... HAHAHA

myPreciousIrHarith said...

assalam aty.lama sangat dah xbukak blog.n lama sgt dah xmasuk blog aty.hr ni br nak bc dlm ni.khaleff sebaya anak aida kan, qisya.skang qaleff dah ada adik.qisya lom ada lg.tp perangai yg xnak share air tu mmg sama :) hahaha.mmg klu mak dia nk mnum,melalak dia.