Friday, February 19, 2016

biler qaleef rela di rotan menggantikan tempat adik nya...



si bolat si lonjong kesayangan mama


saja aritu abah sado menyakat dak qaleef..
pasal rotan ni..
tak ingat apa punca nya..
tapi last2 sekali.. 
abah sado tanya.. "kalau qaleef tak nak kene rotan..abah rotan adik lah yer "
sambil pegang rotan acah2 nak rotan shaquille..
terus qaleef cakap ngan nada kuat..sikit menjerit..laju2 kat abah sado "ok2..rotan qaleef..jangan rotan adik !!"
abah sado ulang lagi.. "abah rotan adik lah yer"
qaleef dengan nada sikit merayu "jangan..jangan.. jangan rotan adik !!"
abah sado tanya lagi "betul rotan qaleef..?? tak yah rotan adik"
qaleef jawap "haa.. rotan qaleef.. jangan rotan adik " muka redho

aku dengar kan jer bende ni..
walaupon geram sebab abah sado dok sakat2 sampai bising..
tapi.. aku senyum dengar kate2 qaleef..
die sanggup di rotan asalkan adik nya di lepas kan..
walaupon pada awal nya die sendiri tak nak di rotan..
tapi demimu shaquille kate nya..heheh..

qaleef bagi aku agak protective..
kalau ada orang lain pegang..[yang tak berapa di kenali/tak rapat]
die akan perati jer adik die..
dan jangan lah nak sakat2 die kate nak amik adik die..
mau die tempikkan ko..
die akan melalak meraung kat situ soh amik adik..
kalau lah kate kite pura2 jalan tinggalkan adik die..
die tetap tak akan tinggalkan adik die..sampai kiteorang amik adik die tu..

abah sado lah ni.. die suka menyakat dak qaleef..
sebab die tau kelemahan qaleef kat situ..
geram hokeh..!!
bising nanti dak qaleef buat perangai..
anak beranak sama lah tu..
dah 2-2 kuat menyakat..ggrrrr....

tapi kan..
menarik nya.. 
bukan ngan adik die jer tau..
tapi ngan aku jugak..sumtimes..
contoh lah kalau nak kuar umah tu...kan naik kereta..
kekadang.. aku masih tak naik..sebab nak kunci pintu atau gate..
nanti qaleef susah hati.. die akan cakap ngan abah sado soh tunggu aku..
atau kekadang.. die tarik tangan aku soh masuk dalam kereta..
selagi tak.. die akan tengok kan aku tak hilang dari mata..
masa tu mula lah abah sado nak menyakat die..sampai melalak2 budak tu..
memang geram aku tengok tau abah sado tu..huhu..

tapi dari situ lah aku perati perangai die..
dalam hati rasa besh.. heheh...

sama jugak ngan hal adik die tu..
dalam hati sentiasa berdoa..agar qaleef akan sentiasa ikhlas sayangkan adik nya..
akan jaga adik..atau adik2 nya[insyaa Allah] walau dengan apa cara sekali pon..
akan sentiasa melindungi adik2 nya...
aku berharap.. qaleef.. sebagai abang.. dan anak2 yang lain akan membesar menjadi anak yang bertangungjawap...
seseorang yang boleh aku harapkan tuk menjadi imam dan ketua [selain dari abah sado]
tuk aku mak nya..dan adik2 nya jugak..
insyaa Allah..







cerita pasal rotan..
year.. rumah aku ada rotan...
memang beli tuk anak2.. hahaha..
sebenarnya..lebih pada menggertak...

teringat aku satu masa isu ni kecoh dulu2..
pasal rotan di haramkan..dan tak lagi relevan di zaman sekarang..




pada aku.. apa2 pon.. kite berbalik pada pendidikan Rasulullah..
pendidikan rasulullah adalah sepanjang zaman..akan sentiasa relevan..
insyaa Allah..
TAPI.. dengan cara yang sama.. 
tidak berubah atau tidak di ubah cara pendidikan Baginda..



tapi tu bukan lah jugak bermaksud ko boleh menggunakan nya sesuka hati tanpa batasan..
asalkan anak tu silap sikit..ko dah hayun rotan..
tu bukan lah cara nya..
pulak tu.. pukul bagai nak rak..separuh mati anak tu ko kerja kan..
dan tu bukan nak mendidik nama nya tuh..
tu macam melepaskan kemarahan diri dan boleh sampai kate mendera bukan jer fizikal..
tapi mental jugak dah tu..
sedangkan tujuan penggunaan nya.. hanya tuk tujuan proses pelajaran dan mendisiplinkan anak..
pon bukan dalam semua perkara..
hanya tuk sesetengah perkara jer...
jangan amik mudah..
kekadang.. kesan tu..[jika menggunakan berlebih2an pada anak..]
akan mengakibatkan kesan buruk jangkamasa panjang..
paling teruk... bukan membaik kan lagi anak..
tapi akan buat anak bertambah teruk sikap nya
[kalau nak tau lebih lagi.. boleh baca dari buku MENDIDIK ANAK BERSAMA NABI saw - Penulis Muhammad Suwaid]
buku ni milik aku..lama dah beli dari awal2 kelahiran qaleef dulu..
aku suka jadikan buku ni sebagai salah satu bahan rujukan dalam mendidik anak2..
alhamdulillah.. sangat2 bermanfaat dan membantu biler2 aku keliru [atau hilang akal tetibe meroyan naik hangin marah anak tak pasal..huhu]
walaupon 





