Wednesday, January 20, 2016

Cooker Hob/Dapur masak jenis Tungku/gas...atau Elektrik..??


masa pindah rumah ni dulu..
abang aku [yang 2nd] hadiah kan kiteorang dapur hood dan induction cooker siap..
worth almost Rm4k lebih kurang..
alhamdulillah..rejeki..orang kate jangan di tolak..
tapi punya lah lama kiteorang simpan..dah habes warranty aku rasa.. hahaha..
sanggup bertahan nak naik dapur baru baru pasang..
naseb lah kan..

so... baru2 ni.. dalam masa waktu teruja naik dapur baru..
kiteorang kuarkan dari stor...
nak tengok ukur bagai konon nya..
eksaited uuiitt..




ni cooker hood..sikit punye besar..
bertabah lah sekrang mata aku pandang semua belonggok kat tepi tangga ruang tamu tu..puufftt..
kalau nak masuk stor balik..penuh dah..jenuh nak kuar masukkan barang lain..
sebab dulu kemas.. bendelah ni dok paling dalam sekali..

pasal cooker hood ni aku cerite lain kali..
nih.. nak cerite pasal induction cooker...which is..tempat masak tu..
cooker hob jenis elektrik..sekeping.. aku dah simpan balik dalam stor..
rimas aku aaiihh tengok...



yang abang aku hadiah kan..jenis electric induction cooker..
yang lebih kurang macam ni la...
tapi aku punye ada lekuk sikit ke dalam boleh letak kuali mangkuk...


sebenarnya..kiteorang sedang pertimbangkan tuk pakai cooker hob ni
aku ok jer nak pakai..
biasa pakai masa kat umah tina dulu..
umah die pakai yang sama ngan aku punye ni..sebab abang aku jugak yang hadiah kan..
kire dapat sorang satu la...tina pakai dulu..
so pernah lah aku guna kat umah die biler datang umah die dulu2..
dari kan rasa tak besh..tapi ok jer sebenarnya..
senang jer pon..
sama jer kalau pakai jenis dapur tunku [gas] pon..
besh..
aku suka..

tapi abah sado..tak biasa..eeerr...conservative.. hahaha.. 
biasalah tu kan...
sama macam aku awal2 dulu..
konon rasa tak puas tak nampak api bagai..
tapi..biler dah biasa pakai.. memang ok jer..
cume.. memula tu jer..tak gheti sikit..
sebab semua digital

mak aku pon pandai dan suka pakai..
tak kan lah aku yang hidup zaman modern ni tak gheti2 nak pakai sampai sudah kan..

ngah bodek abah sado nak pakai yang electric induction cooker nih gak..

aku rasa..smart ar..
cantik nipis jer..
nak bersih kan pon sangat senang..lap gitu jer..
nak banding ngan dapur tungku tu kan..minyak pon boleh bertakung..

memula tu tak paham fungsi..memang pening gak lah..
tapi.. biler dah biasa..memang senang sangat2..
boleh ekjas timing siap..boleh mati sendiri..
bagi aku agak banyak kelebihan nya..
ko boleh elakkan dari hangit..
even.. macam api tu jugak..boleh jer ko kuat atau slow kan tahap kepanasan nya..
biler menggelegak pon..sama jer macam ko masak atas tungku api gas tu..
tapi semua pakai digital lah..
ko nak masak bubur pon senang atas tu..
insyaa Allah tak kering..walaupon ko tertinggal terlupa ker kan..

lagi satu.. aku rasa dapur jenis induction cooker ni..
akan bertindak lembut pada sesetengah masakan..
selain contoh bubur atas tu...
ko boleh cair kan coklat tanpa hangus..
sebab aku cakap tu lah..tahap kepanasan boleh dilaras..mudah..
aku ni kalau masak coklat..nak carkan..manjang jer terlampau pekat.. 
tak pon beketul2..
tu adik aku cakap..pakai induction cooker macam die tu..
elok jer..senang kerje...

tu ikut pengalaman aku guna tina punya induction cooker die lah..
sama sebijik macam aku punye ni gak..

mungkin lah ada orang rasa tak puas tak nampak api tu..kot..huhu..
tapi... takde rasa sangat pon lah...
percaya lah cakap aku.. lama2 akan ok jer nanti..

