Wednesday, November 18, 2015

mirip muka bapak... atau muka mak..??



dulu...
masa qaleef...
biler orang asyik cakap muka die [masa lahir]
"sebijik muka abah nya"
aku sentap...hahahaha...

jadi biler orang cakap macam tu..
nanti aku sinis jawap "dah tentu lah tu bapak die..kot kalau tetibe muka aaron aziz kang...pelik pulak.."
dengan nada tersinggung...

rasa nak lempang diri sendiri biler teringat..

tah apa2 jer kan....
kahkahkah....

jujur ni.....


tak tau eh kenapa..
tak pasal2 nak sentap dah kenapa pulak ko kan...

lain lah kot orang cakap..."anak ko sebijik muka nobita.."
tu memang patut lah ko nak sentap keeeeeennnn....


memang masa lahir..
qaleef mirip betul muka abah sado...
sepet pulak masa lahir2 tu..putih melepak..
masa lahir lah tu...
raut muka..kening..telinga.. memang betul2 ikut abah sado...
memang betul pon..setiap kali -kali pertama- orang tengok qaleef..
mesti akan cakap "sebijik muka abah nya"

tak tau tah mana silap nya sampai aku nak sentap.. agagagaga...

yer lah..dah aku mengandungkan die..beranakan..
pulak tu ber-bin kan nama abah nya...
aku..?? nan hado...

tah apa jer keeeeeeennn....
munguks ko aty...pompuan ting tong..


dulu la..duluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....


sekarang.. semakin qaleef membesar..
semakin qaleef mirip aku... miahahahaha..
biler orang tengok qaleef..sekarang..
orang akan cakap.."ni ngikut air muka mak nya"
tapi... tak de pulak nak bangga..!! tak de pulak rasa macam.. howyea howyeaaa...finally...!!
tak de pon hokeh...
sebab..mak ko pon bukan lawa nau pon nak anak2 ngikut kaaaaaaannnn....
ok lagi cakap ikut mirip aku..
kekadang..orang cakap... muka ikut atok nya [ayah aku]

eerrrrr... mungkin lah kot...

mirip.....

dah keturunan kan...

tapi.. mungkin.. kite makpak nya jer yang sedar sebenarnya..
pandangan kasar..mungkin mirip mak nya..atau ayah nya...
tapi sebenarnya.. anak kite tu mempunyai gabungan kedua makpak nya jugak..
contoh macam qaleef sendiri..
walaupon orang kata [sekarang] die lebih mirip pada aku..
tapi biler perati kan betul2 sebenarnya...
die lebih pada abah sado..
cume muka die memanjang tirus..dan mata nya besar ikut aku berbanding bentu bulat dan mata sepet ikut abah sado..
tapi selebih nya... bentuk kepala[dahi]-rambut bentuk hati..
hidung..mulut... dan lebih2 lagi telinga..
memang betul2 ikut abah sado...!!

tak caya..?? tengok gambar bawah ni...
gambar abah sado masa kecik...







aku tunjuk gambar ni pada qaleef..dan tanya "ni sapa"
qaleef jawap "qaleef"
hahahaha..nampak tak...
sebab..memang nampak macam muka die..!!!
tu ko tengok telinga abah sado..dan bandingkan ngan dak qaleef..
capang nyer tu kan sama tu.. [ini bukan kutuk taaaawww]





banyak dah aku tengok gambar2 lama abah sado iras sangat ngan qaleef..
lagi2 halus nya badan tu..
percaya tak..haaaa... abah sado dulu2 kurus melenging tau..
dah kawen ni ni baru lah macam ni ghuper die..
aku dulu kecik2.. chubby... badan aku berisi..
dah masuk sekolah menengah baru melidi tak pasal kenapa tah...huhu


jadi... buat apa lah nak sentap2 kan..
ikut muka mak ker..muka abah ko ker..
yang penting hasil kiteorang berdua... agagaga...
mak keturunan mamak..abah ko jawo..tak yah nak berangan nak anak ruper korea..eeaaahh..tetibe..
hahahaha..
takde kene mengena pon..

cuma aku TER sedar akan perkara ni bila..
one time.. aku tanpa sengaja..tanpa pikir apa2..
tanpa sebarang maksud sebalik nya..
tegur anak sorang kawan aku ni..
"sebijik muka ko...!!" nada eksaited...
tapi... die jawap... "mestilah muka saya.. dah anak saya"
nada sinis...
atau mungkin..perasaan aku....

dan aku masih sentap..
period kah ko perempuan...kahkahkah...

masa tu lah aku terpikir..
mungkin masa orang cakap ngan aku sebelum2 ni...
pasal muka qaleef muka apak nya...
takde pon bermaksud apa2...[aku pon tak tau apa aku pikir kan sampai aku nak sentap] 
paaannggg!!
so macam tu lah biler aku menyatakan apa aku pikirkan waktu tu pada anak orang lain..
its just.... nothing....
yeaaahh... setakat kalau orang tak cakap muka anak ko tak macam muka ko..
apa lah sangat nak di ambil kire..
asalkan ko tau tu anak ko laki bini kan..haaaaa...tu baru sinis....






jadi.. biler sekarang... orang cakap muka shaquille sebijik sejibun ikut abah sado...
takde dah lagi aku nak sentap..
sikit pon tak.. takde bende.. anak ikut muka abah sado..apa salah nya kan..
memang muka shaquille.. dari lahir..sampai nak 6 bulan ni..
mirip sangat2 muka abah sado...
bulat nya memang sama..!! dan shaquille agak sepet berbanding qaleef..
mata hitam die besar ikut aku...[nak jugeeeeekkk] tapi tak de kelopak mata ikut abah sado..
tu yang lebih nampak derang seiras sangat tu...

