Thursday, February 18, 2016

dulu2... walaupon mak boleh ajar..tapi mak soh belajar mengaji ngan orang lain...kenapa??

aku ingat dulu2..aku belajar mengaji ngan orang lain..
mak aku cikgu..ustazah dan kalau ikutkan..
aku rasa..mak aku boleh jer anak2 die mengaji alif ba ta sendiri..
[dolu2 takde iqra']
tapi kenapa tah mak aku nak jugak hantar kiteorang kat orang lain ajarkan..
yang heran nya.. mak aku ajar anak2 orang lain pulak mengaji..
huhu.. pelik kan..

tapi aku pernah tanya..
mak aku jawap.. kalau mak yang ajar korang semua..
nanti korang semua tak mengaji..
pastu mengaji main2.. kejap nak kejap tak nak..ikut suka korang jer..
dah tu..biler nak pandai mengaji nya..

masuk akal lah jawapan mak aku tu.. hahaha..

aaahh..mak aku tak garang macam ostaz2 yang ajar kiteorang..
tu pasal lah kot die nak anak die pandai mengaji..
hantar kat ustaz yang garang2..

peerrgghh.. memang garang..

fes ustaz yang ngajar aku mengaji [dan abang aku] nama nya ustaz said..
dah arwah dah..[alfatihah]
die jugak guru besar sekolah rendah agama aku dari darjah 1 sampai darjah 6..
itu kire official lah kelas mengaji waktu malam setiap hari lepas maghrib kat umah die..
[sebelum tu dah belajar alif ba ta kat tadika dari umur aku 5 tahun]
belajar mengaji ni ngan beberapa orang lain lagi..
pergi umah die naik beskal jer..sikit punya jauh..
ustaz ni garang boleh tahan lah..
tapi yang garang tu lah aku cepat 'pikap' gamak nya..seram kalau salah..
die libas meja ngan rotan.. rasa nak terkencing aku kat situ..
adik aku tina..datang satu malam jer belajar ngaji.. hahaha..
masa tu die baru 5 ke 6 tahun kot..
aku carry die ngan beskal dok belakang..
tu pon sebab mak aku soh ikut aku dan abang aku..belajar ngaji sama..
lepas ustaz tu kena kan tina..
ustaz tu sebut..alif.. tina ikut alif.. ba..dan seterus nya..
tapi agak nya ustaz tu perasan tina macam tak fokus..
ustaz tu sebut.. "batang kayu"..tina pon ikut "batang kayu"
ko mahu kene gelak ngan ramai2 orang kat situ..
menanges2 die sebab malu..terus esok tak nak dah ikut kiteorang..hahaha..
masa tina ada.. aku selalu kutuk die pasal tu..menyakat...

lepas tu pindah rumah jauh...
jadi benti ngaji ngan arwah ustaz Said tu...
tapi lepas tu sambung pulak ngan ustaz lain..nama die ustaz Amin..
jiran 2 biji umah dari umah aku..dekat lah sikit..
masa tu aku dah mula masuk alquran dah..
ustaz amin ni pon garang giler..lagi garang dari ustaz Said hokeh...
aku dulu2..kecik2..tak ley sebut huruf  'R'..huruf 'Ra' pon sama lah tuh..
tak ley sebut ngan betul..
jadi.. biler mula baca bismillah tu pon..
ustaz tu dah bentak2 aku..
10 kali soh ulang sebab sebutan tak betul..
tapi masa tu..aku tak perasan pon aku salah kat situ [ar-rahmanir Rahim]
hari fes jer..aku dah stress...baru baca bismillah tu..
belum lagi baca fatihah...
bukan aku jer stress..ustaz amin ngan misai tebal tu pon stress ajar aku.. 
masa tu..ramai orang mengaji jugak..turn by turn..
datang awal..boleh lah balik awal..
selalu aku kemahen awal..sebelum mahgrib dah datang cop tempat..
letak rehal ngan alquran depan sekali..
lepas tu kuar main... kanak2 sangat masa tu..
lepas tu..selalu berdoa.. tak dapat ngan anak ustaz tu jugak..
nama die Kak ayu...memang ayu cantik sangat orang nya..
aku dulu..biler nak gi mengaji..ada abang2 panggil aku soh kem salam kan kat Kak Ayu tu..
mula lah Kak Ayu tu sengeh2...
muka cantik nampak lemah lembut..
tapi garang nya oooii... lagi garang darik bapak die..
tak suka lah aku kalau kene turn ngaji kat die..
selamber jer die marah2 aku...

