Wednesday, November 18, 2015

TIPS untuk anak yang Lambat menulis/pelat/Lambat bercakap/Hyperaktif


Tips ini dikongsi bersama oleh Pn. Zarina Madzhar (Fasi. LINUS) untuk anak yang menghadapi masalah Lambat menulis  /pelat / Lambat bercakap / Hyperaktif..



1)  LAMBAT MENULIS

 Penyelesaian

Dapatkan tilam/ sesuatu yang lembut dan suruh anak tu lompat bintang di atas tilam tersebut 

(sekolah selalunya ada tilam untuk Pendidikan jasmani boleh digunakan)aku dah paham kenapa kat sekolah..subjek pendidikan jasmani ada kene buat senaman2 macam ni..

Sebab: Bila tangan dihayunkan, ia menggerakkan otot-otot tangan...



2) ANAK PELAT

Penyelesaian : Suruh anak bergayut ( contohnya di monkey bar) sambil itu  anak menyebut perkataan yang sukar disebut. 
alaaa..kat taman permainan tu ada monkey bar.. bergayut kat situ..sambil belajar menyebut..

Sebab: Tekanan pada badan memaksa murid untuk mengeluarkan/menyebut perkataan yang disuruh dengan betul.



3) LAMBAT BERCAKAP

Penyelesaian
Minta anak melakukan aktiviti turun naik tangga. 
Lakukan aktiviti meniup belon...Bubbles. 
dan selalu minum menggunakan straw.

Sebab: teknik tu semua akan melonggarkan artikulasi murid



4) ANAK YANG MENULIS DENGAN TULISAN BURUK


kot lah ko concern sangat pasal hal ni..rimas ngan tulisan anak..
atau tak paham ngan apa yang ditulis..

Penyelesaian: Beri anak menulis dengan pensil yang berbentuk segitiga.
pensel ker..color pensel ker..

Sebab: Mudah digenggam/grip oleh budak.



5) ANAK HYPERAKTIF


Ada hyperaktif yang boleh di kawal atau masih dalam tahap terkawal..
tapi ni kalau terlampau sangat..die tak penat2..kite yang penat..

Penyelesaian: Cari berus yang lembut, gosok pada badan murid tersebut.

Sebab: Murid hiperaktif mempunyai deria sentuh yang kurang.. 
jadi bila disentuh dengan berus lembut, ia akan menenangkan murid tersebut.



so gais.... Bolehlah  cuba pada anak kita...senang jer kan...


hanya perkongsian..just reminder...ibubapa adalah cikgu terbaik di rumah utk anak2..
so.. jadilah cikgu paling besh kat dunia tuk anak kite keh...





-gambar sebagai hiasan-




* di izinkan tuk copy atau share





7 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Good sharing Aty..

wani ezryl * said...

tips yang bagus utk digunakan :) part tulisan xlawa, jgn risau may be esok2 jadi doktor anak tu. hihi

eima said...

nice tips dear ....
anak aku pelat tp bila masuk sekolah ok ... hahah eks die malu sbb kawan2 ckp ok ... kat rumah kami tak penah pun pelat ...die yg tak mau betulkan bhs die .... mungkin boleh tiru tips ni kat icha plak

Masya said...

jadi kalau anak lompat kat tilam jgn marah.. nanti cepatlah pandai bercakapnya tu.. tq atie kongsikan tips ni ... lg satu kalau nak bg anak fokus, bg dia campak bola atau kertas di gumpal ke dalam tong .. insyaallah.. dah besar qaleef skrg ...

sumysya said...

wah...x sangka ade tips gini...relevan ke tak ni?? tp leh cuba kan...

Puan Rad said...

bagusnya tips yg dikongsikan ini..
Sis aty, rad nk copy paste kt blog boleh ya?

nUR_rOsALiNdA said...

Good Sharing..
Nak try kat anak nnt~