Monday, January 04, 2016

nostalgia fes day zaman persekolahan aku dulu..





pagi tadi hantar qaleef gi skul....aku sendiri yang hantar..
dah siap daftar dah ritu lagi..
so hantar jer lah..
sebenarnya boleh jer abah sado hantar kan pagi gi keje sekali.
aku rasa qalef pon ok...bukan fes time kan..
ni tahun kedua.. cuma ni baru betul2 mula dari fes day persekolahan..
ritu dah separuh tahun baru nak start sekolah..
jadi hari ni..nak tengok lah ragam anak2..heheh..

memang macam2 perangai..yang melalak meraung tepi pagar ada jer..
tapi kebanyakkan nya ok..
sebab aku tengok.. muka2 familiar jer masing2..
sambung sekolah dari last year lagi..
so.. semua dah steady..mak pak pon tak ramai tunggu..
kalau ada pon..yang datang bayar yuran..dan ada anak yang  baru meragam boleh tahan..
alhamdulillah..qaleef ok..
die kan budak suke pergi sekolah... agagaga..
tak peduli dah mak nya kat situ..konon nak tengok la sekejap kan..
muka eksaited jumpe ramai kawan2...
tapi dah tak nampak bayang lepas tu..
siap babai2..suh mak nya balik...huhu
sabau jer lah.. mak ko baru nak eksaited..
ko baru 4 tahun nak ooii...bukan 14 tahun..puufftt...
takper2..mak ko sedia maklum...berseronok lah nak...
jumpe kawan2 lama balik..gang tahun lepas dan kawan2 baru...


teringat pulak dulu2 masa zaman aku..
mak aku hantar masuk sekolah masa umur 5 tahun..
kire kalau ikut tahun lahir aku ngam2 soi akhir tahun..
kire 4 tahun lah kan..cuma ikut tahun 1982..aku dah sepatut nya 5 tahun..
dolu2..kire awal lah tu..4-5 tahun dah pandai baca jawi..haaa ko jangan main2.. 
bukan tadika kemas tau.. mak aku hantar sekolah fadhu ain...islamic giteeww..

assalamualaikum yer semua.. 
sepohon kayu daun nya rimbun..lebat buah nya...

eeaahh...ternasyid pulek... hahahaha..

tu pasal aku 7 tahun dah boleh baca alquran..

tu dulu2 tau.. hampir 30 tahun lepas..
sekarang budak2 lagi advanced hokeh..
sekolah qaleef..tahun ni budak 2 tahun yang makpak bekerja hantar taska[nursery]
dah ada kelas khas tuk dierang pulak..pre-skul
lebih pada buat aktiviti mcam qaleef tahun lepas..
anak sekarang ceredik2...
tak yah tunggu 7 tahun macam aku pandai baca quran..
3-4 tahun dah boleh menghafaz surah panjang2 tau.. giler aku kagum...!!!
hebat...!!

dulu2.. 5 tahun aku dah pergi sekolah pon rasa bangga giler...muwahaha...
siap jadi pelajar terbaik sekolah 2 tahun berturut2..
ada lagi hadiah nya aku simpan..
tapi sekarang..kate 5 tahun baru nak gi sekolah..orang kate lambat..
sebab budak 3-4 tahun pon dah advanced..

tapi jujur nya.. bagi aku ..lambat atau cepat isu nya..
kalau tak pergi sekolah pon..ada jenis makpak yang buat homeskul kat rumah..
anak lebih pandai sebab kite lebih fokus pada die seorang..
even..macam aku sendiri.. qaleef sendiri boleh membaca dan kenal hurup..
tau iqra' sebelum pergi sekolah pon lagi..
tu memang tangungjawap kite kan.. bukan guru..
cuma aku hantar die pergi sekolah seawal 3 tahun ritu..
sebab nak bagi die berkawan..bersosial..
aku mungkin boleh mendidik dia..
tapi ada yang kurang aku tak boleh nak kasi..iaitu kemahiran bersosial..
termasuk berhadapan ngan ramai orang..
ingat tau..tangungjawap bagi pendidikan kat anak tu bukan tangungjawap guru sepenuh nya..
jangan pulak anak ko darjah 1 masih tak reti membaca ko nak salahkan cikgu puleeekkk...

cume tu lah..
sekarang dah tak macam dulu..
hantar anak ke sekolah bukan lagi satu pilihan macam makpak kite dolu2..
ayah sorang bekerja..mak jaga anak kat umah..
tu yang 6 tahun baru hantar ke sekolah..
tak de kemampuan pon nak hantar awal..
sekarang.. mak pak sama2 bekerje..
dan pulak..sebab kan pendedahan pendidikan awal pada anak..
sekolah2 pon menyediakan khusus tuk anak di bawah 3 tahun [pre-skul]
perkembangan yang sihat..
which is..takde lah anak2 ketinggalan..
even..aku yang tak bekerje pon..
walaupon memang asuh dan bagi pendidikan pada anak aku sendiri secara formal..
tetap rasa.. selain pendidikan formal..die akan dapat lebih lagi pendidikan secara tak formal biler pergi ke sekolah..
contoh nya..penguasaan percakapan..
boleh nampak penguasaan bahasa qaleef -samaada malay dan english qaleef lebih baik-
lepas ni..bahasa mandarin pulak..
dan lagi satu.. qaleef lebih gembire biler ke sekolah..
kegembiraan yang aku mungkin tak boleh kasi kalau tak hantar die ke sekolah..
mungkin die boleh membaca..menulis..dan sebagai nya macam budak2 sekolah lain..
tapi.. tetap ada yang kurang..iaitu.. perkembangan sosial die sendiri..
biler die happy sekaligus bagus tuk perkembangan otak dan tumbesaran anak..
insyaa Allah..
jadi..tu pasal aku ada alasan tersendiri kenapa hantar qaleef sekolah dulu[tahun lepas] seawal 3 tahun lagi sedangkan aku tak bekerje..
dan qaleef jugak belajar kat rumah..
sebab... aku nak anak aku gembira...giteeeeewww...

