Thursday, November 05, 2015

pengalaman menyuskan Muhammad Ash-Shaquille - yang agak mencabar








anak dah nak masuk 6 bulan dah..
baru sempat nak bercerite...

dari mana nak mula eh..

walaupon bukan kali pertama...
[masa qaleef dulu aku menyusukan die ngan Susu ibu selama 2 tahun..alhamdulillah]
tapi pengalaman nya berbeza..
anak sulung berjaya.. tak semestinya.. anak kemudian nya tak akan timbul masalah...
pengalaman menyusukan shaquille agak mencabar sikit pada awal nya kalau nak dibandingkan ngan abang nya..
tapi alhamdulillah..
sampai setakat ni..shaquille masih lagi menyusu badan secare ekslusif..
dan berharap akan terus di berikan rezki tuk shaquille menyusu sehingga 2 tahun..amin..

sebenarnya.. bukan mudah tau..
orang jer pikir dan rasa macam senang..
kalau senang.. kenapa ada sesetengah dari kite yang gagal di pertengahan jalan..
ada tu.. dari awal lagi...
sebab tu aku cakap.. bukan mudah walaupon nampak macam mudah..huhu..

memang tak dinafikan... ada perkara agak menyenangkan keadaan lelagi biler bagi secare direct.. [aku ler tu..]
contoh nya.. kalau aku nak jalan mana2..
aku tak perlu pikir susah2 nak siap2 kan apa2 pon tuk shaquille.. 
tak yah pikir nak bawak susu..air panas bagai..
sebab dah siap tersedia setiap masa bila2 die nah..fresh..terbaik lagi.. hahaha..
part tu memang sangat menyenangkan..
in fact.. masa qaleef dulu..aku teringat lah..
lepas die dah wean off [selepas 2 tahun-sampai sekarang]
aku dok tak biasa lah siapkan die semua tu..
nak bawak susu bagai lagi2 biler jalan jauh...
selalu terlupa hokeh..!! bad mama....
tu aku cakap senang sangat biler bagi anak susu badan ni...ngeeeee...
sentiasa ada tak kite masa..sentiasa panas..hahaha...


cume tu lah..
ada gak cabaran nya sendiri...pada bahagian yang berbeza..
dari segi biler ko ngah jalan2 tetibe anak ko nak menyusu..
ko kene lah gi carik nursing room [kalau ko tak suka pakai nursing cover]
lepas tu.. anak ko jenis tak nak botol...
so ko langsung tak ley tinggal.. [macam anak2 aku dulu]
jenuh aku ngajar dak qaleef tu sampai akhirnya aku berenti keje pulak.. hahaha..dramatik sungguh lah...
nak berentin [wean off] pon bukan mudah...
lepas tu..kalau jenis ko bekerje..kene menge-pump buat stock..
tuk menjayakan 2 tahun penyusuan susu ibu ni bukan mudah ooii..sungguh..
so..sapa2 yang kata banyak pasal susu ibu ni..
u better shut ur mouth...hati kene kental bai... 

qaleef dah lepas..alhamdulillah berjaya..legaaaa..
sebab berjaya bagi die apa yang sepatut nya di terima..
ni si shaquille ni..
baru jer bermula...
awal2 lahir dulu dah mencabar dah hokeh...

macam qaleef.. dari lahir2.. dah kuat menyusu.. kuat gilers...
mengemping jer keje nya sampai melecet2.. sampai aku tak ley nak gerak..
lagi2 waktu die tido..die tido..aku kene tido sama..
aku bangun.. die akan bangun sekali...aku yang letih hokeh..

tapi shaquille ni pulak lain cerite nya..
die kurang menyusu...masa memula dulu lah..
aku nak cerite pengalaman awal2 aku ngan shaquille lepas beranak kan die..

