Friday, January 29, 2016

shopping barang untuk dapur baruuuuuuuuuu..


part ni aku eksaited...harus lah keeeeeennnn.....

kalau ikutkan dalam pala hotak aku ni..macam2 bende nak beli..
feeling2 macam masuk rumah baru perasaan nya taaww..
semua nak baru gitewww...

rasa nak beli penyapu baru..penyodok baru..mop baru..penyodok baru..

siap aimed bekas pisau baru.. hover!!
tapi tunggu betul2 #ProjekkecikRenovasiDapur tu siap dulu..
baru boleh beli ikut kesesuaian...
beli sekarang banyak2 kang..tak de tempat nak letak..
cukup lah berterabur umah aku ni ha...

tapi biler ada masa free sikit..

kiteorang seronok nak kuar jalan2 cark barang tuk dapur..
beli mana penting dulu..
kiteorang laki bini plan carik bidai tuk dapur..nak laju2 pasang...
sekarang kan dah ada tingkap..
malam2 bukak lampu dalam.. tingkap togel tak bertutup..
aku risau alih2 nampak 2 bijik mata merah perati dari luar jer kang...huhu..
okey..sendiri seram..
yer lah.. waktu malam.. dari dalam tak nampak luar..
tapi luar nampak dalam...
even umah orang belakang aku tu..
pakai bidai buloh..cermin tak tinted..
pon aku boleh nampak sampai ke ruang tamu die..biler die bukak lampu..
bukan saja2 nak tengok..
tapi memang boleh nampak hokeh..
tu aku dok bayangkan umah aku macam tu lah gamak nya orang boleh nampak...
risau aaiihh..
keselamatan tu satu hal..aurat tu pon berhal2..!!
kite mungkin tak perasan..tapi semua tu kene amik berat..sangat2 berat..

ok.. so..atas sebab tu..laju2 gi carik bidai..

aku rasa macam nak tempah jer..
tapi hujung minggu kedai tutup... so kitorang jalan2 dulu tengok2 apa yang ada..
mungkin boleh beli sesuatu kan..
pasal bidai aku akan cerite lan entry..

akceli..tak lah shopping hape pon...

gi beli barang dapur sikit..pampers anak dah habes..
nak duduk umah pon..boring..nak mengemas tak boleh..
jadi sementara kontraktor pon cuti jugak..
boleh lah kiteorang tinggalkan umah sekejap...jalan2..
beli apa yang patut...tak beli banyak..dapat beli 1-2 bende pon dah teruja hokeh..



singgah MR DIY... aku beli banyaaaaakkk sangat bende...yang tak berkaitan...
selalu macam tu taw...haaaiihh..bukan aku jer..abah sado pon sama..
tapi aku tunjuk 2 bende ni untuk dapur..
sementara tak beli bidai lagi..abah sado beli tinted ada corak2 sikit kat MR DIY ni..
aku tak suka sangat tinted macam ni..sebab rasa permandangan akan jadi terhad sangat nanti..
kalau boleh nak tinted biasa tu..yang gelap hitam..plain..
khusus tuk tingkap rumah.. yang orang luar tak nampak dalam waktu malam..
tapi aku boleh nampak luar..lagi2 waktu siang..
tapi tu la.. macam abah sado kate.. buat sementara tuk cover tingkap..
kalau rasa ok.. tak yah bukak2 dah..
nanti pasang bidai jer..mesti kene pakai jugak..
tak lengkap tingkap takpe cover..

yang kotak belakang tu.. tempat sangkut penyapu penyodok mop bagai..
dah lama nak beli ni..ada jual kat cosway..
tapi selalu takde stock..
terjumpa kat MR DIY ngan harga lebih murah.. laju2 aku beli..
nanti dah siap pasang aku share yer..macamane kegunaan nya..




terjumpa bar stool kat satu kedai perabot area situ ngan harga lebih murah dari yang biasa aku jumpe..
terus beli 2 biji...beli yang simple2 jer...yang tak rare pon..
memang ramai pakai jenis macam ni jer..
yang penting tuk aku mesti tahan nak pakai lama..boleh ekjas..dan menjimatkan ruang..
which is yang sebatang macam ni senang nak simpan letak bawah bar counter tu bler tak guna..
bagi aku lagi jimat ruang dari ada kaki macam kerusi biasa tu..




kiteorang minat macam ni sebenarnya...
harga pon kire murah kalau nak banding aku pernah jumpa kat tempat lain..
baru tau..bukan barang display atau dah guna..
tapi.. malang nya.. semua bar stools ni tinggal 1 jer..aku nak beli 2..takde stock..
memang semua takde nak dapat pasang2..
sebab derang nak clearkan stock tutup kedai..tu nampak all must go..
jual pon murah2...
frust gak lah kiteorng..

takper lah..yang atas beli tu pon kire ok jer..
ada 3 kaler..hitam..merah..dan putih..
jenis kilat2..kalau hitam mudah nampak kotor lebih dari kaler putih..
tu aku beli putih jer..

