Wednesday, October 21, 2015

borak kosong pasal bil terlewat nak bayar...



bulan ni.. lambat sikit aku buat bayaran bil2 umah aku ni haa..
selalu nya.. paling lewat pon awal bulan 
nih.. dah tengah bulan [miggu lepas] baru aku setel semua...
bertangguh..!!!
bayar bil lambat... buat filing pon akan lambat jugak..rimas bersepah...

kerje2 bayar bil ni memang kerje aku..
bayar on-line jeeewwww..senang...
tak yah ko berpeluh2 menunggu kat pejabat pon tu nak membayar semua..
aku rasa..kalau gamak nya kene bayar kat pejabat pos..
atau bayar kat petronas ker..
mahu bertunggak2 bil umah ni... uhuukss...

selalu cume cukai pintu..cukai tanah kene bayar kat majlis jer yang abah sado gi bayar sendiri..
tu pon sebab ada problem..
ikutkan boleh bayar online gak..
tapi tu lah..setiap kali  tengok bil...tah apa majlis caj tak..
mesti nak hover2 caj..
siap ada denda2 lewat..sedangkan nan hado pon...
sistem derang lah..
jadi..setiap kali pon..kene bawak bil2 lama yang dah bayar tu.


selebih nya..bil2 lain die tak tau pon..
tau2 semua dah setel..
kalau bil elektrik tetibe sampai surat kuning..kot lah baru terkulat2 nak risau..
takut kene potong..
tapi.. biasa nya.. aku sorang jer pon yang risau..!!
macam aku cakap lah..
die tak tau poooooonnn...!!
cume bil astro.. kalau lambat bayar...die tau..
sebab nanti sampai sms kat die..soh bayar laju2 sebelum kene potong..
tu pon die tak banyak bunyik.. forward terus ker aku....huh....

kalau aku takde...
gamaknya..die tak tau pon celah mana aku simpan bil2 rumah....





bil paling utama aku bayar.. elektrik lah...tu yang paling banyak pon tetiap bulan.. huhu...
baru2 ni.. bil syabas [air] 7 hengget 20 sen dek kerana pembaziran air dari paip pecah...
bil indah water..pembentungan... 3 bulan sekali..
tak banyak pon...rm 24 hengget jer...

cukai pintu... setahun 2 kali jer...
abah sado bayar sendiri kat mps..
tapi tu pon kene ingatkan...
surat sampai umah... aku yang bukak surat2 tu..
dan pastikan semua nya die filling...
sebelum filling..kene bayar dulu..

bil astro.... haaaa... ni paling menyampah...
ko lambat bayar sikit.. kemahen die hantar notis nak potong..puffttt...
time2 tu memang cepat jer..
tapi bilr time2 service... kemahen lembab lagi...

aku tak tengok pon..
ikut hati.. nak jer potong..membazir bayar tetiap bulan..cerite dok ulang tu jer pon..
alih2 aku tengok tv3-tv9 gak...
selebih nya.. anak aku conker perabeh cerite die jer lah..
tu yang berat aku nak potong tu..
aku amik basic2 nyer jer pon..
ada gak ritu sembang2 laki bini nak tambah movie..kire full package.. 
tapi dok pikir.. nanti tak tertengok...lagi kan membazir.. bahek tak yah kan...
aku kalau dok boring2 tak de bende nak layan..
aku amik jer astro best tu...
tu bil aku bulan2 tak kosisten..kejap kang melampau2 lah...
lupa aku amik banyak cerite bulan tu.. hahaha...
macam baru2 ni kuar avenges baru tu...
aku dah tengok kat wayang dah..
tapi ko punya suka... jam2 tu iklan kate dah kuar..jam2 tu aku gi tempah..
sedangkan boleh jer abah sado donlod free..pasang kat tv tu..
tapi.. abah sado bizi... tah biler ank masuk opis tah kan..
lambat nak tunggu..aku hamek jer...agagaga..
lepas tu.. bil banyak.. abah sado tanya..apesal bil astro kite bulan ni mahal sangat... 

eerrrr..........


hahahaha.. kekadang tak sedar sebulan tu tah amik berapa movie dah...



okeh... tu cerite bil2..
belum lagi.. nak kene bayar personal insurances setiap bulan tu...
semua tu buat online...
tapi..kene mengadap satu2 tu lah...
semua kene setel dalam bulan yang sama..
tak suka bertunggak..nanti rasa macam lagi banyak..
tapi tu lah..
bulan ni... terlambat pulak...
tah apa kau bizikan tah...bizi nya sama jer dari dulu tak berubah..
tapu rutin yang biasa buat tak terbuat...
siap dah jalan2 balik baru nak setel..puuffttt....
tak semenggah perangai ko aty...
tu pasal biler berjalan tuh hati ko tak tenang jer tu kan...hahahaha..
sebab ada 'hutang' tak di bayar....giteeewwww...


teringat lak dulu2 tinggal ngan makpak aku..masa bujang..
semua pon mak aku uruskan...
lagi kesian.. sebab gi bayar kat pos laju...
masa tu... mak tak teror internet...
kesian mak..
tapi..jangan kata mak.. aku pon masa tu..m2u cimb click pon tak tau kebende..hahaha...
masa tu tak de lagi kot..rasa nya..
tetiap bulan..masing2 bagi duit jer...
macam aku.. amik tugas bayar kan bil astro umah...
ringan kan beban..
yer lah.. dah tua2 masih tinggal ngan makpak kan..
kene lah tolak ansur memberi mana yang patut..
pastu biler tak dapat tengok mula nak bergaduh ngan adik bongsu aku tu..
ugut.. bulan tuh tak nak bayar bil..biarkan kene potong..
hahahaha...
rindu pulak semua2 tu...
nak berebut2 remote..bergaduh2 time nak bayar...
sekarang ko bergaduh pulak ngan anak..
mak ko tak merasa nak tengok drama..anak asyik nak tengok cartoon jer...ggrrrr...
nanti lah..nanti mak ko potong..
semua tak dapat tengok.. muwahahahahahahaha..



eeeeaaarrrr....


ngan anak pon nak berkira...

mihmihmih...












  

5 comments:

nayfatimah rasyid said...

siap ade filing lagiii ;)

akak dah lama nak buat tp tak terbuat , pas tu bil nyer bersepah-sepah .... nak laju-laju beli fail nak gak buat filing cam gini

aeuclyx said...

hi Aty...
terminate je astro tu. dah la asyik ulang2 cerita. i dah terminate lepas tu tukar UNIFI. lega rasa, nak tengok movie ke apa takde hal. internet laju. senang hati je stream & download. astro memang keji, kitorang laki bini dah lama sabar dah.hehe.. oh btw, i bukan dealer unifi.so ini bukan iklan. hahaha

Rizziela said...

mcm mn lah kita nak kuranglah bil letrik.... sian en suami... tau dia nak jimat bila malam tido dia x buka air cond...taulah tu bil dah melambung

awliya said...

bil cukai pintu & tanah tu pon boleh bayar on9 aty oii.. x payah pergi kaunter pun.

Mayudi + Asniza = Alya + Alesya said...

hai aty,,, boleh sep tangan ah,, sbb kita pun buat filing cam awak jugak,, tapi kenapa bil cukai bayor kat kaunter lagi? Bukan leh guna maybank2u ? huhu saja nak kepoci,,

tapi alhamdulillah kan,, senang nak monitor bil2 ni ,, bila kita buat filing,, sbb pernah astro tipu bil saya haritu,, mujur ada simpan bil,, suka suki jer nak potong,, lepastu bila suh sambung minta cas pulak,, padahal,, sistem dia yg behngong,,,