Monday, January 04, 2016

GoldCoastMoribInternationalResort :: DEKORASI dan review BILIK HOTEL



sejujurnya... dah biasa tengok bilik hotel ni..ramai review...bad review.. huhu..
masa booking tu..aku doa supaya..bilik kiteorang dapat elok2 jer..
selain dari aku request tuk bilik mengadap themed park...
walaupon memula masuk tu terkujat ada maintenance ngan betul kan sliding door terkopak.. hahaha..
eerr..aku tak gelak masa tu..
aku hangin satu badan..sebab dak shaquille dah lapar nak makan..nak susu nak tido...
macamane aku nak buat semua tu biler ada lelaki2 lain dalam bilik kan..puuffttt...
siyes..rasa macam tak besh dah masa tu..
2-3 kali aku ckol front desk akan hal ni..

aku request bilik lain... derang kasi walaupon dah lepas 3-4 kali mintak..
tapi tak dapat view kolam... tak besh lah kan..
sedangkan sebelum tu aku dah mintak dan dapat...
bukan setakat tu..biler aku mintak jugak..kat floor lain pon tak apa..
derang cakap.. banyak bilik mengadap themed park masih tak tersedia..
which is tak terkemas lagi..
aku...eeerrr... huh..?? dah pukul 4 kot masa tu..
kalau aku nak jugak view ngadap kolam...
derang cakap.. malam nanti baru ada..dan kasi aku masuk...

whaaaaatttt...???!!!!!

teruk nyaaaaa...!!!

tapi alhamdulillah..seb bek setel cepat.. cepat2 pon..sejam gak lah...
aku bertabah sabar masa tu..
masa ngah bincang2 nak tukar bilik...
ngam2 tu jugak lah kerje derang siap.. alhamdulillah tak yah tukar2 bilik..leceh..

geram gak lah..

lepas tu.. siap soh housekeeping datang bersihkan tandas..
bau satu bilik hokeh..!!
siyes aku tak tahan..
sebelum ni aku ada mention..kebersihan memang failed..!!
bilik air secara mata kasar..nampak ok..
tapi jamban duduk die..Ya hampun ko... ngeri aku nak guna..
macam tandas awam aku tengok.....
aku tak tau lah ko kelas kan bersih tu macamane..
tapi bagi aku..kalau dalam lubang tu bekeladak..ko tak cuci betul..
kire kotor lah tu...
tak tau lah macamane derang buat keje..
dah biarkan berapa lama..
kalau kate ada cleaner tu kan bersihkan hari2..
tak kan lah hari2 cuci tapi masih tebal daki kat dalam tu..
aku pon ada jamban jugak ooii.. tau lah..
lagi pon.. hotel lain ok jer bersih di cuci...
aarrggghh...tak boleh teringat.. kembang tekak aku ooiii..peerrggghh...
tak nak cakap lagi...
so..terus panggil soh cuci bersih2..

lepas cleaner datang bersihkan bilik air..
kurang sikit lah bau nya..
tapi masih tak hilang bau...aarrrgghh...
yang daki2 kuning2 berkeladak tu..ada lagi..hangin gak lah aku tengok tah macamane derang cuci..
aku pulak masa tu ngan bg shaquille makan..
tak lah aku tengok kerje derang..
aku kalau amik gambar kasi ko tengok..menanges oooii..
kate international hotel...puuffttt...


ok udah lah tu..
seboleh nya.. aku tak nak cerite lagi..spoiled hokeh..
mey kasi tunjuk gambar sikit..

kalau ikutkan.. bilik ni..cantik..menarik...
lagi pulak ada jakuzi bagai..
tapi tu lah..sebab tak terjaga... servis teruk..kebersihan teruk..ngan macam2 bau lagi..
aku mula pikir bukan nak baring kat katil bilik nih.. hahahaha...
nak guna cawan pon cuci banyak kali..seb bek lah bawak cawan plastik ikea anak aku punya..
bukan apa.. sebab kalau yang secara mata kasar pon dah nampak semua tu kan..
inikan pulak bende2 kecik macam cawan tu semua kan..
maaf yer.. aku bukan cerewet sangat..tapi kebersihan tu kan sebahagian dari iman..
bende2 kotor setan suka.. huhu...






 aku syak derang memang sengaja tak letak pen or pensel sebab tak nak orang complain nanti sakt hati baca... ahaakkss..



tu tingkap bilik air.. boleh nampak jakuzi..
tapi aku dah tutup sebab tak tahan bau die keluar ke bilik..



ruang simpanan dan pantry siap kettle..cawan macam biasa..
ada iron siap dengan tali terikat..
agak nya kalau tak buat macam tu..tah berapa bijik hilang agak nya iron derang..
tu pasal banyak review baca kate iron tak cukup tuk setiap bilik..

ada siap esbok kecik standard mana2 hotel ada..
senang aku nak simpan frozen food dak shaquille



pandangan dari arah pintu masuk depan
ko nampak bawah langsir panas mancau2 tu.. terpaksa tutup langsir..
dah lah ekon buat hal..geram aku di buat nya..
seb bek lah ada kipas ceiling..



