Sunday, December 27, 2015

Projek Kecik Renovasi Dapur





seronok biler nak buat dapur ni..tambah belakang..
sebenar nya..langsung tak plan pon nak buat dalam masa terdekat ni..
tak pernah nak berangan sangat pon pasal renovate belakang umah..
cuma selalu pikir.. aku bertahan tak nak buat kitchen cabinet kat dapur sedia ada ni..
sebab rasa... nanti2 nak tambah belakang..membazir jer duit dah buat table top bagai nak kene pecah..

tahan tak tahan.. nak 3 tahun gak lah..huhu..
sampai lah baru2 ni..rasa macam tak tahan sangat2..
sebab sinki rumah bengkok..lepas tu.. tersumbat..
dari kan kate nak carik plumber.. terus jer jumpe kontraktor..
hahahaha.. jauh beza tu kan...
tapi.. dah alang2 tu.. terus lah tambah terus..
sedangkan..langsung tak plan apa2 pon lagi..
biler nak quot ngan kontraktor..die tanya nak buat macamane bagai..
kiteorang pandang2 laki binik..takde jawapan...
yer lah.. pintu letak mana..tingkat nak berapa..table top panjang mana..
semua tu kene amik tau..kene amik kire.. rega lain2 pulak kan..
baru lah terhegeh2 malam tu tak tido laki binik design dan ukur itu ini..
buat lakaran bodo2 jer..lepas tu.. esok nya bagi kat kontraktor baru bincang n lukis proper..

3-4 kali gak amended sebab.. dari kan 3 plug point..jadi 9..!!
dari kan kate sebelum ni tak de dapur kering..
sekarang boleh buat dapur kering dan basah dalam satu ruang..
jam2 tu jugak baru nak kene pikir peti ais letak kat mana sasuai..dapur kat sini..sinki kat sana..hurrrmm
banyak bende nak kene pikir ruper nya..

nak tambah belakang tu tak lah luas mana..
8 x 20 kaki lebar jer..
boley lah..kire masih selesa tuk kiteorang..
nanti..ada lah sekali laundry area.. weeeaaaaa...
belakang ni potongan L..ada ruang kedalam sikit bahagian hujung belakang bilik tetamu..
sebelah ngan bilik air dapur tu..
so area situ nak buat laundry area.. 
tak sabar nak alih mesen basuh aku tu..
ritu kat bilik air kiteorang kat atas..senang gak..
bukak baju basuh jer terus..
tapi nak menjemur leceh..kene hangkut berat2 turun bawah..
tu asyik lah jadi keje laki aku tu..
lepas tu..masa mertua aku ada lama kat sini nak dekat sebulan..
mesen basuh letak kat bawah..kat dapur...
sebab mil jenis basuh baju hari2...sikit2 jer..
aku pulak ada jadual sendiri..pulak tu..jenis asing2 kain baju..
lepas tu..malas dah bawak naik atas..
tapi rimas.. sebab extension air dan buang air kat bilik air bawah tu..
jadi sempit..dan mudah kotor -sedangkan jarang guna tuk harian pon-
tu semua penyebab lah tu.. hahaha..
penyebab terus2 proceed tambah belakang tu jer terus..
siap sekali laundry area..senang..kemas...

tak sabar nak tunggu siap..
estimated time dalam 2 hingga 3 minggu jer..
tapi.. bergantung pada cuaca gak..
kalau hujan teruk sampai tak ley buat keje..
kene drag lah masa sikit..
tapi kontraktor kata..insyaa Allah paling lama pon sebulan.. 
so..hagak2 dalam tengah bulan jan 2016 siap..

aku ok jer..setakat sebulan.. aku dah bertahan nak 3 tahun ko..
so..ape lah sangat sebulan tu kan.. miahahaha..

errr..tapi jangan drag lama2 sangat udah la..
bukan apa...kompem rimas kan nanti..
ni pon...derang dah mula buat keje..
aku tak boleh dah nak bukak tingkap dapur..
rimas tertutup2 jer semua..aaiihh..

bertabah lagi..sikit jer tu..











#DAY 1

barang2 sampai...
terus turun belakang rumah..
bukak terus pagar hijau tu..
hari fes jugak..terus korek nak buat beam...

kontraktor aku melayu...orang johor..tapi tinggal kat bukit beruntung..
pekerje die indo.. 
buat masa ni..aku tak nak share lagi sapa kontraktor aku..
tunggu siap..aku puas hati..
baru aku akan share kontraktor dan bajet semua yer..tak janji tau..insyaa Allah..
kalau ok..bagus kerje nya..lagi laju aku share..
sebab.. nak deal awal2 ni memang mudah..
memang sangat2 tolak ansur... dan sangat punctual orang nya..
walaupon jauh daatang [kire jauh lah dari bukit beruntung nak ke area umah aku ni]
tapi..tak pernah lewat pon..
harap.. terus kosisten ok dan kerje sehebat peribadi..insyaa Allah..



ni bahagian 'L' aku cerite atas tadi tu..
ruang untuk mendobi nanti..tak besar sangat..tapi ok lah dari kan takde.. huhu


ni pandangan dari tingkap bilik atas..



lepas ni.. nak share lagi #ProjekKecikRenovasiDapur..
beli barang2 semua..
seronok part2 shopping ni..hahaha..macam biasa..
tapi.. tetibe rasa... duit keluar macam air...uhhukksss...

okeh dah.. tu jer nak cerite..
nanti aku sambung lagi pasal projek ni key..


daaaa...







7 comments:

Chekgu Azrine said...

Best kalau dapor dah besar kan?

cik hani said...

wah...
atie..kite pulak yang tak sabar... hehehe

Julie Mangsor said...

Aty... saya boleh rasa keseronokkannya!

tak sabar nak tengok Aty decor.

reen shazarina said...

Tak sabar nak tunggu siap.. Saya pun ada plan nak tambah dapur.. Tapi takde ongkos.. sobsob..

Rizziela said...

bestnya..nak besarkan belakang

yana Jasni said...

weeeeeeeee.. best.. nanti deko pasal dapur plak ..
yana pun tengah bercinta jugak niih. nak renovate dapur kecik tu.. nak lebih praktikal.. semua kat situ.. hehhe...

Permysuri Pai said...

excited kannnnn..saya pun baru pindah, tapi tak pecah2 sangat, cuma robohkan table top lama and pasang sendiri dapur ikea. puas hati sebab interior fitting dia sangat functional..tapi sebab pasang sendiri kan..2 minggu tak siap-siap lagikkk.. hehe.. anyway tak sabar tengok dapur aty siap, mesti cantik gila :))