Thursday, December 31, 2015

ProjekKecikRenovasiDapur :: sinki 2 mangkuk..atau 3 mangkuk lebih praktikal ??


okeh..ritu tak sempat nak perabehkan entry pasal carik barang2 dapur tu..
hari ni sambung sikit lagi..
nak mintak pendapat sikit lah kat korang akan pasal sinki tuk table top bahagian dapur basah nanti

kat kedai yang sama kiteorang pergi cari sinki tuk dapur kering [untuk bar counter]
kiteorang plan beli sekali tuk sinki dapur basah kegunaan hari2 tu..
dah alang2 satu kedai..
tapi baru survey lah pon sebenarnya..
fes time nak belek beli.. tak tau pon harga -kalau ada kedai dekat2 situ yang lebih murah..

tapi macam aku cakap sebelum ni lah..
sebab kan malas nak pergi jauh2..atas banyak faktor..
ko jangan cadangkan kat aku kedai2 yang jauh2 nau..
aku tau satu kedai kat puchong..murah..pon aku malas nak pergi.. hahaha...
ini kan pulak kalau nak ke nilai bagai tu..ngeheeee..
paling jauh aku boleh pergi pon..setakat IKEA..kat damansara tu.. ngeheeee...
kat situ pon banyak sinki2 ngan material elok gak kan..

tapi ape pon..aku share ngan korang dulu sinki2 kat kedai aku pergi baru2 ni..





banyak jer pilihan dan material kat sini..




cume tetibe kompius...nak pilih samaada 3 mangkuk
macam gambar atas tu contoh jer lah..
material die aku rasa macam kureng sikit..sebab tengok kemek2..
kot mudah kemek ker nanti kan..kot lah..




atau sekadar 2 mangkuk sahaja..
ni pon gambar contoh 2 mangkuk..

ada a few lagi jenis dan jenama aku perasan elok2..
cuma tu lah.. 2... atau 3 mangkuk..

ruang untuk letak ada..cuma nak tengok praktikaliti nya acaner dulu..

pendapat korang macamane..?? 2 atau 3 ada kelebihan yang lebih sikit ker..
atau ada kekurangan nyer ker..
maklum lah.. selama ni guna 1 mangkuk jer yang pemaju sedia kan..
dah bengkok2 ke bawah..lembut kat ko kan..
kemek dah takung air siap..nyampah i ols..
takper2.. sikit jer masa lagi.. ngehehehe..


bagi aku..jujur nya pikir..
takde beza apa pon..selain dari saiz nya..
asalkan ada ruang yang cukup nak letak.. tak kisah lah ko nak letak 4 sinki skali pon kan..huhu
biasaya orang sekarang guna minima 2 kan..
macam uamh family aku.. pakai 2 mangkuk..
tapi bukan macam ni.. jenis sinki asing2..yang kaca tanam dalam tu..
jarak nya jauh gak..tak dekat2 sebelah macam ni..
biasa nya mangkuk belah kiri..
mak aku buat tuk letak pinggan cuci..kire tuk keringkan lah..
lagi satu..paip asing2.. so sinki yang kate tuk bilas tu die sambung ngan water filter..
senang nak tadah air..

tapi aku malas lah pulak nak kene beli sampai 2 mangkuk macam tu..
sekarang jenis pakai macam ni jer dah elok aku tengok..
so far.. 2 mangkuk pon praktikal..
tapi.. kalau 3 tu lebih elok.. better beli 3 jer terus kan..
tapi tu lah.. kalau kate.. tak guna pon sampai 3 mangkuk..
so.. tak perlu pon membazir ruang kat table top tu..
macam tu jer lah aku pikir..

ker..sebenarnya..memang tak de mende sangat pon..
lantak lah 2 ker 3 ker.. janji ada tempat sinki tuk basuh pinggan mangkuk buat kerje kan..huhu..
aku yang susah2 nak pikir..

cuma kalau lah ada pendapat..kot sudi..share lah ngan aku..
yang dah ada pengalaman beli-guna semua ni..



ni saiz untuk singki 3 bowl atas sekali tu..memang standard lah kan...

aku tak tau harga die macamana... aku rasa macam pernah tengok lagi murah..
atau mungkin bergantung material..
aku malas betul lah nak gi survey harga..siyes ni..
ni pon.. laki aku dah kate..tak yah dah carik kedai lain..
beli sekali arung jer semua kat sini nanti..
dapat lagi less nanti..
ikut die lah kan..duit die nak kuar... hewhew...
dah die pon malas.. aku apetah lagi..
bagi aku..asalkan elok.. tahan lasak..material baik.. pakai tuk jangka masa panjang..
lagi satu... tak pelik2 sangat.. ok dah tu...
tapi kot kalau rajin.. tetibe lah kot kan..singgah mana2..
nanti aku share lagi yer..
until now.. ni jer dulu keh...daaaaaa...


haaa... jangan lupa bagi pendapat..kalau sudi yer...