tapi.. alhamdulillah.. ngan derang semua lah aku pandai belajar ngaji betul2..
ngan sebutan panjang pendek tajwid dengung siap lah..
kalau tak betul.. selagi tu ustaz amin akan betulkan..selagi boleh..
ko jangan harap dapat alih muka surat selagi ko tak setel baca ngan baik muka surat yang tu..
sikit punye garang ustaz tu...okeh.. tegas sebenarnya..
habes jugak aku khatam ngan die 2 kali.. 
alhamdulillah..

lepas tu.. pindah lagi...
darjah 5 aku belajar mengaji ngan kawan cikgu arwah mak..rapat ngan mak..
umah dekat2 situ gak..tapi masih kene nek beskal..
nama die mak jah..sampai sekarang masih contact..
sesekali aku akan datang menziarah die walaupon mak dah takde..
die lah banyak kali mengurut aku..mak bawak biler2 aku kene angin dalam perut..
sampai masa gugur tu pon..mak yang teman aku gi mengurut gak kat umah die..
mak aku pon suka mengurut ngan die jugak..
tapi tu lah..jauh sangat sejak kiteorang pindah lagi [kerumah tanah sendiri] masa aku form 5..
biler dah ada kereta sendiri..
baru lah boleh bawak mak jalan2 jumpe dengan mak jah ni..mengurut..
tapi die ajar aku mengaji kejap jer..kejap sangat..
sebab aku tak suka cara die ajar aku.. 
suka bertempik..ngeheeee...
aku rasa..seminggu jer kot..
lepas tu.. mak aku yang ajar aku sendiri..
sampai lah kesudah...

mak aku pon teror gak tajwid semua tu..cuma masa kiteorang kecik2 jer die tak nak ajar sendiri..
macam aku cakap lah.. nanti anak2 die main2 lebih..
dah mak aku jenis tak garang kan...huhu..
tapi seronok mengaji ngan mak aku...tak tau kenapa..
bukan sebab boleh main2 tu..
tapi mungkin sebab mak aku ni lembut kot...
tak garang macam orang2 yang pernah ajar aku sebelum tu.. 

mak aku... sampai ke sudah..sampai dah bercucu ni [sebelum meninggal]
masih lagi gi kelas mengaji tuk belajar mengaji ngan lebih baik..khatam alquran berpuluh kali..dan jugak beraktiviti ngan kawan2 die..
sambil2 tu jugak..mak ajar mengaji..dari kanak2 sampai lah makcik2 yang lebih tua tak kenal hurup..
kekadang.. kalau aku balik keje awal..
aku pon tolong2 ajar bebudak mengaji iqra'..
tak berani lagi nak ajar alquran..sebab aku pon masih lagi belajar ngan mak aku..
iyeerr..sampai ke tua tau..
[rindu sangat nak dengar die mengaji]
aku suka baring dekat2 die biler die mengaji dalam bilik..
nanti balik keje.. aku baring2 la kat katil die sambil dengar die ngaji..
lepas tu sambung borak2...
tina pulak balik.. macam2 lagi cerite..alahai..rindu nya derang berdua 
[semoga Allah meninggikan darjat2 mereka..dan di letakkan di taman syurga bersama pada solihin..amin]

sekarang.. biler mak dah takde..
aku masih lagi belajar mengaji..
tapi kene lah ngan orang lain balik..
sapa kate mengaji ni sekali ko dah khatam..cukup tak yah mengaji dah..
silap tu.. ayat2 alquran ni lah akan melembutkan hati kite setiap kali pon..
akan menjadi cahaya menerang dan peneman kite dalam kubur nanti tau..
darikan sorang2..glap gelita tu.. takut nya Ya Allah..
so.. belajar..dan mengaji..tak akan berhenti..selagi ko tak tutup mata..
walaupon kate dah mengaji dari kecik..
tapi tak semesti nya bacaan dan sebutan kite akan betul..

kakak ipar aku [abang yang kedua]
pon masih lagi belajar mengaji ngan macam2 kaedah bacaan..
sibuk uruskan bisnes..tapi tak pernah terkekang ngan masa tuk pergi kelas mengaji kat masjid negeri shah Alam saban hari..[kagum]
tina dekat ngan umah die..selalu mintak cek kan bacaan..untung sangat kan..
untung lah abang aku dapat bini macam tu...

