Wednesday, January 06, 2016

#MakanSedap :: dinner treats abah sado kat Me'nate Steak Hub






Macam biasa..time2 nak besday aku..abah sado akan tanya kalau aku nak makan sedap kat mana2..
Jadi.. Awal2 aku dah ajak kata nak makan kat Me'nate Steak hub..
Aku memang jenis selera western sikit walaupon orang kampung..huhu..
Jarang la kalau aku ajak makan kat restoran seafood bagai.. Sama pe el macam mak aku sgt nih..
Bertabah lah suami aku melayan tekak binik..

Jadi.. malam sebelum besday aku hari tu..
abah sado belanja makan kat Me'nate Steak Hub..
Baca banyak review kate nya..sedap..daging halal import..
orang kata..berbaloi ngan harga mahal..
Bagi org suka steak kata ko..harus lah kene rasa jugak..

kiteorang pergi yang kat Setapak Kl..
dalam setengah jam dari rumah..lepas maghrib siap solat terus kuar..
alhamdulillah tak jammed walaupon waktu kerje..
ko tau lah..Kl tu kan..

sampai2 jer..ada pekerja layan..alhamdulillah..ramah2..dan sangat membantu..

kite tengok menu dulu..
Pelayan bagitau la apa yg patut..takde la yy fes rime dtg makan tu blur2 macamana nak order..
Kang ter order yg seribu lebih seketul kang..
Mahu viral tak pasal.. Hahaha..


yang ni bahagian2 daging tu..
pelayan tu cadangkan lah bahagian mana yang sedap...
die cadangkan aku amik Sirloin..atau biasa nya..daging batang pinang..
Bahagian nya daging lembut...
ada lemak2 lembut dan isi banyak


ni harga per 100 gram yer kawan2..
bukan tuk sekeping daging...


tapi ada jer sebenarnya harga murah2.. [yang ni pon harga tuk per 100 gram]
tengok bahagian dan tebal mana ko nak
Ada jer ko twngok tu belas2 ringgit jer per 100gm
lagi berat.. lagi mahal la jadi nya..




Kalau ko ada bajet sendiri.. Pelayan tu cadangkan ko order kat depan ni.. ada chiller..
dalam tu ada daging mentah mengikut bahagian dah siap2 potong dan harga per-gram dah..
So boleh pilih bahagian dan range harga yang ko ok..
aku carik2 gak kalau ada rega 1k lebih ker seketul.. hahaha..
takde pon..saja nak tengok...
paling mahal aku jumpa dalam ni rm 4ratus lebih tuk sekeping..
tu memang bahagian terbaik dan memang orang kate makan puas hati lah..kot..ngeheee..




bahagian memang sedap..yang putih2 tu lemak lembut..kalau ada yang suka boleh amik ni..
macam aku suka gak..tapi aku amik yang kurang sikit lemak nya..
harga lebih kurang jer lah pon..

bagi aku.. better ko pilih sendiri macam ni mengikut bajet ko..
kalau ko order amik dari dalam menu..tu yang tetibe nanti ko akan terkujat tengok resit ko tu..hahaha..
sebab dalam menu..die bagi harga per 100 gram..
bukan berat daging sebenar..
ko darab lah dengan berapa ratus gram ko amik.. tu yang tengok dalam menu rm 7-8 puluh..
tetibe bayar jadi 3-4 ratus tuk satu meal ko jer..
so macam gambar atas ni..dah siap2 timbang..
ko boleh amik ikut bajet ko..
ko nak sedap lagi..amik bahagian yang besh sikit..
ada yang bahagian sama tapi murah sikit tu ikut berat dan besar/tebal daging tu sendiri..
so pandai2 lah ko eh..

tak de lah nanti ko viral bil ko ribuan ringgi lepas ko makan sedap waktu tu tak hengat.. 
tetibe nak cakap orang tu tipu ko..ahaaakkss..




lepas dah pilih daging apa ko nak..masuk dalam bakul..than orang tu akan tanya ko nak masak macamana..
macam kat atas ni... 
aku suka kalau juicy2 sikit.. rasa nya lebih nikmat kat tekak.. hahaha..
so die cadangkan kat aku amik medium atau medium well..


air ko boleh refill ikut suka ko berapa kali..
ada air panas..sejuk.. banyak pilihan..


lepas pilih daging tu.. ko tunggu jer lah derang masak ...
tapi tak amik masa lama pon...walaupon ramai orang..servis memang cepat..
anak aku sebenarnya dah mengantuk nak tido dah ni..mintak susu..
tapi meja kiteorang tengah2..keliling ramai orang..susah aku nak susukan.. huhu..
bertabah lah nak yer..tunggu sampai masuk dalam kereta nanti..


