Monday, November 23, 2015

kenapa dokter selalu tanya samada anak korang dah boleh merangkak pada usia 7-8 bulan..?? dan Bagaimana meransang anak merangkak-berjalan cepat





jarang ko dapat tengok gambar die sengeh lebar camni kaaaaaann...
ni aku belanja seketul...
nganga2..tapi suara emas..susah nak dengar..


lebih kurang 4-5 hari lagi muhammad ash-shaquille genap 6 bulan..
jarang aku nak bercerite pasal si bolat sorang ni..
tapi bagi aku.. selepas qaleef... cinta pertama aku..
shaquille lebih kerap buat aku jatuh cinta setiap kali pon..eceeaahh ko..
yeaahh.. typical mama.. hahaha..
ayat sedap cerite...ngeeee..
perkembangan shaquille selari ngan umur peringkat die..
5-6 bulan.. die dah mula nak merangkak..
perkembangan yang lebih kurang sama ngan qaleef dulu2..

sebagai mak...
seboleh2 nya aku taknak bandingkan perkembangan shaquille dan qaleef..
bagi aku..perkembangan qaleef agak menakjubkan..
segala nya pantas..
tapi.. apa yang aku tengok pada shaquille saat ni..lebih menyeronok kan..
tak tau kenapa...hahahaha...
masing2 ada keistimewaan sendiri..yang hebat..!! alhamdulillah..
atau mungkin..sebab dapat tengok 2 perkembangan serentak dalam masa yang sama kan..
tu yang lebih teruja tu..
aku tak pernah 'lepas' pandang pada perkembangan qaleef walaupon aku sibuk ngan si bolat kecik adik nya nih..
dan.. aku jugak sangat fokus akan setiap pergerakan shaquille..
okeh.. qaleef exactly...qaleef lebih peka sebenarnya...die lebih pantas bagitau aku sebelum aku bagitau apak die....

masuk 5 bulan hari tu..tetibe qaleef jerit kat aku kuat penuh teruja..
"mama...shaquille jadi tiger...shaquille jadi tigerrrrrrr!!!! "

shaquille baru bangun tido masa tu..
qaleef ada ngan shaquille..[rasa nya die kacau kejut kan adik die..gggrrr]
biler qaleef jerit cegitu..
kelam kabut lah aku...risau lah qaleef tetibe menjerit macam tu panggil aku..





rupa2 nya.. shaquille dah mula angkat tangan die nak merangkak...!!
alololo.. abang ko pon..hahaha..
die pulak yang teruja..
sebelum tu memang dah nampak die angkat2 montot die..
tapi baru2 tu lah die dah tegakkan lengan die..
tapi kejap2 jer lah..pastu senget ke tepi..tak cukup kuat lagi [masa tu]

jadi tiger ok lagi.. kekadang.. qaleef cakap "mama...adik jadi lion.." siap mengaum qaleef buat..
kalau nampak penyek jer..die cakap "shaquille dah jadi spider "
hahaha..pon boleeeeyyy...



permulaan merangkak shaquille -lebih kurang 5 bulan seminggu-dua 
aku ok jer..hepi tengok perkembangan anak2 ni kan..

sejujurnya aku tak berapa nak ingat masa qaleef dulu..
die mula merangkak masa berapa bulan..huhu..
aku cuma ingat die mula berjalan masa masuk umur 9 bulan..
iyeeerr..qaleef sangat cepat dalam perkembangan pergerakan fizikal..
aku rasa..qaleef dulu 6 bulan baru betul2 stabil sekaligus terus merangkak..meniti dan berjalan..
shaquille 5 bulan ni dah boleh gak duduk..tapi tak lama la..kekadang masih perlukan sokongan..
dekat baby chair..dah boleh duduk sendiri..
naik walker pon dah boleh berdiri dan tolak walker sendiri..
so.. aku rasa..shaquille kalau kene gaya pon mungkin akan lebih2 kurang tu lah.. kot..
alhamdulillah..perkembangan yang memberansangkan..


ni bukan pasal ko nak berlumba2 anak ko cepat ke hapa ek..
bukan jugak bangga ke hapa nak cerite anak ko cepat ke idak aaiihh..
takde mende lah ko pon... biasa lah tu kan..
Masa qaleef dulu aku cerita..
Masa shaquille ni pon..cepat ke lambat ker..
Kalau rajin aku pasti akan share gak insyaa allah.. 