yeaaahh..tu lah perbezaan perkembangan pendidikan waktu kite dulu2 dan zaman sekarang..
anak2 sekarang..cerdik lain macam..
macam aku dulu...sebab 5 tahun dah pergi sekolah [kire awal lah tu zaman 80-an dolu2]
so.. aku lebih berdikari.. 
biler dah sekolah awal.. masa masuk darjah 1..
ilek jer ayah aku hantar pergi sekolah sendiri..sampai depan pagar jer ko..
die kate dah siap2 bayar yuran..dah tau kelas mana..so pandai2 lah ko nak berdikari..
wakakakaka... ayah aku ponnnnnnn..
tapi heran nya.. boleh pulak aku survived tu..eeerr..darjah 1 kot..
pandai pulak tanya cikgu carik kelas sendiri..carik tempat duduk sendiri..
macam tu lah setiap kali pon..
tu pasal aku tak gheti sangat nak manja2 sekarang ni..
pandai berdikari sendiri.. 
tapi..pandai pulak ko manja kan anak ko sekarang... 
hantar anak sampai depan pintu masuk kelas ko..

eeerrrr... 

heheh..

zaman dulu dan sekarang berbeza..

dulu.. mak aku ilek jer soh aku balik sekolah naik bas sendiri..
siap pesan.. sampai depan lorong..tekan loceng..nanti bas berenti baru turun..
selagi tak..jangan turun..
maklumlah..dolu2.. mana lah mak aku pandai bawak kereta..
tak mampu pon nak beli kereta sorang sebijik..
gaji cikgu dulu2 kecik jewwww...
so..berdikari lak aku..2 beradik ngan abang kedua aku..
balik sekolah 2nd day naik bas nak balik rumah..
nak jalan kaki...jauh sangat...
masa tu tahuuuuunnn.... jap...kire..
tahun 1989 kot..
ko tengok..masih zaman 80-an..
ilek jer naik bas..siap gi bandar dulu sebab salah naik bas masa pertama kali tu..
tambang 20 sen jer..mak aku ngam2..hahaha..
sampai bandar kiteorang tak turun2 sebab tak sampai depan umah..
seb bek lah pakcik drebar bas tu baik..perihatin..
biler tau salah bas..die soh duduk jer dulu sampai die hantar kat depan lorong umah
turun bas..mak aku dah terpacak tunggu...
anak sengeh2..mak muka cuak sebab pukul 4 anak tak sampai2 umah..
terus2 minggu depan nya.. ayah belikan beskal sorang satu..
pukul 7 dah start kelas kan masa tu,,kalau tak silap la..
so pukul 6 dah kuar umah kayuh beskal..
lepas tina pulak sekolah..
ada gng nek beskal..
tak larat nak carry die..peluh2 sampai sekolah kayuh beskal..
lepas tu soh die bawak beskal sendiri..

nampak tak beza zaman dulu ngan sekarang..??
dulu..orang jahat tak ramai macam sekarang..huhu..
anak2 pergi sekolah subuh2 gelap dah naik beskal lepas solat subuh pon tak per lagi..
naik bas darjah 1 pon..alhamdulillah masih rasa selamat..
salah naik bas..pakcik drebar baik hati tak mintak tambang patah balik..
siap tak kasi turun bas..pesan jangan pergi mana2..

tapi sekarang..
sapa2 pon tak boleh di percayai..
aku ni nak kasi qaleef balik naik van khas sekolah pon bergaduh2 ngan abah sado..
abah sado pagi hantar..tngahari tu balik abah sado nak soh naik van kate nya..
aku tak kasi..!! tak boleh..!! biarkan aku amik sendiri hari2...
hangkut dak shaquille tu sekali..boleh jer..
lagi pon tahun ni panjang sikit waktu persekolahannya..
pukul 8 sampai pukul 12..
kalau ada kelas mandarin..sampai 12.30..
so..tak lah terkejar2 macam tahun lepas..setakat 3 jam jer..
pukul 8.30 sampai 11.30 jer..rasa baru lepas hantar..tak dapat buat apa sangat..
dah nak kene kuar amik die balik pulak..
so..ok sikit lah kali ni..
macam hari ni..sempat aku buat banyak kerje gak..masak..
uruskan shaquille.. uruskan umah..
kol 11.50 baru kuar amik qaleef..
ni..die dah tido..penat ler teeewww fes day sekolah..dah lama cutiiiiii...
seb bek lah pagi tadi semangat bangun..
kalau tak..drama jugak tu....



ok lah... nak lipat kain sementara anak2 tido...
esok jumpe lagi insyaa Allah





3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

insyaallah

norlina jusoh said...

betul tu.. zaman dulu kayuh beskal je gi sekolah walaupn jauh. beskal bocor siap ada p.cik yg tumpangkn balik umah.. skrg ramai org yg xbaik.. risau sgt2. semoga dijauhkan perkara yg xbaik pada family kite kan. amin.

cik hani said...

Atie..

Datang sini, reply pertanyaan Ani..
Pasal Spray Paint Pressure tu suami beli online.
Ni no : 012-872 1395.