Tuesday, October 06, 2015

dilema 2 kali bersalin secara pembedahan...dan keinginan nak anak ramai...



amboi ko aty...
luka beranak pon tak hilang perit lagi ni..
dah pikir nak anak berapa ramai..

saja nak kongsi pemikiran cetek aku masa remaja dulu..
yang akhir nya tetibe berubah....


masa sekolah dulu..
masa masih tak tau apa2...
dok sembang member2...
pasal ko nak anak berapa biler dah kawen nanti..
konpiden aku jawap.. nak 2 jer.. cukup...
kemahen ko masa tu.. spm tak lepas lagi..
dah dok borak pasal kawen anak... pufftttt....

tak pikir apa pon..
tingkatan 5 dolu2...
nak buat anak pon tak tau..apetah lagi nak tau beranak kuar kat mana...
tak  macam dak sekarang..advanced..!!! 

eeerrrr....[menakutkan masalah social sekarang ni] 

sigh...


masa tu aku dok pikir nak anak dua jer..
sebab.. adik beradik aku ramai.. 7 orang...
aku pulak rasa penat.. hahahaha....
yer lah..biler tengok mak ayah aku gigih besarkan kiteorang adik beradik berderet..
lepas tu.. aku pulak tu kene jaga..
sampai kengkawan persendakan..aku boleh jadi baby sitter..
tak suka aahh...[masa tu]

pastu..pandai pulak masing2 cerita pasal kos sara hidup..
yang mana ada kekakak..kekabang yg dah kawen...
siap share lah dilema2 masalah2 pasal yuran anak lah..pasal nursery lah..
pasal kes dera lah...
nampak tak masalah ni tak pernah habes..walaupon dah berbelas tahun..

tu yang aku rasa.. 2 cukup lah tu tuk aku...


masa tu..mana lah aku paham konsep rezki ni kan..


pulak tu.. berangan.. sesiap cakap..
nak anak lelaki perempuan sepasang..ok..dah..
wakakakakaka.... ko hengat tu keje ko laki bini jer ker..
tu kerje Allah hokeh...

maap kan lah aku yang naive...masa tu...


lepas tu.. aku teringat..
masa gi kursus kawen..
tak ingat topik apa.. sempat pulak usatz tu tanya sorang2 yang kat depan2 termasuk lah aku..
perancangan keluarga.. nak anak berapa...
sampai turn aku..
kompiden aku jawap... saya nak anak 2 jer...

again..!!!

ustaz tu sempat pulak smash aku...
sedangkan bukan aku sorang jer pon jawap 2 tu...

"tukar2.... tak cukup 2 tu... tambah lagi.. kesian bakal suami nanti " - muka sangat series..



eeeerrrr... sekarang aku dok ingat..
apehal pulak kesian kat laki aku..
aku yang mengandung..
susah payah mengadap time beranak tu kot... 
dan yang kebanyakkan masa dok jaga bersengkang mata time malam..jaga anak..
celah mana pulak kesian kat laki..

aku tak paham hokeh...


sakit pulak hati kite ni wak...


hahahaha....



tapi tu dulu....


lepas jer aku mengandungkan dan beranak kan qaleef...

semua terus berubah..

tetibe aku rasa...
aku mahu anak yang ramai..!!!
kalau boleh.. aku mahu sekurang2 nya 5 orang...

5 hokeh....


kagum tak...

muwahahahahahaha...


tapi siyes ni..

kalau dapat lebih pon aku tak kisah..

lepas jer aku jadi mak..
dan aku seronok sangat ada anak..
aku rasa kehidupan aku meriah...
masa tu lah aku dok pikir.. kalau anak ramai..pasti lagi seronok..

lagi satu.. mungkin dulu masa zaman remaja..
tak tau menghargai kehidupan adik beradik kan..
lebih pada kawan2 jer.. biasalah..remaja konon nya..
tapi.. biler dah besar2 ni..
hubungan yang rapat.. buat aku rasa sangat seronok mempunyai ramai adik beradik..
lagi2 time raya..time berkumpul reramai..
lagi2 biler kuarga berkembang... ada anak buah ramai2..
seronok..meriah sangat..!!! 

