Monday, October 12, 2015

bende paling malas aku nak buat lepas balik bercuti..





adalah..


unpack..!!!




malas nyaaaaaaaaaaaaaaaaaa....


penat tak hilang lagi ni oooiittt..

tapi....

tengok semua tak berkemas....lagi rasa penat..

dan lagi..
kalau aku tak buat...

tak de orang pon nak buat..

sudah nya.. ko tunggu sebulan lah luggage tu kat situ...
tak kan terusik nya kalau aku yang tak usik sendiri...


kemas laju2... penat laju2... rilek laju2...

dari hari2 ko penat tengok bende tak berkemas kaaaannn....


konsep nya.... giteeeeeeeeeeewwwwww.....


barang dalam luggage..dalam bag...dalam plastik...barang shopping...
barang2 yang tah dari mana datang nya....

bertambah penat...
kalau tengok baju berlonggok nak di basuh..!! pheewwwww...

kompem ber-trip2 bai...
ahkak jenis asingkan kain baju nok..
baju kiteorang laki bini..baju anak2..
baju kaler ceghah...putih.. baju jalan.. baju basahan...
even baju anak2 pon..aku asingkan baju jalan macam suar jeans ngan baju biasa2...
belum kire baju aku jenis2 dry cleaning..atau kene cuci tangan..
tu semua lah tu... semua nak menambah kerje aku lah teewwww....


makin lama ko berjalan..
makin banyak lah baju berlonggok nak di basuh...
aahh.. setakat sehari-2.. aku tak sempat nak gi dobi kat hotel bagai...
aku cuma pastikan kering jer sebelum packing..
yer lah..kekadang kan ada aktiviti mandi swimming pool kan...
baju basah....lagi berat nak hangkut....
lagi kepam nanti...

tu cerite baju kotor...

cerite barang2 dari luggage-bag lagi..
lebihan2 kain baju tak di pakai...
baju2 anak lah yang aku suka bawak lebih..
eerrrr... baju aku pon... hahaha..
masa nak pergi...kalau boleh.. almari pon ko sanggup hangkut..
tapi biler dah balik.. nak mengemas.. mula ko nak merungut kan..puuffttt....

pompuan ni..memang cegitu...
kalau lah almari rumah tu boleh di pikul jinjing letak atas kereta..
aku rasa.. hampir semua kereta kat jalan tu atas nya ada almari... kot...miahahaha....
semua nak di hangkut..
senang nak pilih2 nanti kata ko kan..biasa tu... biasaaaaaaaaaaaaaa.....
dah biler almari tak boleh nak di bawak..
yang tu penuh bonet ngan bag...luggage ko jer kan..
kalau boleh..shawl-tudung satu bag khas... 
seluar...semua kaler kene bawak..
senang nak matching2...
baju pulak.. plan 1 malam tido..tapi 3 helai ko stand by...ikut keadaan kata nya..
pakai tak pakai..belakang cerite..
tu dalam kereta..kasut bawah seat... bersepah tak bawak keluar lagi..
tu dah cerite lain pulak tuh...puufffttt....
tu lah die pompuan.... kalau boleh ko sorang 7 luggage...
anak2.. laki ko..satu bag sekali letak jer... cukup.. muwahahaha..

laki aku boleh jer... setakat bawak backpack...semua dalam tu jer..
jeans selai..kasut sepasang..cukup dah...
elok jer pulak tu aku tengok...

hurrrmmm....

pastu... siap aku boleh tumpang letak telekung.. bag toiletries.. kat bag dia... hahahaha..
ko nampak tak..macamane orang pompuan ni.. 


aku rasa..dulu aku lagi dasat lah..
masa jalan sendiri2...atau sebelum ada anak2...
bonet.. penuh barang aku sorang jer..
baju bergantung bergosok siap..luggage lagi..
jalan nya setakat gi sehari jer pon... mihmihmih..
belum kire kalau kate nak gi pantai ker...atau nak gi tempat sejuk ker...
baju pantai lain...
baju jacket pulak lain..
tak hagak nak bawak sampai 2-3 lai lain2 pattern lain2 kaler..

kasut pulak.. yang flat jer sampai 4 pasang.. yang boot lagi.. yang wedges lagi...
amik kire..siang pakai yang ni..petang pakai yang tu..malam lain pulak...agagagaga...



tu duluuuuuuuuuuuuuuuu...

