Monday, February 01, 2016

Jalan2 IKEA cari almari untuk area dobi


aku gi IKEA baru2 ni...
sebenarnya nak beli almari atau storage untuk ruang dobi..letak sabun2 bagai tuh..
semata2...
nak pergi pagi2.. tapi dah siap2 nak kuar..
jiran belakang umah datang..dari pintu belakang..heheh..
tetamu..dah datang.. mesti kene jemput masuk walaupon umah tunggang langgang macam hapa..
sebab masa tu masih renovate..
borak2..sudah nya kol sebelas lebih gak baru sampai ke IKEA tu...
Brunch terus sana.. 
gi IKEA Damansara tu jer...dekat..
bagi aku.. nak cari storage..masih lagi praktikal dan berbaloi carik kat IKEA..
senang boleh beli ikut saiz kite nak..senang nak bawak balik..pasang sendiri.. 
dan boleh pilih ikut harga bajet..
tak yah nak pening2 ko gigih nak carik semua kedai perabot tu..
so far..aku dah biasa pakai produk ikea sejak belas tahun lagi..
[dari awal IKEA bukak kat damansara tu]
puas hati ngan produk derang..[kalau da pon 1-2 barang tu biasa lah]
tapi dari segi praktikaliti dan harga.. memang agak berbaloi...

ok... tak mo cerite pasal IKEA.. jemu kan..
ko pon dah tau dah.. huhu
saja nak share pasal gambar IDEA KC produk IKEA ni kat korang..
sebelum ni aku jarang sangat tengok..tengok pon gitu2 jer..
kali ni kiteorang tengok lebih details..
laki aku pekenan nak pakai KC ikea ni jer..
aku tak sure lagi pasal ni..kene betul2 tengok...dan bandingkan ngan kat tempat lain dulu..






tetibe kiteorang pekenan kaler2 macam ni.. ngan kemasan pemegang kaler gold...
tak sure lak material apa..tak ingat sebenarnya..
sebab baru tengok2 jer keeennn...




table top material Acrylic .. mudah calar dari apa yang aku baca lah sebelum2 ni
tapi kiteorang plan nak pakai table top sumting sekeping macam ni
pengalaman buat table top bar counter pakai konkrit dan lapik tile..
tak kemas aku tengok [hasil kerje derang la]
tu kiteorang pikir tuk table top KC pakai yang lebih elok dan nampak kemas
nanti aku cerite lain pasal ni lah..




besh nya lah kalau ada ruang yang besar boleh buat ruang storan banyak macam ni..kemas..






material ni kayu kot..table top dan KC nyer tu..
table top tu cantik.. cuma tak tahan lasak..sebab kayu..
tak sesuai tuk dapur basah atau kegunaan rumah melayu macam aku ni.. 
eerr.walaupon bukan jenis suka nau masak.. hahaha..

KC die tu...macam umah tina punya KC.. 
warna dan material die macam ni lah..cantik..modern..
sesuai ngan konsep umah tina..tak sempat aku share ngan korang dolu2..
sekarang..dah jarang ke rumah tina..
kalau gi jumpe lulu ker..amik ker..biasa kat umah mertua tina jer..









yang ni jenis Stainless Steel..sesuai tuk kegunaan lasak..
aku pernah tengok umah orang pakai ni..
memang cantik sebenarnya..tapi kalau kene dengan tema..dan keseluruhan gaya










apa yang paling...paling...paling aku suka perabot KC IKEA ni..
sebab storage die..
yang sangat2 lah praktikal dan bergaya..
dalam satu laci besar ni..
ada lagi laci2 kecik khusus tuk satu2 barang...
tu yang buat kiteorang laki bini pekenan nak pakai KC Ikea tu..
senang nanti nak carik part2 yang fixed ngan KC die sendiri kan..





qaleef soh aku amik gambar die kat sini.. hahaha.. boleh jeeewwww...
ruang ni kecik sikit dari ruang dapur baru umah aku... 
cantik kan wall belakang tu hitam.. ngeheeee...




tak lama pon kat IKEA..tak jalan2 pon kat bahagian lain..
tengok2 IDEA dapur tu.. lepas tu carik cabinet tuk ruang dobi..
kiteorang beli tu je semata.. huhu..
nanti dah siap pasang..aku share lah gambar..
banyak ni entry dapur nak cerite kat korang..
tak sempat nak hadap blog minggu ni..
dak shaquille tak sihat.. meragam..menguruskan hal dapur lagi..
nanti aku sambung cerite keh.. 

ok bai...


3 comments:

Rizziela said...

saya pun dah start nak terjebak dgn Ikea.. mmg cantik2 barang dia

fathiyah jamaludin said...

sy guna material table top kayu.
so far puas hati xde masalah.
janji lepas masak kena kemas la bukan jenis tinggal lama2 baru kemas.

MamaDaniel said...

saya pun baru gi ikea cheras. beli rak topi tapi nak buat gantung periuk.. harap menjadi cantik la nanti.. ;)