tingkap kayu yang terbukak saja tuk amik gambar boleh nampak bilik air



ada jakuzi ni aku bagi kredit..
tu pon aku siap cuci dulu sendiri.. hahaha..




pandangan luar dari bilik air



dah lama tak berendam buih macam ni..
kat umah takde..hahaha..sekarang tak kose lah nak gi spa ke jakuzi bagai nak tinggalkan anak2..
i ols kan mana pernah tinggal anak.. tak sampai hati katenya...puffttt..
kat umah tu kalau mandi 5 minit tu rasa lama sangat dah tu..
laki aku dok pelik2..aku mandi kejap sangat..
kalau boleh aku nak duduk ber-scrub siap..
tapi..kalau lama sikit mak nya hilang..mula la anak2 aku tu dok ketuk pintu bagai nak pecah..
kalau bukak pintu kang.. derang dok lah perati mak nya buat apa..
bertabah lah mak ko ni haaa..
kat sini.. abah sado jaga anak2.. aku dok berendam bubble2 dalam ni.... syiok oooii..
tapi.. kejap kang..laki aku dok jenguk kat tingkap.. aaarrggghh...
nak soh cepat lah tu anak dah carik kata nya..
geram hokeh.. malas aku nak layan..



koridor nya siap ada kerusi..ok lah boleh lepak2..dari tingkat dua..memang tak tinggi sangat..
orang bawah pon boleh nampak atas ni ha..



view dari bilik kiteorang..




overall aku malas nak cakap apa lagi dah..hahaha..
dah balik pon..
kalau ikutkan..kalau aku tak puas hati pasal hotel..
jenis aku tak akan share langsung pon akan tempat tu..

tapi.. biasa nya jugak..tak pernah lah seteruk ni pon..
seingat aku..paling teruk aku pernah duduk hotel.. 
ada satu hotel banyak bintang [no name mentioned] tapi towel badan.. buruk bau alas kaki..
tapi masih boleh bersabar..
ataupon.. front desk atau bahagian services yang teruk..
pon aku rasa masih boleh consider lagi..
tak nak cerite langsung..atau aku tak merungut kat 'bahagian' tersebut..
tak pernah aku entry kan pon..
sebab tak pernahlah terjadi keadaan seteruk ni 

aku tak cerewet kalau dekorasi tak semenggah..
tak kisah kalau perabot lama atau buruk..
even aku sikit pon tak kisah kalau kate duduk hotel takde bintang sekalipon..
asalkan.. kebersihan terjaga..bilik hotel tak berbau pelik2..
maintenance hotel ok..servis bagus.. 
tapi kali ni aku rasa.. betul2 teruk..
maaf yer..
aku tak berniat nak burukkan lagi bende yang aku rasa..
ramai orang tau pon keadaan nya macamane..

dari awal..sampai ke sudah...huhu..
tapi kredit tuk breakfast buffet..themed park view yang rezki kiteorang dapat..
dan jugak jakuzi dalam bilik walaupon air kecik nak arwah..hahaha
selebih nya.. setakat.. boleeeeeeyyyyy laaaaa...
jujur nya.. tuk ko datang sini jauh2..macam tak berbaloi sangat..hahaha..
better carik tempat lain..
lagi2 lah kalau ko kate nak haneymoon..
tapi kalau ko rasa nak bawak anak2 mandi boleh la..
fokus kat situ jer..kalau kate nak chill2 feeling2.. memang aku tak rekemen sangat..


cuma nya aku harap..
pihak Gold coast morib lebih amik tau..lebih peka..
jujur nya tuk aku.. hotel ni menarik cantik kalau betul2 die jaga..
bilik luas dan bonus ngan jakuzi..
dekorasi pon..ok laaaaa...mungkin masih baru..
tapi sebab kan tak terjaga elok..jadi sebalik nya..
gold coast ni pon bukan hotel lama sangat pon kan...
lama lagi hotel sri meysia tuh..
dan semua ni..bende ni aku baca dah bertahun2..dari awal lagi..
tentang bad review dari orang pernah pergi..
tak kan langsung tak de inisiatif tuk perbaiki keadaan..
hotel bertaraf international.. dan tak lah murah mana pon..
ratus2 gak bayar tuk semalam..
lagi pulak aku tengok.. ada pembangunan baru kate nak tambah lagi..
bagi aku..dari kan tambah..baik perbetulkan yang sedia ada ni..
pendapat peribadi aku lah..
mungkin bajet tuk naik bangunan baru tu..
boleh bayar dan amik lebih lagi pekerja tuk urus-jaga hotel ni..


