Wednesday, December 30, 2015

ProjekKecikRenovasiDapur :: Misi mencari sinki dan paip untuk Bar/Breakfast Counter




sejujurnya..kiteorang tak banyak sangat masa nak gi mencarik satu kedai ke satu kedai..
faktor masa..anak kecik..jarak...dan nanti letih mencarik 
tolak tambah ngan tol ngan minyak lagi kan..
aku rasa macam lagi banyak pembaziran nanti..
jadi.. kiteorang decide..
carik dekat2 sini [area rumah] jer..
plan nya nak gi expo bagai tu..
tapi malas ooii.. huhu..bukan musim aku dah kot..ngeheee..

kire ok gak lah kat rawang ni banyak pilihan kilang dan kedai jual bende2 macam ni..
which is bukan lah kedai2 macam show room [yang biasanya di jual ngan harga lebih mahal]
tapi kedai2 yang biasa nya para2 kontraktor pon akan beli-amik dari situ jer..
jadi banyak pilihan harga menarik..
tak perlu aku nak mencarik jauh2 tak tau tah ada tah idak..






so.. ni kedai pertama kiteorang singgah dalam misi mencarik sinki..
nama kedai..eerr..aku tak tau yang mana satu nama die.. ko tengok tu..
ada macam2 kan..hahaha..
akceli..not so kedai exactly.. macam gudang kot..aku pon tak tau nak panggil apa..
dulu aku beli batu batan cantik tepek kat tembok pagar umah pon pilih dari situ gak lah..
kedai nya bersih..idak lah berabuk2 panas..ada ekon walaupon macam gudang... hahaha..i like...
kat tepi jalan jalan dari tol on the way ke rumah aku tu jer ha..
senang sekali singgah biler2 kiteorang gi kuar..
kat sebelah petronas [yang dah tutup sejak nak 6-7 bulan lepas lagi..tak tau kenapa]



MISI PERTAMA :: Cari-Beli sinki cantik bentuk BULAT untuk BAR COUNTER

dan jugak.. Tap pipe air



anatara ruang makan [dapur asal] dan dapur baru yang di tambah..
kiteorang divide ngan table top bar/breakfast counter...tinggi...
kiteorang nak letak satu sinki kat tepi atas tu..
hanya tuk basuh tangan jer lah..-lebih pada memudahkan tetamu-
so.. nak pilih yang cantik sikit letak bertengek atas bar counter tu nanti..

impress gak kedai nih banyak gak pilihan sinki menarik...
walaupon biasa2 jer..tapi.. masih ok lah..tak yah nak pelik2 rare sangat lah..
bajet lebih nak buat dapur tu kasi siap cantik lagi penting.. ngeheeee...



fes..nampak kaca jernih ni dulu..ada 2 kaler.. putih dan gelap sikit
carik lebih2 kurang cegini lah..tapi tengok pilihan lebih menarik..
tak pikir tuk consider pon yang ni.. tak tau kenapa eh.. 
mungkin sebab.. biasa sangat..kot..
ni kalau berlaga pinggan mangkuk kaca ni..berdentin-dentin bunyik nanti nih..
lagi satu.. jenis ni.. mudah nampak kotor..[lebih mudah lah maksudnya]
kene rajin kilatkan...

harga pon murah jer ni [tapi tak ingat dah sekarang] tapi lebih murah dari yang lain2 nya..
yang ni kurang dari 2 ratus rasa nya ni kot..rasa nya lah..[sori kalau silap]



bentuk yang merah ni cantik..aku sukaaaaaa..
tapi abah sado kate macam kapal...eeerrr... hurrrmmm...

bentuk nya membujur... tapi sebab kaler merah..jadi..aku tak nak..
hitam atau kaler lain tak de..
dan kalau boleh..nak elakkan putih..


yang ni pon menarik.. walaupon masih biasa..
tapi boleh laaaa...
harga mungkin nak 2 ratus atau lebih..pon aku tak ingat 

memula pikir setuju amik ni..
tapi.. pikir balik.. dah table top nya marble hitam..
so..tak dapat nak bayang cantik ker tak kalau beli sinki hitam ni jugak..
tapi abah sado sedang pertimbangkan...
aku ok jer yang ni..cantik jugak..
lupa nak tanya kalau kot ada kaler putih..



lepas tu.. abah sado nampak yang ni.. die kan memang suka yang macam2 ni sikit..
berbanding atas2 tu yang nampak lebih modern..

ni macam salut fiber..orang tu kate lebih elok berbanding kaca..tahan lasak..
dan tahan bunyik..idak lah berdentin-dentin laga pinggan mangkuk kaca..
orang tu cakap lah..




abah sado dah kate nak amik yang macam ni jer..
aku... hurrrmm... boleh laaaaa..
cuma kalau ikut pilihan kaler aku..yang ni lah..
nak gak ala2 gold keeeeennnn.....

lagi pon.. sebab aku nanti [insyaa Allah] ada rezki nak beli meja makan idaman kalbu marble kaler ala2 ni jugak..
dah aim lama daaaaaahhh... dok termimpi2 meja makan 8 seater tu..
tak boleh beli sebelum ni sebab ruang sedia ada [asal] tak muat nak letak..
jadi..harap dapat beli lepas ni..howyeeeaaaa...

