Tuesday, January 19, 2016

'Nature' dah sedia ajar





gambar ni aku amik masa kontraktor ngah bising hacked dapur aku...

sedangkan bunyik pecah pakai driller dan ketuk tu sangat2 kuat hokeh..
setiap kali die ketuk.. aku rasa macam lantai tingkat atas ni bergegar..
setiap kali die drill.. aku rasa macam die buat kat sebelah telinga aku..
tapi.. shaquille nyenyak tido...??!!! mana mungkin..!!! hahahaha..
i ols cemburu macamane die boleh ilek jer tido...
ada sesekali die terkejut bergerak badan.. lepas tu sambung tido..

mak ko garuk2 pala..

aku ni.. nak buat kerje pon stress..tak ley fokus..
ini kan pulak nak lelap mata..memang tak lah kan..


aku teringat awal2 kelahiran shaquille..
lahir2.. kuar spital hari ke-2..
aku terus bawak gi spital tengok mummy tina sakit kat icu masa tu..
aku letak dalam carrier.. lepas tu die tido jer sepanjang2 masa..
ramai orang dalam bilik tu.. bising hapa..
die ilek jer tido kemahen nyenyak..tak banyak ragam..

lepas tu aku perasan..
die tak boleh tido dalam keadaan senyap sunyi..
biler ramai2 orang umah aku.. bising.. lagi die lena tido lagi lama..
family aku selalu datang umah ni..
so.. aku letak jer lah shaquille dalam carrier atau dalam rocker die..
dak lulu ngan qaleef menjerit2 satu umah bising pon..
die ilek jer tak rasa terganggu pon...

orang yang datang...ayah aku..abang2 aku..macam heran ngan die..hahaha..
siap cakap "mungkin kalau sunyi sangat die rasa die kene tinggal sorang2 kot..so biler ramai2 die rasa selamat"
hahahaha.. ayah aku lah saja bergurau..
banyak kali dok ulang2 macam tu..
ayah aku dok lah puji..senang lah budak macam ni..
senang jaga..

aku senyum jer..

sebab...aku tau hakikat... nature sebenar2 nya baby ni..


kalau ko nak tau..
baby ni..sejak dalam perut lagi..
memang dah biasa dengan bunyi bising...
keadaan dalam rahim..tak sunyi pon..
pernah aku dengar 'doktor bayi' cakap..kat tv9.. 
bunyik bising dalam perut tu sekuat bunyi vacume rumah kite ni..!!
jadi.. ko bayangkan lah bunyik bising tu macamana..
dan baby dah terbiasa dari awal lagi sampai waktu kelahiran..
setiap masa..walaupon waktu malam dalam keadaan mak nya sedang tido..
tapi dalam perut kite ni tetap ada bunyi..yang kite pon tak tau..
apetah lagi waktu siang kite bekerje..bergerak...

so.... die rasa.. secare semulajadi nya... 
baby akan rasa lebih selesa dan selamat berada dalam keadaan bising..berbanding keadaan sunyi..!!

thats the fact !!

yang kite ni pulak...
ingat macam kite.. nak tido..kene senyap sunyi tak ley gangguan..
dok la beriye tak ley bising langsung biler baby kite tido..

sedang kan sebalik nya..

aku dulu pon tak tau..masa dak qaleef macam tu lah..
nak kasi dak qaleef tido..
keadaan mesti senyap sunyi..
bukak tivi pon slow2..
kalau boleh bunyik tapak kaki pon tak boleh..hahahah..
tu biler..terlampau sunyi sangat..
bunyi sikit jer..tapi anak terjaga..
dan jangkamasa anak tido lebih sekejap berbanding biler dalam keadaan bising..

sebab.. bising tu adalah 'nature' nya..!!
bukan kite yang ajar..
nature dalam perut kite lagi..dah ajar die sendiri..

aku sendiri baru tau masa mengandung kali ke-dua..
masa ngah mengandung kan shaquille ritu..

jadi.. biler tengok keadaan shaquille tido dalam keadaan bising..
aku percaya akan semua tu..
tu lah nature baby....
bukan kite yang ajar..tapi die belajar dari alam rahim lagi..

