Tuesday, December 29, 2015

ProjekKecikRenovasiDapur :: misi membeli barang di kedai yang murah gilers - HOUSES LIGHTINGS Puchong -




amboi ko tajuk..
tak boleh panjang lagi kah..??

boleh jer kalau aku nak.. mihmihmih...
ko pon kompem gigih baca ye dak...



part2 membeli ni memang aku punye peberet..hahah..
eerrr..tapi part2 kuar duit ni yang tak gemar sangat nih... mihmihmih..
takper..tu adalah part abah sado... lalalala...

okeh.. misi nya adalah..

1] beli down light
2] beli lampu cantik [gantung] tuk bar/breakfast table
3] beli wall lamp tuk family hall atas yang dah 6 bulan terbakar
4] beli ceiling exhaust fan [yang ni asal nya tak pikir nak beli kat sini..sebab dulu aku tak perasan pulak kot ada ke tak mendalah ni kat kedai tu]

kedai peberet kiteorang harus lah HOUSES LIGHTINGS kat Puchong tu..

yang ni.. aku memang akan gigih sampai ke Puchong...
sebab aku tau..memang berbaloi pergi kedai ni..
dulu sebelum nak masuk umah ni..lama dah sebelum dapat kunci lagi pon..
kiteorang 2-3 kali gak pergi kedai ni beli lampu kipas semua kat sini..
dalam 4 tahun lepas...ada aku entry kan...

kedai HOUSES LIGHTINGS ni memang popular sebab murah..
bagi aku..memang berbaloi sangat lah kalau nak beli lampu-lampan kat sini..
banyak pilihan..n again.. memang murah sangat..
tu pasal..kali pon.. biler kata nak beli down light tuk letak kat dapur nanti..
terus pikir beli kat sini jer jugak..

menarik nya kali ni datang..kedai dah besar..!!!
dulu.. 2 lot jer..sempit gak..dah lah kedai ni tak macam kedai lampu biasa..
unik nya sebab kedai ni ramai orang dalam nya...huhuhu..
dengan sempit kedai barang banyak..bertambah2 umat lagi kan..
tapi ko tak yah pelik sangat la...untuk yang fes time nak datang tu...
sebab kedai ni macam ikea gak..
manjang jer penuh umat dalam tu..hahaha..
series ni..
sebab dah pernah datang..dan tau keadaan nya..
so idak lah rasa janggal..
cuma tak sangka lah kedai nya dah mem-besar.. sekarang dah  4 lot..
elok gak tuh.. lebih selesa..
walaupon masih penuh ngan ramai orang dalam tu..

tapi yang besh nya..,makin banyak pilihan..
lampu meja [side table lamp] pon dah banyak jual yang cantik2 kat sini..
modern2 dan menarik...
dulu aku carik..takde sangat pon cantik2..
tapi ni dah ada banyak...lebih trendy...
murah pulak tu..!! series murah..
aku jenis suka tengok lampu2 meja ni..
so..kalau ada kedai2 jual tu..aku suka la masuk tengok harga..
jadi.. biler tengok harga kat kedai HOUSES LIGHTINGS ni jauh beza punya murah..
memang aku suka sangat lah kan..
sedangkan bukan nak beli pon sebab dah tak tau mana nak letak.. miahahaha..

aku malas nak cerite lagi details pasal dalam ni..
pasal sistem bagai..sebab pernah cerite dulu..
tapi..insyaa Allah..kalau ko datang sini..selain dari ramai penuh sesak orang dalam tu..
ko boleh berpuas hati dengan servis derang semua..
SA derang pon bagus2 semua peramah melayan setiap sorang..
kat kedai ni ramai SA..senang ko nak tanya..request barang bagai...
dan ada sistem penomboran...department checking dan loading jugak..
so kalau korang yang baru fes time datang tu..
aku nasihatkan..ko round dulu satu kedai..tengok apa ko nak beli..
biasanya akan ada SA approach korang nanti tanya dah ada orang servis ko ke belum..
macam contoh kiteorang sendiri..
biler ada orang tanya macam tu.. kiteorang cakap.. nanti kiteorang carik barang dulu..
baru panggil balik..
so derang pon ok jer..
jangan risau ko hilang SA.. sebab insyaa Allah..akan ada orang servis korang..
cume.. kene sabar sikit lah kalau ramai2 orang tu..
tapi..pengalaman aku sendiri..
alhamdulillah..tak pernah timbul masalah sebelum2 ni ngan derang..
walaupon derang hilang2..mungkin servis orang lain jugak..
tapi..derang pandai handle..so far lah...
tak tau lah kot bahagian masing2 kan..
tapi.. tak pernah lagi dengar banyak complain selain dari..part ramai orang tu jer..huhu..