masa masih jalan melenggang tak de 'hand-bag dan clutch' [anak2]



sekarang...


eeerrr...




masih lagi...

tapi.. kurang sikit lah..

kalau boleh.. nak meminimakan..selagi boleh..
aku... anak2.. satu luggage...besar....ngeeeeeee...
kalau tak muat.. kuarkan kain baju yang setakat rasa2 setakat nak bawak tapi pakai tak tau biler.. 
seluar.. bawak kaler2 yang boleh matching sampai 10 kaler baju...senang..
tudung..shawl... pon sama....
kasut.... eeerr...tu takper..ko susun2 dalam kereta jer...ngeeeee....
baju anak2... kene bawak lebih sikit..
ko tau lah kan budak2 ni.. makan main..dah kepam baju..kene bertukar..
kalau tak kang..selekeh...aku yang rimas nengok nya...
diapers pon...sama...kene bawak lebih..
2 anak.. berganda lagi..
masuk satu bag..senang nak hangkut biler check-in hotel nanti...
semua tu kene amik kire...kene pikir..
ni.. ngan anak lagi.. ngan handbag lagi..ngan bag camera lagi..
ngan luggage nyer.. ngan bekal2 makan semua nak di hangkut lah...haaaiihh...
mak2 sangat sekarang ni.....

tapi heran nya.. pergi.. setakat 2-3 bag..
balik mesti ber-bag2..berplastik2....pheeewww....
biasa tu.. biasaaaaaaaaaaaaa.....
baju kotor satu hal...
barang ko shopping tu pon satu hal jugak..!!
lepas tu..time pergi.... kemaaaaaaaaassss jer..
time balik.. semua berterabur.....

paling malas tu lah..

biler esok nya...[selalu balik mesti sampai tengah malam] 
jadi.. bangun pagi..tengok bag luggage.. barang2.. semua depan mata menanti nak di punggah tuk di kemas balik..
alaaaaaaaaaa...malas nyaaaaaaaaaaaaaaaaaa..................

tapi.. aku tak suka biarkan lama2... lagi aku rimas..
kat bilik2..kain baju sendiri...pastu anak2 pulak.. 
yang mana kene hanger balik...
pastu bende2 kecik..macam anak tudung..stokin..hand sock.. yang nak kene simpan satu2 kat tempat asal nya..
ngan getah rambut..cekak..keronsang... yang ko dok hangkut lebih2 sebab takut hilang masa bercuti..
lagi.. toiletries...anak2 punya jugak..laki ko punya lagi..

aaiihh... penat lah...
penat berjalan pon tak hilang lagi..
tapi kalau tak berkemas.. lagi penat...


eerrr...dah tu.. apa ko buat lagi depan lappy ni aty oooii..!!!
pergi lah setel cepat...


uhuukkssss...

aku dah kemas2 dah sikit kat bawah tadi..
barang2 beli..makanan2 lebih..kain baju kotor...
aku baru setel basuh baju semesen penuh tu..
amik qaleef balik sekolah tadi... baru dapat makan sarapan+tengahari...
lepas tidokan shaquille ni... baru dapat duduk kejap tengok kerje..
ada payment dan penghantaran hari ni...kene cek..tu bukak gak lah lappy...
laju2 jugak lah aku update blog kejap ni haaaaa...[alasan]
update blog sama makna ngan aku ngah rilek2 kejap... 
lepas ni sambung kemas luggage... 2 peringkat..
baju mak pak... lepas tu baju anak2...



bertabah lah.......






bercuti besh... lagi besh kalau balik umah aku tak yah buat apa2 lagi... mihmihmih...











hagak2... kat mana #shortvacation kiteorang kali ni..??












5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bertabah la

Chekgu Azrine said...

Akk pun pnh smpi sebulan baju bersih dok dlm beg baju..malas punya psl...huhu

fazian batrisyia said...

sama la, sy pon tak suka...bercuti suka...

wani ezryl * said...

haha samalah. kalau balik dr mana2 ke, if ada luggage terdampar kt tepi pintu tu, tak boleh tunggu lama. terus kemas. lagi lama ditunggu lagi tak dibuat.. haha.

ada org yg bercuti bawak baju sikit je. nnti kat tmpt percutian baru dia beli baju lain. ataupun bwk baju sikit, then basuh & keringkan kat dobi layan diri. esoknya boleh mengulang baju bersih.

cik mah said...

Kan2...kadang tu berminggu2 bj dlm beg..hehe..