biasalah kan...perubahan teknologi..
orang amik masa sikit nak terima..
sama macam dolu2 pakai arang kayu jer nak masak setiap kali pon..
sampai lah dapur gas di perkenal kan..
teringat lak arwah opah aku..
bergaduh2 tak nak guna dapur gas anak2 die belikan bawak balik kampung..
sanggup lah die pakai kayu api lagi masa tu..[aku pon kecik lagi masa tu..tapi masih ingat]
die sorang lah masak pakai kayu api...
anak2 masak elok jer pakai gas..
lama2.. baru lah die pandai dan nak guna..huhu..
mak aku gelak2 biler cerite..
alasan opah..takut rumah meletop...
sedangkan pakai kayu arang tu tak takut pulak rumah terbakar.. heheh..
[alfatihah tuk opah dan to'ki] -kome orang perak belah ayah

so macam tu gak lah sekarang ni..
dah terbiasa ngan apa yang ada...
biler ada teknologi lebih hebat..lebih baru dan mungkin lebih elok praktikal..
orang amik masa nak gunakan nya..
sama lah aku awal2 dulu pon..
tu guna umah tina tu..sebab terpaksa jer nak kene masak jugak.. hahaha..
belajar lah pelan2 guna..
senang jer rupernya...

tu sekarang..abah sado pulak..
banyak alasan die..
nak jimat api bagai..
takut susah lah hape.. tak puas lah tak nampak api.. puufftt...
macam die pulak yang nak masak hari2 pon kan...

apa lagi aku suka pasal induction cooker ni..
sebab ciri2 keselamatan nya..
sebab die hanya bertindak panas pada perkakasan dapur yang khas sahaja..
jadi idak lah aku risau ngan anak2 aku ni kan..
tapi kelemahan nya jugak..yang aku tak gemar sangat..
induction cooker hob abang aku kasi ni...
jenama ni..tak boleh pakai kuali periuk belanga selain dari jenis stainless steel..
nanti tak akan panas..letak periuk atas tu..kire takde effect..
haaaaa..jenuh lah pulak ko nak membeli baru semua nanti...huhu..

tapi kalau ko nak tau..
aku dah prepared dah hokeh..
dari awal2 dulu..dah beli dah sikit2..tapi simpan tak pernah guna..
pikir nak guna biler nak pakai induction cooker ni nanti lah...hahahaha.. hover sangat kan..
yer lah ko.. mahal oooiii...kene lah beli sikit2..
tu alasan paling kukuh abah sado bagi kat aku..aaaiihh...nyampah..

sebenarnya...tak semua pon electric hob ni jenis nak kene pakai periuk belanga SUS jer..
ada jenama2 popular yang boleh pakai jenis biasa tu jugak..
ritu aku survey.. mahal boleh tahan gak..
tak kose lah aku nak membeli..
sebab kan dah ada.. lebih baik aku beli periuk kuali baru jenis SUS jer nanti kaaaann...


abah sado kata.."kalau pakai yang tu..nanti tak boleh lah pakai kuali pemanggang ajaib kite tu"

eeerrrr...

krik krik krik...

perabeh die pikir...huhu..

pemangang ajaib tu memang kiteorang suka sangat guna..sebab senang... huhu..
jadi betul lah.. kalau pakai induction cooker abang aku kasi tu..
tak dapat lah nak pakai lag dah pemanggang ajaib..
ker.. pemanggang ajaib tu jenis SUS gak tapi aku jer tak pernah tau...ngeeee..


masih tak buat keputusan..
abah sado kata nak beli baru yang jenis tungku tu..
tapi aku mintak die pertimbang kan dan guna dulu yang ada ni..
kalau tak boleh jugak...makne nya die tak boleh terima teknologi.. mihmihmih..
so.. baru lah aku akan consider tuk beli yang jenis tungku tu pulak..


update later key akan hal ni..


sapa kat sini biasa pakai dapur jenis electric...?? share pendapat sikit..
kuat guna elektrik tak nanti..??
ada apa2 kelemahan lain lagi..??






sumber google


pakai jenis tungku gas biasa pon aku ok jer..dah biasa pon pakai puluh tahun keeeeennn...
tak de isu apa pon..
cume tu lah..dah ada jenis elektrik orang hadiah kan..
merasa lah pakai dulu baru tau ok ker idak..



ni kalau pakai induction cooker electric..leper flat jer kan..
tak nampak pon..kemas..
senang nak lap dan bersih kan...
bonus sebab cantik jugak..