lagi satu.. mungkin sebab cuti sekolah..
ramai orang.. jadi air kolam nya tak bersih.. klorin sangat kuat..
tu pasal mandikan shaquille kejap jer..
hari lain nya aku tak kasi dah die mandi..
sebab dak qaleef..masa mandi tu..badan die naik bintat2 besar merah2 satu badan..!!
risau nya aku tengok masa tu..teruk sangat2..
tak de gambar aku amik..tapi meamng snagat2 teruk..
tak pernah jadi macam tu..
aku ingatkan kot die ada salah makan ker kan..since die ada g6pd..
so kat sana.. aku just sapu ngan minyak kelapa dara satu badan..
ok sikit lah..
lepas tu..esok nya mandi lagi..naik lagi..
so..memang pikir dari air kolam tu...
anak aku sorang ni kulit sensitip sikit..
lagi pulak.. die garuk2..gatal..merah merengsa kulit dak qaleef kat situ..
dah memang pikir nak bawak die gi spital terus dah cek..
tapi.. lepas tak mandi dah kolam tu.. hilang terus..
balik dari hotel.. tengok dah takde...
so..kompem memang sesuatu dari air kolam tu..kotor sangat kot..
so far.. bukan fes time die mandi swimming pool kan..
tapi ini lah fes time jadi kat qaleef..





nampak tak badan qaleef teruk merah2 tu..
sebenarnya timbul2 tau tu...macam bintat gigit nyamuk tapi besar2 giler..



satu badan penuh tangan kaki semua..
muka kurang sikit hari tu..hari sebelum tu teruk sampai bengkak muka..

ni aku bilaskan lepas mandi kolam kat bawah tu..
kejap jer pon mandi kat bawah.. lepas aku tengok merah2..terus paksa ajak naik..
ajak mandi jakuzi pulak..sental kan masing2 ngan sabun baby..
lepas tu lumurkan ngan minyak kelapa dara satu badan..


terus tido kepenatan.. tak kasi die pegang garuk badan die..nanti lagi teruk merengsa..
siap2 nak balik dah nak bawak gi cek..
tapi on the way balik tu tengok dah ok..tak merah dah..bintat pon hilang..tinggal sikit2 jer..
lega aku tengok.. 







terus2 abah sado cakap..
ok..fes..n last kite datang sini.. cukup lah tu....


baik lah.. isteri setuju sangat..




8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

:) selamat pagi
cantik gak kan deco dia

Hamelia Hamid said...

aty tengah main air pun masih maintain lawa hehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

xbrape ok jugalah gitu naa kak.
elok pun first n last.. heheheh

hrp ada pnmbahbaikan.

Puteri Satu said...

Akak pergi hari tu..alhamdulillah... ok ok jekla.... rezeki memasing kn... tapi pool dia ramai sangat orang... akak ni klu kat pool ramai sangat orang.. tekak akak jadi kembang tak tahu kenapa...hahahaha.. tapi anak2 dia peduli apa kan... bilik akak dapat alhamdulillah bersih sangat2... cuma kat pool terlalu pack. tak berkenan... persekitaran pun kurang bersih.. brekfast... cafe dia mcm pasar malam.. terlalu ramai orang.. siap ada yg tunggu meja berdiri jek... yg jadi kes sebab ramai sangat orang.. husband sampai berlanggar dengan sorang perempuan... and jatuh gelas... perrrrghh.. sebab masing2 mcm tak leh control terlalu ramai sangat orang.. last kot pegi sana... huhuhu

cik hani said...

memang selalu dengar bad review pasal hotel ni..

atie isa said...

hari tu pun saya pergi gak, mmg mengecewakan. bantal berbau bila call housekeeping xdatang2 sampailah kita orang check out.. nak tido pon xboleh.. phone rosak.. huhuhu

Rin Maira said...

pernah tgk rancangan kat astro...katanya...bila ramai org buang air dlm kolam mandi....air klorin akan menghasilkan bau yg sangat kuat...so tak digalakkan bg anak2 mandi dalam kolam yg bau klorinnya sengit tu... :)

^^ m d m k i l l e m a l l ^^ said...

salam aty, lama akak x komen dkt sini. i'd been here Morib few years back masa dia masih 'bergetah' gitu. Masa tu keadaan not like what u sed. Semuanya ok, servis tiptop, kolam pun ok lg. Cuma air nak masuk jacuzzi tu je la yg hazabedah nak tunggu.. About ruam2 tu, mmg something is not right with the pool. My frend anak dia pun kena sakit2 kulit gitu but nnt aty pantau anak aty tu ye. Takut dia demam ke tidak sbb my fren anak dia sakit agak teruk jgk selepas blk dr Morib. Yeah i think they shud do something bout the rooms & the surrounding condition. But bukan nak ckp ape la.. rasanya bila cuti skolah ni hotel yg ok servis dia pun boleh jd lahabau.. akak bebaru ni g Bayou Lagoon Melaka, not up to my expectation but i guess its school holiday, redha je la.. tp servis dia ok.. biarpun hampir sejam menantikan technician membetulkan masalah.. nak marah pun x jd due to their fast action.. apapun selamat tahun baru t.. renovate ye?? nnt nakmai umah la layan viewumah aty.. muahaha..peace!