Sunday, January 10, 2016

ProjekKecikRenovasiDapur :: Update Minggu ke-Dua









ni kerje hari isnin dah selasa..siap pasang bumbung dah..
nanti aku cerite kenapa aku tak buat bumbung jenis slab [rata]
dan beza bumbung jenis pakai genting dan slab ni eh..insyaa ALlah..
kot rajin lah.. huhu
banayk bende lagi aku nak cerite ni..
schedule entry aku dah 22 post hokeh..
cerite pasal rumah-dapur ni je lah..huhu..






plaster ceiling pon dah pasang.. masa ni belum kering lagi

dinding bekeladak tu.. asal nya dari dinding jiran...
umah die dah tambah dapur awal2 pindah lama dah dulu..
tu pasal dah berlumut kene hujan panas tu..
so sekarang..bermadu kasih dinding.. 
hack sikit nak buat wiring..
lepas tu kasi lepa licin cantik dan cat baru..



wire2 terjutai aku tak tau untuk apa.. huhu..
tapi die macam sengaja tinggalkan macam tu aku tengok..
ada lagi tu la kot tak siap




hari rabu - khamis siap lepa dah bahagian dalam..
dan siap wiring..
part wiring ni.. sangat2 memeningkan..
memang kene plan betul2..berapa kali aku tukar..
derang dah tanam2.. aku soh bukak balik tukar.. hahaha..
bertabah lah derang tuan rumah pantau kerje manjang..
pasang situ tak kenan...jam2 tu soh alih kat bahagian mana aku nak..
nanti aku akan share jugak bahagian ni kat satu entry lain yer..
betapa penting nya perancangan untuk peletakan suiz dan plug 


haaa..perasan tak tingkap aku dah di tutup separuh..
tinggal satu panel jer..ni kat bahagian dapur basah..
sebab nya.. aku tengok dalam majalah..buat macam ni pon ok jugak..
bonus pada pencahayaan dan jugak pada ruang untuk wall kitchen cabinet nanti..
kire aku boleh tambah sikit lagi KC jadikan bentuk L..
boleh buat rak pinggan kat situ nanti..


insyaa ALlah start masuk minggu ke-3..esok..
derang dah start hack dinding..pheewww..

sebenarnya..aku rasa..kerje derang agak laju..
tup2 dah mntak 40% lagi payment.. eerrkk... 
ada perjanjian pembayaran mengikut peratusan skop kerje..
so kene lah bayar dah.. 

kalau minggu pertama tak tertangguh dek kerana masalah teknikal..
aku rasa..dah nak siap dah kot ni..tapi takper lah..ok jer..
kire laju gak ni..nampak keje jalan hari2 kecuali jumaat derang cuti..

cuma baru ni kerap hujan lebat waktu petang..
so..kekadang..derang terpaksa habes kan kerje awal sikit..
sebelum ni tak de bumbung lagi kesian..
ni dah ada bumbung ok lah senang buat keje..
nanti dah hack dinding .. aku tak tau lah macamana keadaan rumah aku..
pikir jer pon dah penat.. huhu..
aku akan share nanti jugak key..



7 comments:

Ayu azmir said...

Memang cepat kerjanya... seronoknya renovate rumah.. puas hati...

Sheila Adziz said...

semoga mudahkan keja renovation sis... harus la tuan kena pantau kan sis...

jazzeyra aj said...

owh ye, later if dorg ada lagi, bgtau nak bg cement sikit bahagian atap tu, sbb boleh selak.. kalau area umah kampung letak atap mcm ni tp ada bhgn edges tu tmbah cement taknak bg beruk cabut.. lg satu xnak bg org jahat kopakkan jugak.. hehe.. my dua kupang pls :)

nadiah hanum said...

Sementara nak tunggu settle semua ni mmg penat jugaklah kan..tapi takper, best kan nak dapat dapur baru..;)

Rizziela said...

bestnya... bila la saya nak dpt rezeki sambung dapur belakang

Yana Libra said...

bestnye...nk dpt dapur baruu :)

cik hani said...

wah..tak sabar nk tengok hasil