tu lah kenangan2 aku belajar mengaji ngan orang lain..
dan mengaji ngan mak sendiri..
apa2 pon.. aku tetap ingat jasa2 orang yang pernah mengajar aku ilmu yang satu ni..
nama2 nya semua dan muka pon aku ingat sampai sekarang..
arwah ustaz said.. ustaz amin..mak jah [walaupon sekejap]


semoga guru2 aku...mereka2 semua.. di berikan kemuliaan darjat yang tinggi di satu tempat pasa satu masa nanti sebab mengajar aku dan anak2 lain ilmu akhirat yang hebat ni..
insyaa Allah..amin..







sekarang.. giliran aku dan anak2 aku pulak...
aku sebagai mak...
dan tugak aku memberi pendidikan agama pada anak2..

sekarang aku dah tau jawapan..
sebenar2 nya kenapa mak aku hantar aku belajar ngaji kat orang lain
walaupon die sendiri boleh ajar aku alif ba ta 
yang kite anggap simple...

yeeerr.. aku sendiri pon boleh ajar anak aku iqra'..
senang jer bunyi kan..

tapi.. sekarang...aku rasa macam nak kene gak hantar qaleef gi belajar mengaji ngan orang lain..
macam aku dulu2..

selain nak kasi pengalaman sendiri pada qaleef..
kenangan macam apa aku lalui...berguru ngan orang lain..
tapi apa yang lebih penting adalah..
apa yang mak aku aku rasa dulu tu.. memang betul..
anak2 sendiri ni.. biler kite yang ajar..
memang banyak main jer..
lagi2 anak aku dak qaleef tu..
ikut mud die jugak lah nak belajr banyak mana..

kalau di paksa2.. nanti mula buat perangai..tarik muka..
lepas tu esok nya tak nak mengaji dah...
tak takut..!! sebab mak pak nya sendiri..walaupon mak ko sikit punya garang ooii..

abah sado awal2 dah surrender..
tak berapa nak sabar biler mengajar anak..
biler dak qaleef mula nak main..
masa tu memang geram jer rasa..
lagi2 biler die tak fokus...

sigh...

jadi.. kalau orang lain yang ajar..
mungkin die lebih fokus..atau tak berani sangat nak main2 kan..
tak lah nanti ikut sokati die jer nak ngaji..atau tak nak..
elok pulak kalau dapat pengajar yang garang.. muwahahaha..
lagi lah sesuai..baru tau nak disiplin..
nak dengar arahan sikit..

itu lah die fitrah anak2..

macam mak aku cakap...

memang betul..
mak aku cikgu... mak aku biasa berhadapan ngan anak murid kecil..
mak aku jugak mengajar mengaji anak orang..
tapi..biler anak sendiri..semua di hantar kat orang lain..
elok pulak tu belajar kan...hahaha..
syukur lah jugak mak aku bertegas macam tu..
kalau tak.. mau aku pon main2 macam dak qaleef ni ha...
sikit punya lama lah nak perabeh kan satu buku ni..
lepas tu.. nanti lamaaaaa tak mengaji..tak disiplin..
lepas tu..lupa...gggrrrr...

tu geram tu...

tapi dalam masa yang sama..tetap bersyukur.. anak sebesar ni lembut hati...
alhamdulillah..walaupon aku rasa macam lambat...
tapi sebelum 4 tahun..qaleef dah kenal semua huruf..baris satu baris dua atas bawah depan..
sekarang dah masuk huruf sambung [satu ayat]
sebenarnya..kalau ikutkan.dah lama die habes..!!
tapi tu lah..main banyak budak ni..

qaleef ni memang banyak main tau..
aku ajar.. die tak fokus..
kekadang.. aku rasa die ikut jer apa yang aku sebut..
kekadang buat macam ustaz said buat kat tina dulu2..
aku sebut.."batang kayu".. seb bek lah die tak ikut..hahaha..
die buat muka pelik2..tanya aku balik "haaa... batang kayu??"
lepas tu gelak2...
tau pulak die keeeennnn....
saja mak nya nak kenakan die sebenarnya..tapi rupernya..dalam tak fokus tu..
telinga die mendengar..[sama jer macam tcer mandarin die cakap kat aku]
macam tak dengar..tak fokus.. tapi.. sebenarnya otak die sedang merakam..
dan biler di mintak..boleh sebut ngan baik..
tapi geram tetap geram...
jegil2 bijik mata aku ha setiap kali pon..
kang die tetibe ternampak kereta die terselit bawah kerusi..
terus bangun amik.. lepas tu blah..mau aku tak hangin...

