Friday, October 09, 2015

cerite bil air yang free...




ada sapa2 yang tak tau lagi yang selangor free bekalan air kat rumah [syabas] ??

iyeerrr.. free tuk 20m3 yang pertama..
sejak bertahun2... sejak PKR menang kerusi dalam pilihanraya dulu lagi..

untung kaaaaaaaaaaann...!!!


alhamdulillah...
walaupon kalau ikutkan... banyak mana lah sangat kite guna air sehari2..
aku dulu tinggal ramai satu rumah family sebelum kawen tu pon..
jarang sangat bil air kene caj...
melain kan musim2 perayaan.. atau ada kenduri..
tu pon.. ciput jer pon..

ni kan pulak la kat umah kiteorang sekrang ni yang ada berapa ketul jer orang..
memang free jer lah manjang bil air kiteorang..
in fact.. sepanjang 5 tahun kawen-hidup sendiri kat umah sendiri laki bini-tanggung semua sendiri..
seingat aku.. baru 3 kali aku bayar bil air...

kali pertama... kat rumah sewa..
tu pon sebab paip bocor....

kali kedua..kat umah sekarang ni...
dalam tahun lepas..
pon sebab tak perasa pipe luar rumah loose..air keluar sikit2..
lama2 bil aku naik...huhu..rm 5.20...jewwww....



dan ni kali ke-3 jadi...!!! bil bulan sept yang baru aku dapat...
rm 7.20..??!!! dan ni lah bil air dari syabas paling tinggi aku pernah terima sejak 5 tahun ni...
sejak2 kata bil air free....

tu pon kalau ikutkan... rm 18.61 hengget hokeh...banyak nyaaaaaaa..!!!!
selalu paling tinggi pon bil semasa penggunaan setakat rm 8 hengget jer..
dan tak perlu bayar pon..
tapi ni sampai nak dekat 20 hengget...
subsidi kerajaan negeri..tolak rm 11.40...
jadi lah bil aku kene bayar 7 hengget 20 sen....

sigh...

tak pasal jer...


ko... 7 hengget pon nak berkire...

wakakaka.. 

bukan tu maksud aku...

maknenya.. aku risau kalau ada pembaziran berlaku..
sedangkan duduk berapa ketul jer kat umah ni kan...
tetibe bil air nak banyak macam tu...mesti lah aku kene amik tau...

punca nya...
bilik air dalam bilik kiteorang...kepala paip yang penting..pecah....!!
tah macamane sado nya tangan abah sado tu boleh TER cabutkan paip tu..
dan hos dalam tu pecah..tak boleh pasang balik...
kene panggil plumber datang buat...tapi tak terpanggil2..
dah sebulan lebih..!!
jadi..kiteorang kene tutup kepala paip utama bilik air tu..
dan setiap kali nak guna mandi berak kencing tu..
ko bukak lah main pipe tu..
dan melimpah2 lah air keluar dari lubang pipe yang dah pecah tu...
walaupon ko tak guna pon air tu..
jadi..kat situ lah pembaziran terjadi...
yer lah...ko bayangkan lah..kalau setakat nak gosok gigi jer..
nak guna pipe kat sinki..
tapi.. sebab dah pipe kat dinding tu dah melopong macam tu..
air melimpah kuar..tak henti..tak guna pon...setakat tadah dalam baldi..
pon penuh2 tak guna...nak buat cebok jer..aaiihh..susah...
tapi nak buat acaner... aku suka guna bilik air sendiri..
nak guna bilik air bawah..macam jauh sangat..
nak guna bilik air qaleef..rimas...
banyak nau menan die dalam tu..ngan truck..ngan kereta..ngan tah apa2 menan die dalam tu..
kemas2..tapi sampai time mandi die dok hangkut balik..ggrrrrr...

tekad..
balik dari johor minggu ni...[abah mertua balik dari haji]
aku nak panggil plumber datang repair...
bukan pasal nilai nak dibayar tu...tak banyak mana...
tapi pembaziran air tu sendiri..amalan syaitonnnnn...tak baik ko sambil lewa kan...
maafkan lah kami yer....




notatanganAty :: kan bagus kalau bil elektrik pon dapat subsidi... muwahahahahaha..... 








9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

Don't-Ya A&S said...

Heavennye la kalau bil letrik pun d subsidi!!

cik hani said...

aty, sejak 3 tahun kawen ni takpernah lagi bayar bil air.
best kan bil air free.

Nurul Aziz said...

Kitorg ni baru dua bulan tk byr bil air. Tu pun sebab dlm 2bulan ni mmg hasben tkde kat rumah sgt. Hahaha.. Nampak sgt dia punca segalanya. Sampaikan mak sy pun pelik kitorg sikit je, tp tiap tiap bulan tetap kena bayar air. Hehe..

lieyalatif said...

untung kalo dpt free aty...umah lieya biasenye rm20++ bil syabas...bil letrik plak rm250++ huhuhuh

eima said...

disebabkan kerajaan selangor bagi air free ni la ... byk pekerja syabas bakal di VSS kan dan syabas rugi.. tariff air akan naik tak lama lagi sbb dah tak leh tampung kos pembersihan air yang mahal tu .....

nurulhuda said...

masa duk Ulu Yam dulu, setahun kitorg tak bayar bil air.. free maa, hehehe.. syok ooo.....

nayfatimah rasyid said...

alangkah bagusnya kalau Kerajaan Melaka ikut cara begini ..... tittttt .. semua rakyat Melaka kena alert perkara cam ginie ..

cik mah said...

Cik.mah pun dpt free juga...seronokkan..dptlah berjimat juga..