eerrr..insyaa Allah..

berangan dulu...ngeheeee..

kesimpulan nya.. memang sepadan lah sinki ni ngan meja [in future aku tu]

tapi abah sado pulak tak kenan kaler ni...hurrrmmm...
die tanya..kaler macam hijau ada ker...??

eerrrkk.... hijau..??!! a big no...huhu..





ada banyak pilihan warna lain jugak..
tapi..aku tak pekenan lain2 kaler..
kaler gold atas tu jugak aku pekenan.. hahaha..
well... it's meeeeeee....


rega pon boleh tahan jugak lah 3 ratus nam puloh hengget..
sinki jer pon oooiii... [lap peluh]

yang ni jer aku amik gambar rega nya.. 
sebab tengok gaya abah sado macam nak beli yang ni jer..
masih dalam timbang tara nak tengok pikir kesesuaian warna dan ruang jugak..
semua tu kene amik kire



ada bentuk 4 segi jugak..tapi macam pelik jer...
mungkin sebab tak letak atas meja lagi kan..
kalau dah letak siap..cantik lah ni kot..

masih tak buat keputusan dan beli lagi..
takper..dekat jengkal ngan rumah..
boleh datang beli bile2 masa..

kene balik tengok majalah2 dulu carik idea dan bandingkan..
so baru boleh beli..



sekali jugak tengok tap paip tuk sinki bulat tu..


aku dah lama pekenan yang ni..tah kenapa abah sado tak kenan tah..
moden dan praktikal aku rasa..



beli yang macam2 ni jer..simple..tapi cantik..
aku tengok paip ni kat hotel kat melaka ritu pergi tu..cantik pulak..
tu cakap abah sado..nak paip macam tu jugak nanti..jenis stainless steel..
seb bek ada jual kat kedai ni..senang.. 
yang design2 macam ni..harga rm 2 ke 5 ratus.. tak silap aku..
tengok design dan brand die macamane..
ko nak yang lagi mahal ada.. seribu lebih pon banyak..huwahuwahuwa..
kalau mampu apa salah nya kan..
tapi..tuk kiteorang..yang macan ni pon ok dah...



penting nak kene tengok tap die belah atas atau bawah..
untuk bar counter..sebab sinki terkeluar-terletak atas table top..
jadi.. kene tap jenis bukak dari atas..
kalau bawah nanti..susah pulak nak bukak tutup..
since mungkin kontraktor akan buat pipe dari bawah..
so better amik jenis2 macam ni jer..



abah sado test letak kat sinki cantik ke idak macam ni ruper..

aku tanya..tinggi2 sangat macam tu..tak merecik ker air nya...huhu..
tapi memang biasa tengok orang pakai camni..
so ok jer lah kot..

so..proceed..tak yah pening2 pikir..
selain tempat tap.. part die pon kene amik tau sama ada kalau leaking ker atau rosak..senang tak nak dapat-beli part nya..atau mahal ker idak kan..





okeh..tu jer tuk kali ni..
setel part sinki dan tap pipe untuk bar counter..
untuk sinki kat dapur...
esok sambung lagi cerite lak..
masih lagi kat kedai yang sama..
aku nak buat keje lain lagi ni..
okeh..bai...











7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

Rozita said...

errrr...dapur berasap tak sepanjang reno ni aty..ngeee...
cantiknya kaler gold tu... kalau akak pun ambik yg tu dik....

eima said...

aku tak pernah pun terpk .... hebat betui minda deco ko ni kan ... klu la dok rumah sendri nenanti boleh la tiru ideas ko ni ... tp lambat lagi la .. tgu aku penden la ....

Juls Julie80 said...

Assalam Sis..sama la kita...saya pun aritu pening jgk nak beli singki bulat tu..ajak asben g puchong..dah puas musing xde yg berkenan..last2 dia cari dlm mudah.my..ade yg tempered glass jernih biasa tu jer... mmg kene rajin mengilatkan mende tu..huwawawawa

asal2 nak beli ala2 batu cam yg sis berkenan tu...tp mmg x jumpa... kat bangi ni yg tempered glass biasa tu tp ade kilat2 pun dah RM300++..rasa cam x berbaloi lak..last2 proceeed tempered glasa jernih biasa tu jer..RM200 jer...asben ckp utk guna sementara jer..nnt dah ade bajet lebih tukar balik..sbb nak masuk rumah baru mmg byk lg duit nak mengalir..kita tgk jer la janji2 beliau nnt...hahaha

nadiah hanum said...

Woaaaa best eh nak dapat dapur baru! Aty, just nak share..paip sinki kat umah nad asalnya jenis tinggi cam dlm pic kat atas tu..so punyalah hazab setiap kali anak2 cuci tangan kompom merecik, basah table top sekitarnya tu..dah jadi kerja sehari 100x mak nak kena lap..sekarang dah sambungkan "mulutnya" tu jadi kebawah sket..tapi tak tau la kot Aty punya tu ok..;)

Rizziela said...

rambang mata terus dah

cik hani said...

alahai...memang comel semuanya.. nak kena pilih betul2..