Wednesday, January 06, 2016

ProjekKecikRenovasiDapur :: Misi Tile untuk lantai dan backSplash untuk dinding



masih lagi di kedai yang sama.. hahaha..
tak biler nak habes..tu baru satu kedai tu..
belum lagi aku nak cerite kontraktor bawak gi kedai pilihan die lagi..

macam sinki..tap..tu kene bele sendiri..
tapi macam tile tuk lantai..atau untuk wall..
tu kontraktor bagi pilihan..
samaada die bawak kedai pilihan die..
atau die soh pergi kedai yang di cadangkan dengan bajet yang di beri..
contoh :: bajet tuk sekeping tile Rm 10 hengget kebawah..contoh nya lah nih..
so.. ko pergi kedai ko nak dan pilih lah yang mana hagak2 bajet die beri-bajet ko sebenar nya tu-
amik kod atau contoh dan bagi pada die..
ritu.. macam tu lah kontraktor yang buat aku punya tembok pagar tu...
tapi die bagi gak lah kedai mana yang patut aku pergi...-kedai yang sama ni lah-
mungkin die dah kaw-team ker kan..
aku piliha tuk sekian harga..nanti die akan dapat potongan lagi sebab amik banyak -kot lah-

tapi..biasanya jugak..
yang aku biasa dengar-baca..
kontraktor akan bawak kite sendiri pergi kedai die sendiri pilih...
kontraktor yang buat dapur aku ni pon sama..
die kate nanti akan bawak kiteorang pergi sama2 kedai pilih untuk tile dapur..

tapi..jejalan tengok sinki kat kedai ni..
aku tengok2 lah sekali tile yang ada..
kot pekenan..boleh aku cadangkan kat kontraktor tu..
die pon dah bagi bajet harga sesiap..
tak banyak pon tuk harga yang di beri..
selebih nya yang cantik2 sangat..mahal 
atau murah tapi tak cantik..huhu..
tapi ada 1-2 yang masih boleh consider..




yang ni..plain jer..takde texture.. licin..walaupon die kate memang biasa orang pakai kat dapur..
tapi aku rasa macam tak sesuai pulak..

saiz tile ni 1x2 kaki



so mintak pilihan lain..upkan sikit bajet..[tapi kene bayar lebih lah nanti]


yang ni ok sikit...
nak kaler gelap sikit..tapi tak decide lagi exactly kaler apa kiteorang nak..
kene carik idea dulu nanti..



yang ni ada texture.. warna pon ok.. cuma pikir nak amik kaler cerah atau gelap..




sambil2 tu..aku tengok back-splash tuk wall sekali..
jujurnya.. aku tak minat sangat backsplash tuk dinding dapur..
tak pasti kenapa..walaupon kata tengah trend ke hapa.. 
tapi.. tu lah.. masih boleh di pertimbangkan..kalau betul2 memikat mata aku.. giteewwww ko..poyo jer.. hahaha..
so kat sini.. cuci2 mata lah sekali tengok2 kot ada yang aku pekenan..


yang ni.. ok lah.. tapi macam serabut pulak..tapi.. 
tapi..masih ok kat mata aku..sebab ada cermin2 macam tu kot..
harga..rm 25 sekaki...



ada banyak range harga...bergantung warna dan material..ada jugak murah2..
aku tengok2 jer dulu..belum decide apa pon lagi..
sebab..tak ley men hentam jer..
semua kaler..material..design..perlu ada kesinambungan..
amik kite warna table top..lantai..dan kitchen cabinet..
baru nampak seragam nanti..

saja2 tengok dulu..carik idea..
kene rajin 'study' dari majalah dan gugel lah..
tengok dekorasi idea orang lain yang pernah buat macamane dulu kan..
so baru ley pikir nanti..
buat masa ni..hold dulu semua ni..

banyak lagi bende nak kene beli dan amik kire..
sinki semua pon belum setel lagi..
baru survey kan..
takper..ada masa lagi sebelum nak pasang..
banyak lagi kerje orang tu...








4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya dpt deco rumah

Farah Waheda Wahid said...

wahhh macam menarik nih...

Shakina Farhan said...

pasal dapur paling syok..happy hunting aty

Chekgu Azrine said...

Tak sabar nk tgk hasilnya nanti tau