jadi..jam2 tu.. aku rasa nak beranak tetiap tahun..
yer lah.. aku kan dah masuk kategori remaja purba...
jadi.. nak kene laju2 lah sikit kan..heheh..
kenapa tetibe berubah..??
aku pikir...mesti seronok nanti anak2 biler dah besar..
reramai berkumpul kat rumah..
kalau ada anak yang kene beraya umah mertua pon..
mungkin biler anak ramai..kurang sikit rasa sunyi nya sebab ada anak lain lagi..
hahahaha..kemahen jauh ko pikir kat aty...
tapi tu lah yang mengubah pikiran aku..
seronok ada anak ni oooii..
anak 2 ni pon.. aku dah rasa meriah..kecik lagi tu shaquille tu..
aku sukan perasaan ni.... walaupon tak nafikan..
agak penat..
tapi... aku tetap mahukan nya..

tapi.. tu lah... macam aku cakap..
tu bukan kerje kite laki bini jer..
tu kerja Allah....

nak kate beranak tetiap tahun pon tak boleh sebab beranak sulung jer dah czer...
kene pulak tunggu 2 tahun..
tambah tolak proses..mengandung.. dah nak 3 tahun..
kali ke dua pon..czer lah jugak...
kali ni.. di nasihatkan... kene jarakkan 4 tahun... sebab previous complication masa beranak..
aku redho....
dah 2 kali czer....hanya tinggal 1 jer lagi peluang [jika Allah izinkan]
tuk memiliki lagi sorang anak..
hurrrrmmm......
jadi... kate nak anak 5 tu... mimpi jer lah..
melainkan.. tetibe aku mengandung kembar 3....uhuukkssss... batuk semput sendiri aku..
kalau rezki.. aku terima jewwwww...
selebih nya.. Allah punye kerje lah tu kan..
Allah tau..ko mampu atau tak nak bagi semua tu..
tapi.. kalau Allah bagi sorang dan satu peluang akhir tuk pon aku dah bersyukur sangat..
moga ada rezki tuk aku.. amin...

sedih biler pikir..
tapi.. tetap aku syukur ngan apa yang aku ada..
sekurang2 aku..Allah bagi aku peluang tuk memiliki anak..alhamdulillah..
ada orang.. masih belum lagi di berikan rezki ni..walaupon sekali...
dan aku percaya..setiap satu apa sahaja yang berlaku tu..
pasti ada hikmah nya..Allah tak bagi bukan sebab Allah tak sayang..
tapi.. pasti ada perancangan lebih baik untuk kite kan..
termasuk lah apa yang aku inginkan ni...
aku nak anak ramai..tapi mungkin setakat ni..
aku pon tak pasti lagi samaada Allah nak bagi aku lagi satu peluang tu atau tak...
peluang tuk mengandung lagi tu..
bersangka baik jer lah kan...Allah sebaik2 perancang..insyaa Allah..
dan apa yang kite ada sekarang..pasti yang terbaik..
just hargai dan jaga jer lah amanah Allah ni sebaik2 nya....


tu bahagian aku...
dan apa yang aku mahukan..

korang pulak..

berapa ramai anak yang korang idam kan..
dan kenapa......












12 comments:

Nurul Aziz said...

Dulu nak lima, tp sekarang ni rasa dua pun cukup. Hahaha.. Penatttttt. Dah ckp kat hasben tknk ngandung lg. tp rugi kan? Nanti dah besar sunyi je.. Dahla dedua ank perempuan.

Chekgu Azrine said...

Akk ipar akk bersalin 4x secara czer..akk dgr skang kalau rahim.msh cntik dh blh bersalin smpi 5x...

ameris said...

2 je aty... ada masalah masa mengandung, faktor umur dan komplikasi masa bersalin dulu. syukur dah ada sepasang...

