Saturday, January 09, 2016

kilang CLAYTAN kat area Ayer Hitam jual pinggan mangkuk muraaaaaahhh..!!



well..mak2sangat dah ni cerite pasal pinggan mangkuk sekarang.. huhu.. 

aku baru jumpe satu port kat area air hitam masa balik kampung baru ni..
baru perasan pon kewujudan nya selama ni..
akceli not so ayer hitam..
tapi letak kat antara jalan dari machap ke ayer hitam [jalan kampung]
asal nya pikir nak carik sinki jer..kot lah ada..
sebab area situ..ada banyaaaakk sangat kedai ceramic..
termsauk lah kedai aku masuk ni..
main masuk jer pon...tak tau apa isi dalam..




kau pernah dengar pinggan mangkuk jenama CLAYTAN..??
aku biasa tengok ada lah jual kat jusco..giant..tesco.. ada lah kat kedai2 macam tu..
masa kawen pon.. ada gak lah terima 2-3 set hadiah cawan jaug dari produk CLAYTAN ni..
aku rasa ko pon tak tau sangat pasal jenama ni..
dan aku pon baru tau-perasan masa ter singgah kat sini lah ni...

kedai nya buruk jer.. hahaha... terus terang..mmang tak semenggah jer ruper die..
tapi... isi nya menarik..

dan muraaaaaaaaaahhhh...!!!




buruk jer kan longgok2 kat tempat terbukak bawah zink macam ni.. hahaha..
ko tengok berapa punya banyak pilihan pinggan piring ada kat sini..
harga semurah rm 2-3 hengget jer sekeping..!!
dengan material nya yang tebal berat..nama pon clay-tan kan..
so based on tanah liat la material nya..
elok jer.. tp mudah pecah gak kalau jatuh..

yang penting harga tu di kire murah..!!
aku rasa.. ni ko ada bisnes catering ni nak beli kat sini memang berbaloi sangat...
nak buat kenduri pon kot ko taknak menyewa..
boleh beli kat sini.. biasa orang2 tua lah ni suka beli banyak2 kate nya senang nak buat kenduri rewang..
beli sini jer lah..murah...









comel jer plate kaca tebal kaler2 ni..
harga tak silap aku rm 3.50 sekeping..
ada mangkuk cawan siap..jual per unit..


aku ada kenalan suka beli pinggan corak macam ni..klasik..
tapi.. kalau kene gaya..menarik..kaca ni tau..CLAY to be exact...bukan plastik..






bekas nasik kot ni...






ni.. aku beli ritu 3 keping kat kedai area rumah ni ha..
beli jenis ni.. tapi bentuk 4 segi panjang lebar...
tuk besday qaleef ritu nak letak macaroon tak silap..
harga sekeping..masa tu rm 29 hengget..
kat sini.. Rm 6.50 jeeeerrr...!!!! ni aku rasa nak marah ni.. hahahaha..
beza jauh giler amik untung ko eh..
baru aku perasan.. aku beli tu pon jenama clayton ni lah..puufftttt....





dan satu bende paling menarik yang buat tetibe aku macam meroyan nak beli jugak pinngan mangkuk baru walaupon dah bersusun ada kat dalam stor tu..
sebab atas ni laaaaaaa...!!
ni pinggan mangkuk biasa hotel pakai..
kat pizza hut pon sama..
sebijik ko..memang cun... plain putih jer..tebal pulak tu..
paling penting.. murah hokeh..!!
kire murah lah kalau nak banding beli kat luar tu..
even kat ikea pon.. yang ni lebih elok aku rasa,,,

terus2 cakap kat abah sado..
okeh.. siap dapur kite..lagi sekali balik kampung..
singgah sini nak borong beli semua ni...miahahaha..




tak dapat nak amik gambar signboard dari depan jelas lagi..
ni jer lah aku dapat..sebab nak kuar balik dah..
tapi kalau ko datang ayer hitam tu..
ko nak pergi sini..dari ayer hitam.. ko terus jer ke machap-simpang renggam..
kilang die sebelah kanan jalan...
tak pasti lah nak kate senang ke tak carik tu..
sebab sebelum ni..aku tak pernah perasan pon tempat ni.. hahaha..
sedangkan dok tepi jalan jer ni..dan..idak lah kedalam..




11 comments:

jazzeyra aj said...

Kira ni product made in Johor.. haha.. pernah teman makcik dulu, tapi biasalah belum fasa nak mak-mak ni, apebenda la nak buat kt sini.. kihkih

Fieda Redzuan said...

wah baru tahu jugak ni kewujudan kilang ni. murah sgt tu harganya! nak singgah jugak la nanti. haha.. thanks share tempat ni :-)

Eta said...

wah...teringin nak mencari pinggan hijau kat sini...harap2 ada

Didie Kamila said...

Tau tempat ni sebab ayah mmborong set dekat sini..
Siap beli bekas air yg ad paip tu sekali sampai 3..
Tau tempat ni tp x pnh pg lg..

cik hani said...

Atie...

kami tengah gila pinggan mangkuk warna putih...
huwarghhhhh...nak serbu sini jauh la pulak.. tapi kalau kebetulan bercuti ke sana memang nak singgah la..

Wizana Arbain said...

Clay ni bukan kaca aty but tanah liat based. Murah sbb senang chipped. Pernah gak dpt set pinggan adiah kawen tp nak beli sendiri brand claytan ni mmg takla kot..cantik tp x berapa berkualiti

aTienz_owEngEzz said...

Produk Claytan bagus..ada cert HALAL lagi..

Unknown said...

Wizana Arbain: Customer local memang tak nampak kualiti produk claytan ni sebab mereka kurang minat dgn vintage design tapi anda mungkin tidak tahu bahawa claytan juga ada buat english earthenware dan vitriffied hotelware yang sangat tinggi kualitinya.

150whitetissues said...

Pernah pegi sini.. mmg bes dan murah. rupanya kilang ni buatkan pinggan mangkuk utk export gi overseas jugak sbb kat kedai open air ni ada jual brand mcm johnson brothers (UK punya brand) , pinggan mangkuk utk french/europe market, mmg rekemen sesape nk beli hadiah kawen utk kawan2.. tak menyesal cuma kalo sampai kedai tu tgh hari buta mmg panas melekit & tempat tu byk habuk sbb kedai tepi jalan besar. Budak2 & bapak2 boring le dtg sini. Mak2 sukaa..

Salman Hassan said...

Saya nak pegi hari ni. Kedai ni tutup jam berapa? Exact location kat mana?

CleanLiving said...

Earthenware la bagus. Hygienic dan tak merbahaya utk kesihatan berbanding dgn melamineware yg selalu orang pakai tu. Melamineware dan apa2 alat simpanan makanan yg diperbuat drp plastic boleh jadi penyebab kanser tau... (Carcinogenic). Kat dapur kita memang guna barang earthenware je. Sumber produk dan proses pembuatan pun mesra alam. Kalau bekas container pulak, kita cuba dapatkan bekas kedap udara yg but drp kaca. Tutup dia je yg plastic.