aku pergi baru jer ritu..masa cuti maulid nabi..
tak plan pon.. balik dari bercuti tu..direct jer jalan terus singgah..
dah alang2 kate nya..
kedai ni.. public holiday pon bukak..
tutup hanya pada hari ISNIN sahaja..
tapi aku rasa..waktu raya die tutup gak lah..aku rasa lah..
ngan time CNY.. sebab..ramai pekerje dalam tu Chinese n malay...





masuk2 terus pergi tempat down lights...
biasa kalau macam ni.. memang banyak jugak lah pilihan bentuk n kaler..dan harga..
paling rendah aku perasan haritu... Rm 4.50 tak silap..tak termasuk mentol..
murah lah kan..
kiteorang nak beli 5 bijik jer pon..
dapur aku tu pon bukan besar sangat..


tapi lepas tu..masuk ruang sebelah..
ada lampu LED..ritu 4 tahun lepas datang..takde.. hahaha..
aku dok pikir beli yang memula tu jer..
tapi abah sado prefer LED macam ni..sebab lagi jimat letrik kate nya..

bab2 ni aku memang serahkan pada abah sado..aku tak berapa tahu sangat.
yang penting.. elok cantik sesuai..



ada banyak pilihan LED... beza jenama..harga..dan ikut watt..
lagi rendah watt nya..lagi jimat lah tenaga letrik nanti..
lepas tu maintenance.. abah sado carik yang senang nak handle..senang repair..senang tukat biler2 rosak..

kiteorang beli yang jenis bulat..tapi ada 3 pencahayaan boleh tukar2..
lampu putih-warm kuning-putih biru pudar sikit dari putih terang fes tu
selebih nya.. aku tak tau sangat..semua abah sado yang pikir dan belek..

harga nya bergantung jenama gak..
paling murah aku jumpa Rm 19..tapi kecik la...
harga2 biasa.. rm 29 hingga rm 100++ ada..
yang lebih mahal aku tak pasti..

abah sado punye pendapat.. better terus beli LED ni..selain jimat letrik..
cahaya nya lebih terang dan menyeluruh..
even..die kata..kalau nak banding harga ngan yang down light biasa memula tadi tunjuk tu..
harga lebih kurang jer..
sebab down light tu memang murah lah seketul rm 5 hengget ko boleh dapat..
cuma kalau ko nak metol jimat tenaga-watt rendah [tuk jangkamasa panjang]
mentol nya agak mahal...
dan harga nya akan lebih kurang sama jer ngan LED yang harga serendah Rm 29 hengget tu..
ko kalau ada bajet lebih nak lagi elok [kot] boleh lah beli lagi mahal..
tu pendapat peribadi jer lah..selebih nya.. ko beli lah ape ko suka kan..huhu..



ada gak macam ni..saja aku amik gambar tunjuk kat korang..
ni pon jenis LED..tapi terkeluar pulak sikit...
yang macam ni.. ko kalau tak de plaster ceiling tapi nak lampu ala2 down light tu..
boleh ar pakai ni.. biasa aku tengok cafe pakai macam ni sekarang.. cun gak kalau kene gaya..




beli sekali CEILING EXHAUST FAN 
aku tak sure lah bende ni dah lama ada jual atau kiteorang baru perasan.. hahaha..
dah alang2 nampak.. beli jer lah terus.. malas nak gi carik dah..


ni harga bergantung jenama dan saiz..
kiteorang amik jenama Panasonic 10"
abah sado kata.. sederhana..tak kecik..tak besar nau..
part ni pon.. abah sado lagi tau...

dalam list ni ada harga sekali untuk kipas ceiling kot ada nak survey2..
tapi.. better ko datang sendiri sebab yang list ni tak banyak pon..
sedangkan dalam kedai ni ada banyak lagi pilihan dan jenama serta design..