12 comments:

skuterlady said...

saya pakai sinki jenis 2 mangkuk tu... kalau time masak tu, 1 guna untuk letak pinggan kotor ngan sisa makanan, 1 mangkuk lagi saya gunakan untuk buat cuci bahan2 nak masak cth cam ikan, sayur dll..

yana Jasni said...

aty.. kalo 3 mangkung bagi yana tak praktical sangat..
tak guna sangat pun.. kat kampung mak jenis 3 mangkuk la.. x best

kalo 2 mangkuk ok jugak.. sebab salah satu kegunaan leh guna 1 untuk keringkan pinggan mangkuk..
ke-2 leh guna utk keguaan lain time perlukan 2 singki..

tapi sekarang 1 singki besar pun dah memadai.. selain jimat tempat..keke
yana pun if jadi reno pun fikirkan singki jew.. nak yg jenis 1 or 2 .. kekke

:)

Amy Hilmirda Daud said...

Amy punya 2 mangkuk... bagi Amy dah ok dah untuk kegunaan harian. Tapi kalau ada ruang lebih... 3 mangkuk pun ok jugak.

MamaDaniel said...

dua mangkuk yang besar... ;)

NuRuL said...

Rumah sy guna 2 mngkuk. Mngkin sbb nk jimat ruang. Ok je. Cuma bila g umah mak yg guna 3 mngkuk..rasa lg best. Sbb yg tgh tu guna utk letak sabun n span n gosok periuk. So klu berair pun tadah kt situ je x kaco table top. Mcm rumah kitorg yg guna 2 singki ni..bhgian tmpat letak sabun tu mcm berlendir2. Rasa mcm x kemas. Tu je la pun bg sy yg bestnya singki 3 mangkuk ni.

nini nam said...

Assalam..kak aty..saya duk rumah kerajaan yg mmg sedia 2mgkuk sinki n paip asing2..so far ok jer 1 utk ltk sisa2 wktu mask 1 lg utk basuh pggn time masak. Sabun n span basuh pinggn saya buat para khas tepi sinki tu cuma tk prktikl sbb air span akb menitik.kalo ada ruang levih utk table top,3 mgkuk lg best utk ltk sabun n span besi cuci periuk belanga..sekian.

lia said...

Kat rumah mak saya pun guna yg 3 mangkuk...ok je, senang time nak basuh pinggan boleh letak sabun,span,segala bagai kat tengah2 tu...dan dia pun ada lubang2 utk air keluar..cuma ambik space la sikit kalau table top kecik..

norlina jusoh said...

umah ina skrg jenis 2 mangkuk yg pemaju sediakan.. ok gak kalau time nak msk sebelah buh ikan ayam yg kuarkan dr frezer sebelah tuk basuh sayur bagai... camtu gak bila time basuh pingan. rasanya kalau 3 lg cun.. sbb yg kecik tgh tu boleh letak sabun dan span.. baru xmenyemak atas top tepi sinki tu.. sugest yg 2 atau 3 mangkuk tu dapur baru aty :-)

e.t.t.y said...

lagi banyak lagi malas nk basuh kang. hahahah. 2 okay kot. pilih yg tebal tau.

ifa said...

2 je cukup. sebab kalau ada yg tengah tu mesti berlendir2 nanti ...mcm umah adik...pastu mcm makan ruang....
singki tu nanti jangan buat direct ye antara batu & singki. nnti kalau time basuh pinggan, baju kena air.mesti ada gap atas bawah.... emmm paham tak kita cite ni?


cik hani said...

saya guna yang 2 mangkuk tapi kecik. tuan rumah lama memang letak sink macam ni.

Bila mangkuk 2 @3 = lagi banyak nak kena cuci,kilatkan sebab ada 2 @3 mangkuk kan.. ruang agak banyak digunakan untuk mangkuk. Tapi ada mangkuk extra la untuk jadikan tempat tos pinggan mangkuk.

Bila 1 mangkuk = maintenance kurang sebah hanya 1 mangkuk je nak kena cuci. tapi tempat letak sabun dan tos pinggan nak kena pikirkan letak mana..


Permysuri Pai said...

saya cadang aty beli sinki satu tapi besau punya. saya pakai sinki ikea boholmen yang 80cm tapi single bowl. puas hati kalau nak basuh periuk, mangkuk ke kuali yang besar dan tong sampah sekalipun! sebab besr, air tak meleleh ke lantai dan dia very deep.