tu ko belum peratikan lagi kening 3 beranak tu [abah sado-qaleef-shaquille]
bentuk potongan memang sama...eerr..hidung pon...ngeeeeee...

tapi ko tunggu lah besar sikit..
baru ley tengok clear sikit..mirip sapa...
alaaaa...qaleef kecik2 dulu pon bolat gak muka die..
sekrang dah menimpus...
sebab muka budak ni kan berubah2..
tengok kan jer lah dak qaleef tu.. kecik2 orang dok heboh muka apak nya kan..
dah besar sikit ni..hamek ko.... haaaa..terus muka atok jalil nya...agagagaga...







orang kata.. anak lelaki kalau ikut muka mak.. sejuk...
yer ker...??? sejuk macamane tu..tak tau lah aku pulak..
qaleef memang agak manja ngan aku...
selalu bergaduh ngan apak nya..
shaquille ni.. kecik2 baby manja lah ngan mak nya kan..
tak tau lah besar sikit nanti acaner kan..
tu tunggu update 2-3 tahun akan datang...lalalala...
kot aku bernyawa lagi lah...[insyaa Allah]

tapi tak kisah lah ikut muka sapa pon..
yang penting..perangai tu..
baik atau buruk pada wajah seseorang tu..
bergantung pada pembawakan akhlak tu sendiri..
tak per lah tak lawa pon..
yang penting.. akhlak anak2 tu cantik...insyaa Allah...


tu cerite aku..

cerita anak2 korang pulak..??
mirip sapa...??




notatanganAty :: aku mirip ayah aku.. iras2 muka belah2 sana [belah ayah aku]












12 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Itu baru betul "Anak Bapak" Aty..
Memang photostart muka bapa dia tu :)

Rizziela said...

Anak bapak ni

Mimie_Zatun said...

besar dah shaquille ni.. hehe

Chekgu Azrine said...

akk rasa yang girls semua muka abah dia..
yg aish je ikut akk...kehkeh..nak jugak

Puan Awin said...

anak saya pun mirip ayahnya...sepesen je....redha je la...ke mana tumpah kuah kalau tak ke nasi kan ;)

eima said...

aku baru tau ko sentap dulu2 wei hehehe

tp mmg pun qaleef main besar ni iras atoknye ... tp ade muka maknye juga sbb muka ko mmg iras ayah ko wei ...

cam anak aku fahim aku tatau muka sape tp mata dia mata aku ...boolat ... klu icha mmg muka abah dr kecik sampai besar ni ... bibir paling sama ... kah kah kah

schazaza said...

Anak saya semua cakap ikot muka saya kak...
sampai mak mertua bwk anak saya keluar jiran2 cakap "sebijik muke mommy dia ni"
sy happy je xkesah mana2...

dan saya, ikot muke bapak. beranila buat hal.
kwn papa confirm boleh tau sy anak siapa bile tgk muke sy.

Lina Affendi said...

Muka anak-anak saya (2 perempuan) memang ikut rupa ayah. Entah tak pernah terfikir nak rasa sentap. Heh. Sebab itukan ayah diorang. Masa lahir sampai sekarang semua orang tahu anak-anak ikut rupa ayah. Ingat lagi masa dalam labor room melahirkan anak kedua (tahun 2013), dalam letih-letih tu masa nurse tunjuk baby, saya senyum tengok rupa anak macam ayah dia. Cuma untuk yang ketiga ni tertanya-tanya masih mewarisi kemiripan ayahnya lagi ke. Secara jujur, saya harap akan mirip rupa anak kedua - wildan anak syurga kami.

wani ezryl * said...

haha ye, betul la aty, ada org yg mula2 may b xdapat terima kalau anak xmirip mukanya. ada kwn sy ni ramai ckp muka anaknya mcm muka bapak, jawapnya "ye lah dah redha dah muka mcm muka bapak dia" haha. sy xkisah pun kalau org ckp muka anak2 mcm muka bapaknya (sbb ye pun :P) tp kemudian diselangi komen "tp tang cute tu drp mama dia." hahahaa mcm2 je la.

nUR_rOsALiNdA said...

Haaaaa~
Baby kita org org dok cakap muka kita la.. Muka husband la.. Tapi ramai la yang kata rupa kita.. Cuma bila tetiba ada yg kata muka husband, rasa macam hek eleh....Kau ni salah tgk ni.. Hahahaha~ Tapi bila fikir² balik, dulu masa bercinta, masa baru² kahwin, ramai orang cakap muka kita ngan husband seiras.. Jadi, mmg patut la pun kejap² rupa mak kejap² muka apak dia kennnnnnnnn

nadiah hanum said...

Nad rasa anak2 ikut muka Nad..Asben pulak kata ikut muka..tapi ada jugak orang yang kata muka Nad dengan asben cam nak sama, ada iras-iras...hahaha...dah camner tu???

Emy Ezzha said...

Ank emy gegel, 1st lahir tu sekali tgk memg sebijik papa dia.. Mcm copypaste je.. Tp bila besar tu berubah.. Kulit cerah, mata bulat, bdn Berisi, rambut perang sikit2, lagi2 tang kaki, ble pakai je kasut elok dgn kaki.. Dah rupa mama dia.. Tp ad jg rupe papanya.. Hidung ngn alis mata, nmpk sepet tp mata bulat mcm guli.. Ex hsbn pn ckp mcm 2, ank byk ikt mama dia.. Wlbgmne pn, adik tetp ank mama n papa :)