Monday, November 09, 2015

KL BIRD PARK :: Sarapan kat mana ?




hari tu.. kiteorang pergi KL BIRD PARK..!!
anak aku dak qaleef tu kan pencinta menatang..
nak bawak gi zoo.. boring...
nak bawak gi aquaria.. dah pernah pergi..
nak jalan dekat2 jer.. tu yang bawak gi taman burung kat KL ni ha..
dalam 35 minit lebih kurang dari umah kiteorang..
saja lah kan... bagi aktiviti simple2 kat qaleef..
tengok burung.. jadi lah..

aku pernah datang sini.. eeerrr...masa sekolah rendah darjah 6... hahaha..
tu lah kali pertama dan tu lah kali terakhir..rombongan sekolah ko..
tak ingat langsung pon pasal tempat ni..
kecuali aku ingat masa tu pergi sebab planetrium baru bukak..
so cikgu bawak lah ke sini naik bas ramai2...
dan aku tak sangka..tempat ni besh..!!!
sekarang baru perasan..
tak sangka ada tempat macam ni kat tengah2 bandar KL..
selama ni dok pergi masjid india..jalan TAR..
dekat jer pon..
dekat ngan muzium KL tu gak..tu pon lama aku tak pergi..
dok ajak abah sado.. tak hengen nye die..
aku minit sejarah..tapi laki aku tak kose nak layan...sebab die tak suka...
die kata..muzium berhantu...

eeerrrr..... 


hapekaaaaaaaaaaaahhh..


oklah... 
sambung cerite kat KLBird Park ni ha..

tak lah pagi pon pergi..
dalam pukul 10 gak kot..tak perasan..
sekarang petang2 musim hujan..jadi nak gi jalan mana2..gi la ko pagi...
pergi awal.. ingat nak sarapan kat area situ..
kat area2 tasik perdana..
tapi..tasik pon tak nampak bayang.. 
jadi terus jer lah ker taman burung tu...
seb bek lah ada cafe kat situ..
tapi tak banyak pilihan..
ada 2 cafe..satu ala2 gerai tu..tapi sandwich dalam bekas kecik biasa tu rm 8 hengget..!!

pitam...

selalu beli tu 2 hengget jer hokeh..
tengok biasa2 jer pon..
tak de lah kot letak ayam ker dalam tu kan..

so kiteorang decide makan kat HORNBILL RESTAURANT kat situ jer jugak..
dah alang2 pukul 11 tu.. pikir makan berat jer lah terus..





amik kat bahagian luar nampak view taman burung..sejuk jer rasa..cantik permandangan..




dak qaleef dok teruja tengok burung2 kat bawah tu...
bawah tu dah taman burung tu lah..
bunyik burung pon sedap jer dengar walaupon suara kasau kemahen.. hahaha..




tah apa dak shaquille dok pandang masa ni..
tak de apa pon kat situ..2-3 gambar aku amik dok ralit pandang kat situ jer... 







udara segar.. jerebu dah takde..alhamdulillah..besh lah dok makan ngadap permandangan macam ni..
kalau dak qaleef pencinta haiwan..
abah sado pulak pencinta alam...hahaha..
aku..?? eeerr..pecinta shopping mall kot... kahkahkah..
okeh..tak comel.. sambung cerite..
abah sado berangan..kalau dapat buat rumah dengan suasana macam ni...
memang besh..!!
sejuk jer rasa...hijau mata aku pandang..

insyaa Allah..kot rezki nanti2 merasa buat rumah ngan suasana macam ni kan...
dah tua2 ker kan..beli tanah.. buat umah seketul..carik tempat2 yang besh sikit...[amin]





 hot choc.. 


chocolate ice


nasi lemak kari ayam sambal sotong



nasi goreng apa tah nama nya ni.. signature dish kat sini..
sate die sedap...!!! memang betul2 sedap...2 ketul ker..huhu







macam biasa lah..waktu2 ni kan waktu nap shaquille..
meragam dah sikit nak mak nya pegang..tak mo dok dalam baby chair..



setel makan... mintak tolong waiter amikkan gambar kenangan giteeww.. heheh..
kat luar ni tak ramai orang..sebab kat dalam lagi sejuk ekon..
dah abah sado nak sarapan sambil menikmati permandangan kan.. 
dari tempat kiteorang ni boleh nampak masjid negara kubah biru tu...






satu lagi kenangan luar restaurant...
so far.. ok lah kedai ni.. Selesa..n rasa just nice..
Tapi harga agak pricey...sarapan atas tu jer..70plus..huhu..
Dah tau dah..tp sebab malas nak gi carik kedai lain dah.. Dan tak banyak pilihan.. Boleh kan jer..
So aku galakkan ko nak datang taman burung ni..makan dulu siap2 kat luar tempat lain..huhu..
abah sado kata.. bayar lebih tuk permandangan.. hahaha..baik lah..
aku boleh terima...





dah alang2.. aku sambung lah terus entry..
malas pulak nak buat sampai 2 entry.. 

lepas makan tu..terus masuk..dalam kol 11 gak cegitu..

