Friday, January 08, 2016

FAMILY HALL MAKE OVER - Tukar cat


family hall aku kat tingkat atas... suram...dan bosan..
sedangkan tu lah ruang yang aku rasa..paling banyak kiteorang anak beranak laki bini habeskan masa bersama..
tengok tivi.. lipat kain.. anak2 lepak main...layan movie..
tapi..tak tau kenapa aku biarkan tempat tu jadi ruang yang membosan kan..

bukan biarkan.. tak sempat nak buat jer..
selalu tak pikir sangat ruang tu..
walaupon hari2 ngadap mesti cakap.. suram nyer la ruang ni..
dulu.. aku cat cekelat.. ingat kan nak nampak cosy..
tapi.. bertambah kelam pulak..
heran gak aku kenapa tak menjadi.. hahaha..
mungkin sebab ruang tu kecik..dan warna gelap tak sesuai..
pulak tu..aku tak kaler pon semua bahagian..
aku just buat sikit2 jer..
biler dah cat.. malas dah lah nak tukar2 kan..
tapi hari2 berdikir barat sendiri.. aku perlu buat sesuatu pada ruang ni..mesti..!!
tapi...sampai kesudah tak buat2..hahaha..
kebetulan pulak.. satu2 nya wall lamp rosak..
sementara nak tukar..pakai lah stand lamp ikea yang beli 6 tahun lepas..tak pakai dah..
tapi konon sementara.. aku pasang balik pakai kat ruang tu..
ruang family tu..tak boleh pakai lampu warm.. lampu kuning2 romantik tu..
sebab anak2 aku lepak situ..main pon kat situ..
tak sesuai tuk penggunaan maksima..
jadi biler pakai lampu putih.. tak cantik jugak..suram jer ruang tu..
eeee..rimas aku lah...
laki aku tu jenis..aku tak jerkah pakse ke kedai beli lampu..
memang tak pergi lah sampai sudah..
aku pon malas nak pikir sebelum ni.. nanti2 lah..hahaha..

tapi.. baru2 ni..tetibe semangat menghias rumah mendatang balik..
memang bende fes sekali aku nak buat..make over ruang family kiteorang tu..
nak kasi lebih menarik..dah hari2 ko nak pandang kan..

dah alang2 pergi kedai lampu kat Puchong aku cerite tempoh hari..
cari-beli sekali lampu tuk family hall ni ha...
laki aku eksaited nak pasang -sebab lampu tu die pilih dan die pekenan sangat-
tapi.. aku tak kasi buat dulu..
aku mintak die bukak jer lampu lama..kosongkan kat situ dulu..
sebab.. aku nak mengecat..

yer lah..fes step.. ko nak make over..kosong kan ruang..
lepas tu..pikir kan untuk tukar cat-cat baru




warna kelabu cair jer..sama ngan ruang tamu bawah tu..
tu pon baki2 cat lama tu... 
aku tak nak warna pelik2 kat ruang ni..
aku nak warna cerah..tapi bukan putih..
dan warna yang lebih tenang..
so.. aku pilih kelabu jer...simple warna nya..
ruang ni kecik..sangat..
jadi.. elakkan warna gelap atau warna suram...




asal nya dulu tengah ni.. ada kaler coklat bentuk frame...
dah comot dak qaleef buat art die kat situ..ggrrr....
satu wall dah siap cat..



ni wall yang ada rak tv tu..perabeh bukak senang nak cat..
yang lubang2 tu..tampal dah balik elok cantik..



ni wall tempat letak sofa...
tu ko nampak anak aku kretip sangat..di bagi buku kertas tapi dinding jugak die nak buat kretiviti die..puuffttt...
bertabah lah mak ko ni ha...alih2 kan dah ada jer..






siap cat semua...atas tu wyre astro dari ceiling atas..
buat sementara tu.. tarik wire bawak masuk bilik kiteorang..
nanti nak kene paku balik elok2 melekat kat dinding nanti..

belum siap lagi ni..
ada lagi projek lain nak buat kasi ruang ni nampak menarik..
tapi buat masa ni..setel cat..lapang mata aku pandang..legaaaaa...




lampu pon dah siap pasang..

sebab kan memang nak buat 'konsep' kat ruang ni..
so pilih wall lamp yang unik dan menarik sikit..
ada character nya sendiri..

sebelum ni pakai lampu biasa2 tu jer..ala..kaca2 lubang tu..buat takung taik cicak jer..hahaha..
tak pekenan aku...sabar jer lah aku pandang hari2 sebelum ni..
kebetulan cepat pulak rosak nya.. so.. tukar terus baru...
dan ape salah nya cuba buat sesuatu yang lain pulak kan.. 






sebenarnya..kat kedai ritu tu..ada satu lampu kiteorang pekenan lebih kurang macam ni tapi lagi cantik..
tinggal satu jer..kebetulan pulak lah dah ada orang nampak dulu..
tak de rezki..hurrrmm...
yang ni pon ok gak lah.. lain sikit ruper die..


tak perabeh kemas lagi..
serabut mata aku..risau anak aku main pon satu hal..
wire2 tu abah sado tak setel lagi.. sebab die dah bizi ke site pulak..
rak asal tuk tv pon mungkin tak nak pakai-pasang dah..
aku ngah pikir lain ni..nak letak tv acaner..
nak sumtin lagi simple tapi ber-character giteeww... 
nanti2 kalau ada..kot lah jadi.. aku share lagi..
buat masa ni..nak setel bahagian wall ni dulu...

sopa pon dah takde..
aku dah let go kan dah.. huhu..
memang kepala otak aku pikir nak lapangkan bebetul ruang ni..
abah sado kate nak pakai bean bag jer..
aku masih pertimbangkan..
tapi..buat masa ni..memang lapang mata aku pandang ruang ni..
suka..hahaha.. takde sopa.. tak de apa..
letak carpet ngan tv jer seketul..
cuma wire jer tak setel2 lagi..
bertabah lah aku tunggu abah sado..
kalau aku tau nak buat..memang aku jer buat sendiri..
tak suka menunggu2 ni..



next project tuk family hall nih..
alaaa..ramai boleh agak pon aku nak buat apa kaaaaann....



ok.. nanti aku share lagi kalau ada..insyaa ALlah...




9 comments:

Mila Hilas said...

suka baca sis deco umah..rjnnya lahai...

Nurzakiah Hanum said...

x sabar nak tgk hasilnya

nadiah hanum said...

hehee comel jer artwork qaleef kat wall tu! haha..tak sabar nak tengok finishing nyer nanti..

Rizziela said...

x sabar nak tgk hasilnya

Juls Julie80 said...

Assalam sis..

seronok tgk org make over rumah...umah ktorg x cat pun lg...brg2 tgh banyak..hehehe

cik hani said...

alahai..
kami kerja cat pun belum siap2 lagi nak touch up..
ni pasti atie punya siap dulu..hehehe..

Kayu tu nak buat wall frame ke...

Yana Libra said...

waaaa..rajinnye..dgn anak2 lg

eima said...

tak sabar tunggu siap

Sheherazade said...

Assalammualaikum Aty