Tuesday, January 19, 2016

ProjekKecikRenovasiDapur :: stress minggu ke-3


tau tak betapa serabut nya aku sekarang ni.. huhu..
serabut ngan keadaan rumah aku ni ha..
sebelum ni ok lagi.. bising2 pon masih tahan..
tak berapa dengar sangat..
tapi.. minggu ni derang dah start hacked dinding dapur aku..
Ya Allah... bising nya..bunyi gerudi..bunyik pecah batu..
tung tang tung tang...
stress hokeh..
pakkal lah rumah aku sendiri kan..jadi nak tak nak..
bertabah jer lah..

ikut hati nak jer aku tinggalkan rumah..
pergi lah mana2 jalan sehari dua..
tapi tu lah.. rumah takde orang...pon tak boleh jugak..
isu kepercayaan...hurrmm....aku ni jenis tak percaya orang sikit..
better berhati2...

sebelum ni..sebelum hacked..
derang buat belakang..naik batu..setel belakang sampai plaster ceiling..tutup pintu tingkap semua..
baru lah hacked wall..
jadi..masih tak usik dalam rumah..
ok sikit..tak rasa sangat lah..
aku kekadang tengok dari dalam grill jer..
lagi pulak  laki2 ajnabi kan...time abah sado gi site..tinggal la kiteorang 3 beranak..
so.. ni..biler dah hacked dinding..
memang aku tak senang duduk..
dok atas jer malas nak turun..
pakai baju lengan panjang suar panjang all time walaupon dok atas..
turun bawah pakai jubah terus..siyes ni...
dok dalam bilik.aku kunci manjang..
tivi astro semua tarik masuk bilik...
cuma tu lah..anak aku lah dak qaleef tu nak kuar masuk turun naik susah..

cepat lah siap... tak tahan gak sebenarnya ngan keadaan macam ni..
rumah lintang pukang..
habuk bersepah...sigh...

ni lah gaya orang dah duduk 2 tahun lebih baru sibuk nak renovate rumah...



ni sebelum hacked dinding.. siap pasang tingkap pintu dah [masa gambar ni di ambik.. pintu masih belum pasang lagi]
update sekarang ni..kat pintu pon dah pasang grill..
so takde lah lah malam2 lepas kerje tu nganga2 jer umah aku tu kan..
safety sikit lah..memang kontraktor plan macam tu..
siap tutup semua baru boleh hacked dinding..



so masa hacked tu..seksa telinga aku ni...bunyik gerudi jer lah..
sampai migrain kepala aku ni ha.. series..
tak ley pejam mata langsung..nak baring pon.. bergegar satu rumah ada vibrate..
part pecah dinding tu lah paling..paling ya hampun ko...
rasa macam gerudi tu dok sebelah telinga aku ni...tajam bunyik nya..
ko bayangkan dinding dapur tu semua die hacked..termasuk ngan tile kat wall 
lagi satu... umah aku tunggang langgang..
semua barang dapur duduk kat area meja makan dekat ruang tamu tu..
nak masak boleh jer..
tapi sinki takde..kene pakai bilik air..
letih aku tengok semua..
aku memang mudah stress sikit kalau tengok bende bersepah2 ni..
mula lah nak naik hangen jer..huhu..
menggangu hampir semua aliran kerje seharian aku..
yer lah dapur kan..effected jugak lah..

sabar lah...sikit jer lagi tu...[sejukakan hati sendiri]





ni lah gambar2 akhir dapur aku sebelum di hacked perabeh dinding tingkap pintu..sebagai kenangan aku amik..
tu lah sinki asal pemaju kasi...
dah kemek..bengkok.. tersumbat teruk nak kene repair dari pipe dalam..
tu lah punca yang akhirnya kiteorang decide renovate terus dapur tu.. huhu..




tinggal water filter ni jer masa ni tak bukak..
tapi lepas tu..kontraktor bukak kan terus alih ke tengah dan tak pasang dah..
part ni pon stress gak ni..
sebab nak air panas kene tadah dan masak...
dah lemak pakai macam ni senang..siap panas sejuk biler2 masa jer kan..
air sejuk ok lagi sebab selalu yang minum abah sado jer..
macam aku jenis minum air masak biasa tu jer..tak panas tak sejuk..
ada bekas khas..isi penuh2 bertahan lah seminggu..tapi air panas tu lah...
nih nak buat susu anak..nak tak nak kene gak lah ada air panas...