ok.. 2 bende dah setel..
so sekarang nak carik lampu tuk gantung atas bar/breakfast counter
yang ni kerje aku..dan agak pening.. sebab aku tak sempat nak 'study' pon sebelum tu..huhu..
tak plan ke sini pon hari tu..dok pikir masa dah nak dekat2 siap dapur nanti baru carik..
ada masa lah konon aku nak bukak majalah survey apa yang cantik.sesuai dan trendy..
tapi dah terjah macam tu.. so.. nak tak nak kene lah pilih gak..
kalau kate nak datang lagi tu..kompem malas dah  tu..






aku tengok banyak nau sekarang ala2 beli keding macam ni.. hahaha..
memang banyak jual..
ada jenis satu2..ada jenis serangkai...
memang sekarang sedang 'in' pesen macam ni..
cantik memang cantik..abah sado pekenan gak..
tapi tu lah.. nak carik yang lebih 'intim'... yang lebih fokus...
kalau jenis macam ni.. 'berselerak' pencahayaan..
cukup lah dah terang lampu dari dapur dan ruang makan nanti kan..
so..kalau boleh nak carik lebih warm konon nya.. 





aku pekenan 3 serangkai lain2 design macam ni..
dah trendy pon...
tapi tak beli pon macam ni..



macam ni pon ok..cuma macam boring sikit lah.. kecik jer ni sebenarnya..
tapi ok lah kalau nak letak atas bar counter tu nanti..
rendah kan lagi..kompem romantik macam abah sado nak...ahaakkss..


kiteorang dok perati mentol tu jer..cantik ooiii...
mentol tau..bukan lampu gantung tu...



ni lagi satu mentol kiteorang dok kenan..
watt tinggi gak.. puluh2..huhu..tapi cantik..!!
aku suka...abah sado pon suka..
tak ingat pulak abah sado ada beli ke idak yang macam ni..mentol nya..





yang ni dari pintu masuk..
aku dah nak kuar dah masa ni..anak aku nak nyusu hek hok hek hok dah..
setel carik lampu semua.. abah sado jer tunggu setel bil dan loading..
dalam setengah jam gak lah nak setel part last nih..
aku tunggu dalam kereta jer lah..



ni waktu operasi kedai..
ko jangan datang hari isnin pulak..tutup kedai nya..
dan jangan mengaharap sangat time2 kerje tak ramai umat..
cuma kurang sikit la dari waktu cuti atau hujung minggu..


jap2 aku bagi alamat..senang ko nak carik..



Houses Lightings Sdn Bhd
    35&36, Jalan Bpu 6, Bandar Puchong Utama, 47100 Puchong, Selangor, Malaysia




Led down light 5 biji cukup..
kalau ikut kate kontraktor.. 4 biji jer..terang dah..
tapi.. aku nak letak lagi sebiji kat ruang mendobi nanti..
lagi 4 biji susun memanjang..sebab nak kena tolak tuk bahagian kitchen cabinet nanti..



ni jer lah pon di beli nya..tak banyak..
almaklumkan..bukan rumah baru... dapur jer nak baru.. heheh...

ada aku tengok orang menghangkut kemahen penuh satu kereta..
beli tuk umah baru le teewww.. kot.. heheh..





setel part ni..
nanti sambung part carik sinki pulak eh..







8 comments:

Rozita said...

ni je pun dah ribu riban ek aty...huhuhu

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnya

lieyalatif said...

lieya mase masuk umah pun mmg borong kat sini...penoh livina ...sampai kene turunkan seat ...tapi berbaloi...murah2 ..tka cecah 2k pun soping lampu2 ngan kipas semua...kat umah lieya pun pakai down lite...kiteorg beli mentol yg leh tukar kaler lampu...biru, merah n putih....

cik hani said...

dulu masa beli rumah pun shopping kipas dan lampu dinding kat sini..
murah..kami pun amik panasonic untuk kipas

Rizziela said...

kena terjah gak ni.. kat rumah tu byk yg perlu ditukarkan

norlina jusoh said...

tak sabar nak tgk dapur baru aty.. pasti mengancam.

chezaza said...

tazabar nak tgk hasilnyeeeeee.
wee~ wee~

nurul harnani kasmari said...

Full details siap alamat n no phone. Insyaallah nk terjah nnt.