tu atas tu aku gi beli cuti panjang thaipusam tu..
semalam..masa bukak pose kat Nandos Jusco..
laju2 jalan masuk Jusco nak cari barang tuk dapur lagi..dasar sangat kan..
sedangkan pose siang tu kemahen bukak mulut pon tak larat..
lepas bukak pose..segar terus siap ajak laki i ols shopping..hahaha



aku sebenarnya nak tengok mendalah ni lah..
baldi n mop jenis ada spin gitu..kire tak yah ko yang penat2 perah atau pusing tekan2 kasi kuar air..
yang ni.. ko tolak jer kebawah..die pusing sendiri dan perah..
tu ko nampak jaring2 tu..macam spin baju jer..
tapi aku tak pasti pulak yang pusing nya bendelah tu ker atau mop..hahaha..
tak kisah lah tu..janji senang keje aku..



ada dua design n kaler masa tu..
aku dok pekenan yang biru..
makcik dah jemu kaler pink ke hijau ker..sebelum2 ni dah biasa pakai dah..
so..kite main kaler lain pulak.. idak lah jemu kan..
tapi kalau ada kaler putih atau hitam tu..mahu makcik perembat gak laju2..heheh..


lama membelek bende ni jer.. abah sado nak pastikan tahan lasak ke idak..
kain mop tu besh ke tak nanti nak pakai
lagi satu paling penting..ada tak spare nya jual..
sebab mop jenis macam ni..bukan tahan lama sangat kain nya tu..
mesti kene tukar jugak dalam tempoh masa tertentu atau kerap penggunaanya..
jenuh kitorang pusing cati tapi tak jumpa..
risau lak nak membeli..sebab nanti.. kalau kain mop tu tak de jual..
so biar macam tu jer lah tak guna2.. kan membazir tu kan...
baldi ngan spin tu pulak jenis tak ley masuk mop lain...
kene design sama jer yang ada sekali 1 set tu..
mahal nak cecah seratus gak satu set ni..
tapi sebab dok pikir.. tak ley pakai lama sangat..membazir pulak nak beli mahal2 walaupon praktikal dan memudah kan kerje...jimat tenaga pon yer..
aku ni jenis mengemop umah kalau boleh hari2...
tu kene carik yang tahan lasak..
dan senang carik barang ganti..
kalau macam ni...kang sudah nya trsadai jer tak ley guna semak2 kat umah tak suka gak aku..
so tak jadi beli..


ini sejenis budak susah nak terhibur.. lagi2 kalau tengok mak nya sibuk nyopping.. mula lah die buat muka toya ketat die tu.. heheh..
dah 8 bulan dah die semalam..alhamdulillah



tengok2 mop yang sesuai..tapi nak kaler biru.. heheh..


beli baldi biru tuk dapur baruuuuu... beli yang siap ada tempat perah mop..
dah tak beli yang atas tu.. kene lah beli medalah ni.. ko perah lah sendiri macam biasa..
tak per lah.. nanti aku survey beli mop elektrik steamer kat Lazada tu..ahaakss..
nak senang jer keje ko kan aty oooiii..


baldi biru atas tu aku beli gak..takde dalam gambar..
ko tengok..semua nak biru jer pulak kali ni..
tak cukup lagi ni..lepas ni nak carik penyapu...penyapu ngan penyodok tu aku tak jadi amik..sebab macam tak besh jer aku tengok berus nak sapu nya..pendek..kecik.. takut tak besh pegang sakit pinggang nanti..
lagi nak beli..berus jenis ada batang boleh pegang tu..senang nak sental bilik air pakai tu jer..lupa lak nak tengok semalam..
nanti nak gi carik lagi..


ok..dah..tu jer pon aku beli.. 
hover tak...hahaha..
lepas ni kalau dapat kuar lagi nak gi carik blind...
tunggu lah nanti aku update lagi...
ada cadangan tak mana2 kedai jual blind cantik2 menarik...??
share eh kalau ada...








9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Rizziela said...

semangat mcm nak masuk rumah baru kan...syoknya

Baiduri said...

Sonoknye....btul la, mcm masuk umah baru pon ada kan...hehe
Mop lantai tu ina stakat ni 3 kali tukar dh.....yg last ni mampu brtahan lama n paling senang n paling jimat masa nk guna....yg pakai mcm spray je kt batang dia tu, beli kt mr.diy jgk :-)

cik hani said...

seronoknya atie...survey2 barang untuk dapur.. best kan.. mesti eksaited kan..

wah.. temaa biru ke???

Zie Azi said...

tak sabar nak tgok the final..huhuu

Amal Salleh said...

mop camtu tgh femes .. sbb go shop ade kn?
kat lazada ade .. murah 30++ ;)

dorsett pink said...

saya suka soping soping ni.dah dpt window soping pun dah lega.. hehe

yaya shari said...

nasib akak tak amek penyapu yang siap ade penyodok tu. sebab rambut suka melekat dekat penyapu tu..

e.t.t.y said...

aty, ku amik mop yg pink tu. masa tu ada sale kt jusco so dapat murah la sket. so far okaylah sbb kalau mop biasa tak kering mop tu, dia ada kesan kn kt lantai. ni kering betul betul tau. so licin jeeeee lantai.