tiket masuk hujung minggu..
Rm 28 x 2 - untuk dewasa
Rm 18 x 1 - untuk kanak2 [3 tahun keatas]
shaquille free

alhamdulillah cuaca tak terik..
redup jer dalam tu.. maybe sebab banyak pokok..
tapi..langsung tak berangin..berpeluh2 lah ko macam biasa setiap kali pon...
dah ku hagak kan dah..tu pakai baju yang selesa sikit masing2..
tak lah bau kepam sangat nanti kan.. hahaha..





yang besh kat sini..
sesetengah burung..memang bersepah berjalan2...
kire boleh tengok dekat..live...boleh bagi makan..dan pegang kalau burung tu tak lari la...





merak pon bersepah dalam tu..
keakdang die bukak ekor die memang cun giler lah..
tapi nak amik gambar ngan merak ni time die mengembang..susah betul..kemahen sombong ko hek..
qaleef takut kan merak tu...!!




aku tak tau ni apa jenis burung.. hahaha..
tapi burung ni memang paling banyak bersepah kat dalam tu bersiar2 ko...
qaleef suka nau mengacah burung ni kejar kan die..



tapi biler burung tu kejar balik.. tau ko takut..!! 
burung ni bukan kejar pon sebenarnya..
die tau qaleef ada makanan die dalam kocek..
so burung ni mengekor la dak qaleef.. nebes budak tu...hahahaha..



time2 aku ada makanan... baru lah merak ni datang nak joint sekali..
kalau tak.. kemahen sombong lagi hokeh..




shaquille tak paham apa.. huhu...tak de rasa teruja pon..
tu mengantuk tu sebenarnya..
dah bunyik2 sound dah tu...aku dah susukan dah siap2..
tapi tak nak tido dalam tu..
abah nya berdukung pakai carrier baru tido..sedangkan panas tak berangin langsung dalam tu..
bertabah jer lah demi dak qaleef...



ini memang kesukaan qaleef gak..
die sukaaaaaa bagi ikan makan..
kalau kat umah tu...die akan ajak gi tasik 'nak feed fish' makan kata nya..
die macam leka tau time2 macam ni...
suka agak nya tengok ikan tu berebut2 nak makan..


mengembik2 aku tengok ikan ni tau..geram aku.. rasa nak sauk jer.. 
tu abah sado kate teringin nak buat kolam ikan kat umah..bela ikan macam ni..tengok bagi makan..boleh tenang..
aku ok jew.. kalau bukan aku yang kene jaga... mihmihmih..


ko kalau datang sini.. ada niat nak bagi burung ker ikan makan..
kene bli kat tong ni.. bawak lah duit syiling 50 sen sekeping2 tu banyak2 sikit..
sebekas ball tu ada makanan ikan/burung.. seringgit..
kiteorang tak perasan pon bendalah ni..dok carik2 sapa lah yang jual nak belikan tuk qaleef kan..
soh die bagi makan sendiri..
rupernya dalam tong  ni haaa..
seb bek lah abah sado jenis dalam suar jeans memang biasa selambak duit syiling..
dapat lah beli seketul..


aaahh.. dak qaleef kan peramah.. tak kire orang..
tu die bagi anak orang tu makanan ikan sikit..
that girl pulak nak masuk mulut sendiri.. ngeeee..



taman burung ni..besar gak lah..
penat lecak tiak gak nak pusing semua..
eeeerr.. burung jer pon.. hahaha..

so far taman burung ni ok lah..
tuk bawak anak2 riadah pagi2 ker petang2 ker..boleeeeyyyy laaa...
macam tuk qaleef die ok jer...
tapi dah separuh jalan.. die tanya..
"abah.. tiger..??" 
maksud nya.. die dok carik2 tiger..sebab selalu kan gi zoo ada menatang2 cegitu..
die suka kan binatang2 cegitu...
aku perasan.. dalam banyak2 tempat which is tempat binatang.. 
die lebih suka kan wild animal..
more to zoo lah yang ada macam2..
die tak berani sangat bagi makan burung..
tapi ngan binatang2 lain macam gajah ker..kuda ker.. die ok pulak..
tu pelik anak aku tu..
tapi dah tau dah lah ni..
so lepas ni.. ko kalau nak bawak die buat aktiviti..
gi zoo jer lah terus.. lagi puas hati die lah kan..
since die suka kan menatang2 macam tu instead off tengok setakat 1-2 jenis macam ni..

sejam gak dalam tu..
kol 1 lebih macam tu kiteorang dah kuar dah..balik terus..letih boleh tahan..
ingat nak chil2 lah konon..tak bajet pon tempat nya besar gak..
sama jer macam gi zoo tu...penat...ngeeee...
takper lah.. sesekali buat aktiviti anak macam ni..seronok kat anak..seronok kat aku gak..
lain kali gi aquaria lah lagi..sejuk sikit.. lalalala.....





[tarikh pergi :: 1hb november 2015]






4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

seonoknya
lama x pergi sini, rasanya dah bertahun

Chekgu Azrine said...

Akk pun pnh pegi taman burung 2tahun lps.best jugak..tp fenat sbb tmpt dia besar

wani ezryl * said...

lama tak pergi birdparkkk. tempat fave zaman kanak2, sebab dekat dgn ofis my mom haha. suka juga makan kt hornbill, sate dia memang sedap sangat tapi now tak tau harga berapa ringgit dah, memang lama xsinggah ke sana.

antalya said...

kenapalah gambar2 ni cecantik belaka? watkan org geram dan teringin nak pegi sana tau