perkembangan anak kan..selalu nya unexpected..
kekadang cepat..kekadang lambat tu..biasa lah tu...
takde lebih kurang nye pon...
hanya sebab anak orang tu cepat pergerakan nya..
tak bermaksud anak orang lain lambat tu tanda negative..
setakat merangkak 5-6-7 bulan tu perkembangan normal jer aku rasa...

aku nak share ni..sikit lah..sikit pengetahuan aku..
dari pembacaan aku mengenai perkembangan anak2 ni..
yang penting sebenarnya..RANSANGAN YANG DI BERIKAN...
kene banyakkan bagi ransangan pada derang..
dah try dulu2 pada qaleef.. dan memang nampak perkembangan positif...
jadi aku try apply pada shaquille jugak sekarang..
so.. aku harap berjaya..insyaa Allah...

since yang aku tau..ransangan motor2 halus kasar memang kite patut mulakan seawal boleh..
jenis aku lepas anak aku tu sebulan jer..
aku tak akan pakaikan die lagi mittens booties bagai tu..
stokin hanya pakai biler keluar rumah jer..atau mungkin aku rasa kaki die sejuk biler tido malam..
sebab aku nak ransangan pada motor2 yang bermula dari motor2 halus..
pada tapak tangan..tapak kaki die..
biler ada ransangan...baru akan ada pergerakan...
dan ransangan2 ni jugak.. berkait ngan perkembangan sel2 otak anak..
insyaa Allah... 

ada banyak cara tuk meransang anak kite..
melalui sentuhan kite sendiri..melalui urutan..
melalui galakkan tuk die memegang..menyentuh...
ada banyak permainan yang berkaitan dan bersesuain jugak..


apa2 pon semua tu bermula pada kite sendiri sebagai makpak..
membantu die dengan memberi ransangan tersebut..
tu orang2 tua cakap..jangan asyik berdukung jer..
memang betul pon..!! aku setuju akan hal ni..
ni bukan kaitan manjakan anak ke hapa..
tapi berkait ngan ransangan pada perkembangan anak2 tu jugak..
sebab biler bedukung..anak2 akan lambat ransangan nya..
motor2 halus die lembut dan tak dapat ransangan..
buat pergerakan anak pon akan lambat..
lambat meniarap.. merangkak..meniti..dan berjalan..

biler terlentang..die akan usaha tuk terbalikkan badan die sendiri.. 
biler die start terbalikkan untuk meniarap pulak..
banyak kebaikan pada bahagian perut anak jugak..
die akan bergerak dengan otot perut nya..
dan mula menggunakan otot2 tangan kaki tuk kedepan/kebelakang/berpusing
dari situ akan merangsangnya untuk mengangkat tubuh, mengangkat kepala dan langkah2 seterus nya..[berpaut/meniti/berjalan]
otot2 anak perlu kuat sebelum boleh mengangkat tangan dan kaki untuk menahan berat badan die sendiri..

walaupon ada rocker..ada walker..aku sediakan..
tapi jarang sangat aku gunakan..-dari qaleef dulu-
melainkan tuk die makan[walker]..atau biler die dah betul2 tido[rocker]
aku lebih suka biarkan letak anak dalam keadaan terlentang atas lantai beralaskan tilam tak berapa tebal..
macam tu lah aku biasa buat..
lagi2 kalau waktu mud die baik nak main..
so aku biarkan jer lah...
aku letak lah menan atau apa2 bende yang menarik perhatian die..
samaada die ralit ngan satu2 bende..
atau die akan ralit tuk dapatkan barang/menan tersebut..

its quite gud for him...
dapat membantu die sendiri jugak..
die akan belajar berpusing sendiri dengan berusaha untuk meniarap..
so lepas tu pelan2 aku tengok die tolak tangan kaki dan gunakan perut die tuk tolak badan die sendiri..
tuk die dapatkan menan/benda yang die nampak depan mata..

seterus nya sentuhan..kekuatan tulang...
tuk bolehkan die mengangkat montot die tuk duduk dan merangkak serentak..
dan macam tu lah seterus nya..