bile shaquille tak nak menyusu..!!!
pelik kan...siyes ni...
die banyak tido jer..even dari beberapa jam selepas lahir..dia tak de pon melalak2 mintak susu lapar..
dan... die tak pandai hisap susu tu sendiri..!!! 
ini paling mencabar bagi aku..
die hisap sikit2..lepas tu tido..[aku rasa sebenarnya die tak hisap pon-sebab die tak gheti yang akhirnya..breast aku bengkak teruk]
dah cegitu...mungkin tak kenyang..jadi tak lena die tido...
kejap2 bangun... biler peluk.. letak kat dada..nak soh susu.. die letak kejap..pastu tido..
abes tu.. biler die nak nyusu nya..tak lapar ke nak ooii...
masa tu kat spital..
spital aku ni mesra penyusuan..tapi langsung tak membantu..siyes..
aku malas nak cerita.. dah berlalu pon..
mungkin sebab die pikir anak kedua kan..
so die consider tak perlu nak tolong pon..
tapi tu lah aku cakap..
aku sendiri tak sedar masa tu yang shaquille tak pandai hisap..dan tak menyusu pon..!! 
aku baru sedar biler kat rumah..
masa nurse datang umah tengok..
masa susu aku semakin membengkak teruk..
dan masa shaquille dah mula meragam sebab lapar-sampai merajuk..!!

dapat bayangkan tak masa tu...aku dan abah sado dan qaleef jer kat rumah..
panik.. tak tau nak buat apa..
family aku masa tu semua fokus pada tina kat spital yang sedang tenat..

dalam keadaan shaquille dah lapar..
tak pandai hisap... susu aku membengkak..
sakit beranak lagi yang masa tu baru hari ke-3
bidan pon tak datang lagi masa tu..
dugaan sungguh lah..

shaquille isap sikit2..
lama2..susu aku yang dah di stimulate tu.. makin banyak...
dan membengkak..!! shaquille tak nak isap..
dan the worst part is.. aku langsung tak sedar yang shaquille sebenarnya tak pandai isap waktu tu..
aku dok pikir.. die dapat susu tu..pandai sucking...
tapi tak sebenarnya...

biler nurse datang.. baru lah dierang bagitau...
baby tak hisap..baby tak pandai ispa..
nurse kata..die malas hisap...
yer lah.. konsep nya.. baby kene kerje keras biler hisap susu badan instead of botol..
jadi.. dalam keadaan macam tu.. die malas nak hisap tu yang susu tak kuar2..
kuar sikit die minum sikit tu jer lah..
tu susu aku membengkak..
dan shaquille sendiri makin hari makin lapar..

masa membengkak tu lah.. aku rasa saat paling teruk dalam kisah dramatik penyusuan anak2 aku..
tak pernah jadi pada qaleef pon.. not even once..!!
aku teringat..perkara yang sama jadi pada tina dan lu'lu dulu dan tu lah punca  nya lulu tu jadi anak susuan aku..
shaquille pulak..?? sikit lagi nak jadi anak susuan jiran sebelah rumah aku tau..hahahaha..
dramatik tak...
punca nya biler susu aku dah membengkak kiri dan kanan..
punca nya tu semua lah tu...
shaquille lapar..tapi tak boleh nak hisap susu..
sedangkan susu badan aku dah penuh keras..sakit sangat aku rasa masa tu..
bidan tak datang lagi masa tu...
nurse pon sama..
jadi aku mintak tolong jiran paling dekat aku..Amy...
die datang ziarah aku...
tengok keadaan aku teruk..
die lah yang dok tolong aku sampai berjam2...
aku tak tau nak buat apa dah...stress...ngan sakit susu bengkak..
ngan risau anak lapar..sampai shaquille dah merajuk masa tu..
aku ingat lagi huru hara keadaan umah aku tu..
fared pon panik..
sebab.. fes time jadi..!! walaupon anak kedua...
tu orang cakap..pengalaman berbeza2...
Amy datang tolong aku..bawak kan pump die..
aku try pump.. tapi.. sebab dah bengkak sangat..
tak boleh kuar pon susu badan tu.. muka stress.. huhu...stress giler ko..
Amy lah tolong jagakan Shaquille masa tu..pujuk shaquille..[terima kasih sangat2 pada amy]
tak tau nak buat apa...
panik...