nak guna rotan..nak pukul anak pon..
bukan boleh sebarangan kat mana2 ko rasa nak sebat ko libas..
tak..!! jangan hokeh..jangan..
lagi2 bahagian muka dan kepala..
jangan ko buat sekali2..!! lempang pon tak boleh...!! jangan...
bende ni dah lama aku tau..dan ada jugak dalam buku ni...
even kite yang dewasa dan kertu ni pon..
tak boleh nak di pukul kat bahagian [kepala/wajah] tersebut..
ni kan pulak anak kecik kite..
akan ada kesan yang lebih buruk dan tak elok nanti..
[aku pernah baca/dengar dari pakar motivasi - even pukul anak ngan tangan sendiri pon..tak boleh..apetah lagi pukul kat bahagian muka dan kepala..anak akan bertambah degil dan buruk akhlak nya nanti]
so.. korang kalau jenis 'ringan tangan' tu..
walaupon kate lempang pelan sekadar angin lalu kate ko..
apetah lagi jenis tunjal2 kepala anak [aku pernah tengok]
sila berhenti buat macam tu lagi..
kalau geram sekali pon..marah..atau kate tujuan mendidik..nak kasi anak tu sedar..
bukan situ tempat nya..

macam aku sendiri.. bukan lah jenis penyabar tu orang kata.. sabar macam nabi..
i ols taklah mithali sangat...hahaha...
ada masa.. geram gak ngan perangai anak ni kan..
mulut tak bunyik.. tak cakap banyak..
atau kekadang.. dah penat bercakap ulang2 tapi di buat jugak perangai [yang tak elok] 
masa ni.. tangan jer yang buat kerje.. huhu
ada masa.. ringan tangan jugak lah..laju jer menjalar cubit..huhu..
atau rotan sekali pon..[jika perlu]
tapi aku hanya buat kat bahagian kaki...dari tapak kaki tu sampai ke lutut..
tu yang pernah aku baca dari bahan bacaan lain..
dan dari buku kat atas ni jugak..pon ada bagitau perkara yang sama..
kalau nak merotan/pukul anak.. di sebut dengan jelas..
bahagian yang elok di buat untuk tujuan didikan..adalah di bahagian tapak kaki dan kaki...
even pukul badan anak pon tak di galakkan..
ada sesetengah keadaan dan umur sahaja..perkara tu di bolehkkan..


setiap satu nya..ada sebab2..ada maksud2..ada kebaikan nya..
walaupon mungkin kite rasa tak relevan lagi..
tapi.. aku nak tanya..penggunaan tangan.. kaki..relevan jugak ker dalam mendidik anak..??
dah tentu lah tak kan jawapannya..tapi kenapa orang biasa buat jugak walaupon kate tuk tujuan mendidik..
walaupon sebenarnya.. yang aku tau..memang tak boleh jugak..
so.. tu aku cakap..apa saja didikan Rasulullah pada anak2 nya..
pada kite semua..akan tetap kekal relevan sepanjang zaman..
dan pasti ada kebaikkan nya..
yang penting..kite sendiri perlu tau..kesan nya..
perlu amik tau lebih lanjut..
contoh rotan tu lah..
ada caranya.. ada pulak saiz2 nya..ada tempat nya..
dam bukan sebarangan..
dan bukan setiap kali pon..
macam aku share ayar dari buku tu lah..
simpan tuk tujuan menakutkan-menggertak..
sekali libas kat kaki..walaupon slow..die tahu sakit nya macamane..
aku sendiri tak pernah libas qaleef..
selalu libas angin jer.. zaaappp bunyik kemahen.. ngeri..
kalau aku geram sangat2..aku libas pintu..hahaha..kesian pintu..
tapi qaleef takut gak lah dengar bunyik tu kan..

wallahualam..
bukan nak cakap aku bagus dalam mendidik anak2..
tak langsung hokeh..aku pon bukan mithali sangat...
kekadang hilang sabar jugak keeennn...
tapi..aku jugak sentiasa nak belajar..anak2 aku pon masih kecik..
takde pengalaman..jadi setiap satu nya..
aku belajar mengenali sikap2 anak..
belajar memperbaiki diri sendiri sekaligus dapat menjadi teladan pada anak2 jugak..
belajar tuk menjadikan anak2 jugak lebih baik insyaa Allah..
jadi..dalam melalui fasa ni.. aku perlukan rujukan2 yang kuat..
seperti orang lebih berpengalaman..mak ayah yang dah berjaya..pakar.. dan jugak bahan2 ilmiah macam ni..
aku jugak menyampaikan serba sikit apa aku baca..
hanya sedikit..
moga2 kite semua dapat manfaat yang sama..insyaa Allah...



notatanganAty :: kalau nak tau lebih lanjut..akan hal ni
aku galakkan sangat2 korang baca sendiri buku2 macam ni..
jangan pulak ko cakap nanti "aty kate..die baca dalam buku.. boleh rotan anak" 
dan ko rotan anak ko sampai lebam berbirat satu badan... 
aku yang nanges nanti..kes naya dah tu.. huhu..


4 comments:

amirah said...

betul betul..merotan tu perlu berpada2..tapi merotan anak nak mendidik lain dengan merotan nak membantai atau balas dendam marah kat somi..hehehe

Nurzakiah Hanum said...

sweetnya si abg

ibuHasifHafiy said...

Abang sweet sangat sayang adik ye....
Bab simpan rotan di rumah,setuju dgn aty.kita ikut apa yg Rasulullah ajar,bukan betul2 nak rotan pn.

nurulhuda said...

he3 comei je qaleef.. kalu raisya plk dia yg buli adik, tarik rmbut laa, resling adik laa.. tp kalu org nak ambik adik dia, nurul nak tnggal adik dia kt mane2 ke mmg dia marah, suruh ambik bawak balik.. kalu ada kt umah asyik nk gaduh..