teringat umah mak aku dolu2..masa aku kecik2..
pakai dapur besar macam ni lah..siap ada oven..
bakar kuih raya semua kat dalam ni jer..
lama2 rosak oven nye..buat tempat simpan lauk pulak..heheh..
otai dapur ni.. ada 4 tungku lagi ko...
sekali harung jer masak 4 lauk terus...
atas nya tu boleh bukak tutup.. lepas masak..aku tengok mak aku lap2 bersih lepas tu tutup..
kemas jer..
sekarang.. semua pakai table top dan built in kitchen cabinet..
dah tak nak pakai jenis macam ni..
membazir ruang nak letak..



ni all time peberet ayah aku.. hahaha..
umah family aku ada bende 2 ni...ayah aku punye..
die akan guna kalau tuk masak banyak2 pakai kuali besar..
letak kat bawah macam ni lah..
die kate..api besar..letak kuali besar senang..puas dan cepat masak..
kemahen berat lagi mendalah ni tau...
tak tergamak aku nak hangkat..huhu...
setiap kali nak raya..masa banyak2 pakai ni lah..
aku kemahen takut bab nak bukak api nya.. kemahen besar..menyambar..
takut muka iols cair nanti.. hahahaha...hover..








12 comments:

Mama Cahaya Mataku said...

kedua2 dapur ni ada pro and con. pendapat saya pasang aje dua2. letak sebelah menyebelah... takut kalau guna yang induction cooker aje ada masalah dikemudian hari dah tak boleh nak adjust..

Nurzakiah Hanum said...

wow cantiknya

Rizziela said...

2 - 2 pun best pada saya :D

reen shazarina said...

sy pun ada jugak dapur letrik ni.. beli sebelum kawen lagi.. sampai skrg tak guna lagi sebab duduk rumah mak.. warranty pun dah abes jugak rasanya.. nanti dah pindah rumah sendiri, inshaAllah nak guna jugak.. Tapi hasben sy sama gak mcm hasben k.aty.. xsyok la takde api.. itu la ini la.. dia suh jual balik.. hahaha..

Fiqah Feeona said...

Saya prefer dapur gas sebab dapur elektrik macam tak 'feel' masak tu..=)

sumysya said...

sya pun sama pendapat cam mama cahaya mataku...ade 2-2 senang... nak cepat gas,,klu letrik senang x remeh nak bersihkan... pro n kon camtu...

missayu said...

induction cooker xsemua periuk boleh guna...ayu pernah pakai dapur elektrik and xsemua periuk boleh pakai...

Raisah @ echah said...

induction tu letak kat dry kitchen kak aty...yang biasa tu letak kat wet kitchen...gitu...

Nana Sharia a said...

sis nanti beli aje satu yg single punya tungku letak je kat kawasan terlindung. sbb kdg masak nak berkecah kan. hehe. saya pun kat dalam rumah pakai yg helok yg luar belakang pakai tungku bisa sbb sayang dapur lawa2 hehe. biar basah ke berkecah kat belakang so tinggal simbah jirus air je sekali harung.. saya kalau masak boleh tahan jugak nak banyak2 kalau setakat panas2 kan boleh la dalam rumah. lagipun nanti bau sampai ke ruang tamu.

Rai OurKizuna said...

macam best je yg letrik tu sbb senang nak lap dan nampak kemas.. cuma yg bab pilih2 jenis periuk kuali tu yg tak best tu.. yg ada tu nanti mcm membazir la pulak..

nur aida said...

Bagi pendapat saya pro induction hob ni dia boleh elak kebocoran gas..bermakna elak kebakaran berlaku sebab gas dan api...
Cuma, bila pakai induction dia ada pan/kuali yg khas iaitu ada label induction untuk guna...pastu kadang2 kalau buat kuih untuk kukus misalnya kek buah..mungkin kepanasan dia x cukup...dan akan dpt rsult yg lain sikit..
Sebab kalau hob yg biasa tu pun api dia x brp kuat macam dapur biasa yg aty kata ok juga pakai tu..
Bagi sy dapur biasa tu lg best..kat rumah sy skrg guna hob tu..tp api dia xleh adjust mcm dapur biasa.
terpulanglah...

nurin khairi said...

Nurin x gemar sgt induction cooker sbb takut bil letrik tinggi. Tgh tggu airfryer smpai pun, risau jugak bil tinggi. Tapi hubby nak induction cooker, dia kata kalau dah buat wet kitchen, dapur gas letak wet, induction cooker letak dry kitchen, selain aestetik, induction ni boleh buat masak benda yg sikit2.