tapi...pelan2 aku bertenang..
perkara pertama aku kene buat..aku perlu rileks..
stress akan buat keadaan bertambah teruk..
lepas tu.. aku usahakan tuk kuarkan susu badan aku...
aku try pump pelan2.. tak boleh pon masa tu..
dah terlampau keras sangat..urat2 badan aku dah sakit..
dalam hati berdoa agar takde lagi keadaan lebih teruk terjadi..
which is..sampai perlu di bedah ker..atau macam bidan aku cakap..
akan sakit sampai urat belakang badan ker...huhu..takut la ooiii...

jadi.. apa aku buat..aku tuam...
ngan bantal panas..ngan botol mineral yang suam..
fared kejap2 bilaskan kain tuala kecik ngan air suam-supaya warm jer sentiasa..
lepas tu.. aku urut2 sendiri mengikut apa yang pernah aku tau..
pakai sikat semua2 petua lah aku cuba..memang penat..tapi kene gigih..
aku kene buat sendiri..tak ley nak harapkan sapa lagi..
atau keadaan akan bertambah teruk..

kiri dan kanan aku buat..sepanjang2 siang..sampai ke malam..
penat..mengantuk...letih..sakit...
tapi aku tak nak putus asa...
aku percaya.. aku...sebagai mak.. dan shaquille..sama2 boleh buat..
shaquille akan minum susu badan aku sendiri...
aku akan usaha kan...selagi mampu...
aku bersyukur..ada jiran macam Amy.. yang tolong aku..
dan suami aku fared yang sama2 sokong aku..
sabar melayan anak2 masa keadaana aku macam tu..
aku betul2 perlu bertenang masa tu tuk buat ia nya berjaya...

alhamdulillah..walaupon tak sepenuh nya..
subuh esok nya...aku rasa susu badan aku dah menitik2...basah baju..
dan bengkak dah kurang..
masa tu aku paksa shaquille hisap...hahaha..paksa hokeh..membazir buang cegitu..ngeeee..
tapi... lagi sekali cabaran...
shaquille masih tak pandai hisap..!! Allah......geram pon ada gak sebenarnya.. 
tapi.. seb bek ada pump madela Amy pinjam kan..
aku terus bangun mengepam..
bayangkan.. hari ke-4.. aku mengepam dah dapat lebih kurang 5-6oz..!!
hasil dari die simpan berjam2 membengkak kat dalam tu.. mihmihmih...
so.. aku simpan lah.. bagi pada shaquille pakai botol...
masa tu aku dok pikir.. leceh nya la kalau setiap kali pon aku kene mengepam macam ni kan..hahaha..
malas tau... ngeeeee...

sabtu pagi tu..nurse datang umah..macam biasa..
bidan pon sama...
nurse tu tolong aku...bagi sokongan pada aku yang masa tu...down gak lah...
nurse kata.. aku kene gak cube direct feeding baby..
jangan biasakan ngan botol...sebab nanti die langsung tak nak DF lagi susah kat aku...
betul lah tu..aku tau... aku mula cuak...
so.. aku susukan shaquille depan nurse tu..memula tu shaquille refuse..
die tak nak..!!! [geram mak ko nak]
kulat2 aku pandang muka nurse tu..
nak bagitau.. bukan aku tak de susu.. susu aku menitik2..
aku pump pon banyak..
tapi ni ha..anak aku bertuah sorang ni...
syukur gak lah Allah hadiahkan aku orang2 yang baik2 dalam keadaan macam tu..
nurse pon sabar jer menolong aku...
lagi sekali..nurse suruh aku susukan shaquille dan sambil tu die tolong urutkan breast aku..
kite tolong tolak susu tu kuar banyak2..
shaquille kan malas hisap..jadi biler buat macam tu..
susu banyak lah kuar kat mulut die kan.. haaa..cegitu sekali...
sampai last sekali shaquille tersedak..!! huhu

betul cakap nurse tu.. shaquille sebenarnya bukan tak nak..tapi die malas hisap...
die nak senang jer.. die nak susu terus2 banyak keluar..gggrrrrr... shaquille..!!!
lepas nurse buat macam tu.. baru lah shaquille macam sedap jer menyusu...tetibe jadi pandai pulak...alahai shaquille..
so lepas tu.. aku kene buat bende yang sama setiap kali pon..
setiap kali shaquille nak hisap.. aku kene tolong die-mudahkan susu kuar lagi banyak..