qaleef memang kenal semua hurup seawal setahun lagi..[alhamdulillah]
ni nak habeskan iqra' yang lebih memudahkan tuk baca ayat bersambung
macam ayat alquran tu..

tapi tu lah... gigih gak lah ko sebagai pendidik ni kan..
kalau mud die baik..sangat2 baik..tu mudah..
die sendiri nak.. die sendiri amik iqra' die..soh aku ajar..
laju jer ajar..die ingat dan boleh sebut ngan betul..
dan boleh jawap mana2 yang aku tunjuk secara random..

tapi kalau time die tak nak pulak.. jenuh ko panggil...haaaiihh..

tu yang aku rasa kene gak hantar die gi kelas mengaji kat umah orang macam aku kecik2 dulu..
tak tau lah ada ke idak lagi zaman sekarang2 ni..
mungkin nak kene carik..baru jumpa..
sekarang kan pesen2 orang panggil mengajar kat umah belajar private..
bukan tak boleh.. tak kisah pon nak bayar lebih..
tapi tu lah.. aku nak die rasa apa aku rasa masa kecik2 dulu..
biar anak murid mencarik cikgu nya...lebih afdhal kate nya.. heheh..

tengok lah..
nanti aku update lagi..kalau ada...
siap lah ko qaleef..
mama harap.. ko dapat ustaz yang garang2 macam ustaz mama dolu2..muwahahahaha..



notatanganAty :: ayah aku hadiahkan aku senaskah alquran cover warna coklat yang cantik ada emas2 masa aku naik alquran dari muqadam..tapi quran tu sekarang kat umah ayah aku.. dah kuning dalam nya.. yang emas2 cop depan cover pon dah hilang.. quran lama.. mashaf lama.. ada lagi tulisan ayah aku dalam tu ..tulis nama aku.. nanti aku nak amik balik..dan mengaji pakai tu sesekali.. tukar2 ngan quran sedia ada kat umah ni..[milik arwah mak yang jadi kegemaran aku sekarang sebab tajwid nya bewarna..dan ada tafsir di tepi aku suka baca]

3 comments:

eima said...

entry kokali ni betul2 membuka minda dan jiwa aku aty .. tq aty ....

ily♥ said...

kekadang fikir, zaman kita dulu, dgn cikgu/ustaz yang garang tulah kite jadi manusia. Sy boleh ingat lagi peristiwa sy kena rotan dgn ustaz mengaji gara-gara jawab soalan org yg duduk sebelah. Sebab sy duduk hujung sekali, memang rasa pedih sgt lah. Yg kawan sebelah tu kena sipi-sipi je. Balik rumah tak berani nak mengadu kat mak ayah. Terus capai selimut, selubung, nangis osrang2 sampai tertidur. Tapi Alhamdulillah, Ustaz tu ajar sy byk perkara. Dari mengenal alif ba ta, membaca mushaf Al-Quran, solat dan hafazan. Even saya tunang dah kahwin pun, ustaz tu jugaklah jurucakap, dia jugaklah saksi. Hihi.. Ustaz depan rumah je..

Bila dgn anak sendiri, sy kurang sabar. Dan anak pun kurang fokus. Tapi bila anak dengan ayah, nampak lebih banyak improvement. Dgn saya satu muka iqra' tu pun susah nak habis. Dengan ayah nya Alhamdulillah laju je. Dan bile revise pun, tanya randomly, dia boleh baca lancar. Mungkin sebab anak lelaki perlu sentuhan ayah baru menjadi, in my case lah. Kat pengasuh pun, petang2 pengasuh ajar juga baca iqra', selain belajar kat Pasti.

MisZ FyZa said...

I da abes ajar nayli baca al-furqan sendri walaupn byk sgt dramanya..bl da ade adik.. mak is surrender..hantar die g kelas ngaji n agama..da xlarat kalu tiap kali nak ngaji kena paksa..takut die jd x suke ngaji plak nanti..ni kat kelas die ada kwn2..ustazah kata die ngaji btol2..alhamdulillah..