Wednesday, February 10, 2016

DOBI AREA :: Almari penstoran barang



aku gi IKEA baru2 ni semata2 tuk beli almari rak penstoran khusus tuk ruang ruang dobi..
sebenarnya nak beli yang sebijik macam kat ruang workstation aku kat bilik tu...
ada seketul almari kurus tinggi aku beli kat IKEA lama dah..Rm 170 jer tak silap aku..
sebab memang tau elok..tahan lasak.. praktikal ngan saiz nya..
tu pikir.. boleh beli lagi seketul tuk letak kat ruang dobi..
sebab ruang dobi tu tak besar mana pon tempat nya..
nak kene letak tepi2..
kalau tengah2 takut terhantuk dan semak mata..
tu memang rasa..yang aku plan nak beli tu sesuai sangat dah kire..

sekali sampai2 ikea..semua dah berubah..kedudukan..hahaha..
carik2 tak jumpa..dan ada banyak yang baru..
tapi saiz yang kiteorang dah ukur sesiap..nan hado..!!
jenuh kiteorang pusing area opis..area kitchen cabinet [show room tingkat atas]
sebab dulu aku beli pon kat area KC tu lah...
sekarang tah kenapa tak nampak bayang...geram tau..

tapi sebab kan dah sampai..
tak gigih dah lagi macam dolu2 nak datang 4-5 kali semata satu barang..
aku belek gak lah tengok yang lain pulak..
dan kesudahan nya..lepas bertekak manja laki bini kat situ..hahaha..
aku ikut pendapat abah sado..
yang pilih box 4 segi material yang sama ngan yang sebelum ni aku nak tu..
tapi lebih besar..dan pendek...

tak banyak pilihan.. which is yang aku nak memanjang dan kurus..tak ada...
kalau ada terlampau tinggi dan lebih bajer melampau..
atau kalau tak pon..terlampau kecik-takut tak muat masuk barang nanti

ok ko tengok gambar dulu..
senang aku nak cerite...




yang saiz ni lah kesudahan nya kiteorang beli ngan bajet terlebih sikit..
ada yang murah..tapi material macam habuk kayu..takut tak tahan..
since dah pernah pakai yang macam ni saiz berbeza..[pakai nak 3 tahun dan mash cantik elok]
tu better pilih yang ni berbaloi ngan harga..

cuma tak pekenan ngan saiz nya...
kalau boleh aku nak kurus sikit..
so..kalau besar [kedalam] macam ni pon..masih banyak ruang simpanan...
biler dah takde..
aku pikir nak amik yang leper bahagian dalam dengan saiz 4 segi yang sama..
ko paham tak...heheh...
kire tak lah nampak demuk sangat macam ni..
sebab risau amik ruang nak letak atas mesen nanti..susah pulak bukak tutup pintu satu hal...
tapi abah sado cakap kat aku..yang kecik tu kang tak praktikal tuk storage yang maksima..
ye lah.. botol dynamo tu jer dah demok..botol2 lain lagi kan..

tu lepas pikir2..ukur2..hagak2 muat..
aku setuju tuk amik yang ni...
harga satu set ni [body + para + pintu + pin pemasang pintu ] Rm 230 sahaja
ada lagi murah seketul macam ni ko boleh dapat Rm 170 tak silap..
tapi macam aku cakap tadi la..material nya tu beza die..

memandangkan kiteorang nak letak almari ni kat dobi area
dan nak letak barang2 berkaitan ngan pendobian..
so material kene tahan sikit lah..
tapi masih tetap kene extra care..tak ley nak basah lembab2.. 
sebab masih lagi material kayu...

tapi tu nanti aku share macamane aku buat nak bagi elok jer..
next entry susun atur...





walaupon dah puluh kali beli pasang barang IKEA ni..
tapi setiap kali pon mesti nak kene tengok instruction jugeeekk..




sap sap soi jer lah abah sado pasang ni..kate dah biasa keeeennn.. heheh..
thanks sayang.... u r my hero lah...weeeeaaa...





nampak tak aku letak mana tu...
itu jer tempat paling sesuai dan muat nak letak..
walaupon berhampiran tingkap bilik tetamu dan agak ke tepi..
tak ley nak ketengah lagi sebab ada plug tu...adeeeyy...silap sangat lah plud tu letak kat situ..
kalau bawah sikit pon ok..
takper.. nanti panggil orang lain alih tempat..
tak ley letak tengah bahagian sini.. 
memang akan terganggu aliran...ruang terhad sangat
boleh terhantuk dan akan nampak lebih sempit..sebab saiz nya yang agak demuk kedepan..

tu yang pikir sebelum ni nak yang kurus panjang macam bilik kerje aku tu...
so.. letak sebelah plug tu..dekat tingkap masih ok..
tak pon beli yang lebih nipis..tapi nanti storage terhad pulak..
so..pasrah redho jer lah pakai yang ni..




tapi sebenar2 nya..tak lah betul2 rapat ke tepi tingkap..
sila percaya yang tingkap [yang terlindung] tu masih lagi boleh di bukak..
cuma tak ley bukak besar2...dalam 30-40 darjah jer..
tak per jer pon kat kiteorang..
tingkap tu pon selama ni jarang sangat bukak.. aku rasa.. sepanjang dok umah ni..
ada lah tak sampai 10-15 kali jer bukak..
tu pon kalau time mengemas..atau time orang datang..
nak kasi amik angin..terperap jer selama ni..
kiteorang plan nak bukak gril dalam tu..dan tukar tingkap jenis sliding...

abah sado nak letak ekon dalam bilik ni sebab pengudaran yang agak terhad..
berkuap kalau malam2 tido..sian tetamu...
tu nanti2 lah...
buat masa sekarang.. ok jer ngan keadaan macam ni..
sesekali bukak tingkap masuk angin..bukak sebelah pon takde hal..







dan paling penting..pintu almari ni jugak masih boleh di bukak luas2..
kalau tak susah nak amik letak barang nanti tak guna jugak..








tambah lagi 2 para LACK Ikea ni jugak kat tepi luar kasi pelengkap 
kalau tak nampak macam togel jer lemari seketul tu..
LACK ni bukan baru beli..
ni para dari family hall atas..
dulu kan kiteorang pakai ni pasang kat dinding letak tv [yang panjang]
yang kecik ni letak decoder astro..
sekarang dah tak guna..ingat nak jual murah2 kat sapa nak..
tapi..dah pakai pasang kat sini.. tak jadi lah.. hahaha..
boleh lah letak bunga ker atau sikit dekorasi simple..

tu nanti lah aku cerite..pasal dekorasi.. pasal susun atur..isnyaa Allah..


8 comments:

Rizziela said...

cantik & kemas

MumMe said...

Baru lah semangat mendobi...

sumysya said...

cer share material kayu yg lasak tu,,x nah beli kat IKEA...beminat..hihih

MiaAngie said...

Suka tgk deko2 rumah u sis
Cantik :-)

cik mah said...

Cantik je tgok

LadyDiyana said...

Salam aty,
doby area sy pun cm awak..tp tang tingkap tu, sy dh tukau awl2 ke sliding..hee
mgkn awk bole try gak :)

nurul

yaya shari said...

syoknya akak siap ade ruang dobi khas :)

norlina jusoh said...

suka tgk umah aty.. setiap ari bukak blog pun semata nak tgk entri aty je.