lama2.. die pon dah pandai sendiri..dan tak perlu buat dah macam tu..
lega mak ko nak...
makin lama die pon makin kuat menyusu ikut timing die..
waktu aku jaga tina kat spital pon..
berangkut lah anak aku tu dok dalam bilik tina..
die tido jer.. baik sangat rasa waktu tu..
bangun nak susu sekejap..lepas susu kenyang..die sambung tido kat tempat die..
Allahu..masa tu..rasa senang sangat2 jaga shaquille..
tak mengemping setiap masa..tak merengek..apetah lagi melalak..
in fact..sampai sekarang pon..
hal2 susu...shaquille agak lebih mudah berbanding abang nya..
susu sampai kenyang..pastu tido lama...tido sendiri..
takde dah perlu mengempeng sepanjang2 tido tu..
tido pon..aku tepuk2 bontot sikit... tido lah ko sendiri..senang kan.. 

haaaa...macam tu lah anak2 punya perangai masing2..
dan pengalaman penyusuan ke 2-2 anak aku...
yang sorang tu.. [dak qaleef] lahir2... 24 jam tak nak lepas..
si adik nya pulak malas nak hisap.. nanges mak ko nak...
seb bek lah mak ko tak putus asa tau..
sentiasa yakin giteeewww...





kenapa..??

ada orang pernah tanya aku...
kenapa nak gigih sangat...

sebab.. aku percaya akan kebaikan susu ibu ni sendiri..
aku percaya pada sesuatu yang ALLAH ciptakan untuk umat nya..
aku percaya.. ia nya pasti TERBAIK..dan paling baik antara semua2 nya..
aku percaya.. rezki anak kat bahagian tu pasti ada..
cume kekuatan mental kite jer tuk hadapi semua tu..macamane nak lalui..dan atasi semua masalah tu..
aku yakin.. semua ibu di berikan perkara/bende yang sama..iaitu susu badan ibu..
sebab tu Allah memberikan payudara pada setiap wanita...
sebab wanita sahaja yang boleh memberikan susu badan pada anak nya..
cume perlukan ransangan..sokongan.. dan cara yang betul..
pengetahuan.. ilmu..serta kesabaran...semangan kene kuat...
dan keinginan tuk menyusukan anak tu sendiri..perlu ada...

orang pernah cakap kat aku..
once ko ada rasa putus asa..once ko berentikan anak ko dari susu badan..
[dari awal2 atau contoh kalau menghadapi masalah macam aku ritu]
ko mesti susah nak dapatkan balik moment penyusuan badan penuh tu..
which is.. susu ko akan berenti sendiri sebab tak di stimulate..
dan selebih nya ko akan malas [tuk mengepam] atau DF anak aku...
ni yang kawan aku share pengalaman die lah...
betul gak tu.. aku dapat rasa..
yer lah.. kalau lah masa shaquille tak nak menyusu...sebab malas nak hisap..
aku terus2 bagi susu dalam botol..
kalau aku malas pengepam [jangan ingat mengepam susu ni mudah tau.. kene struggled..ikut timing... disiplin.. dan gigih]
dah kalau kalau aku malas mengepam [kot lah kan]
mesti semua nya akan terhenti macam tu jer..
yer lah.. aku ni bukan nya jenis rajin nau pon..kekadang nak mudah jer jugak..
jadi.. sebab nak senang.. bagi aku tuk mak tak bekerje macam aku ni..DF jer senang..
nak DF ngan keadaan shaquille macam tu.. 
tak boleh putus asa...kene kental.. yakin kemampuan sendiri..
aku mampu bagi qaleef.. jadi.. aku mesti mampu bagi pada shaquille -itu jer aku pikir...


percaya lah cakap aku..
apa yang korang berikan pada anak [susu badan ibu] itu lah sebaik2 pemberian dari Nya..dan dari kita..insyaa Allah..
ianya seperti titisan emas..yang tak ternilai...
tak de sebaik2 ciptaan..selain ciptaan dari NYA..
tak de apa boleh dipertikai kan...atau dibandingkan walau sedikit pon..