sementara tu.. amik desert dulu..
untuk dessert..ada jugak tapi tak banyak sangat pilihan..
ni aku amik triffle tuk dak qaleef..





qaleef mintak mee.. so amikan cabonara tuk die..


olio aglio seafood abah sado..


ni kire tebal gak lah aku pilih..
aku amik jenis masakan medium.. ada merah2 sikit kat tengah..tapi lembut jer..
elok masak  tak mentah pon..
memang biasa aku suka kan masakan macam ni.. tak kering garing..
juicy jer daging nya..
bagi aku.. agak sedap.. aku amik kuah black paper..
cuma tak kenyang..hahaha..tak puas makan ooii..
tu kalau ko kate nak puas makan tu.. amik lah 3-4 keping.. mihmihmih...



abah sado suka giler ngan kentang putar tu..
die kate..paling sedap pernah die makan..
tapi memang sedap pon...rasa lemak..macam cheesy...
next time datang kate nya..nak beli extra tu jer.. hahaha.. ada kot jual tu jer.. tak perasan pulak aku..


so far.. aku suka.. sedap dan puas hati walaupon tak puas makan..hahaha..
lain kali boleh datang repeat..



amboi..senang hati nak balik yer...


kat depan Me'nate steak hub Setapak sebelum balik..

banyak kali dengar orang cakap takut nak masuk makan kedai ni..
sebab kes viral bil cecah nak 10k tu lah..
tapi sebenarnya.. ko boleh pilih makan ikut bajet ko sendiri..
nak less than 100 pon aku rasa boleh kot..rasa nya lah..
sebab aku perasan..kat freezer depan tu..
ada jer packaging daging harga 2-3 puluh jer harga die tuk sekeping..
tapi macam aku cerite kat atas tadi lah..
ada jenis2 dan bahagian2 nya..
dah kalau ko amik rega macam tu..
jangan pulak ko viral kate..ko masuk restoran ni yang konon nya imported
tapi rasa tak seberapa..kot lah..haaaa...tu tak baik nama nya..
kalau nak makan lebih sedap..bersedia bayar lebih..
ada bahagian2 tertentu..dan saiz nya jugak..
macam tu lah sebalik nya..


nak sedapkan tekak.. boleh lah sesekali..
kalau hari2.. kopak gak lah.. hahaha...
tapi dah ajak abah sado datang lagi nanti.. repeat lagi nam puloj nam kali...
bagi abah sado.. just ok.. tapi tuk aku..aku sukaaaaaa...sangat...sedap ooii..
sebab.. aku memang suka steak...
kalau kambing..lagi lah aku suka...

ok lah.. tu jer review aku..alhamdulillah..
kedai mesra pelanggan.. servis pon bagus..pekerje/pelayan pon baik..













9 comments:

ily♥ said...

to me, mmg sdap.. kalau harganya mahal pun, mmg berbaloi dgn rasa & servis. owner dia pun islamik & sgt humble. I was told yg daging2 tu, owner dia potong sendiri. sebab ade skali ily pergi, we sat next to the table yg owner tgh duduk lepak minum air kosong. bila owner dah pergi, husbnd tnye kat staf dia, he told yg bos dtg utk potong daging.. hihi.. sempoi je..

Iela Fazielah said...

leh cuba nnt.... tq bagi review....

nuyui a.k.a miss YUI said...

kalau p kl umh kwn. selalu lalu je dpn ni..hihih.. msuk blm lg.

Mila Hilas said...

hrga daging tu mmg utk siap masak ke atau harga daging semata2? nt masak jd harga lain?

Mohd Ghazali Abdullah said...

bestnya makan kat situ.
jom tukar link blog.
saya dah masukkan link blog anda dlm bloglist
http://www.kembaraminda7.com/
terima kasih

dorsett pink said...

saya teringin nak makan kat me'nate. tapi harga die mahal sangat.. boleh tahu tak, brapa harga yang u all bayar malam tu untuk 1 meja tu?

IdaShazana said...

belum ada kekuatan nak makan kat situ, takut over dari kemampuan

Chekgu Azrine said...

bila xpandai nak pilih2 tu la yg takut nak msk tuh..hahahaha

eima said...

hmmm nampak best tp aku ttp takut nk masuk ....
belum berkemampuan nak makan mahal2 cam ni ....
inshaa Allaha de rezeki nanti aku masuk dan makan kat sini