Nurzakiah Hanum said...

inshaallah di permudahkan urusan

ily♥ said...

Suka tgk keluarga besar..meriah!
Makcik ily anak 12..kata dia nk membesarkan anak berderet, mmg byk dugaan. Tapi bila anak2 makin besar, makin faham tanggungjawab, alhamdulillah.. bila berkumpul ramai2 mmg seronok.

Ily pun berangan nak anak ramai. Hihi..kalau org tanye nk anak byk mne, tak pernah bagi angka. Seberapa ramai yg Allah nak beri. But more is merrier..

wani ezryl * said...

no worries, aty. berapa pun bilangan anak, yg penting diorang menggembirakan kita dan selalu mendoakan kita. haha sy time belajar dulu tak de fikir pun nak anak berapa ramai ke apa sebab zaman tu single lagi hu ha je kerjanya :D now dah kahwin ni kalau ada rezeki, 4 pun ok. sama la fikir macam ko, sebab meriah. nak2 time raya kan. kalau ko ada 3 orang anak pun, boleh jugak jadi 5 atau 6 sebab nanti 3 orang tu dah kahwin, berganda la dapat anak menantu pulak. :)

eima said...

ai 4 klu ada rezeki ... tp ni dah tua dah ni tak mengandung lagi next baby ...guane ni .....

Yana MIB said...

err selagi mampu ngandung aku ngandung je kot..eh! >_<
tp laki aku nak 4 org..sbb adik beradik dia 4 org..pfft!
kita tgk nanti mcm mana...perancangan Allah itu indah kan? :)

zara's mommy said...

sis,sy pun 2x czer..sulung tu twin yg no 2 tu single la.igtkan no 2 ni bole normal tp dah tertulis kena czer last minute. sy amek masa yg lama jugak nk ubatkan hati ni sebab sy dan husband mmg nk anak ramai tp x bole kan. sedihnyaaaaa.. selalu sy tanya husband xpe ke anak kite sikit. Alhamdulillah husband cakap 3 orang ni pun dia dah rasa cukup. Tapi kita xtau dalam hati dia kan :(

JaJa_NoRLiza said...

Nak ank ramai...tp umur dah sendu ni..urmmm...berserah pd rezeki...

Juls Julie80 said...

Assalam Sis..

Salam ziarah..selalu skodeng blog sis jer...ni tertarik nak komen..

masa muda2 dulu saya pun berangan cam sis jugak..tp masa tu berangan nak anak 6 orang..sama cam kitorg beradik..
tp bila dah kawin... dah dah 9 thn sampai skrg xde rezeki lagi..thn lepas thn ke-8 kawin, sempat la dipinjamkan rasa indah mengandung tp tau 3 hari jer..tu pun hepi tp takut sbb bleeding non stop. 3 hari lps tu keguguran (kandungan masuk 2 bulan).. sedih, keciwa..Allah jua yg tau..

rasa sayu lak ati tgk orang lain yg sebaya, anak2 dah besar... xpe lah..perancangan Allah itu indah.. :) mungkin rezeki belum kat situ... :)

Suri Edree said...

saya dulu berangan nak 6 sis... sbb saya dari dari keluarga yang besar.. 8 org adik beradik... mmg suka suasana meriah... dan mcm yang sis aty fikir... kalau anak2 balik rumah mertua takdela rasa sunyi sangat.... tapi mcm sis jugak, saya dah dua kali czer...yang ketiga kena tunggu 4-5 tahun sbb yang kedua dulu after 1 stgh tahun dh pregnant kan kedua... tapi saya macam tak sabar... kalau bole tahun depan nak pregnant... which is anak kedua saya 3thn++. Husband pulak yang suruh tunggu-tunggu.... haish... tak tahula... kalau ada rezeki in shaa allah... tapi doc mmg ada bagi tahu saya dulu... czer sekarang 5 orang pon dah bole... sama-samalah kita jaga rahim kita... in shaa allah...