itu kisah dramatik aku dan shaquille..
alhamdulillah..sekarang bertambah baik..dan ok..
harap2 terus boleh susukan die sampai 2 tahun..insyaa Allah..
sebagai mak.. aku suka akan moment tu..

pengalaman menyusukan anak...lagi secara direct feeding..
bagi aku sangat menyeronokkan...sangat sweet...
rasa sangat2 dekat... biler setiap kali anak menyusu.. 
sentuhan skin to skin antara kite dan anak tu..buat semua nya indah..
akan ada satu peraaan kat hati kite yang tak boleh nak digambarkan..
sangat tenang.... tengok mata die pandang mata kita....
aku suka waktu tu.. nanti aku senyum kat shaquille..
dan die akan pandang aku penuh makna... aaaaaahhhh... jatuh cinta...!!! sungguh..aku tak tipu ni....
saat ni tulis entry ni pon.. aku tersenyum teringat muka shaquille ngah tido tu..
sapa2 pernah melalui pengalaman ni jer yang tau hebat nya menyusukan anak ngan susu badan sendiri lagi2 secara direct feeding...

rindu saat2 qaleef dulu..
dari lahir2 menyusu badan direct.. sampai ke dua tahun genap..bergaduh2 biler nak wean off..hahaha..
ingat lagi semua kenangan tu...
saat ni.. shaquille pulak..alhamdulillah..
sekarang... shaquille dah kuat menyusu.. dah tak de lagi susah2 nak tolong macam masa awal2 ritu..
die dah pandai hisap.. dan dah suka mengemping..!!
tapi.. lebih baik sikit lah dari abang die.. hahaha..
sebab.. shaquille ni mudah tido sendiri..
lepas kenyang menyusu.. die sendiri akan alih badan die pusing tempat lain dan sambung tido..
mak nya boleh bangun dan buat kerje lain...senang kaaaannn..!!
qaleef dulu.. selagi die tido..ko kene tido gak..
tak ley langsung lepas.. hahaha..macam2 perangai anak ni tau..

ape pon.. aku bersyukur dapat susukan qaleef sampai 2 tahun..
seperti yang disyariatkan dalam al-quran...
dan insyaa Allah.. jika rezki Allah nak beri pada Shaquille..
pon aku akan lakukan sama macam abang die die jugak... sehingga 2 tahun..
moga2 dipermudah kan..amin...














8 comments:

cik hani said...

Susu ibu terbaik...
Insyaallah..semoga dipermudahkan proses menyusu sampai at least 2 tahun

Nurzakiah Hanum said...

memori in life

Ayu Rashid said...

Muka serius hihiii... sebijik muka abahnya.

Salhah Suhot said...

Tulah. Tiap anak tu ibarat anak pertama. Ragam x sama.

Siti Rohaida Yusof said...

sangat setuju..tapi kekadang ada masa2 tertentu tak dapat nak supply susu untuk baby dan akibatnya kita rasa down sangat..seronok sangat mendengar cerita pasal ibu yang breasfeeding ni..
Alhamdulillah,takat ni,walaupun stock tu kekadang tak dapat nak supply,tapi tetap cukup untuk anak.

JaJa_NoRLiza said...

Aty...kisah shaquille sama ngan aysara...x pandai nak isap susu...dulu...sebulan minum lam botol...maknya gigih ngepam..skang dah terror...hehe..paling sama...bila dia tdo...alihkan muka ke arah lain...tanda dah kenyang...hahah...joget2 maknya bangun buat keje....best kann susu kan anak ni!!!

fazian batrisyia said...

semoga Berjaya aty.
betul...dah rasa bengkak susu..sakitnya ya amat, keras macam batu...kena tuam, kena urut2, yg rasa biji2 tu kena kasi clear baru lancer susu keluar memancut2 mcm shower...
best susukan anak dgn susu sendiri...
kena kuat semangat...aty boleh buat tuk shaqille

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

dramatik sungguh la aty..
lain anak lain perangai..
Semoga berjaya susukan shaquille sampai 2 tahun..

doakan kite jugak dapat susukan adam sampai 2 tahun..
adam pun cam shaquille.. bile kenyang terus lepaskan nipple..
then tido sendiri..x ngempeng pun..alhamdulillah..