so..tu pasal.. aku biar jer dak qaleef nak bising ke hapa..secare minima lah..
bukan terlampau bising sampai menganggu..
aku nak masak..buat keje daput ke hapa..
aku buat macam biasa..
aku buat jer kerje aku tanpa gangguan..sebab shaquille tetap akan tdo ngan selesa..
lebih senang dengan keadaan umah aku yang bising sikit dari kan senyap sunyi
TAPI..as long as dak qaleef tak usik die lah...
jangan saja2 nak cuit..nak kejut kan...
tu memang dah tentu2 dak shaquille akan bagun melalak terus..huhu

cuma tu lah..aku tak boleh nak elak jugak keadaan umah aku yang sunyi..
yang terlampau sunyi..
biler qaleef dah mula sekolah..[tahun lepas]..
pagi2..tinggal aku berdua jer ngan shaquille..
persekitaran rumah pon sunyi..
aku sendiri tak suka nak bising2..
cuma aku biasa bukak jer tivi..pagi2..tv9 ada ceramah..macam2 topik menarik..
so.. aku bukak jer nak dengar macam biasa..
masa awal2 dulu.. masa masih baby.. biasalah baby tido lama kan..
tapi sekarang.. dah berubah semua nya..
ada jadual tido..tak lama sangat macam masa baru2 lahir..tapi berulang2..
dan dah terbiasa tak sebising dalam alam rahm dulu [yang kata nya macam bunyi vacume tu]

cuma tu lah..
biler tengok die ilek jer tido dalam keadaan sangat2 bising waktu umah aku kene hacked ni..
aku teringat balik nature baby tu sendiri..
itu memang fitrah mereka..
dan akan berubah mengikut keadaan..mengkut peringkat umur dan persekitaran..
dah biasakan pulak ngan tido dalam keadaan sunyi..
jadi sekarang dah lain lah pulak kan..

tapi syukur lah die masih boleh tido dalam keadaan macam ni..hahahaha..
sebab nya.. waktu die tido lah aku boleh buat kerje aku..kerje umah..
boleh rehat2 sikit jugak..

so..time anak tido tu..adalah sangat2 penting..
sekurang2 nya die masih boleh tido dalam keadaan sangat2 bising..ngeheeee...
tak cukup tido pon susah gak.. menrengek jer nanti semua tak kene kan..

aku share info yang aku dapat..
kaitan nya ngan apa aku cerite atas tu..

"Bunyi ‘sssh’ (Ssshing sound) Buat bunyi ‘sssh’ di telinga bayi atau memasang sebarang bunyian yang dapat menenangkan si kecil. Ini kerana bayi sangat gemarkan bunyian. 

Ramai pakar dan banyak kajian membuktikan rahim adalah tempat yang sangat bising dengan kekuatan bunyi mencecah hingga 90 desibel iaitu lebih kuat daripada bunyi pembersih vakum

Bunyi ini datang daripada pelbagai sumber ­antaranya bunyi aliran deras darah ibu ke setiap salur, buka dan tutup injap jantung, proses pencernaan dalam usus serta bunyian dari dunia luar yang dibuktikan hampir tidak ditapis sebelum menerobos masuk ke dalam rahim. 

Namun, ia langsung tidak mengganggu janin kerana bunyian akhir yang sampai ke pendengarannya dikurangkan. Ini kerana gegendang telinga janin masih tebal dengan teli­nganya diselaputi verniks dan ruang tengahnya pula dipenuhi dengan air ketuban. 

Justeru, kehilangan unsur bunyian itu meresahkan bayi dan kita dapat membantu bayi bertenang malah tidur lebih lena jika dipasang bunyi-bunyian dengan syarat irama yang dipasang cukup kuat. Ia bagi memastikan bunyian akhir yang sampai ke pendengaran bayi menyamai kekuatan bunyi yang biasa didengari semasa di dalam rahim. 

Ibu bapa boleh menggunakan pelbagai sumber bunyian antaranya membeli cakera padat yang mendapat sentuhan teknik jurutera bunyi atau boleh memasang radio dan televisyen. Semua sumber ini boleh dipasang pada jarak empat hingga enam kaki daripada bayi. 

Selain itu, ibu bapa atau penjaga juga boleh membuat bunyian ‘sssh’ di telinga bayi. Bunyi dipasang lebih kuat di puncak tangisan bayi dan merendahkan ­kekuatannya apabila bayi bertenang. 

Mungkin ibu bapa sedar kebanyakan bayi tidur lebih lena di siang hari walau berhampiran sumber bunyi aktiviti harian di dalam rumah. Ia juga menjadi sebab bayi lebih mudah dan kerap terjaga di malam hari terutama apabila suasana sunyi. 


1 comment:

Innanie Ariffin said...

ooo patutlah nak tido kan baby kena shhhh shhh shhhh... heheheh