Friday, February 12, 2016

Ruang tamu :: RESET






nampak gonjeng jer kan rumah..
takde carpet..
takde sebarang hiasan..
setakat perabot basic..
rasa lapang sangat2 mata aku ni..sungguh aku suka.. hahaha..

ni gambar masa baru mengemas ritu..lepas dapur siap..
angkat carpet basuh jemur buang debu
perhiasan lampu2 bagai tu semua aku dah simpan awal2..
tinggal bende2 tak ley nak simpan jer..

biler meja makan di alih ke ruang makan baru..
bertambah lapang ruang..

buat masa ni.. masih tak buat apa2..

tapi.. aku akan 'reset' keseluruhan ruang depan ni..
maksudnya.. aku akan buat semula...tukar..
insyaa Allah..

fes thing fes..
kiteorang laki bini ngah kumpul semangat nak buat plaster ceiling tuk semua ruang depan ni..
hahaha.. dramatik bunyik nya..

serik tak hilang lagi uuiittt..
serik sebulan belakang tu berkecah sampai satu rumah kesan nya..
even lantai depan ni.. berapa kali kiteorang mop..tuk hilangkan habuk debu kesan renovate belakang tu..
jadi.. kiteorang dapat bayangkan keadaan biler ruang sebesar ni nanti di buat plaster ceiling..
nanges oooiii..!!

tu kene kentalkan jiwa masing2..
buat masa ni.. ngah ilek2 lagi..
tak kelam kabut nak buat..
macam aku cakap tadi lah.. serik masih tak hilang..
bagi aku..its ok.. selagi kerje tak mula lagi..
boleh amik masa lagi..
tak yah nak terburu2..
tapi.. kalau kerje dah start..aku nak semua di selesaikan secepat mungkin..
dalam keadaan baik..
estimated time kali ni..biler start buat..
adalah 2 minggu..

pheewwww...

2 minggu ko nak kene bertahan...
tak tau lah acaner keadaan nya nanti..


ok..cukup setakat tu dulu aku cerite..

sebab plan memang banyak..
tukar cat lepas tu..
cabinet tivi akan berubah kedudukan..
kat ruang makan baru nak pasang vinil lagi..
lepas tu nak buat kitchen cabinet..[sekarang masih survey2]
baru masuk 2 kedai tanya2... dan baru start nak gugel2 study pasal material dan design..

so mungkin semua ni..
akan amik masa yang saaaaaaaaaaaaaaaaangat lama....

aku tak boleh nak buat semua nya serentak..
sebab tak nak banyak ruang terganggu sekali gus..
contoh macam nak buat ruang depan ni..
so.. ruang dapur baru siap..boleh di guna macam biasa..
takper lah setakat tak de KC awal2 ni kan..
aku ok jewwww...bagi aku..asalkan kemas dan bersih dapur aku tu..
kalau semua ruang di buat serentak...

pitam aku..!!

hahaha....

tapi tak per... takde apa nak di kejarkan..
dah duduk umah ni macam biasa..takde extra cost nak di bayar..
cuma..tahan ngan tak tahan nak hadapi nya...tu jer..

nak cantik..elok.. kene lah bertabah..



fine....







 ruang yang akan di plaster ceiling...
masih tak bukak semua frame dan alih semua perabot..

buat masa ni... nikmati lah.. hahahaha..tak tau nak gelak ke nak nanges..



6 comments:

cik hani said...

wah...takpe berkecah pun untuk penambahbaikan rumah..

miss eimanhikmah said...

cantik rumah akak..

Yana MIB said...

plaster siling dapur ko cantik...nnt bgtau harga boleh dak?? aku pn tgh survey² kontraktor utk buat plaster siling rmh aku..hihi

sumysya said...

cantik sesangat...

Maszerin Muhamad said...

Aty.. Bahagian depan tu bawah toilet master ade leaking tak? umah saya ade.. nak kne buka n buat balik tile toilet tu..sadis la hai.. plaster ceiling klu buat mmg mnyiksakan aty.. bertabahlah.. tak sabar nk tgk umah aty siap sepenuhnye..

eima said...

cantiknye ... ko mmg rajin .... pastu bukan sikit modal hoi .... terbaik la ..