jadi ko dapat bayangkan keadaan rumah aku yang huru hara sekarang ni..
memang haruuuuuuuu....




ni dari dalam ruang tamu.. tutup pakai canvas...
tapi habuk tetap bersepah..cuma kurang sikit lah...
ni lepas setel ni..aku rasa banyak keje lagi nak kene buat ni...




ni gambar aku curik2 amik masa derang ngah gerudi dinding tu..
turun masa nak kuar gi amik dah qaleef balik sekolah..tinjau2 lah sikit..
debu jerebu mata aku..


biler derang dah balik petang tu..abah sado pon dah ada..
aku dapat lah tengok keje derang buat hari tu..
nampak lapang besar sikit dapur aku dah..huhu..besh besh..aku suka..



kat dinding dapur asal ada tiles.. aku soh pecah dan lepa balik..
sebab ruang ni nanti akan buat dining hall..
tiles tu tak cantik.. ngeeee...



kat bahagian dalam tu nanti dapur basah aku...tak lah besar sangat...tapi boleh la..


abaikan seketul manusia kat situ ngah belek apa tah aku tak pasti..



tinggal sebahagian dinding ni derang tak pecah sebab akan buat bar counter kat sini
tinggi kan sikit lagi..


gambar dari dalam dapur tutup pakai canvas..



cepat lah keje siap...tak sanggup aku aaiihh...
bende2 macam ni lah selalu buat aku pikir nam puloh nam kali biler kate nak renovate rumah..
yer lah..dah duduk umah 2 tahun lebih baru nak buat renovate kan..
kene lah tahan sikit..

takper aty...takper... biler tengok kerje yang dah hampir siap..
dari kan stress.. moody..terus senyum2...tak sabar nak tunggu siap sepenuh nya...

jangan kata off kerje lagi udah lah..
minggu ni ada kerje bertangguh gak biler frame tingkap dan tingkap tak sampai2...
so bile tak de tingkap pintu.. tak boleh mula hacked lah..
bertambah lambat kerje nya..

ok lah..tu jer..bai







9 comments:

Jueliza Jamani said...

Wahh besar la kalo pecah sampai belakang.. tak sabar nak tgk.. dapo kecik jue pun abis dekat 10k jugak.. tu pun dapo kecik jer. Kalo umah akak ni mau 30k.. phewww lap peluh

nadiah hanum said...

adehhh harus la azab nak hadap benda ni...sabar la bebanyak aty..pikirkan jer tak lama lagi nak dapat dapur baru yg besar, kot sejuk sikit hati tu..haha..tak pun meh sini..meh la lepak umah nad kat taman melati...:)

Rizziela said...

bestnya bila dapat tengok progress kerja kan

cik hani said...

sabar atie...
kesabaran nanti akan mendapatkan hasil dapur yang comel.. hehehe

Innanie Ariffin said...

tak sabar nak tengok. kak, jauhkan budak2 kecik kak dari habuk ni. sebab habuk batu ni semua tajam. dulu mak saya pernah sesak nafas because of habuk batu macam ni...

semoga semua dipermudahkan.

Raisah @ echah said...

salam k.aty...tassabar nak tunggu dapur akak siap...nak amik inspirasi. KC nanti akak tempah kat mana? kontractor yang sama ke cane? masa sebelum renovate ni, akak punya laundry area mana? sori banyak soal...nak imagine utk rumah echah sendiri pulak.. :)

Mama Cahaya Mataku said...

pengalaman saya renovate dapur dulu 2 bulan x masak. makan kat kedai aje. memang sengsara bila kontraktor mula guna drill. tp bila dah siap seronok sangat sebab dapur luar dan memenuhi citarasa kita.. bertabah lah sementara waktu ni ye...

Mama Cahaya Mataku said...

pengalaman saya renovate dapur dulu 2 bulan x masak. makan kat kedai aje. memang sengsara bila kontraktor mula guna drill. tp bila dah siap seronok sangat sebab dapur luar dan memenuhi citarasa kita.. bertabah lah sementara waktu ni ye...

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnya sis