kite kene bagi sokongan lah kan..
kalau bukan kite..sapa lagi nak tolong die..
walaupon kata aku duduk2 saja ngadap tivi..
kalau die tak merengek..ada abang die melayan nak main..
kiteorang biarkan jer die main macam tu..
dok hadap jer lah main dengan die depan mata..
sambil2 tu kite bagi sentuhan2 pada die..ransang..sorak pada die..
buat senaman ringan kat die..



ni semua dari apa pernah aku baca lah..
the point is..RANSANGAN...kene kerapkan bagi anak kite ransangan..
jangan lah sampai anak ko setahun ko  masih pakaikan mittens dan booties..
kalau takut anak cakar..potong kuku die kerap..
bagi die sentuhan..
bagi die pegang barang2...seawal yang boleh..
jangan risau..kalau bukan bende merbahaya..ok jer kan..

bagi ransangan pada kaki anak jugak..
kerapkan kaki die dengan menyentuh lantai..
pernah baca..sentuhan pada bende kasar seperti pasir tu lebih elok..
atau bulu2 macam carpet..
selalu gak urut geli2 kat tapak kaki die tu..







merangkak mempengaruhi perkembangan otak tau..
dan perasan tak korang kalau bawak anak gi check-up 
kenapa dokter/nurse selalu tanya samaada anak korang dah mula merangkak atau belum [pada usia 7-8 bulan]

SEBAB NYA :: merangkak ni adalah antara kekuatan pertama perkembangan motor2 anak pada usia 7-8 bulan..
ia nya seperti tindakan reflects alami [natural] yang akan membantu baby kontrol badan-tubuh untuk bergerak atau berpindah tempat sebelum boleh berjalan..
kire macam tunggak utama lah proses merangkak ni..


tau tak korang Sejumlah ahli perkembangan anak menganggap merangkak adalah fase penting dalam tahap perkembangan bayi, karana ianya adalah berkaitan dengan perkembangan otak
kebiasaan ini tak boleh dilewatkan atau ianya boleh dilakukan dengan cara biasa, misalnya “merangkak” dengan cara mundur, mengesot, berguling atau terus merayap menggunakan perut. 

yang penting perlu merangkak...
dan kaitan nya dengan perkembangan otak adalah...

Sejak tahun 1980-an Hasil penelitian menunjukkan, anak-anak yang tidak merangkak atau hanya merangkak sebentar (cepat jalan), mencapai nilai lebih rendah dalam uji kemampuan anak prasekolah[akademik]. 
bayi yang tidak merangkak jugak [skip merangkak dan terus berjalan]dikaitkan dengan gangguan keseimbangan, gangguan konsentrasi, yang berumuara pada kesulitan belajar dan kecerdasan yang tidak optimal. 

nampak tak betapa penting nya anak melalui setiap fasa/peringkat tumbesaran
dari meniarap - merangkak - duduk - berdiri - meniti - berjalan - berlari -
setiap satu nya mempunyai kebaikan nya sendiri..
jadi.. korang jangan di momok kan dengan ayat purba 
seperti "takper.. tak merangkak..terus berjalan jer nanti lagi senang"
kite sendiri kene bantu meransanga anak tu sendiri..
insyaa Allah.. betul cara dan kaedah nya..
pasti anak tu boleh lakukan nya jugak..

apa aku kongsi di sini..
adalah dari pengalaman aku yang tak seberapa..
dan hasil dari apa yang aku pelajari sikit sebanyak..
dari media dan bahan2 bacaan yang diyakini..
aku share tuk tujuan ilmu pada orang lain jugak..
mudah-mudahan orang lain yang tak tau kepentingan semua ni..
akan terbukak minda dan dapat tambah sikit pengetahuan...
insyaa Allah...








4 comments:

nurin khairi said...

Betul jugak kan..bukakkan mitten bootie supaya dia boleh dapat macam2 rangsangan.. tikar, carpet. Thank you for the tips.

-mak buyong-

Nurzakiah Hanum said...

sangat bagus perkongsian ini

Baiduri said...

Nice sharing.....thaqeef merangkak dlu sbelum leh jln, kakaknye skip merangkak, so mama slalu ajak kakaknye main tiger2 la....hehe

eima said...

info yang bagus ....
tp klu budak yang dijaga oleh nenek dan atok .... hmmm memang berdukung dan ikut amalan pakai sarung kaki tangan tak lepas la....